Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie cz. V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
exceptio

exceptio

Moderator
Odpowiedzi
5 527
Definicje stanu nietrzeźwości zawiera art. 115 § 16 Kodeksu karnego. Zgodnie z tym przepisem zachodzi on, gdy:
- zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5‰ albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość (bądź zawartość alkoholu w 1 dm³ wydychanego powietrza przekracza 0,25 mg albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość.)

W polskim prawie znowelizowano 18.05.2015 roku kolejne przepisy dotyczące kierowców. Dotkliwe kary czekają nie tylko piratów drogowych, ale też prowadzących samochody pod wpływem alkoholu.
Znowelizowane przepisy uderzą najbardziej w osoby, które prowadząc pojazd w stanie nietrzeźwości (powyżej 0,5‰ alkoholu), spowodują wypadek drogowy. Przede wszystkim zwiększony został środek karny w postaci zakazu prowadzenia: maksymalnie przez 15 lat. Minimalny okres tej sankcji, jaki będzie orzekany to 3 lata.
Oprócz zakazu prowadzenia pojazdów pijany kierowca musi liczyć się z ogromnymi sankcjami finansowymi. Sąd obligatoryjnie orzeknie świadczenie finansowe w kwocie minimum 5000 zł. W przypadku kiedy pijany kierowca zostanie ponownie przyłapany kwota wzrośnie do 10 000 zł.
Po upływie minimum połowy okresu zakazu prowadzenia samochodu (w przypadku dożywotnich zakazów - 10 lat), sąd może pod pewnymi warunkami może zezwolić na prowadzenie pojazdu. Warunkiem pierwszym jest zainstalowanie stosownego urządzenia - tzw. blokady alkoholowej (alkolock). Nie pozwoli ono na uruchomienie pojazdu bez wcześniejszego sprawdzenia stanu trzeźwości. Drugim warunkiem będzie wpisanie do prawa jazdy, stosownego kodu (69), który będzie informował funkcjonariusza, że kierowca miał wcześniej kłopoty z prawem przez alkohol.
Trzecim warunkiem będzie posiadanie przy sobie dwóch dokumentów: zaświadczenia dotyczącego przeglądu technicznego pojazdu z blokadą alkolock oraz zaświadczenia o obowiązkowej (odnawianej co 12 miesięcy) kalibracji urządzenia blokady alkoholowej. Brak któregokolwiek dokumentu skutkuje utratą uprawnień do prowadzenia pojazdu.

Ponowna jazda lub wypadek pod wpływem alkoholu

art 178a§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 był wcześniej prawomocnie skazany za prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego albo za przestępstwo określone w art. 173 katastrofa komunikacyjna, art. 174 sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy, art. 177 spowodowanie wypadku lub art. 355 wypadek komunikacyjny § 2 popełnione w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego albo dopuścił się czynu określonego w § 1 w okresie obowiązywania zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych orzeczonego w związku ze skazaniem za przestępstwo,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

W takich wypadkach jest orzekana kara tylko bezwzględnego pozbawienia wolności o czym mówi art 69 §4 kk Wobec sprawcy występku o charakterze chuligańskim oraz sprawcy przestępstwa określonego w art. 178a §4 sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary jedynie w szczególnie uzasadnionych wypadkach.
Więc jeżeli ponownie wsiadasz za kierownicę po spożyciu alkoholu wiedź że na pewno trafisz do więzienia.

Kto utraci dożywotnio uprawnienia?

- za spowodowanie wypadku w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem narkotyków, w którym będą ranni lub zabici,
- za ucieczkę z miejsca wypadku, w którym inne osoby poniosą obrażenia lub śmierć.
- sprawcy występku o którym mowa w art 178a §4 kk

Co to jest stan po spożyciu alkoholu?

Jeśli stężenie alkoholu we krwi zawiera się między 0,2 i 0,5‰ (bądź od 0,1 do 0,25 mg w 1 dm³ wydychanego powietrza) to jest to stan po spożyciu alkoholu.

Streszczając:
-Jazda pod wpływem alkoholu powyżej 0.5‰ (przestępstwo) - utrata uprawnień na czas od 3 do 15 lat oraz sankcja karna obligatoryjna 5000 zł,
w przypadku kiedy pijany kierowca zostanie ponownie przyłapany kwota wzrośnie do 10 000 zł, przestępstwo z art 178a kk, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

-Jazda po spożyciu alkoholu do 0.5‰ (wykroczenie) - Kto w takim stanie kieruje pojazdem, popełnia wykroczenie zagrożone karę aresztu, grzywną do 5000 zł i czasowym zatrzymaniem prawa jazdy. Sąd orzeka zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat. Jeśli okres zakazu trwał dłużej niż 1 rok przed zwrotem dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdów mechanicznych osoba taka musi przejść kontrolne sprawdzenie kwalifikacji przystępując do stosownego egzaminu w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego.

- Spowodowanie śmiertelnego wypadku pod wpływem alkoholu - Kierowca, który pod wpływem alkoholu spowoduje śmiertelny wypadek drogowy, otrzyma zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na zawsze. Sąd będzie mógł dodatkowo zobowiązać go do zapłaty nawiązki w wysokości do 100 tys. zł lub świadczenia pieniężnego do 60 tys. zł. oraz kara pozbawienia wolności do 12 lat pozbawienia wolności.

Pojawił się po nowelizacji również nowy artykuł w kodeksie karnym mowiący:
Art. 180a. kk Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu, prowadzi pojazd mechaniczny, nie stosując się do decyzji właściwego organu o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Więc jeżeli zostały cofnięte uprawnienia do kierowania pojazdami i nie stosuje się do tego osoba której je cofnięto popełnia przestępstwo zagrożone karą 2 lat pozbawienia wolności. Ten artykuł dotyczy osób którym zakaz prowadzenia pojazdów już minął, a prowadzą samochód bez uprawnień.

Trzeba również mocno podkreślić że w momencie kiedy kierowca prowadzi pojazd w czasie trwania zakazu odpowiada również karnie

Nowy rok. Kwiecień to czas gdzie mija zakaz. Nic nie robilem. Skierowania przyszły już dawno na ten Sosnowiec. Jedynie to mam od psychologa że jestem ok i kurs ree w Wordzie. Najlepszego

czy błędny nr rejestracyjny pojazdu w akcie oskarżenia ma jakieś znaczenie dla sprawy jeżeli w aktach sprawy są zdjęcia dowodowe z prawidłowymi nr rejestracyjnymi auta?

Kenny97 napisał:
czy błędny nr rejestracyjny pojazdu w akcie oskarżenia ma jakieś znaczenie dla sprawy jeżeli w aktach sprawy są zdjęcia dowodowe z prawidłowymi nr rejestracyjnymi auta?

Zależy jaka to sprawa. Jeżeli jest to wykroczenie po użyciu to raczej nie będzie miało to znaczenia skoro są zdjęcia pojazdu z miejsca zatrzymania.
Jeżeli jest to przestępstwo np. z spowodowaniem wypadku pod wpływem alkoholu gdzie karą może być więzienie to podejrzewam że Prokurator będzie akt oskarżenia prostował. Literówki czy błędy w dokumentacji się zdążają.
Dla Oskarżonego raczej nie będzie miało to znaczenia.

nietrzeźwy kierowca miał pobieraną krew ok. 3 godzin po tym jak nietrzeźwy kierował autem

w aktach sprawy brak jest aktualnie wyników badań

czy ta krew jest od razu badana po przetransportowaniu próbek do laboratorium i wyniki już tam i wystarczy je przesłać do sądu?

czy też dopiero jak sąd decyduje zbadać próbki krwi to są wykonywane badania?

Witajcie. Okres próby zakończył się 8 sierpnia 2023. Został jeszcze środek karny zakaz prowadzenia pojazdów który kończy się 13 kwietnia 2024. Kiedy mogę być pewny że skazanie zatarlo się? Dziękuję za pomoc.

JaksonBB napisał:
Witajcie. Okres próby zakończył się 8 sierpnia 2023. Został jeszcze środek karny zakaz prowadzenia pojazdów który kończy się 13 kwietnia 2024. Kiedy mogę być pewny że skazanie zatarlo się? Dziękuję za pomoc.

14 kwietnia powinno już nic nie być w papierach. Wyślij zapytanie elektroniczne do EKRK 14 kwietnia właśnie, dostaniesz odpowiedź.
Pewnie zdarza się, że zapominają wykreślić ale jak dostaną zapytanie to zanim dostaniesz odpowiedź zweryfikują aktualne dane :)

Cześć, przeczytałem poprzednie tematy, i chciałbym się upewnić, czy dobrze zrozumiałem warunki odzyskania prawa jazdy.

W lipcu 2021 zabrano mi prawo jazdy na 3 lata. W lipcu 2024 będę mógł więc starać się odzyskanie uprawnień.

Dodatkowe okoliczności: Pracuję, od 2 lat uczęszczam na terapię ambulatoryjną prywatnie w wymiarze jednej sesji tygodniowo (200zł taka zabawa). Utrzymuję długotrwałą abstynencję od alkoholu. Mam na to stosowne zaświadczenia. Dobrze i zdrowo się prowadzę.

Dostałem w 2021 jakieś generyczne pismo, chyba od starostwa, o konieczności poddania się badaniom psychologicznym. Zignorowałem, bo dopiero otrzymałem długi zakaz.

Jeśli dobrze rozumuję, to muszę:

1/ Wykonać badania psychologiczne–skąd mam wziać na to skierowanie? Chcę to zrobić prywatnie.
2/ Wykonać rozległe badania w Medycynie Pracy–czy można to zrobić prywatnie? Skąd mam wziąć skierowanie?
3/ Wziąć udział w kursie reedukacyjnym szkolenia kierowców w WORD?
4/ Zdać ponownie państwowy egzamin teoretyczny i praktyczny—czy muszę również dodatkowo odbyć kurs w prywatnej szkole nauki jazdy? Czy podejście do egzaminów wystarczy?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Ad1.ze starostwa.
Ad2.ze starostwa.Nie można prywatnie tylko w
WOMP-ie.
Ad3.ze starostwa.Zapisac się na kurs w WORD.
Ad4.kurs jest ważny.Trzeba zdać od nowa teorie i praktykę,oczywiście dopiero po pozytywnym załatwieniu pierwszych trzech punktów.

Piter12197 napisał:
Ad1.ze starostwa.
Ad2.ze starostwa.Nie można prywatnie tylko w
WOMP-ie.
Ad3.ze starostwa.Zapisac się na kurs w WORD.
Ad4.kurs jest ważny.Trzeba zdać od nowa teorie i praktykę,oczywiście dopiero po pozytywnym załatwieniu pierwszych trzech punktów.

Dziękuję. Już właśnie się dowiedziałem, że trzeba osobiście się stawić do wydziału komunikacji po te skierowania, nie da się przez Profil Zaufany załatwić jakby ktoś się zastanawiał.

Skierowania co do zasady powinieneś otrzymać pocztą.
Powinieneś dostać skierowanie na badanie psychologiczne, kolejne skierowanie powinieneś dostać do odbycia kursu reedukacyjnego w WORD i trzecie skierowanie do lekarza medycyny pracy w Wojewódzkim Ośrodku Medycyny Pracy.
Badania psychologiczne możesz zrobić prywatnie u psychologa który posiada uprawnienia do badania kierowców. Koszt o ile dobrze pamiętam 160 zł.
Badania lekarskie musisz jak ktoś wyżej wspominał przejść w WOMP. Nie da się inaczej. Dobrze że masz wszelkie zaświadczenia. Bardzo ułatwi ci to uzyskanie pozytywnych wyników badań. Koszt badań od 200 zł w górę.
Kurs reedukacyjny robisz w WORD, koszt kursu 500 zł, kurs trwa 16 godzin lekcyjnych w ciągu dwóch dni. Można zrobić w weekend.
Potem idziesz do Starostwa zakładasz profil kandydata na kierowcę i idziesz na egzamin. Kosz o ile dobrze pamiętam teraz to 250 zł.

jeżeli kierowca (178a § 1 KK) dostał zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na 3 lata przez Sąd Rejonowy to składając apelację, wnosi o wyłączenie kat. T spod zakazu to czy Sąd Okręgowy może mu podnieść okres zakazu na dłużej niż 3 lata czy tylko utrzymać w mocy wyrok SR, ewentualnie wyłączyć kategorię T?

jeżeli nie ma tutaj apelacji prokuratora i tylko sam skazany chce złagodzenia wyroku

Mam pytanie z innej beczki, ktoś może przerabiał temat. Pół roku temu odzyskałem prawo jazdy kat.B, w tym roku chciałbym się zapisać na kurs prawa jazdy A.

Mam ważne badania z WOMP na 5 lat do 2028, czy chcąc się zapisać na kurs prawa jazdy muszę robić od nowa badania czy te z WOMP będą ważne?

Czy zapytanie o usunięcie mnie z Krk muszę złożyć na piśmie lub internet? Nie potrzebuje papierka o niekaralności tylko niech mi słownie powiedzą czy widnieje moje nazwisko czy nie.

JaksonBB napisał:
Czy zapytanie o usunięcie mnie z Krk muszę złożyć na piśmie lub internet? Nie potrzebuje papierka o niekaralności tylko niech mi słownie powiedzą czy widnieje moje nazwisko czy nie.

Pisałem Ci wyżej.

Mam konto na e-Krk ale tam nie ma opcji wysłania zapytania. Jest tylko od razu za pieniądze 20 zł ale ja nie potrzebuje papierka.

JaksonBB napisał:
Mam konto na e-Krk ale tam nie ma opcji wysłania zapytania. Jest tylko od razu za pieniądze 20 zł ale ja nie potrzebuje papierka.

Ale każde zapytanie kosztuje opłatę skarbową. Jak pójdziesz osobiście też, zapłać i wyślij wniosek inaczej się nie da.

W lutym jeszcze widniałem jako karany ale wszystko spłacone.
ff535c7b15fadbdb88d1fcf3e94e81a2.jpg

Ostatnia edycja:
Nie będę płacił za to że już drugi raz pisze ten wniosek. A chce dowiedzieć się sam osobiście czy jestem skreślony.... Sądy to kpina i żenada. Osobiście to 30 zł i dowiesz się od razu a elektronicznie mają 10 dni.... Żenada zaraz tu napisze nazwisko tej pani co mnie ostatnio obsługiwała

Powrót