Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czyli urlop sędziego może być powodem do przedłużenia aresztu?

posiedzenie ma odbyć się we wrześniu a areszt przedłużony do listopada czy to normalne?
I czy sąd ma obowiązek powiadomić osobę najbliższą o przedłużeniu aresztu?

Ostatnia edycja:
moj maz zostal zatrzymany na 14 dni w arescie sledczym :( za kredyt na auto ktory nie splacal wogule :( czy moga mu przeduzyc areszt?

mula112 napisał:
za kredyt na auto ktory nie splacal wogule :(

Nie za kredyt tylko pewnie za wyłudzenie. To po pierwsze.
Po drugie - areszt nie jest "za coś", tylko w celu nieutrudniania prowadzonego postępowania (przez np. ukrywanie się).

Odpowiedź na pytanie brzmi - mogą.

oskarzenie jest o przestepstwo z art. 284§2 i art.286§1kk byl to kredyt na zakup samochodu na kwote 11.471 zl. po roku wplacil 7700 zl. pojechal na sprawe i zostal zatrzymany na 14 czy jest szansa ze go wypusza?:confused:dodam ze przyznal sie do winy i chce splacic reszte

Myślę że nie przedłużą aresztu,bo zazwyczaj pierwszy areszt dają na 3 miesiące.Dlatego dziwi mnie że dostał 14 dni.A w jakim celu tak krótko to nie mam pojęcia.Znam przypadki że sąd nakłada taki krótki areszt albo jakąś grzywne-ukaranie np. za złe zachowanie na sparwie.Ale jak jest w tym przypadku to nie mam pojęcia.Myśle że areszt nie zostanie przedłużony,bo odrazu dali by większy a nie tylko 2 tygodnie.

Off topic został usunięty. Ten temat nie służy prezentowaniu urojeń dotyczących podstaw stosowania tymczasowego aresztowania.

Dzis tesciowa byla na widzeniu,maz jej powiedzialze ze chcial pisac o dozur policyjny ale wychowawca mu odradzil.czy to dobrze?

mula moze pisać o dozór może się uda.
A to ,że dostał areszt na 14 dni nie oznacza ,że mu nie przedłużą

mysle ze jednak 22 wrzesnia go wypuszcza ;) tym bardziej ze dzis przelalam reszte pieniedzy bankowi.:)

Witam jednak mezowi przedluzyli areszt na trzy miesiace,prokurator twiedzi ze dlatego ze bank jeszcze mu nic nie przeslal a maz mieszka w norwegii i nie chca go znowu poszukiwac. Dzwonilam dzis do banku i pieniadze juz sa na koncie i kredyt zostal splacony i zamkniety powiedzieli ze do domu przyjdzie pismo o zamknieciu kredytu,a proszac ich zeby do prokuratury wyslali pismo o splaceniu to oni mi mowia ze maja na to dwa tygodnie i napewno wysla,Chodzi mi o to teraz ze te dwa tygodnie maz musi daremnie tam byc,bo prokuratr wyraznie nam powiedzial ze jesli bank przysle pismo o splaceniu kredytu to oni nie maja po co go trzymac.

Do mula112 dopóki bank nie wyśle zawiadomienia nie macie co liczyć na wypuszczenie go, możecie jeszcze spróbować aby adwokat (jeśli jest) wnieść wiosek z potwierdzeniem daty wplaty i potwierdzeniem, że pieniążki już tam są, może się uda że puszczą go wcześniej.

A ja mam pytanie mój TA ma teraz we wtorek posiedzenie w sprawie przedłużenia aresztu i jest duże światełko w tunelu,że Wysoki Sąd go uchyli. Moje pytanie jest takie czy jeśli decyzja będzie pozytywna w naszą stronę, to czy zostanie wypuszczony właśnie w ten wtorek czy w momencie kiedy ta sankcja mu się kończy?

Jeśli Sąd nie przedłuży "wczasów" to możliwe są dwa rozwiązania:
a) opuszczenie aresztu w momencie zakończenia okresu na jaki środek był wcześniej zastosowany,
b) doprowadzenie do Prokuratury przed upływem terminu na jaki zastosowny był środek, i jego zmiana na środek nieizolacyjny - wówczas aresztowany opuści areszt w dniu kiedy prokuratura wystawi nakaz zwolnienia, nie później jednak niż w dniu upływu tymczasowego aresztowania.

Witam wlasnie wzielam adwokata,bo juz nie wieze ani prokuraturowi ani bankowi.W wczoraj dzwonilam do banku bank powiedzial ze kredyt zostal zamkniety i oni nic juz do meza nie maja a prokurator ze nakazal policji zeby wyjasnili sprawe z bankiem. adwokata w sumie mam od wczoraj ale juz byl w prokuratuze z pelnomocnictwem i mowi ze moze sie uda ze w nastepnym tygodniu bedzie w domu. pozdrawiam wszystkich;)

mula112 jak ma się adwokata zawsze to jakoś szybciej "idzie", w końcu się na tym znają. Ja mam nadzieję, że Twój mąż szybko wróci do Ciebie:)

ja tez mam taka nadzieje ze w tym tygodniu bedzie juz z nami:D

Witam !!!jestem zalamana moj maz nadal jest w arescie, w czoraj miala byc sprawa o 12 ale prokurator akta dostarczyl o 14 wiec odbyla sie dzis .lecz sedzina ktora prowadzi jego sprawe wyjechala na szkolenie jakies i prowadzila inna sedzina i powiedziala ze to nie jej sprawa i ona nie bedzie podejmowac decyzji o zwolnieniu, adwokat zlozyl zaskarzenie prokuratury do sadu okregowego ze nie podstawnie go aresztowali .co moge jeszcze zrobic zeby mezowi pomuc?gdzie pisa zeby to wszystko przyspieszyc, ja jestem w trudnej sytulacji bo mieszkam za granica i tylko na telefon rozmawiam i mam wrazenie ze adwokat troszke zaniedbuje sprawe-

dodam ze wszystko jest juz zamkniete posplacane maz poddal sie dobrowolnie karze ,juz nie maja do czego sie czepic to wymyslaja ze jest problem z meldunkiem bo go nie ma w Pl.NIE MOGE TEGO ZROZUMIEC ZE TO JEGO PIERWSZY WYBRYK PIERWSZE DOCZYNIENIA Z POLICJIA ,A ONI TRAKTUJA GO JAK BY BYL RECYDYWISTA.

Witam:* Mam Pytanko Moj Został Aresztowany tydzien temu tzn 10 Pazdziernika jest oskarzony o 2801 przyznaje ze wczesniej sie ukrywal i wogole nie byl wpolsce i dostal sankcje 14 dni a sprawa ma byc 9 listopada czy moze wyjsc po tych 14 dniach czy przedluza mu do sprawy.? prosze o odpowiedz dzieki:*;)

Jeśli dostał tylko 14 dni sankcji to wydaje mi się, że zostanie wypuszczony, jednak wyroki Sądu nie są regułką... mogą nie muszą.

Powrót