Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój problem jest podobny. Wczoraj wysłałam do zk faks o przepustkę losową w związku z wypadkiem, który miałam w sobotę- nie chodzę, nie wstaję itd. Mój dzisiaj też napisał od siebie taki wniosek, ale wychowawca nie chciał go od niego wziąć, bo stwierdził, że ja udaję /chociaż w faksie była dołączona dokumentacja medyczna/, a jak faktycznie coś mi dolega to mam poprosić o pomoc SĄSIADÓW albo MOPS. Okazuje się, że nie tylko mój ma wychowawcę- ja mam jak widać tego samego. Chce decydować nawet za mnie.

Witam,
Mam pytanie! Mąż tydzień temu był pierwszy raz na tzw. widzeniu poza zakładem. Wszystko było ok., wrócił przed czasem, badania wykazały, że wszystko w porządku. Powiedział mi, że następne takie widzenie dostanie jak przyjdzie opinia z komisariatu. W zakładzie powiedzieli mu, że komisariat ma na odpowiedź 14 dni, na komisariacie zaś twierdzą, że 30 dni (!). Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to dokładnie wygląda?

Dziewczyny mam pytanie. Mój J siedzi w ZK juz 3 dzien, czeka na rozprawe ktora ma 23ciego. Narazie jest na tzw przejściówce. Kiedy moze spodziewac sie pierwszej przepustki i jak mozemy sie wraz z nim o nią starac ? Czy w ogole są szanse?

Zeby dostać musi nabrać praw do przepustek. Poczytaj wcześniejsze posty.

Mąż odsiaduje wyrok 18 miesięcy pozbawienia wolności.Odsiedział już 9 miesięcy.We wrześniu otrzymał pierwszą 30 godzinną przepustkę.W październiku 5 dniową.18 listopada szykuje się kolejna 5 dniowa przepustkę.Chciałabym wiedzieć ile dni przepustki może otrzymać w grudniu? W styczniu staje na wokandę.Zaznaczam, iż mąż posiada grupę półotwartą.Jest zatrudniony.Może ktoś z Was się orientuje ile według przepisów kk należy mu się dni na przepustkę.

KOLACZKA5 napisał:
Może ktoś z Was się orientuje ile według przepisów kk należy mu się dni na przepustkę.

Czy to jest naprawdę wielki problem zajrzeć do Kodeksu Karnego Wykonawczego i sprawdzić co jest zapisane w art 91 oraz 139?? Tu, na forum nikt Ci jednoznacznie nie udzieli odpowiedzi. Szczególnie, że piszesz o przepustce a prawdopodobnie masz na myśli nagrodę z artykułu 138 kkw

KOLACZKA5 napisał:
Mąż odsiaduje wyrok 18 miesięcy pozbawienia wolności.Odsiedział już 9 miesięcy.We wrześniu otrzymał pierwszą 30 godzinną przepustkę.W październiku 5 dniową.18 listopada szykuje się kolejna 5 dniowa przepustkę.Chciałabym wiedzieć ile dni przepustki może otrzymać w grudniu? W styczniu staje na wokandę.Zaznaczam, iż mąż posiada grupę półotwartą.Jest zatrudniony.Może ktoś z Was się orientuje ile według przepisów kk należy mu się dni na przepustkę.

Kolaczka wg przepisów KKW (nie KK) w ZK typu półotwartego można otrzymać przepustkę nie częściej niż raz na dwa miesiące, łącznie na okres nie przekraczający 14 dni w roku.
Skoro Twój mąż widuje się z Tobą poza terenem ZK częściej niż raz na dwa miesiące to wynika z tego raczej to, co napisał Forg - masz na myśli jedną z nagród wymienionych w art. 138 KKW, a nie przepustkę.
No chyba, że jest tak, że co drugi miesiąc dostaje przepustkę, co drugi nagrodę i dlatego widzi się z Tobą co miesiąc, bo jedno z drugim się przeplata?
A może mąż jest w ZK typu otwartego? Bo w tym typie ZK można udzielać przepustek raz w miesiącu, łącznie na okres nie przekraczający 28 dni w roku.
W każdym razie tak czy inaczej trudno przewidzieć na ile dni dostanie "przepustkę" w grudniu - to zależy od osoby, która jej udziela - wiadome jest tylko to, że nie będzie ona dłuższa niż maksymalna ilość dni, o której mówi KKW (minus czas już wykorzystany) - i to o ile piszesz rzeczywiście o przepustkach.

Ostatnia edycja:
Sprawa apropos przepustki, nie chce zakładać nowego wątku.
Chodzi o to, że potrzebny jest dowód osobisty osadzonego do aktu notarialnego. Pytanie następujące: czy będąc na przepustce osadzony może jakoś dostać dowód osobisty? czy może odebrać go z zakładu (tutaj: półotwartego)? Albo kto może to zrobić i w jakich konkretnych sytuacjach? dziękuje z góry, pozdrawiam.

Dziewczynki jak możecie rzucie wzorem wniosku do przepustki, bo wychowawca powiedział ze ma być napisana prośba rodziny o przepustkę jako dodatkowy dokument do rozpatrzenia,
potrzebuje dla mojej kuzynki...Pilne....

Z góry dziękuję

Akte napisał:
Jeśli osadzony wychodzi na przepustkę zabiera dowód ze sobą.

nie osadzony nie zabiera dowodu osobistego ze soba wychodzac na przepustke, dostaje jedynie taka ksiazeczke torsamosci i to zastępuje dowod osobisty

Może nie wyraziłam się zbyt jasno - osadzony wychodzi sobie na przepustkę i zamiast dowodu dostaje inny dokument potwierdzający jego tożsamość.
Jednak są przypadki, że osadzony otrzymuje przepustkę losową lub nawet zwykłą np. właśnie na załatwienie różnych spraw urzędowych - tak jak w przypadku opisanym wcześniej - wtedy może otrzymać dowód osobisty.
Moja wypowiedź tyczyła się tego konkretnego przypadku dlatego tak ją sformułowałam, ale oczywiście masz Moniko rację ogólna praktyka przy wychodzeniu na przepustkę - dowód osobisty zostaje w jednostce.

Akte napisał:
Kolaczka wg przepisów KKW (nie KK) w ZK typu półotwartego można otrzymać przepustkę nie częściej niż raz na dwa miesiące, łącznie na okres nie przekraczający 14 dni w roku.
Skoro Twój mąż widuje się z Tobą poza terenem ZK częściej niż raz na dwa miesiące to wynika z tego raczej to, co napisał Forg - masz na myśli jedną z nagród wymienionych w art. 138 KKW, a nie przepustkę.
.
witam.
proszę o informacje , czy nagrodę , o której mowa w art. 138 :" zezwolenie na opuszczenie zakładu karnego bez dozoru, na okres nie przekraczający jednorazowo 14 dni." można otrzymac dopiero po uzyskaniu prawa do przepustek, czy tutaj nie ma zanczenia jaka częśc kary jest juz odbyta?
pozdrawiam

Wanda - poza osobami z dożywociem to osadzony może otrzymać tę nagrodę po odbyciu co najmniej połowy tej części kary, po której mógłby być wpz lub połowy kary nie przekraczającej 6 miesięcy.

Witam,mam pytanko moj partner dostal kare 8 miesiecy za nami jest juz 2 ma podgrupe R2 czy jest jakas szansa na przpustke?? nie znalazlam nic na ten temat.Jak jest to przpraszam za przeoczenie

Możliwość jest. O przepustki może się starać po 3 miesięcach

a nie po 1/4 karze? jego wychowawca mowi ze ma za maly wyrok,aby sie ubiegac o przpustke:( nie wiem jak mamy sie zachowac i czy to jest prawda...prosze o pomoc :help:

O przepustki można się starać po połowie okresu po którym mógłby być warunkowo zwolniony, a warunkowe jest po połowie ale nie wcześniej jak po 6 miesiącach (oczywiście w przypadku pierwszy raz karanych)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót