A
anthony
Ale został skazany na podstawie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii. Więc to chyba ma jakieś znaczenie dla udzielenia przepustki. Co?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
communication napisał:pytam ogólnie - nie unikaj odpowiedzi.
Chyba nieanthony napisał:Ale został skazany na podstawie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii. Więc to chyba ma jakieś znaczenie dla udzielenia przepustki. Co?
kadi napisał:Czyżby tylko dlatego, że mam inne poglądy niż Ty?
communication napisał:Nikt nie mówi że pleciesz bzdury - wszystko ładnie, pięknie i szablonowo.
(tak jak jest w rzeczywistości a nie w podręcznikach)
I nie powiesz mi że Sędzia penitencjarny z ponad 30 letnim doświadczeniem w orzekaniu tego typu spraw plecie bzdury do protokołu - sorry![]()
Dlaczego tak Twierdzę? Bo gdybyś Ty miał doświadczenie w orzekaniu oraz był byś w pełni świadom że odpowiedzialność względem opinii publicznej skupi się na Tobie, jeśli popełnisz błąd i wypuścisz niewłaściwego człowieka poza mury ZK, to inaczej podchodziłbyś do interpretacji pewnych spraw kodeksowych.
PS: A kto z nas ma racje? - nie wiem, ocenią osoby zainteresowane tematem. Wtedy będzie jasność czyje rady bardziej im się przydały
communication napisał:PS: A kto z nas ma racje? - nie wiem, ocenią osoby zainteresowane tematem. Wtedy będzie jasność czyje rady bardziej im się przydały
A to dlatego, że jeśli działamy niezgodnie z teorią zawartą w ustawach, osadzony ma prawo starać się o uchylenie decyzji wydanej niezgodnie z prawem, jeśli argumentujemy coś po swojemu, osadzony ma prawo powołać się na artykuły, które podważą naszą argumentację więc w niektórych przypadkach lepiej bazować na teorii czy się nam podoba czy nie.kadi napisał:Stawiasz to tak, że w sumie wychodzi, że podręczniki są nic nie warte...
Szkoda że masz takie podejście. Ja bym wolał żeby praktyka była taka jak w podręczniku. W końcu piszą je zwykle ludzie na poziomie.
forg napisał:Jeszcze jedna refleksja - tak mi się wydaje, że kadi nie wie jednego. Przepustka "losowa" jest czymś bardzo, ale to bardzo wyjątkowym od zasady odbywania kary pozbawienia wolności.
Zatem wiele pozostawiono "rozsądkowi" sędziego czy tez dyrektora.
kadi napisał:Zgoda - z tym zastrzeżeniem że argument "zdrowego rozsądku" nie może uzasadniać działań sprzecznych z tym, co jednak w ustawie napisano.
kadi napisał:Stawiasz to tak, że w sumie wychodzi, że podręczniki są nic nie warte... Szkoda że masz takie podejście. Ja bym wolał żeby praktyka była taka jak w podręczniku. W końcu piszą je zwykle ludzie na poziomie.
kadi napisał:Nie podoba mi się to uzasadnienie i tyle (chyba ma prawo do swojej oceny?). Myślę, że jest rutyniarskie. Ale to moja subiektywna ocena.
kadi napisał:BTW: Takie rutyniarskie formułki, wbrew pozorom, czynią szkody wymiarowi sprawiedliwości, bo nawet jeśli decyzja jest w sumie trafna, to strona ma wrażenie, że została zbyta i nie wysłuchana, a o orzeczeniu decyduje kaprys i humor sędziego. To też oczywiście moja subiektywna ocena.
kadi napisał:Ciekawa koncepcja. Osobiście myślę, że sędzia z takim podejściem nie powinien pracować jako sędzia. Jego niezawisłość zależałaby od opinii publicznej, a to by było smutne.
kadi napisał:W okolicach Wrocławia Twoje są z pewnością lepsze.
forg napisał:Ale kadi - cóż w tej ustawie zapisano?? Że można. "
kadi napisał:Ale z tego przepisu nie wynika, że sprawca drastycznego przestępstwa albo taki, co nie daje rękojmi poprawnego zachowania na wolności, nie może w ogóle dostać przepustki losowej.
forg napisał:Tak jak wymiar kary wynika tylko po części z kk.
kadi napisał:A z czego jeszcze wynika?
forg napisał:KK określa "widełki". Od - do. Zatem z czego wynika konkretny "wynik"? Uświadom mnie i innych użytkowników forum
kadi napisał:Art. 53 k.k. i następne.
forg napisał:Czyli artykuł oczywisty. "Sąd wymierza karę według swojego uznania".
kadi napisał:Ale z tego przepisu nie wynika, że sprawca drastycznego przestępstwa albo taki, co nie daje rękojmi poprawnego zachowania na wolności, nie może w ogóle dostać przepustki losowej. I o to mi chodziło. O to, by "zdrowy rozsądek" nie służył do tworzenia barier, których w ogóle nie stawia ustawodawca. Bo to jest wypaczanie prawa.
kadi napisał:na temat czy brak rękojmi poprawnego zachowania skazanego na wolności wyklucza przepustkę losową,