Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, mam pytanie moj P przebywa 15 miesiecy w zk karnym aktualnie jes w zk w wojkowicach w marcu ma polowe kary wiec teoretycznie przysluguja mu przepustki, pracuje spolecznie na wolnosci. niestety zostal przerzucony na inny pawilon i nowy wychowawca powiedzial mu ze nie wystawi go teraz na komisje przsepustkowa bo musi minac min 6 miesiecy za nim go pozna. czy mozemy sie starac o przepustke losowa na swieta?

Nie.
Przepustka losowa nie jest udzielana z powodu świąt Bożego Narodzenia ani Wielkanocy,Sylwestra,Urodzin,Imienin Ciotki Zofii również.

Furia napisał:
Przepustka losowa nie jest udzielana z powodu świąt Bożego Narodzenia ani Wielkanocy,Sylwestra,Urodzin,Imienin Ciotki Zofii również.

Ta przepustka, o której piszesz udzielana jest z powodów szczególnie ważnych dla skazanego. Czyli teoretycznie może się zdarzyć przepustka na mecz finałowy polskiej reprezentacji piłki kopanej w mistrzostwach świata. W kajdanach i asyście :-)

niech ktos mi napisze czy przepustke moze dostac kazdy?? czy wysokosc wyroku czy zarzuty maja jakis znaczenie?? prosze o szybka odpowiedz

Każdy kto swoim zachowaniem udowodni,że zasługuje na przepustkę-po nabyciu uprawnień i w zależności od zakładu w jakim odbywa karę.

Teoretycznie może uzyskać każdy widzenie poza terenem ZK i zezwolenie na opuszczenie ZK, jednakże nie tylko zachowanie w trakcie wykonania kary pozbawienia wolności skazanego jest brane pod uwagę przy udzielaniu tych nagród

Mam pytanie czy jeżeli mój narzeczony dostał przepustkę 30 godzinną 3 grudnia to może się starać o przepustkę na święta 23 grudnia jeśli przyjdzie w tym czasie do zakładu opinia z policji i od osoby odpowiadającej za nią? jest jakiś ograniczony czas od jednej do drugiej przepustki?

Tak, może się starać. Nie znaczy to jednak,że otrzyma taką NAGRODĘ. Najważniejszy jaet sam fakt "otwarcia" przepustek.

W naszym przypadku jest tak,że jak przepustki zostały otwarte i po pierwszej przyszła opinia do ZK,to na następną mógł już się zapisać-bo jest lista zapisów. Różnie w różnych miejscach bywa. Może być też określony termin między jedną,a drugą przepustką.Dopytajcie się,tzn niech osadzony zapyta wychowawcy.

Witam, mój M. przebywa w ZK już 9 miesięcy, w maju ma połowę kary. Miał iść do pracy wolnościowej ale kuratorka była nadgorliwa i poszła na wywiad do byłej żony, u której nie mieszkał juz ponad rok a od czerwca są po rozwodzie (wywiad był we wrześniu). Oczywiście opinia była zła co zamknęło mu drogę do pracy i do przepustek systemowych. Wszyscy piszą o przepustkę na "zwiezienie węgla" i dostają a Mój napisał o spotkanie z dziećmi (z poprzedniego małżeństwa) i możliwość spędzenia Świąt ze mną. Nie nastawiam się na to, że będzie, choć kto wie...
Ale mam pytanie...przaktycznie od początku pracuje na bezpłatnym etacie (sprzątanie) i w związku z tym ma wnioski nagrodowe typu bezdozór, dodatkowe widzenie itp., czy w ramach tego może ten wniosek zamienić na widzenie bezdozorowe poza ZK czy to podchodzi pod komisję penitencjarną jak w przypadku losówki?

Tzw "losówka" czyli przepustka określona w art. 141 a $ 1 KKW nie musi być rozpatrywana przez komisję penitecjarną . Każda pierwsza "przepustka" udzielona jako nagroda lub tzw. "systemowa" musi byc zaopiniowana przez komisję penitencjarną.

Kasia2293 napisał:
Witam, mój M. przebywa w ZK już 9 miesięcy, w maju ma połowę kary. Miał iść do pracy wolnościowej ale kuratorka była nadgorliwa i poszła na wywiad do byłej żony, u której nie mieszkał juz ponad rok a od czerwca są po rozwodzie (wywiad był we wrześniu). Oczywiście opinia była zła co zamknęło mu drogę do pracy i do przepustek systemowych.

Może nie tyle "opinia była zła" ale są tam informacje które budzą wątpliwość, że Twój M. prawidłowo wykorzysta przepustkę. Jeśli nie mieszka z b.żoną od roku, nie znaczy że jest to złe źródło informacji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Mam pytanie czy to że mama osadzonego jest w szpitalu na kardiologi może być przesłanką do udzielenia przepustki losowej jeżeli tak to jak powinno wyglądać to zaświadczenie ze szpitala :)

28joanna napisał:
Witam
Mam pytanie czy to że mama osadzonego jest w szpitalu na kardiologi może być przesłanką do udzielenia przepustki losowej jeżeli tak to jak powinno wyglądać to zaświadczenie ze szpitala :)

ale co z tą mamą jest nie tak? jeżeli nie jest to nic poważnego, to wątpię... ale zawsze o taką przepustkę może się starać.

tekila901 napisał:
ale co z tą mamą jest nie tak? jeżeli nie jest to nic poważnego, to wątpię... ale zawsze o taką przepustkę może się starać.

została przewieziona karetką z powodu złego samopoczucia po czym lekarz stwierdził że to serce i teraz robią jej badania jest dalej osłabiona ale lekarz jeszcze nie powiedział co tak naprawdę jest

28joanna napisał:
została przewieziona karetką z powodu złego samopoczucia po czym lekarz stwierdził że to serce i teraz robią jej badania jest dalej osłabiona ale lekarz jeszcze nie powiedział co tak naprawdę jest

zakład karny nie rozdaje przepustek od tak, bo ktoś z rodziny wylądował w szpitalu. jak napisałam - może starać się o to, ale nie jest to wydarzenie typu pogrzeb (jak to mówił wychowawca mojemu chłopakowi).

ale: mój chłopak dostał przepustkę losową na wesele siostry, więc jeszcze nic straconego.

Witam!

Czy może ktoś wie jak długo może trwać wstrzymanie przepustek?Mąż miał wyjść dzisiaj na pierwszą przepustkę,ale,że parę dni wcześniej jego kolega wchodząc na widzenie zapomniał wyjąć telefon i przeszedł z nim przez bramkę i go nie wpuścili to mężowi wstrzymali przepustki:mad:
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi:D

witam jestem nowa... mój chłopak prosił bym go odebrała z przepustki <bo rodzina nie może > tylko że muszę napisać jakieś oświadczenie, a co na tym oświadczeniu ma być zawarte dokładnie?

Prawdopodobnie chodzi o oświadczenie, że zobowiązujesz się go odebrać i dostarczyć do ZK w terminie i na czas:) , ale dokładnie to powinien Ci powiedzieć Twój chłopak, wszak to jemu najbardziej powinno zależeć na poprawności oświadczenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót