Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jezeli nie maja slubu,to obecnosc ojca dziecka jest konieczna...Czyli sama nic nie zalatwi..

Gosiu jeśli nie da się bez ojca nic załatwić to dzieci matek,które zostały "same z brzuchem" są bezimienne ? Nie istnieją w świetle prawa?

ja bez ślubu sama załatwiłam -także nie jest konieczna obecność- zanim napiszesz .....

Furia,ale dzieci"matek ktore zostaly same z brzuchem"nie maja ojcow,wiec nikt nie musial ich uznawac.
ale jezeli dziecko jest nieslubne,a rodzice chca zeby mialo nazwisko ojca to musza obydwoje stawic sie w urzedzie..

Ja mam dziecko slubne,wiec maz pojechal zalatwic wszystko sam.
ale siostra ma nieslubne i musieli byc obydwoje...

"W przypadku rejestracji noworodka nie pochodzącego ze związku małżeńskiego, ale uznanego przez ojca biologicznego niezbędna jest obecność obojga rodziców w USC." Dzidziol.pl - Rejestracja noworodka

"Jeżeli w chwili urodzeniu dziecka nie byliście małżeństwem, a ojciec dziecka chce je uznać, musicie oboje udać się do kierownika USC, gdzie mężczyzna złoży odpowiednie oświadczenie o uznaniu dziecka. Do uznania dziecka konieczna jest bowiem zgoda jego matki. W obu przypadkach rejestracji należy pamiętać o posiadaniu ważnych dowodów osobistych." usc_dziecko

Jesli nie wiem to nie pisze Nitko...

tak dla wyjasnienia-bylo pytanie czy dostanie przepustke na uznanie-odpowiadam nie dostanie bo uznac dziecko mozna w zk-tyle. takze zarejestruje je sama bez wpisu ojca a potem ojciec dziecka napisze do kierownika usc aby przyszedl do zk w celu uznania dziecka przez osadzonego

Witam, mam pytanie dla bardziej doswiadczonych, maz zostal juz przewieziony do zk w jastrzebiu zdroj, ogolnie siedzi juz mesiac, mamy 9 miesieczna coreczke. Ja choruje na cukrzyce i wczoraj dzwoniac powiedzial mi ze jesli przyniose zaswiadczenie o chorobie moze mu zostac udzielona przepustka wczesniej podobno nawet juz, czy ktos spotkal sie juz z czyms takim? Dodam jeszcze ze cala kara meza to 1rok.

elwi198 napisał:
Witam, mam pytanie dla bardziej doswiadczonych, maz zostal juz przewieziony do zk w jastrzebiu zdroj, ogolnie siedzi juz mesiac, mamy 9 miesieczna coreczke. Ja choruje na cukrzyce i wczoraj dzwoniac powiedzial mi ze jesli przyniose zaswiadczenie o chorobie moze mu zostac udzielona przepustka wczesniej podobno nawet juz, czy ktos spotkal sie juz z czyms takim? Dodam jeszcze ze cala kara meza to 1rok.

A w jakim celu miałaby być udzielona ta przepustka? Przecież masz opiekę lekarską. Poza tym co skazany chce zrobić w ciągu 5 dni (bo tyle wynosi maksymalny czas trwania tej "przepustki"), w związku z Twoją cukrzycą?

Cukrzyca jest chorobą uciążliwą, ale da się z nią żyć. Maż zapewnioną opiekę lekarską a obecność skazanego nie sprawi, że cudownie ozdrowiejesz - w mojej ocenie nie jest to powód, aby udzielić skazanemu zezwolenia z art 141a kkw.

Ostatnia edycja:
wychowawca meza powiedzial ze skoro jest w domu niemowle a ja jaestem chora to moze mu zosatc udzielona przepustka czesciej i szybciej, chcialam sie tylko dowiedziec czy spotkaliscie sie z czyms takim? przeciez tu nie chodzi o jakies ozdrowienie tylko o pobycie z rodzina, odciazenie psychiczne i nerwowe obu stron

elwi198 napisał:
przeciez tu nie chodzi o jakies ozdrowienie tylko o pobycie z rodzina, odciazenie psychiczne i nerwowe obu stron

To jeśli chce się "odciążyć" psychicznie, to niech wykazuje wzorowe zachowanie na terenie jednostki penitencjarnej - niech dąży do odbywania kary w systemie otwartym i tam uzyskuje przepustki tzw. "nagrodowe", stara się o warunkowe przedterminowe zwolnieni etc., a nie kombinuje z zaświadczeniami.

BTW: Znów sytuacja, kiedy dziecko jest kartą przetargową...

mam pytanie moj maz byl na pierwszej przepustce w poniedzialek podobno wychowawca wysłal prosbe o opinie do dzielnicowego i do tej pory nic nie doszlo... ile takie cos moze isc?? dadam ze to z krakowa do krakowa

forg napisał:
Jasne. Funkcjonują nawet skazani, którzy czekają na wolne miejsce do odbycia kary. Plus do tego to, co napisał guest_user. I chyba sprawa jest jasna?
nie mialam tego na mysli -tylko to ze zamiast przypadkowego podpitego glupka lepiej byloby zlapac i osadzic np.wlascicieli domow publicznych ktorych ponoc w polsce nie ma i nikt tam nic zlego nie robi

witam...mam pytanie w zwiazku z przepustkami...prosze mi powiedziec czy przepustke z zk mozna dostac tylko jako nagrode za prace???
mojemu narzeczonemu minelo juz 1/4 kary....tylko,ze u niego to jest tak,ze na sankcji przesiedzial5mies....i po7mies. poszedl odsiadywac kare2lat....i po miesiacu odsiadki mial za soba ta 1/4 kary...jak z tym jest???posze o odpowiedz...

aha...przyznam sie,ze nie mialam czasu przeczytac tego tematu dlateo od razu zapytalam...teraz na spokojnie poczytam.... a zapytalam o to bo moj nazeczony pytal wychowawcy i ten mu powiedzial,ze musi conajmniej miesiac popracowac-bo przepustki sa w nagrode,a tak jak juz wczesniej pisalam jutro bedzie 2miesiace jak jest w zk i jeszcze nawet medycyny pracy nie mial...czeka juz na niego miesiac... ale dziekuje za odp.:)

pomylilam sie-20sierpnia minie2miesiace jak jest w zk a jutro mija7 odbywania kary (2lat)

W naszym przypadku też jest tak,że aby otrzymać przepustkę trzeba przepracować miesiąc czasu.

aha... nom...to tak zeby pewnie (jak tu ktos napisal) ,,musza nabrac zaufania" do danej osoby... czy z pracy bedzie wracal-jesli tak to i pewnie z przepustki tez wroci i wtedy moze dostac ;)
a ze moj siedzi jeszcze niecale 2miesiace to tez calkiem inaczej... bo moga powiedziec,ze jeszcze dobrze sie ,,nie zadomowil" w zk,a juz chce przepustke ;P

Mam pytanie, jestem w ciąży na 12 października mam termin mój narzeczony siedzi od 1 sierpnia czy jest możliwe że dostanie w październiku przepustkę na narodziny dziecka i ile ona może trwać. Dodam że został skazany na 15 miesięcy za kradzież a raczej współudział. Siedzi pierwszy raz. Miał adwokata i mówił że po 6 miesiącach ma możliwość wyjścia na wolność szczególnie że jest jedynym żywicielem rodziny a ja się uczę i nie mam jak pracować. Proszę o pomoc.

serduszko2011 napisał:
Mam pytanie, jestem w ciąży na 12 października mam termin mój narzeczony siedzi od 1 sierpnia czy jest możliwe że dostanie w październiku przepustkę na narodziny dziecka

A dlaczego miałby dostać? To nie jest powód, by wypuszczać przestępców zza krat. Proszę sobie poczytać ten temat.

No właśnie czytałam i doczytałam się że może się starać o przepustkę po 1/4 kary, ale skoro nie może dostać to jakim cudem on uzna dziecko? również słyszałam że może dostać na to przepustkę... Już sama nie wiem każdy co innego pisze i mówi...Może powinni się tutaj wypowiadać tylko osoby które naprawdę coś wiedzą w tych sprawach...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót