Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
cerutti napisał:
po prostu brak mi słów !!! Mam nadzieje że Sąd weźmie pod uwagę to hasło "0 tolerancji dla pijanych kierowców"
Brak Ci słów, a jednak się wypowiadasz. Zero tolerancji dla pijanych? Może zero tolerancji dla powodujących wypadki? Chociaż w tym wypadku to raczej była kolizja. 90% wypadków powodują TRZEŹWI kierowcy. Nie jeden pod wpływem jedzie dużo bezpieczniej niż trzeźwy wariat 160km/h bo przecież jest trzeźwy i nic mu nie grozi :) .

aliaton7035333 napisał:
Brak Ci słów, a jednak się wypowiadasz. Zero tolerancji dla pijanych? Może zero tolerancji dla powodujących wypadki? Chociaż w tym wypadku to raczej była kolizja. 90% wypadków powodują TRZEŹWI kierowcy. Nie jeden pod wpływem jedzie dużo bezpieczniej niż trzeźwy wariat 160km/h bo przecież jest trzeźwy i nic mu nie grozi :) .

Ty sobie żartujesz prawda ?? albo jesteś trollem jakimś??? bo nie wierze że ktoś trzeźwo myślący pisze takie banialuki ... 0 TOLERANCJI DLA PIJANYCH KIEROWCÓW !!!!

EDIT:
Aaa widzę że jesteś jednym z szczęściarzy którzy mają zabrane prawko za jazdę po alko ... powiem Ci tak - dziwie się że masz czelność pisać takie rzeczy ... mi by było po prostu wstyd

Ostatnia edycja:
Z czym sobie żartuję niby? Jak ktoś jeździ 160km/h to owszem grozi mu mandat 500zł, tylko i tak nie jest to do porównania z tym jak kogoś złapią nawet na niewielkim stężeniu alkoholu. :)

Jeszcze określ się kto to jest ten "pijany kierowca" wg ciebie - chodzi mi o stężenie.

Osobiście uważam, że powinno być tak samo jak w większości krajów Europy, czyli dozwolone do 0,5 promila. Takie stężenie nie przeszkadza w normalnej jeździe.

A przeczytałeś w ogole post do którego się odnoszę ? gość ma już zabrane prawko i wyrok w zawiasach (czyli miał powyżej 0,5) następnie po 2 latach znowu wsiada za kółko i jest tak nachlany że rozwala samochód na drzewie.
Wg Ciebie powinniśmy tolerować takie osoby w naszym społeczeństwie ??

cerutti napisał:
Wg Ciebie powinniśmy tolerować takie osoby w naszym społeczeństwie ??
Nie, takie absolutnie nie. Dlatego napisałem, że też zero tolerancji dla osób powodujących wypadki.

witam , mój brat została zatrzymany miał 0, 65promila w wydychanym powietrzu , jechał motorowerem o pojemności 49,50 cm 3. czy ten pojazd jest kwalifikowany jako pojazd mechaniczny ?? co mu grozi. nie miał prawa jazdy ma 19 lat .

Tak. Jest to pojazd mechaniczny.
Za jazdę bez uprawnień grzywna. Za jazdę w stanie nietrzeźwości: przeczytaj pierwszy post wątku.

Monika1988_2010 napisał:
0, 65promila w wydychanym powietrzu
Promila czy mg? Wydawało mi się, że policyjne pokazują w mg/l , ale może się mylę i są też normalne promilery.

aliaton7035333 napisał:
....Wydawało mi się, że policyjne pokazują w mg/l , ale może się mylę i są też normalne promilery.

Jeżeli pomiar jest robiony na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu jednostką zawsze będzie mg/l , a jeżeli badanie na zawartość alkoholu robione będzie z próbki krwi, wynik zawsze będzie podawany w promilach ( ‰ ). Tzw. "promilery" są tylko na "wyposażeniu" sklepów gdzie je można zakupić na własny użytek. Przeliczają niby od razu z mg/l na ‰ .

czy weszły już jakieś konkretne przepisy dot. parametrów i warunków jakie musi spełnić alcolock?

aliaton7035333 napisał:

Będę bardziej ścisły, kierowcy młodzi, w przedziale 18-25 są bardziej niebezpieczni od kierowców pijanych.
Dlatego zadziwia mnie to, że społeczeństwo jest tak głupie, że ma większą tolerancję dla tych kierowców. Ba, nikt nie widzi problemu, że oni legalnie jeżdzą. Nie ma żadnych postulatów, żeby o PJ mogli się ubiegać kierowcy starsi, a mówiąc do inteligentych, zadziwiające jest, że nikt nie zabronił Policji prowadzić tak zakłamanych statystyk a także to, że nie prowadzi się mądrych szkoleń dla kierowców niedoświaczonych.

jak ktoś chce się czepiać to się przyczepi każdy wie o co chodzi a dureń zadaje pytania , nie jestem fachowcem może napisałam nie fachowo trudno nie po to tu wstawiam komentarz by ktoś sprawdzał poprawność pisma technicznego. tak zapewne masz racje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monika1988_2010 napisał:
każdy wie o co chodzi a dureń zadaje pytania
Najwyraźniej nie każdy wie, o co chodzi, skoro na przykład ty nie wiesz, na czym polega różnica pomiędzy wynikiem w mg/l i wynikiem w promilach i jak istotna jest dla oceny sytuacji, w której poszukujesz porady.
Proponowałbym również grzeczniejsze odnoszenie się do ludzi, którzy bezinteresownie starają się pomóc.

aliaton7035333 napisał:
Osobiście uważam, że powinno być tak samo jak w większości krajów Europy, czyli dozwolone do 0,5 promila.
Byłbym za, z jednym zastrzeżeniem. Badanie przy każdym wykroczeniu i w razie wykrycia stężenia 0,2-0,5, grzywna i punkty *4.

Witam.
Chyba znalazłem odpowiedni temat do mojego pytania. A pytanie jest następujące. Czy mogę robić instruktora pływania będąc zatrzymanym ok 1,5 roku temu (jakoś na koniec lipca) za jazdę po alkoholu? (prawko zabrane, 3 lata bez auta + 5000zł + 1200zł, nie było wypadku ani jazdy środkiem ulicy czy przekroczenia prędkości jechałem po 2 piwkach od znajomego na przeciwmgielnych do domu i dla tego mnie zatrzymali) Pierwszy raz byłem karany. Wykryto u mnie 0.36 mg/l. Ale do rzeczy...
Tak brzmi fragment oświadczenia które muszę podpisać: "nie byłem/am skazany prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo, o którym mowa w art. 46–50, lub określone w rozdziale XIX, XXIII, z wyjątkiem art. 192 i art. 193, rozdziale XXV i XXVI ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.)."
A na moim papierku z sądu jest napisane że skazali mnie na podstawie artykułu 178a paragraf jakiś tam. No i nie wiem czy mogę robić kurs czy nie więc prosił bym mądrzejszych od siebie o wyjaśnienie. (mam czas do soboty)
A i przy okazji zapytam czy mogę być opiekunem kolonijnym?

Mozesz. Prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie nietrzezwosci czyli art. 178a § 1 kk to rozdzial XXI (przestepstwa przeciwko bezpieczenstwu w komunikacji)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót