Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Yossarian napisał:
Jeżeli sąd orzeknie za te przestępstwa karę łączną pozbawienia wolności w wymiarze niższym niż 3 lata to go wypuszczą.

w złym

to w jakim???

Po wydaniu wyroku i wysłuchaniu obecnych stron sąd z urzędu orzeknie co do potrzeby dalszego stosowania tymczasowego aresztowania. Przesłanki stosowania tymczasowego aresztowania wskazane są w przepisach – art. 249 k.p.k. i art. 258 k.p.k.

Witam, możecie mi napisać jak długo mogą przedłużać Areszt? :mad:

witam, mój narzeczony został zatrzymany w lutym na 3 miesiące, następnie przedłużono mu areszt o 2 miesiące (do 15 lipca). sprawa trafiła do sądu, w pon było posiedzenie i areszt został mu przedłużony o 6 miesięcy a rozprawę wyznaczyli na pażdziernik, czy możliwe są tak odległe terminy i areszt przedłużony o tak długi okres (dłuzszy niz termin rozprawy). Sprawa dotyczy artykulu 258 paragraf 1 i 56 paragraf 3. Podejrzany jest pomawiany o 3 osoby (o 80g marihuany czy to jest znaczna ilosc w takich sprawach dotyczacych narkomanii???)czy jest sens składać wniosek o zmiane aresztu tymczasowego na dozór policji i kaucje? dodam ze najprawdopodobniej adwokata nie bylo na posiedzeniu bo okazalo sie ze ma urlop i nie mozemy sie z nim skontaktowac i nie wiemy czy skladal jakis wniosek choc wspominal cos o zażaleniu:(

qbacka - możliwe. "Znaczna ilość" to może być nawet 10g, zależy od okoliczności. Zażalenia warto składać, ale jeśli adwokat przegapi termin, to go zmieńcie.

qbacka1987 - kiepsko ze adwokata nie było na posidzeniu, przynajmniej wiedziałabys co i dlaczego. z drugiej strony przecież adwokat o takim posiedzeniu powinien zostać powiadomiony wcześniej. ale to tylko teoria w praktyce różnie to bywa. a zażalenie zawsze może się przydać. mój E przebywa w AS od trzech miesięcy i teraz dostał przedlużkę na kolejne 3. składaliśmy wniosek o kaucję i dozór policyjny, motywowaliśmy moim złym stanem zdrowia - co jest zgodne z faktami bo dopiero wróciłam po trzech tygodniach pobytu w szpitalu - i co? no i jeśli chcesz wiedzieć nic. Sędzia przedłużył areszt na kolejne 3 m-ce. strasznie mówię Ci. teraz sędzia ppodobno piwedział że puści go po jego przesłuchaniu w sądzie 11 sierpnia - ale sama nie wiem czy w to wierzyć - ciężko jest się pozbierać po rozczarowaniu jeśli nic z tego nie będzie:sad:

zastanawialiśmy się nad zmiana adwokata ale pieniądze wpłacone na początku przepadna, zobaczymy co nam powie za tydzień jak wróci z urlopu:/ ponoć sędzina wszystkim zatrzymanym do tej rozprawy przedłużyła areszt , stwierdziła,że uciekną... narzeczony na widzeniu powiedział, że napisze wniosek o zmianę tymczasowego aresztowania na dozór policji i poręczenie majątkowe, lepiej coś robić nic siedzieć z założonymi rękami:/ sama nie wiem co o tym wszystkim myślec, a rozprawa dopiero pod koniec pażdziernika, a miałam cichą nadzieję ze 15 lipca będzie z nami. lepiej się nie nakręcać, bo potem tylko niepotrzebne rozczarowania:(

qbacka dobrze mówisz lepiej jest coś robić. zresztą ja uważam że jesli tylko coś mogę to robię więc niech pisze Twój mężczyzna. potem jednak skonsultujcie to z adwokatem żeby nie wyszło głupio ze jak on tez napisze to znaczy że nie ma pojęcia co się z jego klientem dzieje.:-x

Jeżeli to poważna sprawa - to i najlepszy adwokat nic nie pomoże jeśli chodzi o przedłużanie aresztuTak to wygląda i mają prawo przedłużać Areszt jeśli zachodzi taka potrzeba.Przykre ale prawdziwe.

Maxika ale najgorsze jest to że w 90% przedłużają bo tak czują się bezpieczniej. Nic szara rzeczywistość i tyle

Gangstagirl Nie tyle, że czują się bezpieczniej. Ale maja ku temu na pewno większe i lepsze argumenty uzasadniające dlaczego areszt przedłużony. Np. matactwo. Obawa, że osoby podejrzane 'uciekną'..

Endo ma rację.. Areszt tymczasowy stosowany jest dla bezpieczeństwa sprawy i aby podejrzany nie uciekł nie wiadomo gdzie. Zazwyczaj przedłużają areszt do momentu odbycia się sprawy.

endorfinalna Co do Twej argumentacji "Np.matactwo." pozwolę się nie zgodzić- Abstrakcyjna supozycja

Podstawową przesłanką prowadzącą do zastosowania aresztu jest domniemanie, że oskarżony będzie utrudniał postępowanie ukrywając się bądź matacząc, czyli wpływając na świadków czy niszcząc dowody. – Oba te domniemania są często bardzo dyskusyjne – mówi dr Anna Gajewska-Kraczkowska z Uniwersytetu Warszawskiego. – Co do matactwa, to prokuratury chętnie przyjmują, że będzie ono miało miejsce, choć brak na to jakichkolwiek dowodów. Dlatego warto przypomnieć postanowienie Sądu Najwyższego, w którym powiedział on, że obawa matactwa zachodzi wówczas, gdy mają miejsce konkretne działania oskarżonego. Nie wystarcza tu – jak napisał Sąd Najwyższy – abstrakcyjna supozycja. Proponuję jednocześnie przeczytać: Posiedzi, to skruszeje - Archiwum tygodnika POLITYKA

A jak to jest jeśli tymczasowo aresztowany przyznaje się do winy, poddaje się dobrowolnie karze a areszt zostaje mu przedłużony ponieważ sędzia jest na urlopie?

No to ma pecha. Powinien przewidzieć że jest sezon urlopowy. Poza tym z tego co się orientuję to samo poddanie się dobrowolnie karze to nie wszystko.

Wniosek o dobrowolne poddanie się karze zostanie uwzględniony w przypadku gdy zostaną łącznie spełnione następujące warunki:

* - czyn zarzucany oskarżonemu stanowi występek tj. czyn zabroniony, zagrożony grzywną powyżej 30 stawek dziennych, karą ograniczenia wolności albo karą pozbawienia wolności przekraczającą miesiąc;
* - okoliczności popełnienia przestępstwa nie budzą wątpliwości (oskarżony przyznał się do popełnienia czynu i do winy, co znajduje potwierdzenie w materiale dowodowym);
* - prokurator nie sprzeciwi się wnioskowi;
* - pokrzywdzony, należycie poinformowany o terminie rozprawy i pouczony o możliwości złożenia przez oskarżonego oświadczenia o DPK, nie zgłosi sprzeciwu;
* - cele postępowania karnego zostaną osiągnięte w całości mimo nieprzeprowadzenia rozprawy.
Urlop sędziego to jedno a uwzględnienie warunków DPK to drugie.

z tego co wiem to warunki DPK zostały uwzględnione.A w sądzie jasno mi powiedziano że sędzia na urlopie i wszystko się przeciągnie w czasie.
ps.nie piszemy posta pod postem jest opcja edytuj

Powrót