Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tomi323 napisał:
Witam,
Czy jeśli wcześniej miałem zabrane prawo jazdy (jeszcze przed zaostrzeniem przpisów) i teraz niestety powtórzyło mi się to ponownie to Sąd potraktuje mnie z art. 178a/1 czy 178a/4?? Jeśli ten drugi to sądy przychylają się o wyroki w zawieszeniu?
To zależy ile czasu minęło od tamtego zdarzenia i jaki miałeś wyrok

Minęło (od zdarzenia) 4 lata, zabrane na 2 lata i prace społeczne (bez wyroku w zawieszeniu)

tomi323 napisał:
Minęło (od zdarzenia) 4 lata, zabrane na 2 lata i prace społeczne (bez wyroku w zawieszeniu)

Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie, musisz podać date kiedy zakończyłeś odpracowywać prace społeczne

Niestety nie pamiętam ale mam jeszcze jedno pytanko... Dostałem od prokuratora postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy, w uzasadnieniu ''Prokuratura (...) nadzoruje postępowanie (...) o przestępstwo określone w art. 178a/1 kk. I tu moje pytanie czy oni mogą jeszcze np nie wiedzieć że było już zabrane i mogą zmienić na 178a/4??? Przypominam że to jest narazie tylko postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy.

tomi323 napisał:
Niestety nie pamiętam ale mam jeszcze jedno pytanko... Dostałem od prokuratora postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy, w uzasadnieniu ''Prokuratura (...) nadzoruje postępowanie (...) o przestępstwo określone w art. 178a/1 kk. I tu moje pytanie czy oni mogą jeszcze np nie wiedzieć że było już zabrane i mogą zmienić na 178a/4??? Przypominam że to jest narazie tylko postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy.
Jeżeli Twoje poprzenie skazanie nie zatarło sie, to z pewnością zmienią na 178a/4 dlatego ważne jest kiedy zakończyłeś te prace społeczne. A czy na przesłuchaniu przez policje nie pytali czy już byłeś karany i czy nie wyciągali karty karnej?

Na przesłuchaniu patrzył na moje wcześniejsze wykroczenia (nawet miał coś sprzed 15 lat) i widział te prace społeczne ale nie wiedział za co... zapytał za co to mu powiedziałem, prace społeczne skończyłem jakieś 2.5- 3 lata temu

tomi323 napisał:
Na przesłuchaniu patrzył na moje wcześniejsze wykroczenia (nawet miał coś sprzed 15 lat) i widział te prace społeczne ale nie wiedział za co... zapytał za co to mu powiedziałem, prace społeczne skończyłem jakieś 2.5- 3 lata temu

Czyli tak. Jeżeli od zakończenia prac społecznych upłyneło więcej niż 3 lata to 178a/1 jeżeli mniej niż 3 lata to 178a/4

Teraz obliczyłem tylko już dokładniej i jest na granicy 3 lat. Mam się zgłosić jeszcze raz na komendę w poniedziałek bo (dziwna sprawa) policjant nie mógł dodzwonić się do prokuratora na samowolnie poddanie się karze... Czyli teraz jak już do prokuratora się dodzwoni to ten już będzie dokładnie wiedział czy 178/1 czy 178/4 I Sąd już tego nie zmieni? Dzięki za odp

Cześć forumowicze tak jak większość z was jestem przestępcą alkoholowym (prawko zabrane na 4lata). Śledzę to forum od jakiegoś czasu i naprawdę współczuję wszystkim którzy mają zabrane prawko za alko, same problemy i wiecznie pod górę;/. Mam następujące pytanie jak wielu z was po połowie kary składałem wniosek o zamianę wykonywania środka karnego blabla..w moim przypadku rozpatrywali jakieś 4 miesiące na szczęście z pozytywnym skutkiem. Wyrobiłem pkk w starostwie i usłyszałem tekst niesamowity przy okazji, otóż pani w starostwie powiedziała mi że zdanie egzaminów w WORD nie wystarczy aby odebrać prawko z kodem 69 muszę jeszcze przedstawić badanie potwierdzające poprawność działania blokady alkoholowej z stacji kontroli pojazdów inaczej kierownik wydziału komunikacji w moim mieście nie wyrazi zgody na wydanie mi prawka (mimo zdanych egzaminów w Word!!!) jakaś paranoja co poradzicie? Ja się ich pytam co ma piernik do wiatraka a oni swoje. Proszę o jakąś radę bo oszaleję:(

przem1984 napisał:
Cześć forumowicze tak jak większość z was jestem przestępcą alkoholowym (prawko zabrane na 4lata). Śledzę to forum od jakiegoś czasu i naprawdę współczuję wszystkim którzy mają zabrane prawko za alko, same problemy i wiecznie pod górę;/. Mam następujące pytanie jak wielu z was po połowie kary składałem wniosek o zamianę wykonywania środka karnego blabla..w moim przypadku rozpatrywali jakieś 4 miesiące na szczęście z pozytywnym skutkiem. Wyrobiłem pkk w starostwie i usłyszałem tekst niesamowity przy okazji, otóż pani w starostwie powiedziała mi że zdanie egzaminów w WORD nie wystarczy aby odebrać prawko z kodem 69 muszę jeszcze przedstawić badanie potwierdzające poprawność działania blokady alkoholowej z stacji kontroli pojazdów inaczej kierownik wydziału komunikacji w moim mieście nie wyrazi zgody na wydanie mi prawka (mimo zdanych egzaminów w Word!!!) jakaś paranoja co poradzicie? Ja się ich pytam co ma piernik do wiatraka a oni swoje. Proszę o jakąś radę bo oszaleję:(

Ta pani nie wie co mówi. Normalnie zdajesz egzamin, odbierasz PJ z kodem 69 wpisanym w rubryke 12
Żeby móc kierować montujesz bliokade

przem1984 - kobieta z wydz. komun. bzdury mówi, możesz zrobić prawo jazdy ale nie musisz jeździć później , tak że gdy mija cała kara to wymieniasz blankiet na taki bez kodu 69.

tomi323 - ja miałem podobną sytuację, drugi raz za alkohol, na początku napisali mi 178 z 1, jednak pozniej gdy dostali karte karną to zmienili na 178 z 4. Tyle ze wg moich obliczeń tamten wyrok powinien byc zatarty. Okazało się że sąd nie otrzymał zaświadczenia że opłaciłem wszystkie kary, no i u nich widniałem ze karany. Dopiero jak doniosłem potwierdzenie przelewu bo robiłem z konta (i dobrze ze tak, bo podejrzewam ze druczek bym już wyrzucił bo mineło 8 lat) - to nastąpiło usunięcie w karcie karnej poprzedniego wyroku i byłem nie karany, no i wrócili do zarzuto 178 z 1. Ale co stresu mnie to kosztowało bo różnica jest ogromna - z 4 zabierają dożywotnio, 10 tys kary i chcieli wsadzic do paki bez zawiasów, a tak dostałem 5 tys + koszty sądowe i na 3 lata prawko, wyrok 1 rok w zawieszeniu na 3. E styczniu mija połowa kary tak że będę składał o blokadę, no i z pewnymi problemami ale powoli kończę badania w WOMP-ie bo tam wiedzieli że to recydywa i stwarzają sporo problemów. Ale mówię, nigdy więcej czegoś takiego bo myśli okropne w głowie krążyły i pierwsze siwe włosy się pokazały.

aros123 napisał:
przem1984 - kobieta z wydz. komun. bzdury mówi, możesz zrobić prawo jazdy ale nie musisz jeździć później , tak że gdy mija cała kara to wymieniasz blankiet na taki bez kodu 69.

tomi323 - ja miałem podobną sytuację, drugi raz za alkohol, na początku napisali mi 178 z 1, jednak pozniej gdy dostali karte karną to zmienili na 178 z 4. Tyle ze wg moich obliczeń tamten wyrok powinien byc zatarty. Okazało się że sąd nie otrzymał zaświadczenia że opłaciłem wszystkie kary, no i u nich widniałem ze karany. Dopiero jak doniosłem potwierdzenie przelewu bo robiłem z konta (i dobrze ze tak, bo podejrzewam ze druczek bym już wyrzucił bo mineło 8 lat) - to nastąpiło usunięcie w karcie karnej poprzedniego wyroku i byłem nie karany, no i wrócili do zarzuto 178 z 1. Ale co stresu mnie to kosztowało bo różnica jest ogromna - z 4 zabierają dożywotnio, 10 tys kary i chcieli wsadzic do paki bez zawiasów, a tak dostałem 5 tys + koszty sądowe i na 3 lata prawko, wyrok 1 rok w zawieszeniu na 3. E styczniu mija połowa kary tak że będę składał o blokadę, no i z pewnymi problemami ale powoli kończę badania w WOMP-ie bo tam wiedzieli że to recydywa i stwarzają sporo problemów. Ale mówię, nigdy więcej czegoś takiego bo myśli okropne w głowie krążyły i pierwsze siwe włosy się pokazały.
Blankietu PJ nie musisz wymieniać. Jest kod 69 i data do kiedy obowiązuje

leon39 napisał:
Blankietu PJ nie musisz wymieniać. Jest kod 69 i data do kiedy obowiązuje

Racja, po prostu pomyślałem tak jak ja bym zrobił jeśli już będzie blokada, bo z miejsca wymienił bym blankiet na czysty przy pierwszym terminie możliwości jazdy bez tego kodu. Po pierwsze to z powodu potrzeby jazdy sam. służbowym w pracy, a po co mam gdziekolwiek dawać ksero z takim kodem, a po drugie żeby mi to nie przypominało złych doświadczeń - ale wiadomo że pamiętać trzeba :)

Jeszcze jedno małe pytanie czy przed egzaminem praktycznym braliście kilka godzin na L-ce żeby potrenować czy też poszliście z marszu na egzamin?

Witam - wreszcie udało mi się uzyskać pozytyw po badaniach w WOMP- orzeczenie na 4 lata. Po 5 mies od pierwszej wizyty, a w sumie miałem ich 3. To że to tyle trwało to przez to ze to drugi raz czyli recydywa jazdy po alkoholu. Na szczęście nie musiałem udowadniać roku abstynencji jak to gdzieś tutaj czytałem no i na youtube pan Dariusz mówi. Ale musiałem dodatkowo zrobić psychoedukację, krzywą cukrową bo miałem podwyższony cukier, z której okazało się że nie mam żadnej cukrzycy jak to sugerowała mi pani orzeczniczka. Ogólnie niezbyt przyjemne to wszystko związane z tymi badaniami, chociaż pani orzeczniczka bardzo miła :)

przem1984 - ja bym radził kupić jakieś 2 czy 3 godz. na L-ce tak dla przypomnienia, ja tak zrobię jeśli uda mi się uzyskać zgodę sądu na alkolocka

Pisaliscie sami taki wniosek ? Czy mozna zanies miesiąc predzej pozdrawiam

Kon1111 napisał:
Pisaliscie sami taki wniosek ? Czy mozna zanies miesiąc predzej pozdrawiam

Spróbuję napisać sam, jest sporo informacji i wzorów w internecie. Co do wcześniejszego złożenia wniosku to na początku nosiłem się z zamiarem, ale gdzieś doczytałem na forach że mogą dla zasady odrzucić, w sensie ze negatywne orzeczenie, dlatego poczekam do połowy kary (18 mies.) i wtedy złożę wniosek, oraz dołączę badania psycho i lekarskie, oraz może tą psychoedukację, albo jakieś zaśw. z pracy

Dobrze wiedziec ;) jeszcze 3 miesiace musze poczekac ale jestem ciekawe jak wielkopolsce patrzą na takie wnioski czy pozytywnie czy raczej negatywnie. Miałem 0.27 mg na 3 lata jeszcze dodam ze sie udzielam społecznie

Kon1111 napisał:
Dobrze wiedziec ;) jeszcze 3 miesiace musze poczekac ale jestem ciekawe jak wielkopolsce patrzą na takie wnioski czy pozytywnie czy raczej negatywnie. Miałem 0.27 mg na 3 lata jeszcze dodam ze sie udzielam społecznie

0,27 to jak nic, jesteś niekarany i udzielasz się społecznie. 100% dostaniesz zgodę sądu

RE: jazda po alkoholu 0.46 0.47 wydychanym

wiec tak jak sie ma delikfeta to go zniszczyc a nikt sie nie zstanowil kto za...la na tych wszyskich darmozjadow pracuje to byl jeden wyskok ktory mi sie przytrafil nikt tego nie sprwdzil jakim jestem czlowiekiem tylko zlapac i osadzic zamknac do wiezienia podejzewam ze 80 procent darmozjadow popelnilo jakies przewinienie jak dla mnie kazdemu trzeba dac szanse jak jest pi...kiem to wpadnie ponownie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót