Re: PRZEPUSTKA
U nas przepustki są 30-godzinne i ta pierwsza też...drugą mieliśmy dłuższą a jak pracuje to zakład pracy występuje o przepustki regularnie co tydzień ( o ile jest grzeczny), na święta przepustki nawet 7- dniowe. Pamiętajcie dziewczyny, że każdy ZK ma swoje wewnętrzne ustalenia i zdarza się bardzo często, że praktyka mija się z teorią. Dużą rolę odgrywa również wychowawca, czy jest chętny do współpracy, czy olewa skazanego. Ja proponuję aby dowiadywać się w swoim ZK i najlepiej jak zrobi to sam osadzony. Wychowawca powinien mu udzielić odpowiedzi.
NESCA jak to powiedział mi osobiście wychowek mojego męża- oni tam mają czyste karty, zaczynają od zera. Teraz liczy się tylko to ile ma godzin czynu społecznego, czy jest "grzeczny". Nie powinno mieć to znaczenia dla ZK czy się stawiał czy nie aczkolwiek może mieć to znaczenie dla Sądu. O przepustce decyduje się jednak wewnątrz. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
NO i jeszcze na "pocieszenie dodam", że nawet jak się zawali to może się to okazać zamało wystarczające.