Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Endriu, najpewniejsza strona to: Internetowy System Aktów Prawnych, ale szukaj też na stronie lex.pl - tam laikom chyba jakoś łatwiej wszystko znaleźć, ale można też zawsze kupić mały KKW - koszt ok. 10zł, a jest to bardzo przydatna lektura, tyle, że trzeba śledzić wszelkie nowelizacje, bo niekiedy artykuły zmieniają swoją treść, no i w razie gdybyś zdecydował się go kupić to szukaj jak najnowszego wydania.

Ostatnia edycja:
Endriu23 napisał:
Akte masz racje to jest ZK polotwarty w Gorzowie WLKP, moze i dlatego mogl wychodzic na przepustki, na nabozenstwa. Ja natomiast staralem sie o przepustke teraz dla osadzonego w A.Ś. i moga obowiazywac inne kryteria.
Zapomniałam dodać najważniejsze - jeśli chodzi o osobę tymczasową aresztowaną to zdecydowanie są inne kryteria, ale jeśli jest to osoba już ze statusem skazanego i tylko przebywająca w AŚ to tak jak pisaliśmy wcześniej.

Witam,
Jestem tu nowa i nie wiem czy wszystko robię dobrze, także w razie czego proszę o podpowiedź.
Nie mogę znależć żadnej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, więc jeśli już takie było to bardzo przepraszam.
Mój facet kiedyś już siedział ponad rok, a resztę kary mu zawiesili. Teraz dostał nowy wyrok 4 miesiące, ale odwiesili mu stare 16 miesięcy bo był jeszcze na warunkowym. (Łącznie jest już 20)
I nie wiem teraz po jakim czasie może wyjść na przepustkę skoro jest "R".
Wszędzie jest napisane, że po 1/4 kary ale to chyba nie dotyczy recydywistów.
Proszę o odpowiedź bo nie wiem jak mam sobie radzić.
Dziekuję i pozdrawiam

Didi27 napisał:
I nie wiem teraz po jakim czasie może wyjść na przepustkę skoro jest "R".

Jeżeli oczywiście mówimy o nagrodach lub przepustkach wynikających z art 90-92 kkw to po połowie okresu, po którym przypada mu termin nabycia uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia. A termin ten liczony jest różnie, w zależności od obecności lub nie w wyroku art. 64 kodeksu karnego. A mówi o tym art 78 tegoż kodeksu.

Didi - a w jakim typie ZK jest Twój? Jeśli to R-2 lub R-3 i mówisz o przepustkach z art. 91 lub 92 KKW to jeśli ma w wyroku art. 64 KK to jeśli jest to 64 par. 1 to połowa z 2/3 wyroku, a jeśli jest to 64 par. 2 to połowa z 3/4 wyroku.

Na razie jest w zamkniętym w Gębarzewie, ale mają go przenieść do półotwartego w Koziegłowach koło poznania, albo do zamkniętego we Wronkach.
Mam nadzieję, że będzie to R-2 w Koziegłowach,a nie R-1 we Wronkach, bo R-3 na pewno nie.
Czyli z tego co piszecie będzie mógł wyjść na przepustkę po połowie 2/3 kary, czyli około 7 miesięcy.
Mam nadzieję że liczę to wszytsko dobrze, bo zaczęłam już się cieszyć na te 7 miechów.

hej..

mam prośbe.. czy ktoś mógłby mi przesłać jakiś wzór tego oświadczenia o odbiór skazanego.. chodzi mi w jakiej formie to ma być i do kogo to kierować i takie sprawy

Akte ratuj:help:
bo ja juz nic nie rozumiem...
dlaczego skoro Moj jest skazany tylko na 5miesiecy-wychowawca powiedzial ze o przpustke bedzie mogl sie starac dopiero po polowie kary a nie po 1/4
???

martika76 napisał:
dlaczego skoro Moj jest skazany tylko na 5miesiecy-wychowawca powiedzial ze o przpustke bedzie mogl sie starac dopiero po polowie kary a nie po 1/4
???

Ponieważ ustawodawca w Ustawie zwanej Kodeksem karnym wykonawczym zawarł artykuł 139. Jeśli zechcesz przeczytać ten przepis, to wszystko stanie się dla Ciebie jasne.

Forg-Twoja zlosliwosc i kasliwosc nie zna granic:(tradycyjnie mam se poczytac kkw,po co wytlumaczyc jednym slowiem.a zreszta to nie Ciebie o pomoc prosilam..
poczekam az Akte sie pojawi-ona dobra duszyczka wytlumaczy albo tu albo na PW.

martika76 napisał:
Forg-Twoja zlosliwosc i kasliwosc nie zna granic:(tradycyjnie mam se poczytac kkw,po co wytlumaczyc jednym slowiem.a zreszta to nie Ciebie o pomoc prosilam..
poczekam az Akte sie pojawi-ona dobra duszyczka wytlumaczy albo tu albo na PW.

wszystko wygląda na to że ma za krótki wyrok na to aby po 1/4 kary starać się o coś takiego oni muszą poznać osadzonego a uwierz w jego wypadku nawet połowa kary będzie za mało tak że wszystko staje się jasne

forg my jesteśmy prostymi ludżmi i nierób z nas odrazu mecenasa

zerosix dziekuje dobra duszyczko za odpowiedz:)i mam nadzieje moja droga ze polowa kary to bedzie malo...bo jeszcze miesiac nie minal jak Go nie ma a ja juz od zmyslow odchodze:(

Witam, jestem tu nowa ale już za kilka dni będę przechodziła przez to wszystko co wy od początku.:( Przeczytałam wybiórczo kilka stron ale chyba nie znajdę odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie... A mianowicie: mój dostał wyrok na 36 m-cy z czego już 9 m c-y odbył w AŚ (co zostało zaliczone na poczet kary). pomiędzy AŚ a dniem dzisiejszym mija rok kiedy jest na wolności (przez ten czas odraczana była kara na stan zdrowia). Na ostatnim posiedzeniu nie przychylili się pozytywnie do kolejnego odroczenia i musi iść... W między czasie jak był na wolności miał jeszcze z dalekiej przeszłości jeszcze jedną sprawę z innego artykułu za którą dostał 11 m-cy. Zaznaczam że oby dwie kary były wydawane w różnych miastach. Pierwsze pytanie brzmi czy te kary łączą się i odsiedzieć będzie musiał jeszcze 27 m-cy + 11m-cy? I w związku z tym kiedy będzie mógł starać się o pierwszą przepustkę i kiedy o wokandę? Dodam że ten pierwszy wyrok odsiadywać będzie po raz pierwszy w życiu czyli pewnie będzie to grupa p i chyba na oddziale zamkniętym.

martika76 napisał:

Cóż - skoro tego chcesz to napiszę. Człowiek wskazuje palcem konkretny artykuł, w którym jest dokładnie wytłumaczone o co chodzi. I dowiaduje się, ze jest złośliwy.
A by zrozumieć ten artykuł nie trzeba być mecenasem. Jednak jak widzę otwarcie kkw z gotowego linka, podanego na forum jest zbyt trudne. Nie wspomnę o przeszukaniu tego tematu.

hej.. pomoże mi ktoś z oświadczeniem o odbiór skazanego na przepustke? można gdzies sciągnąc gotowy wzór czy coś? proszę o pomoc ;]

ramka1991 napisał:
hej.. pomoże mi ktoś z oświadczeniem o odbiór skazanego na przepustke?

Ja Ksylomena Magiczna legitymująca się dowodem osobistym nr ... wydanym przez ... (lub zamieszkała w...) oświadczam, że odbiorę skazanego Winicjusza Maksa syna Ksawerego w przypadku udzielenia mu widzenia bez dozoru, poza obrębem zk/zezwolenia na opuszczenie zk bez dozoru/przepustki.

I już. Oczywiście warto byłoby umieścić datę wytworzenia oświadczenia.

A najlepiej byłoby zapytać czego konkretnie życzy sobie zk. Bo może chce również, by zobowiązać się do "oddania" skazanego, dopilnowania by przestrzegał porządku prawnego, udzielenia mu gościny pod swym dachem.

Witam. Chciałam się Was zapytać,czy po odsiedzeniu 1/2 kary jest możliwość dostania przepustki?Mój G. jest na oddziale zamkniętym,czy może to być przeszkoda?

forg napisał:
Cóż - skoro tego chcesz to napiszę. Człowiek wskazuje palcem konkretny artykuł, w którym jest dokładnie wytłumaczone o co chodzi. I dowiaduje się, ze jest złośliwy.
A by zrozumieć ten artykuł nie trzeba być mecenasem. Jednak jak widzę otwarcie kkw z gotowego linka, podanego na forum jest zbyt trudne. Nie wspomnę o przeszukaniu tego tematu.

uhhhhhhhh:mad:Ty mi zadnego linka nie dales do kkw!cofnij sie o strone i poczytaj

A jakie przesłanki muszą być aby na powno sie udało .
A może inaczej,may dwójke dzieci,12 lat i 15 m-cy,nasze dzieci są chorowite,ja również,Mój G ma założoną działalność transportową i rozpoczęta restauracje. A ja juz z tym wszystkim nie daje rady.Wszystko zaczyna sie walić!Czy to będzie wzięte pod uwage!!!!!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót