Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
MAm pytanie zrobiłem badanie w wompie został mi kurs reedukacyjny w wordzie czy muszę zrobić go przed złożeniem pisma do sądu o blokade alkoholowa w aucie ? czy sąd odrzuci mi wniosek ze względu na brak kursu w wordze ?

anonimo_rd napisał:
W 2013 roku zostało zabrane Mi prawo jazdy za jazde pod wpływem na okres 2 lat obecnie mieszkam w UK i postanowiłem zrobić Angielskie prawo jazdy po czym wrocic na stale do Polski i tu kłania sie moje pytanie czy na nowo bede musiał zdawać egzaminy w Polsce?
Tak. A także przejść pozytywnie badanie lekarskie i psychologiczne.

Na badanie Lekarskie i Psychologiczne skierowano Mnie pol roku po zabraniu mi prawa jazdy, przeszedłem testy lekarskie jak i psychologiczne, nie bedzie to miało wpływu na wymiane prawa jazdy z Angielskiego na Polskie ominiecia Egzaminów ?

Ostatnia edycja:
przemobdg napisał:
MAm pytanie zrobiłem badanie w wompie został mi kurs reedukacyjny w wordzie czy muszę zrobić go przed złożeniem pisma do sądu o blokade alkoholowa w aucie ? czy sąd odrzuci mi wniosek ze względu na brak kursu w wordze ?

Nie musisz robić go przed złożeniem wniosku o blokadę. Ale jak dostaniesz zgodę sądu na blokadę to WK nie wyda Ci PKK.

Ok super o to mi chodziło :) Ale jak już będę miał zgodę dostarczę komplet do wk to wydadzą mi pkk .. jeszcze miesiąc i składam pismo oby się udało :brawo:

anonimo_rd napisał:
nie bedzie to miało wpływu na wymiane prawa jazdy z Angielskiego na Polskie ominiecia Egzaminów ?
Egzamin jest niezbędny do przywrócenia uprawnień, jeżeli zostały cofnięte na okres przekraczający rok - wynika to z przepisu ustawy.

przemobdg napisał:
Ok super o to mi chodziło :) Ale jak już będę miał zgodę dostarczę komplet do wk to wydadzą mi pkk .. jeszcze miesiąc i składam pismo oby się udało :brawo:

Powodzenia, mi od złożenia wniosku do odebrania prawka zajęło 3 miesiące, a już 2 miechy śmigam z blokadą i nie jest tak źle, zamontowaną mam w schowku tak że nie rzuca się w oczy bo jej nie widać, nie trzeba dmuchać w czasie jazdy i mam 15 min po zgaszeniu silnika na ponowne uruchomienie bez potrzeby dmuchania.

E to nie tak źle jak 3 miesiące :) tylko teraz kwestia sprawy przekonania sądu itp. a powiedz jak to wygląda na sprawie jest normalnie prokurator czy sam sąd i czy kuratora wysyłają na wywiad ?

przemobdg napisał:
E to nie tak źle jak 3 miesiące :) tylko teraz kwestia sprawy przekonania sądu itp. a powiedz jak to wygląda na sprawie jest normalnie prokurator czy sam sąd i czy kuratora wysyłają na wywiad ?

Trzy tygodnie od złożenia wniosku miałem niezapowiedzianą wizytę pani kurator. Ważne żeby wydała pozytywną opinię. Na posiedzeniu nie było prokuratora, był sędzia i protokolantka, no i ja bo miałem stawiennictwo obowiązkowe.

Ripper napisał:
Egzamin jest niezbędny do przywrócenia uprawnień, jeżeli zostały cofnięte na okres przekraczający rok - wynika to z przepisu ustawy.

Jeżeli będę na nowo zdawał egzamin czy badania psychologiczne z przed 3 lat także na nowo będę musiał robić?

Normalnie, jeżeli nie ma żadnych dodatkowych przeciwwskazań, badania zachowują ważność przez 15 lat. Nie wiem jednak, jak jest z ważnością badań w tej sytuacji (przywrócenia uprawnień po ich cofnięciu za jazdę pod wpływem).

Ja odbieram w piątek :) blokada już w aucie prawie miesiąc czasu 😂 Dostałem propozycję od swojej firmy zapisania na kurs operatora ładowarki teleskopowej. Czy mogę podejść do egzaminu??? 🤗

OK prokurator składa wniosek - 1 rok bez prawka próba na rok + 3 tysiące. Rozpatrzenie wniosku pod koniec Lipca. Jeżeli mam pokwitowanie, z Policji o zatrzymaniu prawa jazdy 29.04 mogę poprosić sąd aby wliczył mi w poczet kary czas od faktycznego zatrzymania dokumentu do rozprawy? Czy dostane skierowania na te wszystkie kursy o tym, że alko jest be. i skierowanie do WOMP-u na badania?

Ulver86 napisał:
....Jeżeli mam pokwitowanie, z Policji o zatrzymaniu prawa jazdy 29.04 mogę poprosić sąd aby wliczył mi w poczet kary czas od faktycznego zatrzymania dokumentu do rozprawy? Czy dostane skierowania na te wszystkie kursy o tym, że alko jest be. i skierowanie do WOMP-u na badania?

Nie musisz prosić, Sąd uwzględni. Badania musisz zrobić.

Witam. W poniedziałek mąż został złapany, 0,33 mg. Został przesłuchany na komendzie i puszczony do domu. Dziś do domu przyjechała policja. Chcieli rozmawiać z mężem, powiedziałam że jest w pracy. Pytali o majtek, pracę, dzieci, kiedy wróci do domu. Skoro przesłuchanie na komendzie już się odbyło dlaczego policja przyjeżdża do domu?

aniczekk napisał:
.... Skoro przesłuchanie na komendzie już się odbyło dlaczego policja przyjeżdża do domu?

Policja robi tzw. rozpytanie. Jeżeli nie chciałaś nie musiałaś udzielać żadnych informacji.

Jan Sprawiedliwy napisał:
Policja robi tzw. rozpytanie. Jeżeli nie chciałaś nie musiałaś udzielać żadnych informacji.
Byłam tak zaskoczona że odpowiadałam na pytania. Policjant nawet się nie przedstawił, nie wylegitymował, a drzwi otworzył mu syn.

aniczekk napisał:
Skoro przesłuchanie na komendzie już się odbyło dlaczego policja przyjeżdża do domu?

Zapytaj męża, czy na komendzie po zatrzymaniu nie otrzymał wezwania do oficjalnego przesłuchania. Ja miałem podobny poziom alko, i również zawieźli mnie na komendę ale tylko na dodatkowe badanie na stacjonarny alkomat. Po wszystkim wypisali pokwitowanie za zatrzymane PJ oraz wezwanie na posterunek w rejonie zatrzymania. Termin ustalali ze mną i przez radio z dyżurnym tego posterunku. Jeśli mąż miał wezwanie i się na nie nie stawił oraz o tym nie powiadomił policji, to całkiem możliwe że pofatygowali się osobiście. Na tym przesłuchaniu wypytują właśnie o te historie nie związane ze zdarzeniem - praca/rodzina/sytuacja materialna, co i tak nie ma żadnego znaczenia. Ja się na policję zgłosiłem w wyznaczonym terminie i nigdy mnie nie nachodzili.
Współczuję Ci tej sytuacji

sixty napisał:
Zapytaj męża, czy na komendzie po zatrzymaniu nie otrzymał wezwania do oficjalnego przesłuchania. Ja miałem podobny poziom alko, i również zawieźli mnie na komendę ale tylko na dodatkowe badanie na stacjonarny alkomat. Po wszystkim wypisali pokwitowanie za zatrzymane PJ oraz wezwanie na posterunek w rejonie zatrzymania. Termin ustalali ze mną i przez radio z dyżurnym tego posterunku. Jeśli mąż miał wezwanie i się na nie nie stawił oraz o tym nie powiadomił policji, to całkiem możliwe że pofatygowali się osobiście. Na tym przesłuchaniu wypytują właśnie o te historie nie związane ze zdarzeniem - praca/rodzina/sytuacja materialna, co i tak nie ma żadnego znaczenia. Ja się na policję zgłosiłem w wyznaczonym terminie i nigdy mnie nie nachodzili.
Współczuję Ci tej sytuacji
Nie wyznaczyli żadnego terminu na oficjalne przesłuchanie. Pytali go o to wszystko na komendzie. Dostał pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy oraz radę, aby nie zgadzać się na dobrowolne poddanie karze co też uczynił. Adwokat powiedział, że to normalne, że przyjechał zrobić wywiad środowiskowy czy coś w tym rodzaju, a jeśli dostanie jakiekolwiek wezwanie to ma do niego dzwonić. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Jak skończyło się u Pana?

Dodam jeszcze że mężowi stężenie alkoholu zmalało do 0,16 i wtedy policjant powiedział że może go przesłuchać (nie może być więcej niż 0,2).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót