Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czasem jest tak,że wcale się nie ma przepustek.Te terminy są tylko spisane,a rzeczywistość jest "różna"

Dla pierwszy raz karanych:
Art. 139. § 1. Nagrody wymienione w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego, po odbyciu przez niego co najmniej połowy tej części kary, po której mógłby być warunkowo przedterminowo zwolniony.

Kodeks karny wykonawczy wyraznie o tym mówi, nie rozumiem zatem pytania:roll:

ja1234 napisał:
przepustek nie dostaje sie po 1/4???

a niby kiedy?

mi chodzilo o P2Z. Wiem akurat to bo moj akurat moze sie starac o przepustki po 1/4

Jeżeli ma P2 to fakytcznie termin ten ma po odbyciu 1/4 kary. Po tym terminie może ale nie musi uzyskać zgodę na widzenia poza terenem ZK

ja1234 napisał:
skoro po polowie mozna starac sie o WPZ to polowa polowy to 1/4 :)

Teraz wiem że rozmawiamy o skazanym z P2 ale skazany z R2 który ma termin wpz po 2/3 albo 3/4 ;)

Chciałbym zaznaczyć, że do rozmów są prywatne wiadomości lub ewentualnie temat wolny.

a powiedzcie czyjeslima sie juz otwarta grupe przepustka (a chodzi sie do pracy, a co za tym idzie dostaje wnioski) to czy te wnioski rowniez mozna zamieniac na przepustki?

ja1234 chodzi ci konkretnie o Przeróbkę?jeżeli tak napisz na PW to Ci mogę mniej wiecej powiedziec jak u nas było

Ostatnia edycja:
ja1234, nie można zamieniać istniejących wniosków nagrodowych np o dodatkową paczkę, lub dłuższe widzenie na inne nagrody np. przepustkę. Każdy wniosek tyczy sie konkretnej nagrody i jest zatwierdzony przez dyrektora. Tak więc musi się starać o nowy wniosek z konkretną nagrodą (przepustkę poza ZK).

a ja mam pytanie co znaczy przepustka 30-sto godzinna z odbiorem. chodzi mi oto co to znaczy to z odbiorem??

palina66 napisał:
a ja mam pytanie co znaczy przepustka 30-sto godzinna z odbiorem. chodzi mi oto co to znaczy to z odbiorem??

podpisujesz ze odbierzesz skazanego, bierzesz tym samym odpowiedzialnosc za niego w czasie przepustki, i za jego powrot do ZK. pierwsza przepustka zawsze tak wyglada

Kazda 30 godzinna przepustka tak wyglada,bynajmniej tak bylo w naszym przypadku ze musialam go odebrac i odwiezc tam dopoki niedostal dluzszych przepustek.

Kochani mam pytanko czy osoba z grupa p1z moze starać sie o wyjscie na przepustke po upływie 1/4 kary ??? dziękuje za odpowiedz

sluchajcie, czy jesli moj X dosła teraz losowke na 24h i na druga wychodzi w poniedzialek na 48h to czy po takich losowkach jest mozliwe ze mu szybciej otworza grupe?

Zwykłe przepustki może dostać najszybciej po połowie okresu, po którym mógłby być warunkowo zwolniony. Przepisy obowiązują wszystkich tak samo

Z własnego doświadczenia mogę dodać do dyskusji, że przepustki po 1/4 kary są rzadkością. Wyjątek od tej zasady (czasem) stanowią przestępstwa naprawdę lekkiego kalibru i podgrupa p2 lub p3. Z p1 praktycznie nie ma szans, żeby dostać przepustkę (nie tylko po 1/4). Jeżeli ktoś nie sprawdził się w warunkach złagodzonego rygoru, to nie będą go sprawdzać tym bardziej na przepustce. Trzeba poczekać, aż zmienią grupę na p2 i wtedy się starać. Mając p2 przepustki też wcale nie są oczywistością. W zakładzie, w którym przebywałem (p2) na przepustki chodziło ok. 20-30 osób z 360. Rzadko się zdarzało, żeby to nastąpiło po 1/4 kary. Ja sam dostałem przepustkę (pomimo można powiedzieć wzorowego zachowania, rodziny, która mnie odwiedzała i starała się z zewnątrz) dopiero po 1/2 kary. Po niedługim czasie otrzymałem warunkowe zwolnienie. To jest takie ostatnie sprawdzenie przed wysłaniem do domu i nie rozdają go na lewo i prawo. Sytuacja odrobinę lepiej wygląda u osób, które mają małe dzieci, ale to też nie jest reguła.

Mam nadzieję, że rozwiałem część wątpliwości. Czekam na pytania. (przez najbliższe kilka dni). Odpłacam za pomoc udzieloną mi kiedyś na tym forum.

Witam. Jeżeli mój mąż staje jutro na komisję, żeby przejść z P1 na P2(prawdopodobnie dostanie), to po jakim czasie można starać się o przepustkę i jak się do tego zabrać. Dodam, że ma odsiedziane 1rok i 7 miesięcy, do końca zostało mu 5 miesięcy.

doronoka napisał:
jak się do tego zabrać.

Przeczytałaś oczywiście całe ten temat? Nie było ani słowa na temat uprawnień do widzeń poza terenem i przepustek?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót