Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kadi napisał:
Nie sędzia, a Sąd.
Może. Sąd ma wręcz obowiązek rozstrzygnąć, zaraz po wpłynięciu aktu oskarżenia w sprawie aresztowej do Sądu, czy areszt nadal stosować, czy nie. Zob. art. 344 k.p.k. tkwiący w przepisach o wstępnej kontroli aktu oskarżenia po jego wpłynięciu do Sądu.

jeżeli areszt kończy się 11 grudnia sąd mógł zaraz po wpłynięciu akt przedłużyc areszt??? nie informując o posiedzeniu adwokata??

pisałam sędzia bo mi tak P.sędzina powiedziała że przedłuzyła areszt do sprawy tj..28 stycznia..

dodam że sprawa jest w wydziale grodzkim....

rossemi napisał:
jeżeli areszt kończy się 11 grudnia sąd mógł zaraz po wpłynięciu akt przedłużyc areszt??? nie informując o posiedzeniu adwokata??

Sąd powinien o posiedzeniu zawiadomić adwokata (o ile wiedział o jego istnieniu).

Wiesz kadi sparwa wyglada tak po całym tym zajsciu dzwoniłam do adwokat więc nic nie wiedział....była zdziwiona!
moze faktycznie nie wiedzą ale adwokat był juz jak było śledztwo w prokuraturze więc chyba w aktach jest odnotowane..
wyglada na to że musze byc cierpliwa..adwokat bedzie w tyg w sądzie to myslę że się czegoś dowiem..
dzięki:)

Mąż ma sankcję do 03.12.09.Niedługo zakończy się śledztwo i wpłynie akt oskarżenia do sądu.Z tego co tutaj przeczytałam i zrozumiałam po wpłynięciu aktu do sądu musi zostać rozpatrzona z prawa aresztancka.Jaki jest to termin?

Isia- Nie da się jednoznacznie określić chyba czasu,bo każdy przypadek jest inny,u mnie było tak że zakończenie ślectwa było 14 dni przed zakończeniem sanksji i sąd ja przedużył,na 1 sprawie Sad zniusł zastosowany areszt bo moj mąż rownoczesnie miał wprowadzoną karę do odbycia.Z tego co się orientuje to różnie jast ropatrywane jedni mają szanse stawienia się z wolności na sprawę a inni nie ,dużo też napewno zależy od kwalifikacji czynu.

Isia u mnie natomiast bylo, że akta wpłynęły tydzień przed zakończeniem sankcji i niestety sąd też przedłużył areszt :/ posiedzenie o przedłużenie aresztu może się odbyć nawet w tym samym dniu, w którym kończy się sankcja aresztowanemu, a czasem wcześniej, musisz się dowiadywać. Ja dzwoniłam do sądu i się pytałam i w moim przypadku posiedzenie było 3 dni przed zakończeniem sankcji.

Dziękuję dziewczyny jak widzę jednak każda sprawa jest inna.
U nas jeszcze jest taki problem ,że mąż jest chory,przed aresztowaniem w czerwcu miał być operowany.Mamy dokumentację medyczną w której zawarta jest opinia lekarzy ,że on musi mieć jak najszybciej przeprowadzoną operację i to w warunkach wolnościowych.W tej chwili jego stn to zagrożenie jego życia.Tydzien temu zawieźli go na konsultację medyczną do Krakowa.Lekarz całkowita pomyłka nie zaglądając w dokumenty zapytał się czy wyraża zgodę na operację ,bo jeśli nie to niech wynosi się z powrotem do celi.
I teraz mam pytanie czy właśnie na tym posiedzeniu sądu w sprawie aresztu ,sąd weźmie pod uwagę jego stan zdrowia.Czytając opinię lekarzy z wolności no i napewno powinien być powołany biegły prawda?

Dziewczyny! Jak to jest z przedłuzeniem dalej sankcji? Moj chłopak jest teraz na 3-miesiecznej ktora konczy sie 28.11.09 Sledztwo jeszcze sie nie zakonczyło do konca! poniewarz czekaja na badania DNA i jeszcze tam cos... w sumie prokurator powiedział ,ze juz prace swoja zakonczył ale bedzie wnioskował w tym tyg o przedłuzenie aresztu! Czy wiecie moze ile moze mu przedłuzyc? kolejne 3-miesiace??? bo z tego co wiem adwokatka mowiła,ze raczej nie! moze o miesiac...! odpoki akta nie wpłyna do sadu! a skad mozna przewidziec ze akurat za miesiac wpłyna akta???? i jaka jest szansa ze go wypuszcza przed sprawa? Bo papuga twierdzi ,ze na 1 sprawie na bank go wypuszcza! ale czy jej wierzyc????;( juz sama nie wiem na co sie nastawiac! Narazie zyje tylko naszym co 2 tyg.widzeniem! ale boje sie ,ze jak wpłyna akta do sadu to i to sie skonczy:( bo jestem tylko dziewczyna jego! chociaz prokutator jest bardzo łaskawy bo dał mi widzenia bez problemu! bo moj nie ma rodziny tylko brata wiec mnie potraktował jako członka rodziny! a czy sad bedzie tak wyrozumiały?! az sie boje:( juz mojego M nastawiłam na widzeniu,ze wrazie jakbym nie przyjechała za 2 tyg to znaczy ze akta wpłyneły do sadu i lipa z widzeniem! ale nie chce krakac!Oby to sie nie sprawdziło! Mozecie mi cos doradzic? Moj M ma zarzut 280 art.2

Ewcik, nie chcę Cię martwić, ale z takimi zarzutami raczej ciężko będzie z uchyleniem aresztu, ale cuda się zdarzają...
Nie jestem w stanie Ci jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, bo areszt może być przedłużony na miesiąc, a może to być i 3 miesiące, zależy na ile będzie wnioskował prokurator

dzwoniła dzisiaj adwokat mówiła że dostała pismo z sądu o przedłużeniu aresztu mówiła ze wcześniej nikt jej nie powiadomił ze będzie posiedzenie w sprawie przedłużenia to ja tydzień temu dostałam wezwanie na sprawę już , a jej dopiero dzisiaj wysłali postanowienie!! pisze zażalenie na to przedłużenie prosiła mnie jeszcze żebym załatwiła zaświadczenie od psychologa ze dzieci źle znoszą rozłąkę itd.

Jak wygląda takie posiedzenie w okręgowym kto będzie obecny na takim posiedzeniu???

rossemi ja jestem w takiej samej sytuacji co Ty. Na takim posiedzeniu (z tego co ja wiem) uczestniczy sąd z okręgówki i adwokat, kto jeszcze to nie mam pojęcia) do Naszego adwokata decyzję z uzasadnieniem o przedłużce dostał po 2 tygodniach od przedłużenia aresztu a o posiedzeniu o przedłużce powiadomili adwokata godzinę przed, gdzie adwokat ma ok.70 km do pokonania żeby tam dojechać (co jest ok. godziny jazdy) więc szkoda słów :/ wiem, że na takim posiedzeniu adwokat robi wszystko aby przekonać sędzię aby podważyć decyzję sądu rejonowego czyli prościej pisząc uchylić areszt.

Na posiedzeniu o przedłużenie aresztu jest sędzia, wyznaczony w tym dniu prokurator i adwokat - jeśli oczywiście zechce być na posiedzeniu.

nasz adwokat tez ma troche kilometrów do sądu ale jej nikt w rejonowym nie poinformował o przedłużeniu aż tu przyszło postanowienie!!
agnes198918 a u ciebie jak sie to zakończyło uchylili?
i ile to trwa tz..ile sie czeka na takie posiedzenie??

rossemi pierwsze zażalenie zostało rozpatrzone po ponad miesiącu :/ i nie uchylili, ale akurat to była wina mojego łobuza bo napisał niepotrzebnie jedno pismo :/ teraz już też zaraz minie miesiąc a rozpatrzenia jeszcze nie było, ale to niestety wina SR bo późno przysłali postanowienie adwokatowi o przedłużce :mad: ale wiesz, to nie znaczy, że u Ciebie musi być, że długo będziesz czekać :) to różnie bywa, wiesz niektórzy są kompetentni i rzetelni a niektórym się nie spieszy wcale :mad:

agnes198918 u nas pierwsze zażalenie było p około 2 tyg rozpatrzone ale to było zaraz po aresztowaniu i jak sprawa była w prokuraturze teraz jest w sądzie..adwokat mówiła że na dniach będzie już wiedzieć kiedy..

a mam takie pytanie czy na takim posiedzeniu biorą pod uwagę opinie kuratora??

witam.mam pytanie,czy jesli przedluzaja sankcje o kolejne 3m-c.tzn.ze nie maja tak bardzo obciazajacych dowodow?czy poprostu,nie wyrobili sie na czas?dziekuje za odpowiedz.

Powrót