Przeglad przepisow o obywatelstwie

• Autor wątku Autor wątku Pogodniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
od ladnych paru lat "pochodzenie niemieckie" w sensie etniczno-kulturowym nie ma zadnego wplywu na mozliwosc uzyskania obywatelstwa niemieckiego dla osob z Polski. Dlatego kwestia dziadkow, ktora jest czesto podnoszona na tym forum, jest malo istotna, gdy nie ma obywatelstwa w sensie prawnym po rodzicach. A obywatelstwo po rodzicach mozna oddziedziczyc przez urodzenie tylko wtedy, gdy rodzic mial to obywatelstwo w momencie urodzenia dziecka.

Te wszystkie historie z "pochodzeniem" niemieckim mialo zastosowanie do ktoregos momentu w latach 90-tych. Wtedy Niemiecem w rozumiemiu niemieckiej konstytucji mozna bylo zostac przez "przyjecie jako osoba niemieckiej przynaleznosci narodowej na terenie Niemiec". Z tego prawa skorzystal twoj tato w roku 1975, kiedy to bylo czysta formalnoscia.
Ale te sprawy trzeba widziec w kontekscie historycznym. Przyjazd na "pochodzenie" bez obywatelstwa jest regulowany przez Federalna ustawe o wysiedlencach (Bundesvertriebenengesetz), ktora byla w latach 90-tych i w obecnym dziesiecioleciu wielokrotnie nowelizowana (= w praktyce coraz bardziej srubowano kryteria). Sam to odczules na wlasnej skorze, bo ci powiedziano na poczatku lat 90-tych, ze matka cie nie wychowala w duchu niemieckim. W latach 70-tych nikt by sie tym nie interesowal.

Glowna podstawa przyjecia "osob pochodzenia niemieckiego w NIemczech" w mysl obecnie obowiazujacej ustawy jest tzw. presja wysiedlencza w kraju pochodzenia (tzn. szykanowanie osob pochodzenia niemieckiego w krajach pochodzenia). Polska zawarla w 1992 r. umowe o dobrym sasiedztwie z Niemcami, w ktorym zagwarantowala prawa dla mniejszosci niemieckiej w Polsce. W zwiazku z tym dla urzedow niemieckich skonczyla sie "presja wysiedlencza" dla wnioskodawcow z Polski. Jedynie w drodze wyjatku i to w praktyce tylko starsze osoby moga argumentowac, ze do dzis oddzczuwaja konsekwencje dyskrimancji ludnosci pochodzenia niemieckiego za czasow komuny. Ale takich osob jest garstka i ty jako urodzony w 1969 r. mozesz o tym zapomniec, tym bardziej ze juz raz ci dano odmowe.

Osoby z Polski, ktore przyjezdzaja teraz do Niemiec na niemieckie papiery, to w wiekszosci osoby z wojewodzka opolskiego, ktore przed II wojna swiatowa nalezalo w calosci do Rzeszy Niemieckiej i gdzie autochtoni urodzeni przed wojna lub w jej czasie byli przez urodzenie obywatelami niemieckimi, ktore dziedziczyly ich dzieci. Takie osoby nie musza udowadniac zadnego wychowania w "duchu niemieckim", bo moga byc nawet etnicznymi Eskimosami, liczy sie tylko ich obywatelstwo w sensie prawnym.

Ludzie, rowniez na tym forum, notorycznie myla obie kategorie osob uzywajac w odniesieniu do obydwu pojecie "na pochodzenie" i stad sie biora te wszystkie mity i nieporozumienia.

Twoj tato ci juz powiedzial, ze byl Niemcem bez obywatelstwa niemieckiego w chwili przyjadzu do Niemiec. wiec niestety dobrze to dla ciebie nie wrozy. Z mojego punktu widzena jedyna szansa, ze ty by.les nieletni w momencie, gdy on skladal wniosek na obywtelstwo i ze nadanie obywatelstwa rozciagnelo sie na nieletnie dzieci. Ale to mu powiedza na 100% w tym urzedzie, w ktorym swego czasu skladal wniosek na obywatelstwo.

Witam ponownie! zmienię trochę temat zapytania na forum. Mam pytanie gdzie mogę dostać wniosek o obywatelstwo niemieckie? ktoś tu podawał link no ale nie umie niemieckiego wiec nie wiem jak znaleźć a drugie pytanie to czy akty urodzenia dziadków (Urodzili się w Siemianowicach Śląskich) muszę do wniosku tłumaczyć na język niemiecki? oczywiście swój i mamy też? Moja Mama ok 1990 roku starała się o Niemieckie obywatelstwo po tacie ale potem już to zostawiła i mam pytanie: mam tłumaczenie aktów urodzenia mojego dziadka od strony mamy przez tłumacza przysięgłego ale z lat 1990 mogę je dołączyć czy muszę na nowo tłumaczyć? mogę je dziś przez notariusza potwierdzić i będzie nowa pieczątka (mama chyba wysyłała oryginały od tłumacza).

Ostatnia edycja:
Jak nie znasz niemieckiego, to niestety bedziesz musial poprosic kogos, kto zna, by ci pomogl, bo formularz na obywatelststwo i cala korespondencja w tej sprawie musi byc prowadzona w j. niemieckim.

Formularze sa na stronach internetowych kazdego niemieckiego konsulatu w Polsce, ale tylko po niemiecku.

Wg informacji na stronach konsulatow wszystkie akty urodzenia musza byc zaopatrzone w tlumaczenia wykonane przez tlumacza przysieglego. Ja osobiscie polecam pobranie aktow stanu cywilnego na formularzach wielojezycznych (w trzech jezykach, w tym rowniez po niemiecku), wtedy tlumaczenie bedzie zbedne. Informacje znajdziesz w watku obok nt wieljezycznych dokumentow stanu cywilnego.

Tlumacz nigdy nie zatrzymuje oryginalow.

My składaliśmy na początku tego roku wniosek w konsulacie i nie wymagano od nas tłumaczenia aktów urodzenia i małżeństwa, choć przeważnie były zupełne. Czyżby już przepisy się pod tym względem zmieniły?
Tłumaczenie było wymagane tylko wtedy, gdyby w akcie były dodatkowe adnotacje urzędowe.

evi71 napisał:
a w 1993 r.mój tato miał juz 50 lat to i tak juz nie mógł tego zrobić.
Dlaczego Evi71 piszesz, że ojciec nie mógł potwierdzić obywatelstwa, bo miał 50 lat?. Przecież nie ma chyba ograniczeń wiekowych ze strony - po ojcu?
Myśłę, że mógłby, gdyby chciał.

wszystko na temat potrzebnych dokumentow jest tutaj:

BVA Internet: Anträge und Merkblätter zur Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit

Allen fremdsprachigen Unterlagen ist eine Übersetzung eines vereidigten Übersetzers so beizu-fügen, dass die Übersetzung dem Original zweifelsfrei zugeordnet ist. Übersetzungen von nicht vereidigten Personen können nicht anerkannt werden.

W praktyce jak ci urzednicy z tego dzialu zajmuja sie tylko i wylacznie sprawami z Polski i dostaja w kolko te same polskie akty stanu cywilnego, ktore sa przeciez w kolko na tych samych formularzach, to z czasem nawet nie znajac polskiego i tak wiedza, co jest napisane w jakiej rubryce, ale jak sie upra, to maja prawo zadac tlumaczenia przysieglego

Mam nadzieję, że teraz nie każą nam tłumaczyć tych aktów, bo było ich 11 i jeszcze 3 dosyłałam (duża rodzina :D)

Mam prośbę. Nie umie niemieckiego a potrzebuje wydrukować wniosek o obywatelstwo (oni czasami tu piszą o potwierdzenie obywatelstwa) dlatego proszę o link do tego wniosku a nie do strony gdzie mogę znaleźć miedzy innymi ten wniosek. Dzięki za pomoc

ten wniosek jest i tak tylko po niemiecku, wiec i tak bedziesz musial poprosic kogos o pomoc w wypelnieniu

nie ma linku bezposrednio do wniosku, jest tylko link do strony, z ktorej mozna sciagnac ten wniosek
- jak plik worda (pierwsza pozycja do sciagniecia na tej stronie)

albo jako
- dokument w formacie PDF (druga pozycja na tej stronie)

BVA Internet: Anträge und Merkblätter zur Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit

A wniosek nazywa sie precyzjnie "wniosek wydanie zaswiadczenia o posiadaniu obywatelstwa niemieckiego"

dzięki za pomoc. Znam takiego starszego pana który był kiedyś nauczycielem niemieckiego no ale nie ma chyba komputera więc wole wydrukować. Mam pytanie jeszcze jedno zauważyłem że jest możliwość wypisanie tego wniosku w PDF muszę tam pisać niemieckie znaki? jak z polskimi znakami? Jak jest lepiej wysłać wniosek ręcznie wpisać czy na komputerze?

Jak masz mozliwosc wypelnienia na komputerze, to wybierz lepiej plik wordowski, bedzie czytelniej, jesli nie, to wezj PDF i wypelnij recznie, ale drukowanymi literami. I w jednym i w drugim przypadku nalezy uzywac takich znakow, jakie sa w dokumentach (to znaczy i niemieckie znaki, jak masz niemieckie dokumenty i polskie znaki, jak masz polskie dokumenty)

witam złożyłem wniosek we wrocławiu pani była "przyjemna" dała mi adres WAST-Deutsche Dienststelle mam napisać czy mają informacje o moim dziadku czy był obywatelem niemiec bo to że był w niemieckim wojsku nie jest jednoznaczne że był niemcem do tego chciał volksliste ale nie posiadam Wiem że dziadek podpisał Pisałem do archiwum w katowicach i IPN no ale niestety nie mają czy ktoś wie czy jakieś archiwum w niemczech posiada kopie czytakich informacji?

Mam zapytanie: otrzymałem dziś z Koln pismo i chcą abym podpisał im deklaracje że mogą w moim imieniu napisać do archiwum państwowego w Niemczech. Trzeba aby podpis był potwierdzony notariuszem bądź jakimś odpowiednim urzędem. Czy placówki dyplomatyczne Niemiec coś takiego potwierdzają? czy trzeba do notariusza? (no ale on będzie chciał pismo mieć przetłumaczone po polsku jak znam życie).

Czemu zadajesz trzy razy to samo pytanie? :what:

Oczywiscie ze kazdy niemiecki konsulat moze ci poswiadczyc wlasnorecznosc podpisu

sorki że pisałem aż w 3 postach no ale chciałem otrzymać odpowiedz a czasami jak się napisze na jednym to bez odpowiedzi zostaje pytanie. Czy ktoś mi może poradzić gdzie szukać informacji takich jak świadectwa szkolne czy tym podobne dokumenty? dostałem list z Koln no i proszą gdyby się dało. Z tego co wiem to dziadek do Katowic przyjechał w 1936 miał 17 lat i poszedł do pracy zaraz jako górnik. W tych latach inaczej edukacja wyglądała.

Witam.
Chciałabym uzyskać informacje dot. uzyskania obywatelstwa niemieckiego na córkę.
Moja córka ma 6 lat, jej ojciec ma pochodzenie polskie- obywatelstwo niemieckie, od 18 lat mieszka w niemczech. W zwiazku z powyzszym proszę o informację na moje pyatnie.

z góry dziekuję

Dzien dobry wszystkim :)

Mam pytanie przede wszystkim do Pogodniaka (oraz osob, ktore stricte znaja dobrze przepisy o nadawaniu obywatelstwa niemieckiego).

W zeszlym roku zlozylam dla siebie i mamy podanie o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego. Wczesniej radzilam sie o szczegoly m.in Pogodniaka :) W obecnej chwili sytuacja wyglada tak:

- moja mama otrzymala w dniu 18.01.2013 zolty dokument potwierdzajacy posiadanie obywatelstwa niemieckiego, o ktore starala sie po ojcu i dalej w linii po swoim dziadku (moj pradziadek pochodzil z Prus, natomiast dziadek z Bytomia)

- dokumenty mojej sprawy trafily do Schwäbisch Hall, gdzie obecnie mieszkam i mam zameldowanie. W zeszla sobote dostalam informacje z tutejszego urzedu, ze potrzebuja jeszcze Meldebescheinigung, kopie dowodu osobistego oraz podpisane oswiadczenie ze poza polskim obywatelstwem nie posiadam innego i nie bede sie o inne starac. Dostarczylam wszystkie wymagane dokumenty w dniu dzisiejszym. I tu zaczynaja sie schody. Pani w Urzedzie Miasta poinformowala mnie ze nie jest oczywistym, ze obywatelstwo po matce otrzymam poniewaz moim ojcem jest Polak, poza tym wyszlam za maz za Polaka). Stwierdzila tez ze musi to obliczyc, na podstawie terminow. Cala procedura ma potrwac 6-8 tygodni.

I teraz pytania:
- czy jest mozliwym, ze nie otrzymam obywatelstwa niemieckiego po matce? (Urodzilam sie w 1984 roku)

- jakie konkretnie przepisy mowia o w/w sytuacji, tj. ze w zwiazku z tym, ze moja mama wyszla za polaka, czyli mojego tate, ja obywatelstwa nie otrzymam?

- jakie inne mozliwosci ma UM w SHA by zablokowac mi wystawienie potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego?

- i przede wszystkim Pogodniaku, jak ty to widzisz? jakie sa szanse, mozliwosci dla mnie na otrzymanie potwierdzenia obywatelstwa?

Nie ukrywam, ze cala sytuacja dosc mnie zdenerwowala i domyslam sie ze owa pani bedzie mi probowala rzucac klody pod nogi. Chcialabym wiedziec czego moge sie spodziewac i jak odwolac sie od niekorzystnej decyzji.

Co sie tyczy mojego ojca, sprawa jego obywatelstwa nie jest do konca jasna. Moja babcia twierdzi ze maja pochodzenie niemieckie, jednak ja nigdy dokumentow takich nie widzialam, wiec wiadomym jest ze dla urzedu niemieckiego bedzie traktowany jak Polak. Ponadto moj tato juz nie zyje.

- Czy jest mozliwosc ustalenia dla niego czy posiadal obywatelstwo niemieckie?

-Czy w tym przypadku musze rowniez skladac wszystkie dokumety, tak jak to bylo z moja mama?

-Gdzie je skladac? Do Köln czy w Schwäbisch Hall?

W zalacznikach dosylam rowniez dokument potwierdzajacy obywatelstwo mojej mamy (choc pewnie go juz znacie) oraz list otrzymany od urzedu w SHA.
EDIT: poniewaz dokumenty sa niewidoczne zalaczam linki:

- Staatsangehörigkeitausweiss
- dokument otrzymany od Urzedu Miasta w SHA

Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz :)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Mysle, ze niepotrzebnie sie denerwujesz na zapas, bo urzedniczka udzielila ci slusznej ogolnej odpowiedzi, ze w pewnych przypadkach kobiety-Niemki tracily obywatelstwo niemieckie przez zamazpojscie za obcokrajowca (tak tylo glownie do polowy lat 50-tych), twoje zamazpojscie za Polaka nie odgrywa zadnej roli

Ona musi wszystko sprawdzic, moze nie zna przepisow na pamiec, wiec ci powiedziela, ze "nie jest oczywiste, bo musi sprawdzic". Nie ma w tym zadnego "rzucania klod pod nogi", tylko urzednicy sa zobowiazani do starannej weryfikacji kazdego wniosku.

We wniosku i tak musialas wpisac dane ojca, ty nie mozesz skladac wniosku o ustalenie obywatelstwa ojca, mozesz zrobic to tylko i wylacznie na siebie, a urzad musi sprawdzic rozpatrujac wniosek i twoja matke i ojca

Pogodniak napisał:
w pewnych przypadkach kobiety-Niemki tracily obywatelstwo niemieckie przez zamazpojscie za obcokrajowca (tak tylo glownie do polowy lat 50-tych), twoje zamazpojscie za Polaka nie odgrywa zadnej roli

rodzice brali slub w 1977 wiec mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok.

Niestety jestem nerwus, i zawsze tak reaguje, zwlaszcza gdy mam obawy :( Sprawa ciagnie sie juz ponad 2 lata (z czego wiekszosc to szukanie dokumentow) wiec te 2-3 miesiace nie robia na mnie wrazenia. Coz teraz pozostaje mi tylko czekac na informacje.

Dziekuje Ci Pogodniaku za odpowiedz. Czy masz mozliwosc podania mi § w ktorych moglabym tych informacji poszukac? Chodzi mi o wyliczenia o ktorych mowila. Bede zobowiazana. Pozdrawiam cieplo :)

Ostatnia edycja:
To niestety nie jest tak, ze podam ci jeden akt prawny, gdzie wszystkie przypadku beda okreslone.

W Niemczech kwestie obywatelstwa reguluje ustawa o obywatelstwie z roku 1913, ktora byla n-razy modyfikowana badz to przez orzecznictwo sadowe badz to przez nowelizacje.

Kwestie obywatelstwa rozstrzyga jednak zawsze tresc ustawy obowiazujaca w momencie zaistnienia sytuacji (urodzenia, zamzapojscia), a wiec jak ktos bral slub w roku 1972, to liczy sie brzmienie ustawy z roku 1972 a nie brzmienie dzisiejsze.

Ale tak ogolnikowo mozesz znalezc dobry przeglad na wikipedii

Deutsche Staatsangehörigkeit – Wikipedia

w punkcie:

Vorschriften aus der Gesetzgebung bis 2000
--->Eheschließung

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót