Smuteczek mam nadzieję, że rozwieję Twoje wszystkie wątpliwości

1. O przepustkę można się starać po połowie tej części kary, po której można starać się o WPZ.
2. O WPZ można starać się po 1/2, 2/3 lub 3/4 odbytej kary w zależności czy chodzi o osobę pierwszy raz odbywającą karę pozbawienia wolności, o recydywistę czy multirecydywistę.
3. W przypadku P o WPZ można się starać nie wcześniej niż po 6 miesiącach - czyli jeśli ktoś ma wyrok krótszy niż rok to nie stara się o WPZ po połowie tylko po 6 miesiącach
4. Jeśli jest to R lub multiR to o WPZ staramy się nie wcześniej niż po roku
(Jeszcze inaczej jest w przypadku osób skazanych na 25 lat czy dożywocie)
Ale dobra, skupmy się na Twoim przypadku - nie wiem czy Twój ktoś jest P czy R, ale załóżmy: odbywa karę pozbawienia wolności po raz pierwszy, wynosi ona 10 miesięcy - o WPZ może starać się po 6 miesiącach. O przepustkę po połowie tej części kary, po której może starać się o WPZ czyli jasno wychodzi 3 miesiące.
Mam nadzieję, że już wiesz dlaczego nie można starać się o przepustkę po 2,5 miesiąca.
Inny przykład, ktoś ma 4 lata (48 miesięcy) i jest recydywistą. O WPZ może starać się po 2/3 kary czyli to wychodzi 32 miesiące, to na pół - o przepustkę może się starać po 16 miesiącach.
P.S. Mam nadzieję, że nie pomyliłam się nigdzie w obliczeniach.
A swoją drogą popieram Twoją propozycję odnośnie uporządkowania tu inf.