Przedawnieniekredytu w PKO.

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jerry23 napisał:
tajemnica... :)

dziś się dowiedziałam,że zawieszenie egzekucji komorniczej należy złożyć do Sądu bo komornik sam nie może zawiesić egzekucji... ale w pouczeniu jest,że " Komornik zawiesza na wniosek dłużnika postępowanie prowadzone na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego klauzulę wykonalności wyroku zaocznego, jeżeli dłużnik przedstawi zaświadczenie określone w art. 139§ 5k.p.c z którego wynika,że wyrok zaoczny został doręczony na inny adres aniżeli miejsce zamieszkania dłużnika ustalone w postępowaniu egzekucyjnym. Dłużnik nie ma obowiązku przedstawienia zaświadczenia określonego w art. 139 §5 kpc jeżeli okoliczności które mają być w nim stwierdzone wynikają z dokumentu o którym mowa w art.797§ 3 kpc 9art 820 (3) §1 kpc)

Czy pisząc skargę na czynności komornicze można wnosić o :
1.uchylenie postanowienia o odnalezieniu majątku
2. zawieszenie egzekucji komorniczej
3...............
4.................... itd czego dusza zapragnie czy to muszą być wszystko oddzielne sprawy?

Co prawda koleżanka o zawieszenie egzekucji już wysłała do Komornika ale ten podobno będzie musiał to odesłać do Sądu.... Co zrobić aby wszystko było szybko i ok?

co żeście znowu namieszały bo nie ogarniam o co kaman teraz?

Napisałyśmy do komornika o zawieszenie egzekucji... ale wyczytałyśmy,że komornik nie zawiesza tylko oddaje sprawę do Sądu i jeśli Sąd zdecyduje (postanowi)wtedy On może zawiesić tę egzekucję... lub na wniosek wierzyciela. W zawiązku z tym iż piszemy skargę na komornika czy można to w jednym piśmie wnosić również o zawieszenie....?

PS.Nie masz kłopotów napisz do mnie,zrobię z igły widły ;)

o oszacowanie i tym samym opłaty 5% z oszacowania majątku w postaci auta

hmmm trudno mi powiedzieć - zawyżone szacunki majątku, może wniosek do prokuratury o próbę wyłudzenia? jak atakować to z grubej rury.
żeby zyskać na czasie to złóżcie skargę bez opłaty. sąd wezwie do wniesienia opłaty a wy zyskujecie na razie czas na zebranie informacji i ew. uzupełnienie skargi

Wnieśliśmy skargę z zwolnieniem kosztami dłużnika i przypisanie wg. norm na wierzyciela chociażby z uwagi na nienależytą staranność i podanie adresu starego o czym najprawdopodobniej wierzyciel wiedział bo nie odebrano od niego żadnego pisma z uwagi na zły adres. Poza tym pisaliśmy o zwolnienie ponieważ dłużnikowi z wynagrodzenia zostało 1150zł a jeszcze płaci alimenty. Podłożyliśmy na to potwierdzenie wydruk z konta oraz wskazaliśmy na podstawie jakiego tytułu jest prowadzona egzekucja oraz u jakiego komornika.dziś koleżanka wysłała wniosek do komornika aby alimenty od przyszłego miesiąca były potrącane z wynagrodzenia.W kancelarii powiedziano,że w przeciągu tyg wystosują pismo do zakładu pracy z postanowieniem,że na wniosek dłużnika alimenty będą potrącane z wynagrodzenia(księgowa się ucieszy bo nie lubi robić tych wyliczeń do komornika). jak wiemy w pierwszej kolejności zobowiązania alimentacyjne należy zaspokoić. Tak więc nawet gdyby dalej prowadził egzekucję to mniej zostaje na tę drugą sprawę z komornikiem. A im na czysto zostaje najniższa krajowa z której już nie będą opłacać alimentów (jednak z 1211zł będzie to mniej niż najniższa krajowa ale drugi komornik nic nie dostanie) a jak będzie jakaś premia czy coś w stylu 13 pensja to drugi komornik dostanie mniej niż jakby alimenty jak do tej pory płacili samodzielnie.

ps.dziecko jest u ojca bo tam miało koleżanki,kolegów,tęskniło,miało lepszą szkołę.Zgodnie doszli do porozumienia,że będzie mieszkało z ojcem Raz się spóźniła i były mąż oddał sprawę do komornika.

to jest dwóch komorników? następuje zbieg egzekucji co do wynagrodzenia za pracę. są teraz dwie opcje, w zależności na ile kumaty jest drugi wierzyciel i co chce osiagnąć:
1. zbieg egzekucji powoduje że obie sprawy ma pierwszy komornik
2. w drugiej sprawie egzekucja co do wynagrodzenia jest wycofana i wówczas będzie dwóch komorników, ale że tak to ujmę - nie wchodzą sobie w drogę przy zajęciach

ps. jak z tym zakochaniem, zdradzisz co to za obiekt westchnień? :D

Ostatnia edycja:
jerry23 napisał:
1. zbieg egzekucji powoduje że obie sprawy ma pierwszy komornik
b Czyli co koleżanka musiała by teraz zrobić....kto tu zakochany,pisałam już gdzieś,że ma komornika na alimenty,chyba w tym poście.... ale nie jestem pewna,anie chce mi się już tego czytać,wystarczy,że wiecznie słucham....i piszę....http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/484397-wycena-komornicza.html

jerry23 napisał:
w drugiej sprawie egzekucja co do wynagrodzenia jest wycofana i wówczas będzie dwóch komorników, ale że tak to ujmę - nie wchodzą sobie w drogę przy zajęciach
co to dla koleżanki oznacza?rozumiem zajęcie z ruchomości? Czyli koleżanka sobie wręcz pogorszyła anie poprawiła sytuację.

jerry23 napisał:
ps. jak z tym zakochaniem, zdradzisz co to za obiekt westchnień?
i kto tu jest zakochany?Ja teraz wzdycham do św.Mikołaja,może jak będę miła to przyjdzie do mnie i weźmie na kolanko;)

Ostatnia edycja:
koleżanka w tej kwestii nie ma nic do gadania. to od drugiego wierzyciela - a raczej jego stopnia kumania :) - zależy jak się potoczy sytuacja - czy będzie jeden komornik (ten od alimentów) miał obie sprawy, czy będzie dwóch i nie będą wchodzić sobie w drogę

mala mi78 napisał:
i kto tu jest zakochany?Ja teraz wzdycham do św.Mikołaja,może jak będę miła to przyjdzie do mnie i weźmie na kolanko;)
dla ciebie mogę się przebrać za tego mikołaja... :D

No ale myślę,żę PROKURA jak się dowie o zbiegu egzekucji tow szał wpadnie i zajmie samochód(bo z oszacowania wynika,że poryłoby to nie tylko dług ale również część kosztów chociaż mi się wydaje,że w pierwszej kolejności zaspokajane są koszty...może jestem w błędzie.)

jerry23 napisał:
dla ciebie mogę się przebrać za tego mikołaja..
Mikołaj z Rzeszowa czy Irkucka (o ile pamięć nie myli)?

Który komornik teraz jest pierwszy...ten co od ładnych paru lat prowadzi egzekucję w sprawie alimentów czy ten z Warszawy bo jako pierwszy zajął wynagrodzenia?

Ostatnia edycja:
prokura nic nie zajmie, bo zajęć dokonuje komornik. zanim sprawę ogarnie drugi komornik, to już nakazu nie będzie dla prokury

mala mi78 napisał:
Który komornik teraz jest pierwszy...ten co od ładnych paru lat prowadzi egzekucję w sprawie alimentów czy ten z Warszawy bo jako pierwszy zajął wynagrodzenia?
Prokura NIE ale komornik działający na zlecenie Prokury. Jakie to kuź.. pogmatwane wszystko.

a z czego komornik prowadzący od lat sprawę alimentów egzekwuje, co zajął?

Nic nie zajął, wpłaty są dokonywane przez dłużnika osobiście po stracie pracy dłużnik sam się zgłosił w celu by włacać sam bo obawiała się,że zanim dostanie zasiłek a w pierwszej kolejności decyzję to upłynie ponad miesiąc i wolała pożyczyć i osobiście wpłacić,bo zanim postanowienie od komornika do urzędu pracy to by potrwało,prędzej od 2005 do2011 roku zajmował komornik wynagrodzenie.. Od2011 sama wpłaca na bieżąco komornikowi.Teraz na prośbę dłużnika aby znowu było potrącane z wynagrodzenia.

Ostatnia edycja:
to wydaje mi się, że wynagrodzenie jest zajęte aczkolwiek zawieszone. czyli komornik od alimentów przejmowałby sprawę drugą

No mi też się tak wydaje bo dłużej ma do czynienia z dłużniczką,poza tym jest właściwości ogólnej czy jak tam.......,żeby tylko nie zrobiło się odwrotnie.

Powrót