Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
darkd napisał:
witam:)mam pytanie, mam pozytywna decyzje sądu w temacie alkoblokady w samochodzie - będę podchodził do egzaminów- jak to wygląda jeżeli będę chciał dodatkowo odzyskać kat.a oczywiście chodzi mi o sam egzamin bo jeżdzić zamierzam dopiero po odzyskaniu normalnych uprawnień :)
A możesz napisać ile sie czeka na rozpatrzenie takiego wniosku przez sąd? Chodzi mi od złoźenia do wydania orzeczenia. czy taki wniosek można samemu napisać, czy lepiej żeby zrobił to adwokat i jak umotywowałeś?

leon39 napisał:
A możesz napisać ile sie czeka na rozpatrzenie takiego wniosku przez sąd? Chodzi mi od złoźenia do wydania orzeczenia. czy taki wniosek można samemu napisać, czy lepiej żeby zrobił to adwokat i jak umotywowałeś?

czas zależy chyba od danego sądu-ja czekałem 5 mies-wniosek można samemu napisac a umotywowanie to zależy od indywidualnej sytuacjji danego "petenta":)

darkd napisał:
czas zależy chyba od danego sądu-ja czekałem 5 mies-wniosek można samemu napisac a umotywowanie to zależy od indywidualnej sytuacjji danego "petenta":)

5 miesięcy?! No to grubo ;)
U mnie 18 miesięcy od zatrzymania prawka mija na początku sierpnia więc wniosek złożę początkiem lipca, ale żeby czekac na rozpatrzenie 5 miesięcy?
Czytałem tu o tym.że to trwa miesiąc-półtora a nie tyle.
Jak to wyglądało u Was, odwołujących się?

U mnie trwalo to ok. 3 miesiace ale jak slusznie zostalo to napisane: wszystko zalezy od oblozenia sadu.
Btw: cale szczescie ze blokade mam do 22 lutego bo jazda z tym urzadzeniem jest bardzo uciazliwa szczegolnie teraz gdy sa mrozy i czujnik elektrochemiczne sie strasznie dlugo nagrzewa. Od chwili wlozenia kluczyka do odpalenia auta potrzeba ok. 3 minut (blokada li-on ds-20)

Ostatnia edycja:
To sporo, ciekawe jaki będzie natłok spraw w moim sądzie w okresie letnim ;)
Małe miasto (20tys mieszkancow) ale sąd mamy nowiutki i to dość duży :)
Co jaki czas szacunkowo w trakcie jazdy trzeba dmuchać?

Po pierwszym dmuchaniu (tym po ktorym uruchamiamy silnik) drugie dmuchanie mam po 10minutach a kolejne po ok. 30min. Przynajmniej u mnie jest tak ustawione

biezanow_123 napisał:
U mnie trwalo to ok. 3 miesiace ale jak slusznie zostalo to napisane: wszystko zalezy od oblozenia sadu.
Btw: cale szczescie ze blokade mam do 22 lutego bo jazda z tym urzadzeniem jest bardzo uciazliwa szczegolnie teraz gdy sa mrozy i czujnik elektrochemiczne sie strasznie dlugo nagrzewa. Od chwili wlozenia kluczyka do odpalenia auta potrzeba ok. 3 minut (blokada li-on ds-20)
Ja odpinam słuchawkę i zabieram do domu. Potem rano podłączam, wkładam kluczyk i czekam może z 10sekund na rozgrzanie albo i mniej.
Co do dmuchania za 10 minut to czasem jest to nawet po 4-5 minutach a czasem dopiero po 20-25 minutach dopiero.
A co do składania wniosku to ja złożyłem 7 kwietnia a wyrok usłyszałem we wrześniu dopiero. Chwile to trwało i na coś 3 posiedzeniach w sądzie byłem.

Witam...
Ja mam pytanko bo 24 lutego mam badania w wompie ( prawo jazdy straciłem drugi raz) i moje pytanie, czy oni będą wiedzieć, że już raz u nich kilka lat temu byłem z tego samego powodu ??

tezetwu napisał:
Witam...
Ja mam pytanko bo 24 lutego mam badania w wompie ( prawo jazdy straciłem drugi raz) i moje pytanie, czy oni będą wiedzieć, że już raz u nich kilka lat temu byłem z tego samego powodu ??

Tak, będą wiedzieć, bo dokumentacja medyczna jest trzymana w ewidencji przez 20 lat. Więc jak wklepią dane, to od razu im wyskoczą poprzednie karty z wcześniejszych badań.

No to chyba w tym roku jeszcze nie pojezdze...masakra tyle czekania na odwołanie, może ten wniosek złożyć 2 miesiące przed połową okresu? :D

Odnośnie alcolocka, w kilkugodzinnej podróży również trzeba dmuchać co 20-30min?

Jacyków69 napisał:
No to chyba w tym roku jeszcze nie pojezdze...masakra tyle czekania na odwołanie, może ten wniosek złożyć 2 miesiące przed połową okresu? :D

Odnośnie alcolocka, w kilkugodzinnej podróży również trzeba dmuchać co 20-30min?
Jeszcze trzeba egzamin zdać.

Witam, 9 lipca 2015 roku zostało zatrzymane mi prawo jazdy za alkohol (1.5 promila) na 3 lata. Dostałem prawie 6000 zł kary, która zostala uregulowana. W lutym 2016 dostalem skierowanie na badania lekarskie + psychologiczne, które wykonałem. Wyniki były pozytywne, a więc dostarczyłem je w tym samym miesiącu do wydziału komunikacji. Brakuje 2 dni do 19 miesięcy od kiedy nie mam prawa jazdy (czyli ponad połowa okresu kary minęła). Więc mogę śmiało próbować o zmianę kary na zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych nie wyposażonych w blokadę alkoholową. Komuś się udało? Widziałem oferty adwokatów, którzy zachęcają do kupna gotowych wniosków za 100zł, bądź przygotowanie indywidualne za 500zł. Boję się, że pieniądze zostaną wyrzucone w bloto. Chciałbym zdać egzamin w tym roku, mieć te prawo jazdy i nie poruszać się w ogóle.. tylko przeczekać do 9 lipca 2018 roku i wymienić je na zwykle bez kodu 69

Za sporządzenie wniosku z art 182a kkw adwokat u którego byłem osobiście powiedział mi 100zł

A czy mogę złożyć wniosek juz teraz kiedy minęło mi dopiero 12 miesiecy a nie 18... Zeby bylo wiadomo juz przedta połowa kary. I 2 pytanie czy bede placic jakies koszty sadowe za ten wniosek ?

Kasia11223311 napisał:
A czy mogę złożyć wniosek juz teraz kiedy minęło mi dopiero 12 miesiecy a nie 18... Zeby bylo wiadomo juz przedta połowa kary. I 2 pytanie czy bede placic jakies koszty sadowe za ten wniosek ?

Też jestem ciekaw czy może wcześniej złożyć niż miesiąc przed połową. Chociaż pół roku przed połową okresu to trochę przeginka ;)
Też mi stuknęło rok od zabrania prawka dokładnie wczoraj :D
Myślę żeby spróbować złożyć wniosek 2 miesiące przed połową okresu.
Ale może niech się wypowiedzią inni co o tym sądzą?

Z tego co wiem co było osoby które składały wniosek około miesiąca przed połową okresu jednak pisali na wniosku prośbę o rozpatrzenie po dacie xx.xx.xxxx (po dacie połowie kary).

Czy moge liczyć na pozytywnie rozpatrzenie wniosku kiedy spowodowalem wypadek i mialem wczesniej mandaty za prędkość?? I w pytanie gdzie musze sie udac zeby zrobic te testy psyxholigiczne i zdrowotne dlugo sie na nie czeka ? I czy mogw je zrobic juz teraz po roku?

Dostałem wyrok w zawieszeniu na terenie innego kraju za prowadzenie pojazdu pod wpływem środka odurzającego. Będąc w okresie próby prowadziłem pod wpływem alkoholu 1,5 promila w Polsce.
1. Czy wyrok w zawieszeniu za granicą zostanie odwieszony?
2. Czy w sądzie w Polsce będą wiedzieli o tym, że zostałem skazany za prowadzenie pod wpływem środka odurzającego za granicą?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót