M
mozda
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
trochę tu coś nie gra.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Avooo napisał:.....Czy mam prawo kwestionować decyzję sądu? 3 lata to nie za dużo?
Jan Sprawiedliwy napisał:Masz prawo. Za dużo ???To najniższy wymiar kary z możliwych.
Avooo napisał:A czy odwołanie się do wyroku sądu wpłynie na zmniejszenie ilość lat? Jak wygląda dalsza procedura po złożeniu odwołania?
Jan Sprawiedliwy napisał:Nie. Jak napisałem to minimum. Po sprzeciwie ta "propozycja" kary przestaje istnieć. Jednakże jeżeli wniesiesz sprzeciw od wyroku nakazowego (masz na to nie przekraczalny termin 7 dni od dnia otrzymania wyroku) niższego wyroku nie dostaniesz (może być taki sam lub surowszy) dojdą jeszcze wyższe koszta Sądowe. W mojej ocenie dostałeś łagodną karę za to przestępstwo łącznie z kolizją, nic więcej nie ugrasz. Propozycji od prokuratora wcześniej nie miałeś ??
Jeżeli będzie ku temu okazja, złożyć wyjaśnienia zgodne z prawdą, a po wyroku w pierwszej instancji zastanowić się czy warto apelować.mariuszmarkon napisał:Jak dalej postępować by wyrok był jak najmniejszy?
mariuszmarkon napisał:.....zaczął mnie boleć ząb, a że nie miałem przy sobie żadnych tabletek przeciwbólowych to wypiłem jescze kolejne i kolejne czekając na nich i mi sie w końcu przysneło, obudził mnie potworny ból zęba, zamroczony alkocholem i bólem pierwsza myslą był podjechać do Nowego Dworu na stacje benzynowa po tabletki około 3 km. no i tak jadąc zostałem zatrzymany.....
robertgawlo napisał:Witam,
Z racji odebrania mi prawa jazdy na okres 3 lat też dorzucę swoje "5 groszy". W czerwcu 2018r. minął rok od odebrania mi prawa jazdy i automatycznie złożyłem wniosek sądowy w sprawie możliwości kierowania pojazdami mechanicznymi wyposażonymi w Alco Lock'a po okresie 1.5 roku od odebrania prawa jazdy.
W grudniu mam wyznaczone posiedzenie właśnie w tej sprawie, które mam nadzieję, że zostanie rozpatrzone pozytywnie. I teraz rodzi się we mnie pytanie... Mianowicie:
- Czy mogę już teraz zapisać się na kurs prawa jazdy i chodzić na same wykłady z teorii po czym odbyć egzamin tylko teoretyczny czy będę mógł to dopiero zrobić po okresie 1.5 roku (jeśli sąd się zgodzi na mój wniosek)?
Czyli jak rozumiem, mógłbym jedynie zapisać się na kurs prawa jazdy i chodzić na wykłady wewnętrzne żeby potem móc po 1.5 roku zdawać egzamin teoretyczny?aros123 napisał:Do egzaminu nie będziesz mógł podejść - nawet teoretycznego - wydział komunikacji nie wyda Ci PKK potrzebnego aby zapisać się na egzamin.
Pytanie - a jak długo miałeś prawko?
robertgawlo napisał:Czyli jak rozumiem, mógłbym jedynie zapisać się na kurs prawa jazdy i chodzić na wykłady wewnętrzne żeby potem móc po 1.5 roku zdawać egzamin teoretyczny?
Reasumując w praktyce:
1. Sąd w grudniu wydaje mi zgodę na prowadzenie pojazdów wyposażonych w Alco Lock po okresie 1.5 roku od zdarzenia,
2. Okres 1.5 roku mija w lutym 2019,
3. Zapisuję się na kurs prawa jazdy i chodzę na teorie wewnętrzną w styczniu żeby nie marnować czasu w lutym,
4. Zdaję egzamin teoretyczny od razu w lutym
Odpowiadając na pytanie: prawo jazdy posiadałem od 9 lat
aros123 napisał:Jeśli miałeś prawko 9 lat to po co chcesz robić kurs? Tylko egzaminy zdajesz.
Jakaś jazda doszkalająca i na egzamin, testy teoretyczne są na internecie.
Pytanie - jak w grudniu sąd ma wydać decyzję, skoro w lutym nast. roku mija Ci 1,5 roku od zatrzymania prawka?
robertgawlo napisał:Masz rację - tutaj wychodzi mój błąd bo źle obliczyłem miesiące... Wniosek może być najwcześniej rozpatrzony po 18 miesiącach od zatrzymania prawa jazdy i to 18 miesięcy wypada właśnie w grudniu więc w praktyce po rozpatrzeniu wniosku od razu mogę składać papiery o wydanie PKK.
Myślałem, że kurs jest w tym wypadku obowiązkowy. Dziękuję w takim razie za informację. Rozumiem, że w takim wypadku mogę sam przestudiować teoretyczne testy na internecie, pójść na jazdy doszkalające i bezproblemowo umówić się na egzaminy?
aros123 napisał:Tyle że doszkolić na L-ce możesz się po tym jak sąd zgodzi Ci się na jazdę z blokadą, bo inaczej złamiesz zakaz.
Druga sprawa to badania - wiadomo że musisz mieć pozytywne orzeczenie lekarskie i psychologiczne ( nie wiem czy dostałeś jeszcze jakieś inne skierowania).
No i uzbroić się w cierpliwość bo to wszystko niestety trwa - mi od złożenia wniosku o blokadę (złożyłem dzień po połowie okresu kary czyli po 18 miesiącach) do otrzymania blankietu PJ zajęło "tylko" troszkę ponad 3 miesiące, a czytając tutaj na forum wiem że niektórym dłużej zeszło.