Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Termo85 napisał:
Dostałem wyrok w zawieszeniu na terenie innego kraju za prowadzenie pojazdu pod wpływem środka odurzającego. Będąc w okresie próby prowadziłem pod wpływem alkoholu 1,5 promila w Polsce.
1. Czy wyrok w zawieszeniu za granicą zostanie odwieszony?
2. Czy w sądzie w Polsce będą wiedzieli o tym, że zostałem skazany za prowadzenie pod wpływem środka odurzającego za granicą?
Będą. Postawią ci zarzut z art 178a par4

Termo85 napisał:
Co to dla mnie oznacza?
Czy wyrok zostanie odwieszony?

Odwieszony chyba niekoniecznie, choć bardzo prawdopodobne. ale prawko mogą ci zabrać dożywotnio

Termo85 napisał:
Czy jesteś pewny, że będą wiedzieli o tej sprawie z innego kraju?

Przecież jeźeli popełnia sie przestępstwo za granicą, to państwo w którym zostało poełnione to przestępstwo, przesyła zawiadomienie o wyroku do KRK państwa którego jest sie obywatelem
A byłeś już na przesłuchaniu?

Nie byłem, kiedy mogę się spodziewać przesłuchania? Wysłania dokumentów?

Termo85 napisał:
Nie byłem, kiedy mogę się spodziewać przesłuchania? Wysłania dokumentów?

A kiedy cie zatrzymali?
Bo mi to odrazu jak byłem dmuchać na komisariacie dali karteczke z datą kiedy mam sie do nich zgłosić

leon39 napisał:
A kiedy cie zatrzymali?
Bo mi to odrazu jak byłem dmuchać na komisariacie dali karteczke z datą kiedy mam sie do nich zgłosić

Świeża sprawa. Dostałem tylko pokwitowanie z zatrzymania

Co może mi za to wszystko gozić, jestem przerażony.

Witam. Potrzebuję porady. Wczoraj odbyłem badania lekarskie w warszawskim Wompie za zatrzymane prawko. Nie miałem badań krwi, tylko cukier, ciśnienie itp. Z racji że posiadam kat A, B, C, C+E ale nie jestem zawodowym kierowcą zostałem dosyć dokładnie przebadany, szczególnie pod kątem wzroku. I tu pojawił się problem, ciemnia, ostrość wzroku, barwy wszystko ok, tylko z widzeniem przestrzennym miałem kłopot. Były takie obrazki i ja tam nic nie widziałem. Z tego co wiem to były stereogramy. I pani orzecznik powiedziała, że owszem na Kat B nie widzi przeciwwskazań ale na A i C tak i te zostaną odebrane. I taką dostałem decyzję B na 5 lat a resztę jest z kodem. Co teraz zrobić? Pani okulistka nie mogła uwierzyć, że miałem te kategorie i nikt nie wykrył wady. Prawko robiłem normalnie w szkole jazdy i nie miałem żadnych "łatwionych badań". Dodam, że sąd zostawił mi A, C, I C+E, zabrał tylko B. Wiec do pracy jeździłem skuterem. Co dalej z tym zrobić, czy w ogóle jest sens się odwołać? Badania kosztowały 460zł.

Chyba tak. W kazdym razie powiedziala, ze jej przykro i tyle. Mialem dodatkowo sterometr na psychotestach i przeszedłem go z lekkim odchyleniem ale w normie sie zmieściłem.

Ostatnia edycja:
Witam mam 21 lat ukonczone w wieku18 lat (2013.09) mialem zatrzymane prawo jazdy na 1 rok za 0.36mg 240 godz prac spolecznych jeszcze sie uczylem i 600 grzywny .szkole ukonczylem prawko odebralem w 2014.09 nie musialem na nowo robic i tez nie dostalem zadnych zawiasow. Wrocilem z zagranicy 2016.10 sprzedac autu i rowniez zmienic prace lecz na inny kraj teraz w 2017.02 niestety wyszla sytuazcja ze rowniez zostalem zlapany mialem 0.8mg pytanie teraz do was co mi grozi .Nie chcial bym dostac odp ze jestem jakis glupi itp bo zdaje se niestety spr z calej sytuacji tylko porady prawnej .1 ile i co mi grozi nie mialem nawet jeszcze zadnego pkt nic. chcialem na dniach wyjechac za granice .Niestety wyglada to ze jestem na bezrobociu poniewaz fizycznie jeszcze umowy nie mam . Pozdrawiam

backup1995@o2.pl napisał:
Witam mam 21 lat ukonczone w wieku18 lat (2013.09) mialem zatrzymane prawo jazdy na 1 rok za 0.36mg 240 godz prac spolecznych jeszcze sie uczylem i 600 grzywny .szkole ukonczylem prawko odebralem w 2014.09 nie musialem na nowo robic i tez nie dostalem zadnych zawiasow. Wrocilem z zagranicy 2016.10 sprzedac autu i rowniez zmienic prace lecz na inny kraj teraz w 2017.02 niestety wyszla sytuazcja ze rowniez zostalem zlapany mialem 0.8mg pytanie teraz do was co mi grozi .Nie chcial bym dostac odp ze jestem jakis glupi itp bo zdaje se niestety spr z calej sytuacji tylko porady prawnej .1 ile i co mi grozi nie mialem nawet jeszcze zadnego pkt nic. chcialem na dniach wyjechac za granice .Niestety wyglada to ze jestem na bezrobociu poniewaz fizycznie jeszcze umowy nie mam . Pozdrawiam

Napisz kiedy zakończyła sie twoja kara ograniczenia wolności z poprzedniego wyroku. To znaczy kiedy skończyłeś odpracowywać te 240 godz(data)

Dokladnie do dnia 21.07.2014

Nie sorry to bylo od dnia i trzeba dodac 6 msc czyli21.01.2015

I od tego dnia, czyli 21.01.2015r potrzebny jest 3 letni okres na zatarcie skazania. Czyli zatarcie nastąpiło by dopiero 21.01.2018r
nie chce cie straszyć, ale obawiam sie że oskarżą cie z art 178a par4

Czyli mam rozumiec ze dostane dozywotnio i jeszcze moge dostac pozbawienie wilnosci ?...

Taką kare zaproponuje prokurator. Czyli dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, kare pozbawienia wolności która może być w zawieszeniu i 10tys zł nawiązki
sąd w wyjątkowych sytuacjach może odstąpić od wymierzenia dożywotniego zakazu prowadzenia pojazdów , ale wynik 0.8mg to dużo

Nie chcę kopać leżącego ale nie wiem co trzeba mieć w głowie by po pierwszym razie gdy zabrano prawko za alkohol siada się za kółko kolejny raz na bombie. A argumenty że nie masz punktów karnych czy jesteś bezrobotny NIKOGO nie będą interesować. Naważyłeś sobie kosztownego piwa i teraz musisz je wypić ;)

Witam. Po sprawdzeniu orzeczenia jest tak. Na kat b mam termin do 2022 roku a na pozostałych nie ma nic. Pytanie, mam możliwość wyrobienia prawa jazdy lat C i CE w Holandi bo tam mam od listopada meldunek. Tam tez od maja chce jeździć tirem. Czy bedzie to legalne? W Polsce widac tylko B bede mógł legalnie odzyskać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót