Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tadzik89 napisał:
Jak ktoś raz na dwa tygodnie cos więcej wypije to ile musi nie pić żeby wyniki były dobre? Pytam bo tydzień temu miałem imprezke a 23 sierpnia idę na te badania

To jest indywidualne, zrób sobie prywatnie próby wątrobowe na tydzień przed za 30-40 zł i sie dowiesz, raz na jakiś czas nie wywali Ci wyników jakoś kosmicznie przecież.

Tak jak pisze kolega wyżej. Sprawa indywidualna.
Ja od 26-30 czerwca byłem na wypadzie gdzie głównie w menu był grill i alkohol :/
Po powrocie zrobiłem GGTP miałem 179, po 2 tygodniach bez picia kolejne badanie i wynik 86, natomiast po 4 tygodniach abstynencji wyszło 44.

Pl4y napisał:
Ja robiłem w Rzeszowie ponad rok temu i powiem Panu że jeśli nie wali Pan 10 piw dziennie to raczej nie ma się czego bać, a jak ja tam byłem a kolesie tam potrafili być na kacu to potem opowiadają bzdury że masakra że nie da się.
Według mnie liczy się też pierwsze wrażenie, no bo jak orzecznik popatrzy na czerwonego jak burak gościa w brudnej koszulce w dodatku od którego śmierdzi na kilometr, bo i tacy agenci byli.
Ja byłem miły dla lekarzy, oni byli mili dla mnie.
Nie masz się czego bać, idź na luzie ale też trzeba być pokornym, bo niektórzy się dziwią że dostają negatywne a na korytarzu zgrywają cwaniaków i pyskówki do lekarzy.

Wszystkich tam kierują dodatkowo do psychologa? Na ile dają termin ważności tych badań ?

Largo86 napisał:
Tak jak pisze kolega wyżej. Sprawa indywidualna.
Ja od 26-30 czerwca byłem na wypadzie gdzie głównie w menu był grill i alkohol :/
Po powrocie zrobiłem GGTP miałem 179, po 2 tygodniach bez picia kolejne badanie i wynik 86, natomiast po 4 tygodniach abstynencji wyszło 44.
Ja 3 lata temmu jak byłem na OZT w szpitalu to miałem gppt 1200

Tadzik89 napisał:
Na ile dają termin ważności tych badań ?

Ja 5, koleżanka wcześniej 10. Ja dostałem kod 68, ona nie. Różnie, ale na 15 lat nie licz - potwierdzone w WK że takich długich nie dają... ;)

Jeszcze mam pytanie jak to jest z ta książeczka wojskowa? Sprawdzają ? Bo przy przeprowadzce gdzies się mi zapodziala i nie mogę jej znaleźć

lamelaj napisał:
Dzień dobry,
Proszę o pominięcie kwestii zasad moralnych. Dzisiaj o godzinie 8:50 zostałem zatrzymany podczas rutynowej drogowej kontroli trzeźwości - zatrzymywany był po kolei każdy pojazd.

Piłem dnia poprzedniego wieczorem. Podczas kontroli okazało się, że mam 0,39mg/l w wydychanym powietrzu. Po każdej kolejnej kontroli tendencja była spadkowa - 0,38 a potem 0,37. W sumie przejechałem 2,5km do momentu kontroli. Nigdy nie byłem karany. Podczas kontroli policjanci byli naprawdę "równi" - super chłopaki. Doradzali, aby poddać się dobrowolnie karze. Wezwanie celem złożenia wyjaśnień mam na za tydzień. Zapytałem ich o konsekwencje - powiedzieli, że w ich uznaniu dużo przemawia na moją korzyść i prawdopodobnie dostanę możliwie najłagodniejszą karę. Zapytałem czy to znaczy 3 lata bez prawka? Jeśli chodzi o kasę powiedziano mi że około 10tyś, a zatrzymanie prawka pewnie na rok, ale muszę poddać się dobrowolnie karze. Po incydencie poszperzałem w necie i wyczytałem, że to jednak 3 lata minimum - więc jak to jest? Czy na etapie przesłuchania na policji mogą mi zaproponować skierowanie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania i rok bez prawka czy chcieli mnie tylko pocieszyć? Warto się łudzić?

Mam tydzień do stawienia się na Policji, jaką linię obrony przyjąć? Tak jak prosiłem na wstępie, nie chcę moralnej oceny... osobiście potępiam jazdę po alkoholu, nigdy nie wsiadam za kółko bezpośrednio po, byłem wczorajszy i pełny przekonania, że jestem czysty, jak się okazało byłem w dużym błędzie.

