Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie cz. V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
JaksonBB napisał:
Nie będę płacił za to że już drugi raz pisze ten wniosek. A chce dowiedzieć się sam osobiście czy jestem skreślony.... Sądy to kpina i żenada. Osobiście to 30 zł i dowiesz się od razu a elektronicznie mają 10 dni.... Żenada zaraz tu napisze nazwisko tej pani co mnie ostatnio obsługiwała

Nie zapłacisz to się nie dowiesz.:what: 20zł w porównaniu do tego co do tej pory zapłaciłeś to chyba nie majątek...
Ale, że co ta Pani coś zrobiła źle? Nie dostałeś dokumentu czy o co chodzi?

Wole juz dać te 30 zł i dowiem się od razu na miejscu niż zapłacić 20 zł i czekać 10 dni na szanowną odpowiedź.

nowak21 napisał:
Mam pytanie z innej beczki, ktoś może przerabiał temat. Pół roku temu odzyskałem prawo jazdy kat.B, w tym roku chciałbym się zapisać na kurs prawa jazdy A.

Mam ważne badania z WOMP na 5 lat do 2028, czy chcąc się zapisać na kurs prawa jazdy muszę robić od nowa badania czy te z WOMP będą ważne?

Orzeczenie które otrzymałeś z WOMP jest ważne tylko do jednej sprawy.
Poza tym, oryginał orzeczenia z WOMP złożyłeś do WK razem ze wnioskiem o zwrot prawa jazdy więc nie masz drugiego orzeczenia.
Do nowej kategorii musisz zrobić nowe badania.

jakim napisał:
Orzeczenie które otrzymałeś z WOMP jest ważne tylko do jednej sprawy.
Poza tym, oryginał orzeczenia z WOMP złożyłeś do WK razem ze wnioskiem o zwrot prawa jazdy więc nie masz drugiego orzeczenia.
Do nowej kategorii musisz zrobić nowe badania.

Dzięki, faktycznie jest zaznaczony pkt 4. Wyciągania kasy ciąg dalszy, rozumiem, że moge sobie to zrobić gdziekolwiek u lekarza medycyny pracy (czy tam transportu)?
Tak się składa, że oryginał mam bo drugi WOMP wysłał bezpośrednio do Starostwa.

Dziś byłem w sądzie. Zapłaciłem 30 zł. Wypełniłem w domu wniosek.
Jest OK
db1c2bbdf00e669a85e5d629c3f541e6.jpg

Cześć,

30 kwietnia upłynął mi oficjalnie 5letni zakaz prowadzenia pojazdów... :wow:
jeździłam z blokadą alkoholową, w prawku mam wbity kod 69 do 29.04.2024r.

I mam pytanie - czy coś jeszcze muszę robić, zmieniać to prawko, gdzieś się udać ? czy po prostu mogę zdemontować blokadę i legalnie jeździć czym mi się podoba ? :D

wszystkie inne dodatkowe rzeczy typu prace społeczne, pieniądze itp mam uregulowane już dawno, Sąd jeszcze coś będzie do mnie wysyłał czy jak to wygląda od tej strony ?

Hej. Mam do Was pytanie. Czy jeżeli robiłem badania w WOMPIE w np, w Krakowie i dostałem orzeczenie o istnieniu przeciwskazań z wyznaczonym nowym terminem. To czy mogę robić kolejne badanie w innym wopmie ?
Czy te instytucje wojewódzkie posiadają jakąś wspólną bazę danych o osobach kierowanych na takie badania, po użyciu alkoholu ? dzięki

Bartłomiej1985 napisał:
Hej. Mam do Was pytanie. Czy jeżeli robiłem badania w WOMPIE w np, w Krakowie i dostałem orzeczenie o istnieniu przeciwskazań z wyznaczonym nowym terminem. To czy mogę robić kolejne badanie w innym wopmie ?
Czy te instytucje wojewódzkie posiadają jakąś wspólną bazę danych o osobach kierowanych na takie badania, po użyciu alkoholu ? dzięki

Z tego co wiem, jeżeli orzecznik w danym WOMP wystawił ci orzeczenie negatywne z wyznaczonym kolejnym terminem badania to powinieneś je wykonać u tego samego orzecznika a przynajmniej w tym samym WOMP.
Podczas rejestracji w WOMP zabrali ci skierowanie które dostałeś ze Starostwa co za tym idzie inny WOMP nie ma podstaw żeby przyjąć cię do konsultacji no bo nie masz skierowania. Zaś jeśli okażesz się decyzją negatywną z prośbą o konsultację innego orzecznika w innym WOMP to zostaniesz poinformowany że przysługiwało ci prawo do odwołania się od decyzji orzecznika który wystawił ci orzeczenie negatywne do Instytutu Medycyny Pracy czyli instytucji która jest nadrzędna do WOMP.
Nawet jeśli w innym WOMP udało by ci się zarejestrować na wizytę do innego orzecznika z orzeczeniem negatywnym to orzecznik zapyta cię dlaczego takie orzeczenie zostało ci wydane.
Jako takiej bazy danych narazie nie ma ogólnopolskiej jednak do WOMP nie możesz sobie tak przyjść z ulicy na badania po stracie prawo jazdy po alkoholo bez żadnego skierowania.

jeżeli był zakaz prowadzenia pojazdów kat B na 3 lata i sąd się zgodził po połowie odbywania kary na blokadę alkoholową to rozumiem, że ponowny egzamin z wpisem 69, legalizacja blokady w aucie, wbicie w dowód i można jeździć danym autem z blokadą?

czy jeżeli minie już orzeczony 3 letni zakaz to tylko zniesienie blokady, wymiana prawa jazdy czy też kolejny raz trzeba egzamin zdawać?

Jak już zdałeś z 69 to tylko prawko wymień bez tego kodu.

Witam, mam pytanie. W 2018 zabrano mi PJ na rok, w wompie w Sosnowcu dostałem orzeczenie negatywne bezterminowo. Zapytałem co to znaczy, to mi powiedziano, że w każdej chwili mogę zapisać się na kolejne badanie (bezsens). Minęło kilka lat i chciałbym zrobić te badania znowu. Czy muszę mieć jakieś skierowanie, czy mogę się po prostu w wompie umówić na termin?

Od negatywnego orzeczenia z WOMP możesz odwołać się tylko i wyłącznie do Instytutu Medycyny Pracy i miałeś na to o ile dobrze pamiętam 14 dni.
Negatywne bezterminowo znaczy nie mniej ni więcej że lekarz orzecznik nie wyznaczył terminu kolejnego badania. Zazwyczaj lekarz orzecznik wyznacza termin kolejnego badania jeśli widzi że stan rzeczy który nie pozwala na wydanie pozytywnego orzeczenia można naprawić/odwrócić.
Nie wiem ze względu na co dostałeś negatywny wynik ale widocznie lekarz orzecznik nie widział w twoim przypadku jakichkolwiek rokowań na poprawę.

No dobrze, ale co mogę z tym zrobić? Jest jakaś możliwość by zapisać się na badania do WOMP?

Podejdź do WOMP w którym wydali ci negatywną opinię i zapytaj. Może faktycznie zapiszą cię na kolejne badanie.
Jeżeli nie, to najprawdopodobniej ze względu na wyczerpanie możliwości odwołania straciłeś prawo jazdy dożywotnio.

czy posiada ktoś wniosek dowodowy o przeprowadzenie badań próbek krwi? akurat jestem w sprawie oskarżycielem posiłkowym i chciałbym go złożyć czy kierowca który spowodował wypadek nie był pod wpływem alkoholu lub innych substancji

badanie alkomatem wykazało, że był trzeźwy ale chcę taki wniosek złożyć aby mieć w 100%, że nic nie miał w krwi

Witam, mam pytanie dotyczące jazdy na podwójnym gazie - więc chyba dobry wątek;) Mój znajomy parę lat temu z tego tytułu miał zatrzymane prawko na bodajże 3 lata. Niestety, w tym czasie znowu wsiadł, a właściwie tylko chciał zaparkować samochód w innym miejscu - fakt jednak był faktem, że na ten moment wsiadł za kółko i był znowu pod wpływem. Zgodził się na ugodę z prokuratorem (art 335 p 2 kpk). Niestety, podczas rozprawy (obecność była nieobowiązkowa) sąd nie przychylił się do wniosku prokuratora. Znajomy otrzymał pismo, w którym został wezwany jako oskarżony z tytułu 178 par 1 i 4. W aktach sprawy jest powiedzmy takie wyjaśnienie, że Sąd zobowiązuje Prokuraturę do wskazania, kto jest właścicielem pojazdu i jaka jest jego wartość. Czy w takim razie nowa rozprawa dotyczy tylko tego, aby dodatkowo oskarżonemu zasądzić konieczność spłacenia równowartości auta? Znajomy obawia się, że nowa rozprawa może skutkować wsadzeniem go za kratki. Jego adwokat też był zdziwiony z takiego obrotu, bo podobno sąd prawie zawsze zgadza się z wnioskiem prokuratora. Jak myślicie, czy rzeczywiście jest takie ryzyko? Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem i podałem niezbędne informacje.

W poniedziałek kończę terapię alkoholowa. Dostanę zaświadczenie o ukończeniu terapii.... Czy warto pokazywać to zaświadczenie w WOMP czy lepiej nie chwalić się tym jak się ma dobre wyniki wątrobowe i gppt?

Przy wypełnianiu ankiety o stanie zdrowia w WOMP wręcz musisz się przyznać do odbycia leczenia.
Jeżeli tego nie zrobisz poświadczasz nieprawdę co jest zagrożone o ile dobrze pamiętam karą pozbawienia wolności do lat 5.
Nie wiem czy WOMP ma możliwość sprawdzić cię w systemie NFZ (o ile odbyłeś terapię na NFZ).
Druga sprawa, podejrzewam że to Sąd zobligował cię do odbycia terapii, lekarz orzecznik może poprosić o kopię wyroku i zaś jak się nie przyznasz strzelasz sobie w kolano już na starcie.
Jeżeli masz papier i wyniki w porządku to przyznanie się do odbycia terapii nie zrobić ci krzywdy.

karczmarz napisał:
Witam, mam pytanie dotyczące jazdy na podwójnym gazie - więc chyba dobry wątek;) Mój znajomy parę lat temu z tego tytułu miał zatrzymane prawko na bodajże 3 lata. Niestety, w tym czasie znowu wsiadł, a właściwie tylko chciał zaparkować samochód w innym miejscu - fakt jednak był faktem, że na ten moment wsiadł za kółko i był znowu pod wpływem. Zgodził się na ugodę z prokuratorem (art 335 p 2 kpk). Niestety, podczas rozprawy (obecność była nieobowiązkowa) sąd nie przychylił się do wniosku prokuratora. Znajomy otrzymał pismo, w którym został wezwany jako oskarżony z tytułu 178 par 1 i 4. W aktach sprawy jest powiedzmy takie wyjaśnienie, że Sąd zobowiązuje Prokuraturę do wskazania, kto jest właścicielem pojazdu i jaka jest jego wartość. Czy w takim razie nowa rozprawa dotyczy tylko tego, aby dodatkowo oskarżonemu zasądzić konieczność spłacenia równowartości auta? Znajomy obawia się, że nowa rozprawa może skutkować wsadzeniem go za kratki. Jego adwokat też był zdziwiony z takiego obrotu, bo podobno sąd prawie zawsze zgadza się z wnioskiem prokuratora. Jak myślicie, czy rzeczywiście jest takie ryzyko? Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem i podałem niezbędne informacje.

Podejrzewam że Sąd potraktował twojego znajomego jako recydywistę dlatego też postanowił zrewidować karę jakiej domagał się prokurator.
Pytanie też ile wydmuchał za pierwszym i następnym razem. Jeżeli były to ilości znaczące tzn. takie które kwalifikują czyn jako przestępstwo to musi się liczyć z tym że kara będzie bardziej dotkliwsza.
Za kratki raczej nie trafi ale finansowo będzie to raczej z górnej półki.
Druga sprawa, po złapaniu po raz drugi będzie mi o wiele trudniej odzyskać uprawnienia.
WOMP na 200% będzie domagał się rocznej terapii.

Ostatnia edycja:
Powrót