Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mateusz1255 napisał:
Witam czy można zrobić psychologa i lekarza na własna rękę bez jazdy do womp ?
Psychologa tak, a jeśli dostałeś skierowanie WK lub starostwa na badanie w WOMP to nie ma innego wyjścia.

mleko843 napisał:
Psychologa tak, a jeśli dostałeś skierowanie WK lub starostwa na badanie w WOMP to nie ma innego wyjścia.

A można nie dostać skierowania do womp i następnie zrobić profil kierowcy i zapisać się na egzamin?

Mateusz1255 napisał:
A można nie dostać skierowania do womp i następnie zrobić profil kierowcy i zapisać się na egzamin?

Jeśli zabrali prawko za procenty to trzeba zrobić badania w WOMP, nie dadzą PK . Mogę się mylić, może niech się ktoś wypowie na ten temat.

mleko843 napisał:
Jeśli zabrali prawko za procenty to trzeba zrobić badania w WOMP, nie dadzą PK . Mogę się mylić, może niech się ktoś wypowie na ten temat.

Jeszcze mam jedno pytanie badania okulistyczne są bardzo dokładne ?

Mateusz1255 napisał:
Jeszcze mam jedno pytanie badania okulistyczne są bardzo dokładne ?
Ja nie miałem robionych badania okulistycznych, tylko kazali przeczytać literki na tablicy jednym okiem i drugim, tyle.

Mateusz1255 napisał:

Ja nie dostałem skierowania na żadne badania(ani womp ani kurs reedukacyjny, choć większość dostała) a od zabrania minelo 2,5 roku

Ostro a może miałeś niedużo alko w wydychanym i dlatego a na jaki czas ci zabrali ?

Michu912 napisał:
Ja nie dostałem skierowania na żadne badania(ani womp ani kurs reedukacyjny, choć większość dostała) a od zabrania minelo 2,5 roku

Ok dzięki połowa kary mija mi w październiku to muszę czekać do października czy wcześniej można podjąć już jakieś kroki na alcoloka ?

Mateusz1255 napisał:
Ok dzięki połowa kary mija mi w październiku to muszę czekać do października czy wcześniej można podjąć już jakieś kroki na alcoloka ?
No właśnie. Pierwsze ogarnąć sąd a później te wompy i reedukacje czy lepiej mieć juz za sobą reedukacje ( żeby mieć coś do sądu) czy tak z buta dać wniosek o alko?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Moje rady:

Ja do sądu zaniosłem tylko skończony kurs reedukacyjny, gdyż jest bezterminowy. Sąd wziął go pod uwagę, ale najważniejsze były i tak moje motywy złożenia wniosku oraz opinia kuratora.
Badania w WOMP masz terminowe i moze zdarzyć sie, że dostaniesz na jakiś skrajnie krótki okres czasu i nie wyrobisz się z załatwieniem formalności.

Kilka rad:

- Badania w WOMP rób tego samego dnia, w którym masz sprawę w sądzie - 1 dzien urlopu
- po 7 dniach idz do sądu po odpis wyroku (1 jest darmowy) i z tym + badania biegnij do WK - Dostaniesz od razu PKK. Nie trzeba czekac az sąd wyśle wyrok do Starostwa.
- Zapisz sie na egzamin teoretyczny w jakimś wiekszym ośrodku - terminy z dnia na dzien
- Na praktyke czekasz 2-3 tygodnie. Jęsli umiesz jezdzic to zdasz na luzie. Dużo przepisów sie zmienia, ale to na teorii je wszystkie ładnie poznasz
- weź sobie 2-3 h jazdy po miescie i poproś instruktora, zeby pokazał Ci miejsca gdzie oblewają kursantów.
- Wynajmuj blokadę alkoholowa (mozesz kupic taką, która nie spełnia wymogów a i z założeniem możesz mieć problemy - u mnie w promieniu 70km nikt tego nie chce założyć )

JaksonBB napisał:
No właśnie. Pierwsze ogarnąć sąd a później te wompy i reedukacje czy lepiej mieć juz za sobą reedukacje ( żeby mieć coś do sądu) czy tak z buta dać wniosek o alko?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Ja zrobiłem wszystko przed i pod koniec maja dołączę te dokumenty do wniosku o blokadę, tak żeby sąd widział że coś tam działam w w kierunku odzyskania pj

Robił ktoś w Warszawie te badania i może się podzielić opinia czy spoko się przechodzi?

No ja mam od dziś 20 miesięcy do końca wyroku. złożyłem w lutym 2021 roku pismo o blokade i dostałem pismo dziś że rozprawa z moim udziałem ma sie odbyć 1 czerwca. to już zostanie 19 miesięcy. Ile to jeszcze może potrwać? bo mam plany i nie wiem czy je już realizować czy warto czekać na tą blokade? I w ogóle jak wygląda sytuacja po minięciu wyroku. Co trzeba robić?

mleko843 napisał:

Badania psychologiczne można zrobić poza WOMP (krwi i lekarskie+ orzecznik musi być w WOMP). Ale nie widzę takiej potrzeby by psycho robić gdzie indziej. To sa Ci sami ludzie. Ja wszystko pyknąłem w WOMP i wszystko w ciągu 1 ciągu jednego dnia (a w sumie kilku godzin) - zawsze to oszczędność urlopu, czasu i kasy na jeżdżenie. :-)

migele napisał:
Zatarcie zkazania z oicy prawa następuję po 6 miesiacach od upływu okresu próby (zawieszenia). Najprościej złożyć samemu wniosek (bodajze 50 PLN) i będziesz od reki widział czy coś tam jest czy nie.

Mimo ze od okresu zawieszenia minelo 7 mc, prawie 8, dalej mam wyodrębnione. Co dalej działac? Moze pol roku od uprawomocnienia się?

oscar321 napisał:
Jest tu ktoś to ostatnio nie przeszedł badań w womp? Jeżeli tak to przy jakich wynikach?

O jakich wynikach piszesz? chodzi o ggtp?
wszystko zależy od lekarza orzecznika, może ci dać przeciwwskazania np. na pół roku jak i na rok, albo targać cie na badania pomocnicze po psychologach. Nie ma schematu. np. u mnie nie było żadnych badań krwi czy moczu, jedynie cukier. A większość pisze, że są robione badania moczu\krwi na alko albo dragi.

mleko843 napisał:
Ja nie miałem robionych badania okulistycznych, tylko kazali przeczytać literki na tablicy jednym okiem i drugim, tyle.

To jest podstawa, ale może się zdarzyć, że lekarz zechce sprawdzić czy rozróżniasz kolory i zapyta cię o kolor jakiegoś przedmiotu

Do badania rozróżniania kolorów służą specjalne tablice w książce, tzw. Tablice Ishihary.

Mam takie pytanie z innej beczki ale podobnej
Mój wujek czyli mojej mamy brat jest kierowcą i ma tak zwane żółte papiery ...Wykupuje jego ojciec leki psychotropowe chowa na szafę nie bierze kilka lat juz bo twierdzi że jest zdrowy ale nie jest ...jeżdzi prywatnie busami z Koszalina do Kołobrzegu albo wozi dzieci ze szkoły w różne trasy. Chcę mu to skrócić ale niestety dawniejsze prawo nie zabrało mu prawa jazdy nie wiem dlaczego ale bierze z tego tytułu rentę chorobową . Pomóżcie żeby jakoś wariatowi ukrócili pracę która zagraża innym ludziom na drodze. :(

Soxowity napisał:
Do badania rozróżniania kolorów służą specjalne tablice w książce, tzw. Tablice Ishihary.

Na pewno racja, ale pisałem na swoim przykładzie..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót