Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zuzia.i napisał:
Czytanie przepisów nie jest zbyt trudne, problemem jest wysokość wyroku. Przy wyroku jednego roku pozbawienia wolności nie przysługuje warunkowe przedterminowe zwolnienie, przynajmniej w przypadku recydywy.

Jak widać nie wystarczy przeczytać przepisy. Recydywista penitencjarny, który nie ma w wyroku artykułu 64 kk może uzyskać wpz po połowie wyroku, ale nie wcześniej niż po 6 miesiącach odsiadki. Tak na marginesie - co to jest recydywa "zwykła"?

Dlaczego mam być uprzejmy, skoro nie używasz przycisku "szukaj" i idziesz na łatwiznę??

Forg - a gdzie jest powiedziane, że chodzi o recydywę penitencjarną?
A recydywę zwykłą to ja raczej rozumiem jako recydywę (wpz 2/3 kary) a nie multirecydywę (wpz 3/4 kary).

Akte napisał:
Forg - a gdzie jest powiedziane, że chodzi o recydywę penitencjarną?

A gdzie ja powiedziałem, że jest powiedziane?? zuzia.i napisała, że przy recydywie wpz jest po roku. I to co napisała jest nieprawdą. I do tego się odniosłem.

Przykro mi ale nie masz racji. Skazany z art.64&1 kk zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku od rozpoczęcia odbywania kary. Więc jeśli recydywista ma wyrok jednego roku oznacza to ,że nie moze starać się o pwz, mówi o tym art.77 § 1 kk.Szczególne warunki do przedterminowego zwolnienia zostały określone dla recydywistów i sprawców skazanych na 25 lat pozbawienia wolności lub na dożywocie:
- w przypadku recydywistów z art. 64 § 1 k.k. warunkowe zwolnienie może nastąpić po odbyciu dwóch trzecich kary,
- w przypadku recydywistów z art. 64 § 2 k.k. oraz sprawców, którzy z popełnienia przestępstw uczynili sobie stałe źródło dochodu lub popełniają przestępstwo działając w zorganizowanej grupie warunkowe zwolnienie może nastąpić po odbyciu trzech czwartych orzeczonej kary.
W obu wypadkach przedterminowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po odbyciu co najmniej roku kary.
Przycisku szukaj używam, Natomiast zdaje się, że to forum z założenia ma służyć pomocą a nie takiemu traktowaniu jak to ma miejsce w Twoim przypadku.

zuzia.i napisał:
Przykro mi ale nie masz racji.

A jeżeli obywatel odbywa karę pozbawienia wolności w zakładzie dla recydywistów penitencjarnych bo już uprzednio "siedział"? Czyli jest recydywistą? A nie ma w wyroku art. 64kk? To co wtedy ?? Kiedy ma wpz??

zuzia.i napisał:
Przycisku szukaj używam

Mało skutecznie. Ja sprawdziłem i znalazłem już podobne do Twojego pytanie. Zresztą Twoje pytanie jest zadane bardzo mało precyzyjnie.

forg napisał:
Jak widać nie wystarczy przeczytać przepisy. Recydywista penitencjarny, który nie ma w wyroku artykułu 64 kk może uzyskać wpz po połowie wyroku, ale nie wcześniej niż po 6 miesiącach odsiadki.

A to co to ma być? Zuzia pyta o erkę - na pewno erkę z art. 64 KK, a Ty z penitencjarną wyjeżdżasz i piszesz jej coś co nie dotyczy jej pytania.

Widocznie masz kłopoty ze zrozumieniem. Napiszę więc szczegółowo. Druga odsiadka, wyrok w warunkach recydywy z art. 64&1 kk, kara pozbawienia wolności jeden rok (dwanaście miesięcy). Zgodnie z art. 77&1 prawo do pwz dopiero po roku czyli przy takim wyroku nie ma prawa do pwz. Więc jak w tej sytuacji przedstawia się sprawa przepustek? Czy to napradę jest dla Ciebie aż tak skomplikowane?

Akte dziękuję za wsparcie:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zuzia.i napisał:
Widocznie masz kłopoty ze zrozumieniem.

Nie, nie mam. Znajdujemy się na forum prawnym i "diabeł tkwi w szczegółach". Dobrze jest się wypowiadać dokładnie i szczegółowo. Do tego dobrze jest poszukać. Strona 118 i 119 tego tematu. Dyskutowaliśmy już na ten temat.

Forg Ty masz kłopoty ze zrozumieniem pytań, bo nie rozumiesz określeń zwyczajowych, posiedź trochę w tym wszystkim, ale patrząc na penit z różnych perspektyw, nie tylko chadzając po wydziałach penitencjarnych to będziesz wiedział o co w domyśle chodzi zadającym pytania.
Zuzia:) Zajrzyj na te strony podane przez Forga - ogólnie gdybaliśmy, ale nic nie ustaliliśmy...

Poczytałam wskazane strony. Jedno znaczej odpowiedzi jakby brak.

No tak jak pisałam - gdybaliśmy, ale nic nie ustaliliśmy, ale Zuzia wysyłam Ci na PW kontakt do osoby, która może jednoznacznie odpowie Ci na to pytanie.

Akte bardzo Ci dziękuję. To ważna dla mnie sprawa, po prostu chciałabym wiedzieć czy mogę mieć nadzieję chociaż na przepustkę albo widzenie poza terenem zk.

Moim zdaniem przepustka będzie po roku.
Skoro przy recydywie zwykłej warunkowe zwolnienie może nastąpić po 2/3 kary, ale nie wcześniej jak po roku, to tutaj przepustka mogła by być po 6 miesiącach. Warunkowego co prawda w tym przypadku być nie może, ale jest spełniony jeden warunek, jest rok kary pozbawienia wolności.

Barbie dzięki za informację. I pozdrawiam, tym bardziej, że obydwie jesteśmy z tego samego rejonu Polski.

No faktycznie się "zamotało", ale to z powodu późnej godziny ;) po pół roku miało być :D

witajcie,
mam pytanie, czy jest mozliwe by zostala otwarta grupa przepustko odrobine szybciej niz mija 1/4kary, otoz mojemu 1/4 mija 24 kwietnia a fajnie by bylo gdyby byl na wielkanoc :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót