Przedsądowe wezwanie do zapłaty po 15 latach ULTIMO

• Autor wątku Autor wątku Thorgal1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thorgal1976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Szanowne koleżanki i koledzy.
Jakieś 15-17 lat temu w ramach błędów młodości narobiłem sobie długu.Chodzi o to że nabiłem sporą kwotę na telefon stacjonarny.Była to kwota rzędu 2 tys.
Nie zapłaciłem rachunku(młody,głupi).Oczywiście telefon został odłączony,potem pisma z telekomunikacji i ogólnie cisza.
Potem jakieś pismo że mój dług został sprzedany itp.
Po latach w związku z tym długiem odezwała się do mnie firma Intrum Justitia.Co dziwne,kwota tego długu w przeciągu kolejnych lat strasznie lawirowała.Był moment że chcieli ode mnie ok.10 tys. zł.Był tez moment że chcieli 3.
Generalnie raz na jakiś czas trafiałem w skrzynce na pismo od nich.Nic sobie z tego specjalnie nie robiłem przyznaję.
Jakieś 3-4 tygodnie temu dostałem podobne pismo ale tym razem od firmy Ultimo.Kwota do spłaty prawie 7 tys. zł.Oczywiście mowa o tym samym zobowiązaniu.
Jakieś 2 tyg temu w skrzynce znalazłem kolejne pismo.Kilka dni temu jeden z domowników odebrał tym razem list polecony.Na kopercie widnieje napis Kancelaria Prawna K.Buczek ......
Jest to przedsądowe wezwanie do zapłaty.Termin do 4 maja 2017.
Do pisma dołączony jest POZEW.
W jednej rubryce sa dane Ultimo w drugiej moje.
Przyznam szczerze że bardzo się przestraszyłem.
Całe lata człowiek myślał że dług się przedawnił z automatu a teraz problem narósł i to bardzo.
Czy ktoś z Państwa mógłby mi doradzić?Przyznam że jestem totalnym laikiem w sprawach tego typu pewnie jak większość ludzi.
Czytałem wstępnie o różnych pismach które mogłyby powstrzymać ten proces ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Byłbym bardzo wdzięczny o udzielenie porady.Jestem z Bydgoszczy.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

Z Sądu coś dostałeś ? Pisma od nich na razie cię nie interesują.

Dołączyli pozew i napisali przed sądowne wezwanie do zapłaty. Chcą Cię przestraszyć. Ale pilnuj pism z Sądu.

Ultimo raczej nie korzysta z e-sądu ale na wszelki wypadek zaloż sobie tam konto i sprawdź czy nie ma tam jakichś spraw.

A po co chcesz cokolwiek pisać. Tak jak przedmówca. Pilnuj korespondencji sądowej. Załóż sobie jeszcze profilaktycznie konto w e-sadzie i tam sprawdzaj czy czegoś nie ma. Ale wątpię aby próbowali. Przy takich ich zagrywkach pewnie nie mają ani jednego kwitu.

Bardzo dziękuję za szybką reakcję.Jestem po służbie ale chyba dziś nie zasnę..
Nie,nie jest to pismo sądowe.
Nadawcą(bynajmniej na kopercie) jest Kancelaria prawna K.Buczek i Wspólnicy.
Jedno pismo to Przedsądowe wezwanie do zapłaty.(zwykly wydruk z drukarki,żadnych pieczątek podpisów),
drugie:
Pozew

Zrobiłbym zdjęcia ale nie bardzo wiem jak wstawić.

Nie musisz. Mniej więcej wiemy jak to wygląda. Takie pismo nie rodzi żadnych skutków prawnych. A już na pewno nie dzwoń i nic nie wyjaśniaj. Temat jest na 99,99% przedawniony, a na 100% nieudokumentowany.

Moglibyście mi jeszcze podpowiedzieć gdzie dokładnie mam założyć konto w e-sądzie.Z tego co widzę to jest kilka takich stron.Nie wiem czy mogę wrzucać konkretne linki.

Druga sprawa to fakt że trochę się niepokoje.
Jakieś 10 lat temu moja narzeczona wzięła dla ojca pożyczkę w Providencie,bodajże tysiąc zł..ojciec pojechał za granicę i pożyczki oczywiście nie spłacił.Rok temu została wezwana do kadr że komornik wszedł na jej konto.Dzwoniliśmy wtedy do Ultimo że pieniądze zostaną wpłacone i żeby wycofali cala sprawę.Aha,do spłaty było już z 3 tys.Pani z Ultimo powiedziała ok,tylko proszę wpłacić w przeciągu chyba dnia-dwóch tysiąc złotych.My to zrobiliśmy a i tak 3 dni później komornik pobrał to co miał pobrać tak więc ugoda z nimi w ogóle nie skutkowała bo komornik robił swoje.Wydaję mi się ze oni doskonale ze sobą współpracują tak nawiasem mówiąc.
Akurat tym się nie przejmowaliśmy bo po prostu jej ojciec wysłał nam pieniądze w 3 ratach i pokrył swój dług ,który prawnie był na nią.Tutaj chyba problem był ten że była zameldowana gdzie indziej i nie miała możliwości dostania tych wcześniejszych pism.Wtedy nawet nikt z nas nie myślał o przedawnieniu,zresztą byłem zły na "teścia" że musiała się wstydzić za niego w pracy.
No ale mniejsza o to,sprawa zamknięta.
Dlatego jestem ciekaw czy w moim przypadku nie będzie podobnie.Muszę mieć się na baczności i natychmiast reagować.

Wielkie dzięki Panie( o ile są) i Panowie.Zakładam konto,sprawdzam i trzymam rękę na pulsie.Są jeszcze dobrzy ludzie wśród nas:),jeszcze raz dziękuję.

Bardzo dziękuję za szybką reakcję.Jestem po służbie ale chyba dziś nie zasnę..
Przy tej znajomości prawa to bym się służbą nie chwalił...

Doskonale! Otrzymałeś ten pozew? @digiton chyba pozew przegapiłeś. Autor: wstaw tu ten pozew, bo skoro go otrzymałeś, to masz niewiele czasu na reakcję. Oczywiście usuwając dane osobowe.

Tam byl wyrok, u ciebie nie ma. Spij spokojnie, reaguj tylko na ewentualne pisma z sadu.
Autor właśnie otrzymał pozew. Domniemuję, że z sądu...

Więc do roboty. Bez problemu nic nie będziesz miał do zapłaty, spokojnie. Ale reagować trzeba na pozew.

Jedno pismo to Przedsądowe wezwanie do zapłaty.(zwykly wydruk z drukarki,żadnych pieczątek podpisów),
drugie:
Pozew
Ponownie - jeśli otrzymałeś pozew, trzeba reagować już teraz. Rady @digiton podejrzewam, że zostały udzielone bez wiedzy o tym fakcie, może przeoczył.

Kurcze,nie wiem czy ten załącznik wskoczy.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Okej... No to zostałeś pozwany. Trzeba wysmarować odpowiedź na pozew i zarzucić:
1. Przedawnienie
2. Brak legitymacji procesowej powoda
3. Nienależnośc roszczenia

Kiedy to przyszło?

No to mamy czas. To dobrze, bo muszę lecieć do sądu. Wieczorem podrzucę formularz odpowiedzi na tenże pozew.

Bardzo Ci dziękuję.Jutro mam wolne tak więc jeśli trzeba będzie działać to zabieram się do roboty z tym tematem,bez zwlekania.

@Syphar... dobrze się czujesz dziś? Przeczytałeś cały wątek? Nie został pozwany. Dostał to listem poleconym od kancelarii prawnej. Gdzie skierujesz odpowiedź na pozew? Do "sądu właściwego?" Dostał "pozew" od firmy windykacyjnej. :D Zapomnieli tylko o paru szczegółach.

Ostatnia edycja:
Dodaję jeszcze drugie pismo,pierwszą i drugą stronę,oraz kopertę.
Tak,to jest pismo z kancelarii,nie z sądu.
Kurcze,w tym piśmie nawet napisane jest że: na ostatniej stronie pisma znajdzie Pan wzór formularza i strony pozwu,który MOŻE BYĆ złożony w Sądzie w celu odzyskania należności.
Nawet tego dokładnie nie przeczytałem wcześniej.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Oj Spyhar spójrz na ten pozew tam nawet nie ma adresu Sądu. Zwykły straszak mu przysłali a to chyba jest wprowadzanie w błąd. Że tez kancelaria prawna takie cos robi.

Ps. Sami napisali że to jest wzór pozwu jaki może zostać złożony.

Thorgal tak jak pisałem pilnuj listów z Sądu

Ostatnia edycja:
Tematu na razie nie ma, ten "pozew" to zwykły straszak. Pilnuj poleconych z sądu, jak będzie coś z sądu to sie odezwij. Listy od ultimo, a zwłaszcza telefony ignoruj, o niczym nie rozmawiaj, niczego nie uznawaj

Choroba, panowie, przepraszam. Nie, niedobrze czułem się rano, bo byłem po ciężkiej nocy. Teraz jest okay. Nie no w takim razie to czekać na informację z sądu.

Powrót