Ja miałem 0.19mg i dostalem na rok

Tadzik89 napisał:
Jeszcze mam pytanie jak to jest z ta książeczka wojskowa? Sprawdzają ? Bo przy przeprowadzce gdzies się mi zapodziala i nie mogę jej znaleźć
Wczoraj w Sosnowcu lekarz orzecznik zapytał jaką mam kategorię w książeczce wojskowej. Powiedziałem że mogę pokazać bo mam przy sobie i poprosiła. Myślę że nie będą się czepiać jak powiesz że zapomniałeś :)

Tadzik89 napisał:

Jak kolega wyżej, też Sosnowiec - parę tyg. temu. U mnie lekarz orzecznik sam poprosił o książeczkę, więc okazałem bo miałem. Nie wiem co by się stało jakbym nie miał w sumie...? :what:

Largo86 napisał:
Wczoraj w Sosnowcu
I jak poszło, dalej czeka się 2 tyg na wynik pocztą?

Ostatnia edycja:
madisi8854 napisał:
I jak poszło, dalej czeka się 2 tyg na wynik pocztą?
Niestety mnie skierowali do lekarza POZ i muszę dostarczyć zaświadczenie o stabilizacji ciśnienia. Jak mi pielęgniarka zmierzyła miałem 180. Mówiłem że to z nerwów mi tak skoczyło ale nic to nie dało. W domu zmierzyłem i miałem normalne. Mam czas do 02.09 aby wysłać takie zaświadczenie (mogę mailem). Po tym jak dostaną to wyda orzeczenie i wyśle.

Ja jutro składam wniosek o zamianę zakazu na zakaz bez blokady.
Rozumiem, że w przypadku gdy wniosek będzie rozpatrzony pozytywnie sąd wysyła powiadomienie do starostwa?

Niema czegoś takiego jak "zakaz bez blokady"

Napisałem to w skróconej formie. Przecież wiadomo o co chodzi.

madisi8854 napisał:
Ja 5, koleżanka wcześniej 10. Ja dostałem kod 68, ona nie. Różnie, ale na 15 lat nie licz - potwierdzone w WK że takich długich nie dają... ;)

Dostalem na 15 lat bez targowania się 8-)

Mevar napisał:
Dostalem na 15 lat bez targowania się 8-)
Sosnowiec, wow, gratulacje! :)
Largo86 napisał:
Jak mi pielęgniarka zmierzyła miałem 180.
Ciekawe, mi nikt nie powiedział jakie miałem... Ale chyba dobre skoro obyło się bez wizyt "o ciśnienie" jak u Ciebie ;)

madisi8854 napisał:

Womp Białystok i badanie ważne bezterminowo.W momencie zatrzymania 0.38 mg/l.

Wczoraj byłem na przesłuchaniu w komisariacie. Dołączyłem do akt wniosek do prokuratora o skierowania WUP do sądu zamiast aktu oskarżenia. Zabezpieczono też gotówkę w kwocie 1500zł. Ponieważ dokumentów było dużo, spytałem o dobrowolne poddanie się karze, a mianowicie czy przypadkiem tego nie podpisałem :-) Policjanci powiedzieli, że to nie ma sensu i nawet takiego rozwiązania mi nie proponują - że lepiej jest pójść do sądu, a na to co powie prokurator, nie zwracać uwagi tylko próbować "powalczyć". To chyba dobrze prawda? Spotkaliście się wcześniej z takim podejściem? Myślałem, że będą naciskać wręcz odwrotnie, czyli żeby poddać się dobrowolnie karze.

lamelaj napisał:
Wczoraj byłem na przesłuchaniu w komisariacie. Dołączyłem do akt wniosek do prokuratora o skierowania WUP do sądu zamiast aktu oskarżenia. Zabezpieczono też gotówkę w kwocie 1500zł. Ponieważ dokumentów było dużo, spytałem o dobrowolne poddanie się karze, a mianowicie czy przypadkiem tego nie podpisałem :-) Policjanci powiedzieli, że to nie ma sensu i nawet takiego rozwiązania mi nie proponują - że lepiej jest pójść do sądu, a na to co powie prokurator, nie zwracać uwagi tylko próbować "powalczyć". To chyba dobrze prawda? Spotkaliście się wcześniej z takim podejściem? Myślałem, że będą naciskać wręcz odwrotnie, czyli żeby poddać się dobrowolnie karze.

To mi 3 lata temu odwrotnie gadali. Że lepiej się poddać dobrowolnie karze bo ktoś tak nie zrobił i dostał od sądu gorszy wyrok.

Witam, mam pytanie w październiku minie dwa lata odkąd zapłaciłem grzywnę i koszta sądowe, wczoraj dostałem zaświadczenie z krajowego rejestru karnego że wciąż widnieje tam , pisze wszystko tam za co i ile kary finansowe dostałem,tu pytanie kiedy to zniknie. Jeszcze pięć miesięcy i będzie jazda bez blokady.

Skoro trwa zakaz prowadzenia pojazdów to będzie to widoczne aż do jego zakończenia.
Przepis prawny:
Art. 107 § 6
Jeżeli orzeczono środek karny, przepadek lub środek kompensacyjny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem jego wykonania. Zatarcie skazania nie może nastąpić również przed wykonaniem środka zabezpieczającego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót