Przeglad przepisow o obywatelstwie

• Autor wątku Autor wątku Pogodniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tak na szybko, wiec specjalnie ladnie stylistycznie to nie bedzie:

"Powod nabycia (obywatelstwa) przez "zasiedzenie" (=uznawanie przez 12 lat jako obywatela niemieckiego) skutkuje (po wzgledem prawnym) od momentu, od ktorego (pierwotnie) przyjeto nabycie obywatelstwa, np. w przypadku zasady nabycia obywatelstwa na podstawie dziedziczenia (po rodzicu) od momentu urodzenia (tej osoby, ktora zostala potraktowana przez 12 lat jako obywatel niemiecki). Uregulowanie dotyczace objecia potomkow przepisem o "zasiedzeniu" sluzy sprecyzowaniu/wyjasnieniu"

Niestety to ostatnie zdanie jest dosyc metnie sformulowane :confused:

Ja to rozumiem tak: pan X powoluje sie na nabycie obywatelstwa niemieckiego przez urodzenie (=odziedziczenie obywatelstwa po ojcu), ale robi to dopiero w wieku doroslym.
Urzad niemiecki wystawia mu przez niedopatrzenie zaswiadczenie o obywatelstwie, chociaz to nabycie przez urodzenie bylo niesluszne w chwili wystawienia tego zaswiadczenia. Pan X 2-3 razy dostaje nowe dokumenty niemieckie, mija 12 lat i okazuje sie ze pierwotna decyzja byla bledna. Jednakze w mysl przedmiotowego przepisu nabywa obywatelstwo mimo wszystko przez "zasiedzenie", i to z moca prawna od momentu jego urodzenia.

Ale to jest moja interpretacja, to jest nowy przepis, trudno powiedziec, jak sie go w praktyce stosuje

Uregulowanie dotyczace objecia potomkow przepisem o "zasiedzeniu" sluzy sprecyzowaniu/wyjasnieniu"

ale ja dopiero staram sie o potwierdzenie obywatelstwa po ojcu ............
czyli nie moge sie powolac na ten przepis .......

myslalem ze jesli tata ma obywatelstwo przez pochodzenie po swoim ojcu i nawet jesli przeoczyli jakies fakty to po tych 12 latach ma je nieodwolalnie
a ja jako jego syn automatycznie tez mam prawo po moim ojcu ze wzgledu na ten przepis ktory go obejmuje dziedziczyc to niemieckie obywatelstwo......

O to mi wlasnie chodzi, ze ten przepis jest troche metny, Dla mnie wyglada to tak: nawet jesli ojciec dostal "bezprawnie" obywatelstwo po swoim ojcu, to przez zasiedzenie po 12 latach jego obywatelstwo obowiazuje od momentu jego urodzenia. Wtedy ty jako dziecko obywatela niemieckiego tez mozesz je odziedziczyc. Ale jak pisze, to jest tylko jedno zdanie i to "Klarstellung" (sprecyzowanie/wyjasnienie) jest bardziej "zaciemnieniem" niz sprecyzowaniem

Poczekam na odpowiedz z ich strony powołam sie na przepis ten tak czy siak i dołączę dziadka te 2 dokumenty w razie czego .Szkoda myślałem ze na sto procent przechodzi ten przepis na potomków ......

Pytanko do Pana Pogodniaka jak Pan to rozumie prosze mi napisac:

Zu Ihrer information weise ich noch auf folgendes hin:

- Eine Wehrmachtszugehorigkeit Ihres Vaters ist fur sich allein kein Nachweis fur den noch heute wirksamen Erwerb der deutschen Staatsangehorigkeit . Auch angehorige der Abteilung 3 der Deutschen Volksliste wurden zur Wehrmacht eingezogen gegen Ende 1944 sogar Angehorige der Abteilung 4.

-Falls Verwande (insbesondere Kinder Geschwister Eltern ) als Aussiedler in der Bundesrepublik Deutschland Aufnahme gefunden und infolgedessen nach anderen gesetzlichen Bestimmungen hier die deutsche Staatsangehorigkeits erworben haben ,
ist dies fur Ihr Staatsangehorigkeitsfeststellungverfahren ohne Bedeutung

Niech mi Pan napisze to po Polsku bo ja rozumiem czesc tylko ..... a chcialbym wiedziec bo taka informacje otrzymal moj tata przy staraniu sie o obywatelstwo niemieckie po ojcu w 1997 roku a chce wiedziec o co tam biega bede wdzieczny za przetlumaczenie bo ja tylko niektore rzeczy z tego rozumiem.

Mam pytanie jesli dziadek urodził się w Niemczech, ale zamieszkiwał teren który w wyniku III powstania śląskiego został przyłaczony do Polski to automatycznie utracił obywtelstwo niemieckie?

Nie chce mi sie tego tlumaczyc slowo w slowo, ale tam pisze o tym, o czym mozna przeczytac na forum:

1) Sama sluzba w niemieckim Wehrmachcie jako taka nie jest dowodem posiadania obywatelstwa niemieckiego, bo do Wehrmachtu wcielono rowniez osoby z Volkslista III albo nawet IV (ktora nie daje generalnie obywatelstwa)

2) Powolywanie sie na obywtelstwo krewnych, ktorzy przyjechali do Niemiec na zasadzie przesiedlencow "nie gra zadnej roli dla postepowania o stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego" (bo oni uzyskali to obywatelstwo na mocy innych przepisow, ktore juz nie obowiazuja

Witam Panie Pogodniak prosze o odpowiedż. Sama się juz pogubiłam. Mieszkam od ośmiu miesięcy w Niemczech. Zawiadomiłam BVA w Koln pismem plus ksero zameldowania. Nie mam zadnej odpowiedzi. Czy nie należy mi sie jakiekolwiek pismo o przekazaniu sprawy do urzędu miejskiego?
Teraz próbowałam się parę razy dodzwonic do BVA, Pani która siedzi na centrali zaciekle tłumaczy, ze nie ma potrzeby lączyc z działem Staat i jak oni cos beda chcieli, to sami sie odezwą. Co o tym myślisz i co mam dalej zrobic. Moja sprawa jako jedyna pozostaje bez odpowiedzi i jakiegokolwiek kontaktu przez półtora roku. Złozylam wniosek i dostalam natychmiast nr sprawy.Od tego momentu kompletna cisza(1.5 roku). Czy to możliwe? Dziękuję M

Trudno mi powiedziec cos na ten temat. Moze sprobuj pojsc do Staatsangehörigkeitsbehörde w miejscu twojego zamieszkania i przedstawic im sprawe, oni powinni miec latwiej skontatkowac sie z BVA,zeby wyjasnic wlasciwosc miejscowa

Mama65 nie chcę Ciebie zmartwić ale w obecnym czasie taka jest rzeczywistość kilka dni temu dzwoniłem do Koln z takim samym zapytaniem jakie ty tu zadajesz i odpowiedź którą uzyskałem była bardzo krótka Proszę czekać sprawa jest w toku załatwiania mamy bardzo dużo wniosków z europy wschodniej... Zaznacze tylko że ja osobiście załatwiam potwierdzenie dla mojego syna więc wydawałoby się że to tylko formalność a trwa już rok

To pisz do nich pismo, MAgdalena tak mala i sie okazało, ze odpowiedż... zapomieli wysłac!!! A co do mnie, dzis byłam w Rathaus i miła Pani zazwonila do Koln w mojej sprawie z zapytaniem o odpowiedz w sprawie przesłania zameldowania w NIemczech. Niestety druga Pani z drugiej srony linii szybko sie wytłumaczyła, ze to jej koleżanka obsłguje moj wniosek( zawsze to słyszę jak dzwonie do Koln), podała moj nowy adres w Niemczech i teraz zobaczymy, kiedy to po tym telefonie sie odezwą. Zaznaczam, ze wysłalam zameldowanie na poczatku grudnia, nie raczyli odpowiedziec, ze maja moje poprawione dane A to przeciez ważne jaki sie ma adres zamieszkania, poniewaz majac dane o zamieszkaniu w NIemczech, powinni byc zobowiązani przesłac papiery do lokalnego Staatsangehörigkeitsbehörde. Mam nadzieje, ze teraz cos napiszą.. M

Do Pana Pogodniaka co to znaczy?????????? blagam o pomoc

Reichen bei der Erteilung eines gemeinschaftlichen Staatsangehörigkeitsausweises oder Ausweises über die Rechtsstellung als Deutscher an Eltern oder einen Elternteil und Kinder die vorgesehenen Zeilen für die mitaufzuführenden Kinder nicht aus, sind die Angaben über weitere Kinder beginnend mit der nächsten fortlaufenden Zahl auf die Rückseite der Urkunde zu schreiben. Dieser Zusatz ist als Fortsetzung der Angaben über die Kinder zu kennzeichnen, mit dem Dienstsiegel zu versehen und durch Unterschrift zu bescheinigen. Auf der Vorderseite der Urkunde ist unter der Eintragung der Kinder ein Hinweis anzubringen, daß weitere Kinder auf der Rückseite angegeben sind.

Do pana pogodniaka czy te dokumenty zamkna juz gebe za przeproszeniem BVA

Czy jesli wyśle do BVA dokumenty pradziadka ur.1875(do ich wgladu tylko na potwierdzenie obywatelstwa ) ze był narodowości niemieckiej
- akt urodzenia niemiecki
-pisma kupna domu przez pradziadka(niemieckie)
- akt zgonu niemiecki
- powiadomienie jego zony o śmierci męża bo pradziadek zginał podczas I wojny światowej służąc w niemieckiej armii
- pisma z WASTU Deutsche Dienstelle ze dziadek służył podczas I wojny światowej i gdzie zginał.

Dziadka dokumenty (dziadek urodzil sie w 1904 roku)które mam (bo naturalnie reszte oni maja u siebie skoro na ich podstawie rodzina dostała obywatelstwo niemieckie w 1998) :

Wyśle dokumenty dziadka od którego wywodzimy pochodzenie czyli
-pierwsza strona volkslistenausweisu niebieskiego gdzie sa dane dziadka i obywatelstwo ( bo 2 strona zawierała podpis i zdjęcie ale została spalona dawno temu )
-Niemieckie pismo gdzie jest napisane ze dziadek jest wpisany pod numerem 835 kategorii 2 Volkslisty....
- polskie zaświadczenie powojenne z 1949 w którym pisze ze dziadek jest pochodzenia niemieckiego i był wpisany do 2 kategorii volkslity
- poświadczona kopia uwierzytelniona z Archiwum Państwowego wpis dziadka ze nabył Polskie obywatelstwo automatycznie w roku 1951 na mocy ustawy.
Dziadek byl rolnikiem i nigdy sie nie przesiedlał bo miał gospodarstwo i rodzinę na utrzymaniu do smierci mieszkal na terenach bylych niemieckich

oczywiście te dokumenty załączę i to potwierdza nieprzerwana ciągłość obywatelstwa niemieckiego od pradziadka przez dziadka ojca, synów i wnuki - oni wszyscy maja potwierdzone obywatelstwo niemieckie z roku 1998 a do mnie maja si i pytania :brawo:

- plus powołam się na 12 letni przepis mojego taty o zasiedzeniu obywatelstwa obojętnie czy przechodzi na mnie przez Uregulowanie/sprecyzowanie czy nie. Bo nie rozumiem tego ostatniego zdana ze przepis przechodzi na potomków ale przez Uregulowanie /wyjaśnienie
co ja mam wyjaśniać im sytuacje ojca pierwotna?????? czy moja????? bo tego nie rozumiem w tym przepisie.

Ostatnia edycja:
Witaj Pogodniak. Zrobiłam tak jak kazałeś. Poszłam do Rathaus i wyjasniłam sprawę. Urzędniczka natychmiast zadzwoniła do Koln. Pani z Centrali nieżle się tłumaczyła. Teraz dostałam list z Koln, ze przekazali moj Antrag i dokumenty do Rathausu( wydział obywatelstwa i DO). Chciałam Ci podziękować za zainteresowanie. Mam nadzieję, ze cos się ruszy. Ze juz nie bede czekac znow dwóch lat. Jak uwazasz, jaki czas moze upłynąć? Pozdrowienia i podziękowania. M

No to sie ciesze. jesli masz wszelkie potrzebne dowody w wymaganej formie, to Rathaus powinien to zalatwic w terminie od 3-4 tygodni do maks. 3 miesiecy

Witaj, własnie teraz wracam z Rathaus i to samo powiedziała mi urzędniczka.Ty to jestes prawdziwa skarbnica wiedzy. Jedynym moim mocnym dokumentem jest karta meldunkowa oryginalna z Gdyni, gdzie jest grupa DVL I i z NSDAP z 1939 roku podanie i zgoda na przeniesienie do macierzystej jednostki w miejscu zamieszkania. Mam wyciag z SA i wszystkie Geburtsurkunde. Z WASt potwierdzenie z frontu i sprawowana funkcja. Moze to wystarczy. Nie mam DVL,ale jesli sami pisza, ze owniez karty meldunkowe honorują....moze mi sie uda. Napiszę o wyniku tego postępowania....które trwa juz dwa lata. Urzędniczka w Rathaus się sama złapała za głowę. Dziękuję M

Marlena nie przesadzaj rok i 3 m-ce to jeszcze nie 2 lata. Karta meldunkowa to mocny dowód szczególnie przed 3.4.1941. A swoją drogą dlaczego BVA nie podjęła tematu mimo, że szybko dostałaś nr sprawy. Ze mną korespondowali co miesiąc. Przynajmniej teraz będzie wszystko jasne.

Witaj, własnie tego nie mogę wyjaśnic. Ale kiedy urzędniczka zadzwoniła do Koln na centrale, to musiała się tłumaczyć kim jest i dlaczego dzwoni. Ja dzwoniłam tydzień wcześniej i pani ta powiedziała mi, ze nie widzi podstaw do połączenia mnie z wydziałem który prowadził moją sprawę. Jak będą coś potrzebować, to napiszą list.
Jednak po tygodniu zdecydowalam się pojsc do Rathaus i sprawa ruszyła. Po telefonie urzędnika w 5 dni zostały przekazane wszystkie dokumenty do miejscowego Landratsamtu.
Zastanowił mnie fakt, ze ta Pani urzędnik przy mnie się tłumaczyła z nazwiska i funkcji jaka zajmuje....
Smieszne było to, ze usłyszała tą samą odpowiedż, co ja pół roku temu. A mianowicie, ze ..." To kolega opracowuje ten Antrag...ona nie wie dlaczego tak długo....ale przekaże sprawe...."
To na tyle....na dzień dzisiejszy
A przy okazji...to ja zawsze pisałam, ze do mnie, jako jedynej na forum nic nie piszą....zagadkowe! M

mama65 napisał:
Zastanowił mnie fakt, ze ta Pani urzędnik przy mnie się tłumaczyła z nazwiska i funkcji jaka zajmuje....

To jest normalne, bo urzednicy maja stopnie sluzbowe, cos w stylu stopni wojskowych. Jesli kapitan (nawet z innej jednostki) zadzwoni do porucznika, to porucznik wezmie to bardziej na serio niz jesli zadzwoni do niego kapral;)

O, to dobrze wiedzieć. Jeszcze raz dziękuję Ci Pogodniak za info. Bez Ciebie bym pewnie nie ugryzła tej sprawy. A i Geronimo75 też zawsze mnie podniesie na duchu. Dzis jeszcze raz oglądałam te karte meldunkową. Mam jakis sentyment do niej...zawsze znajde cos interesującego, co wywiąże rozmowę w mojej rodzinie. Dziękuję M

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót