Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witajcie. Mam pytanko do Was a raczej proszę Was o opinię. Mój facet jest aresztowany, 19.10 kończy mu się sankcja. Śledztwo się już zakończyło, prokuratorka ma w następnym tyg. przesłać akta do sądu. Jak Wy to widzicie czy jest szansa że mu przedłużą?? bo przecież śledztwo zakończone teraz tylko chyba czekać na termin rozprawy no ale nie wiem sama co o tym myśleć :/ Dodam, że mój chłopak jest chory i już zostały dostarczone wszystkie dokumenty z nią związane. AA no i jest oskarżony o rozbój (przyznał się do winy).

Jestem w podobnej sytuacji i tez prokurator nie chce uchylić aresztu...liczymy na sąd akt oskarżenia ma wpłynac za jakieś 2 tyg..a areszt ma do 11.12.:(a na co choruja wasi mężowie jak mozna wiedzieć?

Znaczy ja nie dopisalam ze moj nie jest chory...
Tylko chodzilo mi o to ze jak sprawa trafila do sadu to tez aresztu nie uchylono, nawet za poreczeniem nie chcieli:(

Mam takie pytanie... mojego narzeczonego 2 tygodnie temu zatrzymala policja.... dostał 3 miesiace sankcji ;( prokurator ani nikt nic nie chca powiedziec... na pewnie nie zatrzymali go za zadne powazne przestepstwo... tego jestem pewna ... musiała to byc jakas drobna sprawa drobna kradziez lub coś... teraz pytanie... czy jest możliwe że sankcje dostał za brak zameldowania...?w chwili zatrzymania nie miał miejsca zameldowania... :/ aha i czy jak zostanie gdzies zameldowany to go puszcza wczesniej niż te 3 miesiące ?? ((( aha i gdybym ałatwiła adwokata ... to czy mogłby on wystapic o poreczenie majatkowe?? jak długo na rozpatrzenie tego musiałabym czekac?? błagam o pomoc !!!! ;(

skowa adwokat (jak i Twój mężczyzna) mogą w ciągu 7 dni pisać zażalenie na areszt. U mnie jeśli chodzi o rozpatrzenie to czekałam ok. 3 tygodni :/ ale to nie znaczy że u ciebie też tak ma być, to zależy.

Ale w ciagu 7 dni od czego ? zatrzymania ? jesli tak to mineło już 2 tygodnie ;( a adwokata jeszcze nie mamy :( własnie nie wiem co robić ?? z tym meldunkiem i w ogóle ? czy mozliwe jest że jak go zamelduje to zwolnia go z tej sankcji ;( ?

wszystko zależy od tego jaka to jest sprawa,bo to co tobie wydaje się mało istotne moze w rzeczywistości być istotne, czasem bywa tak iż aersztowany pozostaje w aerszcie poniewa nie ma meldunku i nie ma z nim możliwości kontaktu po opuszczeniu aersztu jednak posiadanie maldunku nie koniecznie jest powodem do pozostawaniwa w areszcie wszystko zależy od charakteru sprawy, dobrze by było by on jednak miał ten meldunek
*w ciagu 7 dni od aresztowania można składac zażalenie

Ostatnia edycja:
napisał list w którym pisało że zawinił meldunek... :( widocznie nie jest to nic az tak powaznego skoro tak napisał.... 'a w ciągu 7 dni od aresztowania zazalenie' ale na to już chyba za pożno.... chociaż nie wiem byc może już napisał tego nie wiem... :( on raczej wie co ma robić bo już wczesniej byl karany tylko że to było dawno ale na pewno nie z tego samego artykułu.. wtedy było to coś innego a teraz też jest to coś innego... :( chciałabym coś zrobić żeby wyszedł bo jak czytam że sankcje tak można przedłużac i przedłużac to mam dośc ;( mysle o tej kaucji tylko nie wiem ile na to sie czeka ani nic... niech mi ktoś coś "doradzi" ;(

Ostatnia edycja:
skowa najlepiej poszukaj jakiegoś dobrego adwokata on powinien już wiedzieć co ma robić, z tym zażaleniem no to lipa bo już za późno ale jak czytałam to często są negatywnie rozpatrywane. Sankcje można przedłużać, sama mam chłopaka któremu kończy się sankcja (3m-ce) za 2 tyg tak samo się boję przedłużki. Tyle, że jeśli mu przedłużą wtedy można znowu składać zażalenie (w ciągu 7 dni). Sama raczej nic nie wskurasz :/ takie mamy prawo w Polsce :/ Jedynie co to teraz tylko prokurator może go zwolnić lub sąd bo nie wiem do czyjej jest dyspozycji.
Sama mam do Was pytanie, czy na posiedzeniu na którym będzie rozpatrywane czy przedłużać areszt czy nie może być obecna np. rodzina?? Czy nie wpuszczą?

Ostatnia edycja:
Aha i mam jeszcze pytanie.... jeśli chciałabym złozyc wniosek o przyznanie pozwolenia na poreczenie majatkowe.. to czy moge to zrobić ja czy musi to byc adwokat?? i gdzie mam to złozyc ? do prokuratury ?? :(

agnes198918 napisał:
Sama mam do Was pytanie, czy na posiedzeniu na którym będzie rozpatrywane czy przedłużać areszt czy nie może być obecna np. rodzina??

Literalnie trzymając się przepisu - nie może być obecna.

Czy na sprawie o przedłużenie aresztu podejrzany jest przyprowadzany z AŚ czy sprawa odbywa sie bez niego? I jak z rodzina? Moze wejść i czy jest w ogole sens?
Prosze o odpwiedz jak ktos sie orientuje

ewelina-nh napisał:
Czy na sprawie o przedłużenie aresztu podejrzany jest przyprowadzany z AŚ czy sprawa odbywa sie bez niego? I jak z rodzina? Moze wejść i czy jest w ogole sens?
Prosze o odpwiedz jak ktos sie orientuje

Ewelina z tego co sie orientuje sprawa odbywa sie bez obecnosci aresztowanego. Jesli chodzi o rodzine, to odpowiedzial na to pytanie kadi post wyzej;)

mam informację ze po ostatnich grzebaniach w kodeksach istnieje możliwośc zaskarżenia prokuratury za przedłużające się postępowanie. Ktos wie gdzie tego szukac????

1-Kto może być obecny na posiedzeniu o przedłużenie aresztu????
2-czy adwokat jest informowanyo takim posiedzeniu???
3-czy sędzia może przedłużyć areszt od razu po wpłynieciu akt do sądu??

rossemi napisał:
1-Kto może być obecny na posiedzeniu o przedłużenie aresztu????

Art. 339 § 5 k.p.k.
W wypadku przedłużania aresztu także art. 249 § 5 k.p.k.

2-czy adwokat jest informowanyo takim posiedzeniu???

Tak. Ponieważ ma prawo w nim wziąć udział.

3-czy sędzia może przedłużyć areszt od razu po wpłynieciu akt do sądu??

Nie sędzia, a Sąd.
Może. Sąd ma wręcz obowiązek rozstrzygnąć, zaraz po wpłynięciu aktu oskarżenia w sprawie aresztowej do Sądu, czy areszt nadal stosować, czy nie. Zob. art. 344 k.p.k. tkwiący w przepisach o wstępnej kontroli aktu oskarżenia po jego wpłynięciu do Sądu.

1- zazwyczaj posiedzenia są nie jawne
2- jest informowany o przedłużeniu jak i o uchyleniu
3- sąd decyduje o sankcji przez cały czas jej trwania.jak i o uchyleniu.wpłynięcie akt do sadu to tylko info ze prokurator zakończył postępowanie i przedstawia akt oskarżenia.zazwyczaj jeśli są ku temu przesłanki sankcja trwa do 1 rozprawy.jesli nie ma uchyla się areszt

Adwokat ma prawo wnieść o uchylanie sankcji jeśli są ku temu przesłanki.

Powrót