Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich, mam dwa pytania. Mój zakaz skończył się 16.09.2022, niestety cała papierologia ze skierowaniami się przeciągnęła ponieważ rozprawa odwoławcza odbyła się 23.08.2022. Badania psychologiczne oraz kurs mam już zrobione, ciekawą rzecz powiedział Pan podkomisarz na kursie, że generalnie starostwo powinno mi prawo jazdy oddać, a na doniesienie badań mam określony termin, prawda to?

Drugie pytanie dotyczy WOMP. Będę robił badania w Warszawie. Czy ktoś orientuje się czy za wykroczenie też kierują na badanie krwi?
Na stronie tego WOMP'u piszą aby wziąć ze sobą wszystkie dokumenty dotyczące sprawy, akt oskarżenia, wyrok itd. mają do tego prawo? Muszę to brać ze sobą? Nie otrzymałem tego z sądu więc czekałaby mnie kolejna wycieczka.

Witam.
Sprawa dotyczy kumpla i może nie całkiem po spożyciu prowadził pojazd, ale
Jechał ulicą zamiast 50/90 km/h. W ostatniej chwili zobaczył patrol który go podobno informował o zatrzymaniu. Ale on nie zatrzymał się do kontroli tylko odjechał. Zostawił auto w pobliskiej drodze i poszedł do domu. Poszedł do żabki i kupił 2 piwa mocne jakieś. Po jakimś czasie wpadła do niego Policja z prewencji i zawieźli go pod swój samochód co go zostawił a tam już była Drogówka. Zmieżyli stan trzeźwości 0,41mg/l. Prewencja wzieła go na dołek i tam miał 3 pomiary podobno spadały.

Na drugi dzień po dołku zgłosił się na komisariat. Dostał dwa mandaty:
100zł z par. 92@2kw
800zł za przekroczenie prędkości o 41km//h

Prawko mu zostawili ale mu zablokowali w cepiku.

Mówi że nic o sądach go nie informowano.

Co dalej ma z tym zrobić?

Proszę o poradę, ja już za swoją głupotę kare odrabiam.

Hej, mam pytanie odnośnie blokady alkoholowej. Właśnie mija mi 3 lata zakazu (w tym 1,5 roku blokady). Do tej pory poruszałem się samochodem wyposazonym w blokadę i z wpisem w cepik o niej. Teraz chciałbym ją zdemontować, akurat zbliża mi się termin badania technicznego (całego samochodu, nie blokady - blokada "wbijana" była mniej-więcej w połowie terminu badania samochodu. Co mam w tej chwili zrobić, zdemontować blokadę i pojechać jak gdyby nigdy nic na przegląd bez niej? Czy zgłosić to jakoś diagnoście? I czy jak pojadę jednak z blokadą, diagnosta ją sprawdzi i podbije przegląd, to potem mogę ją bez konsekwencji wywalić i jeździć normalnie samochodem?

Witam wszystkich,
Mam pytanie do tych co byli w podobnej sytuacji...
Jakieś 5-6lat temu zabrali mi prawko za 0,27mg na 3 lata. Po tym okresie zdałem badania lekarskie, psychologiczne i egzamin. 2 lata temu podobna sytuacja, tzw. "wczorajszy"... 0,26 prom później 0.23 z tym że miałem prawnika i udało się podpiąć pod wykroczenie czyli 2 lata skierowanie na kurs reedukacyjny, badania lekarskie i psychologiczne. ,ZA miesiąc kończy mi się zakaz, jeśli kto był w podobnej sytuacji czyli "recydywa" pytanie do was jak wyglądają badania lekarskie w WOMP w takiej sytuacji? Wiadomo próby wątrobowe GGTB i pewnie psychiatra? Proszę o jakieś info/wskazówki jak mam się do tego przygotować, czy zmienić WOMP bo w innym nie będę w systemie czy po prostu próbować.. bo byłem kierowcą zawodowym i zależy mi.

Ostatnia edycja:
Britive napisał:
Hej, mam pytanie odnośnie blokady alkoholowej. Właśnie mija mi 3 lata zakazu (w tym 1,5 roku blokady). Do tej pory poruszałem się samochodem wyposazonym w blokadę i z wpisem w cepik o niej. Teraz chciałbym ją zdemontować, akurat zbliża mi się termin badania technicznego (całego samochodu, nie blokady - blokada "wbijana" była mniej-więcej w połowie terminu badania samochodu. Co mam w tej chwili zrobić, zdemontować blokadę i pojechać jak gdyby nigdy nic na przegląd bez niej? Czy zgłosić to jakoś diagnoście? I czy jak pojadę jednak z blokadą, diagnosta ją sprawdzi i podbije przegląd, to potem mogę ją bez konsekwencji wywalić i jeździć normalnie samochodem?
Demontujesz i nic nie musisz zgłaszać. Przegląd blokady to dodatkowe badanie techniczne i nawet jak pojedziesz z zamontowaną blokadą to jej nie będą sprawdzać skoro niema takiej potrzeby

Witam,
w środę zostałem ukarany mandatem w wysokości 2,5 tysiąca złotych za jazdę na hulajnodze pod wpływem. Wydmuchałem 0,38. Hulajnoga była znaleziona (ktoś ją odpalił na bolcie i nie zamkną w aplikacji) a ja przejechałem na niej jakieś 500metrów i nie miałem intencji wracać na niej do domu.
Czy jest jakakolwiek szansa na umorzenie takiego mandatu albo na cokolwiek innego? Mam 22 lata studiuje w tygodniu na prywatnej uczeli, pracuje weekendowo żeby ją opłacić(2,5tyś to pół roczna rata).
Będę wdzięczny za każdą rade

Mandat staje się prawomocny w momencie jego podpisania i już nic innego nie można zrobić. Trzeba zapłacić. Można się starać o rozłożenie go na raty

Witam wszystkich , czy można prywatnie zrobić badania krwi cukier i to co potrzebne do Womp?Jest tragedia w zachodniopomorskim czeka się do kwietnia przyszłego roku i będę musiał jechać kawałek od domu aby zrobić te badania w Womp w listopadzie ponieważ połowa kary mija mi 16 grudnia . W Pile każą przyjeżdżać dwa razy raz zrobić badania a na drugi dzień po wyniki a to koszty wszytko i może udało by się w jedne dzień załatwić sprawę . Czy do sądu przy składaniu wniosku o blokadę lepiej mieć wszystkie badania kurs i psychologa ? Mam wszystko zapłacone żadnych przewinień czyste konto do tej pory oraz nie pije alkoholu od dnia kontroli , może ktoś podpowiedzieć jak to wyglada z góry dziękuje :)

Paweł kierowca napisał:
Witam wszystkich , czy można prywatnie zrobić badania krwi cukier i to co potrzebne do Womp?Jest tragedia w zachodniopomorskim czeka się do kwietnia przyszłego roku i będę musiał jechać kawałek od domu aby zrobić te badania w Womp w listopadzie ponieważ połowa kary mija mi 16 grudnia . W Pile każą przyjeżdżać dwa razy raz zrobić badania a na drugi dzień po wyniki a to koszty wszytko i może udało by się w jedne dzień załatwić sprawę . Czy do sądu przy składaniu wniosku o blokadę lepiej mieć wszystkie badania kurs i psychologa ? Mam wszystko zapłacone żadnych przewinień czyste konto do tej pory oraz nie pije alkoholu od dnia kontroli , może ktoś podpowiedzieć jak to wyglada z góry dziękuje :)

Oczywiście można to zrobić prywatnie, sam tak robiłem, to są śmieszne pieniądze a do Womp już pójdziesz pewny siebie przynajmniej bo będziesz wiedział na czym stoisz.

Pl4y napisał:
Oczywiście można to zrobić prywatnie, sam tak robiłem, to są śmieszne pieniądze a do Womp już pójdziesz pewny siebie przynajmniej bo będziesz wiedział na czym stoisz.
W womp zdaje się że mimo iż przyniesiesz swoje wyniki to badania i tak będą robić

biezanow_123 napisał:
W womp zdaje się że mimo iż przyniesiesz swoje wyniki to badania i tak będą robić

Tak zgadzam się, ale chodziło mi o to że z własnej ciekawości można zrobić prywatnie wcześniej, w Wompie oczywiście będą robić jeszcze raz.

Generalnie jak sądy podchodzą do blokady alkoholowej jakie mają podejście ?

Cześć,
W skrócie - starałem się o warunkowe umorzenie postępowania, na etapie przesłuchania na policji, złożyłem taki wniosek do prokuratora, aby wystąpił z nim zamiast z aktem oskarżenia. Tak też się stało :-) Minęło trochę czasu i dostałem zawiadomienie o terminie rozprawy "celem rozpatrzenia warunkowego umorzenia postępowania" - więc jak do tej pory, wszystko idzie pięknie. W załączonych dokumentach dostałem kopię wniosku o umorzenie, które prokurator skierował do sądu. Jest ono dla mnie bardzo korzystne, ale w porównaniu do tego co ja napisałem, bardzo skromne. Niestety nie wiem czy kopia mojego wniosku została również wysłana do sądu.

I teraz moje pytanie: czy skierować osobny wniosek do sądu przed rozprawą, a może zrobić to dopiero na rozprawie, czy też nie robić nic?

Zaznaczę, że mam zamiar stawić się na rozprawie osobiście, a jej data jest wyznaczona na 31.10.

Pl4y napisał:
Z dniem dzisiejszym kończy się moja męka po trzech latach zakazu, zdałem egzamin praktyczny za pierwszym razem.

Nigdy więcej takich głupot i cierpliwości życzę każdemu, będzie dobrze ;)

Teraz koniecznie alkomat w domu!
Ja też zdałem za pierwszym - i też nigdy więcej :)

Pozdrawiam.

Witam,
czy istnieje jakakolwiek szansa, aby osoba skazana parę lat temu za umyślne przestępstwo mogła ubiegać się o warunkowe umorzenie kary za kazdę w stanie nietrzeźwości?

Jeśli poprzednie skazanie uległo zatarciu to można się starać o warunkowe umorzenie

A jeśli zostały dwa lata do zatarcia? Sprawa nie dotyczyła jazdy po alkoholu i jest ogólnie małego kalibru, ale wciąż jest w papierach:( Dodam, że jazda po alkoholu też na niedużym gazie. Adwokat sam stwierdził, że sprawa mogłaby zostać umorzona, gdyby nie tamta sprawa. Nie ma innego rozwiązania? Albo żeby chociaż ubiegać się szybciej o odzsykanie prawka?

Skoro poprzednie skazanie nie uległo zatarciu to niema możliwości warunkowego umorzenia. Po połowie kary można się starać o możliwość jazdy z blokadą alkoholową

Dziękuję za odpowiedź. A nie można nic zrobić, żeby chociaż po roku starać się o blokadę i ominąć konieczność ponownego zdawania na prawko? Rozumiem, że przepisy są nieubłagane, ale czy nie ma żadnej szansy, żeby prokurator/sędzia w sposób indywidualny podeszli do sprawy? Sprawa zostałaby na 90% umorzona, gdyby nie tamten wpis w kartotece:( Nie można już nigdzie się odwołać?

Rozumiem że mówimy tu o przestępstwie z art. 178a § 1 KK. Sąd obowiązuje kodeks karny/ kodeks postępowania karnego a w Twoim przypadku zakaz prowadzenia pojazdów będzie orzeczony obligatoryjnie na podstawie art. 42 § 2 KK więc sąd nie może dać niższej kary w zakresie zakazu prowadzenia pojazdów jak 3 lata więc niestety ale egzamin będziesz musiał zdać ponownie. Nic już nie zrobisz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót