Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Chcemy starać się również o przerwę w karze. Czy można oba te wnioski złożyć czy nie?

Proszę przeczytać odpowiednie działy i ewentualnie tam pytać. A żale na temat zasadności karania przestępcy proszę wylewać w temacie wolnym - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
martika76 napisał:
uhhhhhhhh:mad:Ty mi zadnego linka nie dales do kkw!

Jasne. W dziele więziennictwo jest przyklejony temat http://forumprawne.org/wieziennictwo/768-podstawowe-przepisy.html Ale po co przejrzeć najbardziej interesujący dział. Przecież "jelenie" napiszą po raz 129 to samo.

Wszystko jak na tacy. A zamiast dziękuję człowiek czyta, że jest złośliwy. Rzeczywiście specyficzna forma dziękowania za poświęcanie swojego czasu wolnego.

Ostatnia edycja:
Przeczytałam wiele postów i tematów i jakoś nie znalazłam konkretnej odpowiedzi wiec mam pytanie i mam nadzieje ze ktos udzieli mi odpowiedzi. A wiec moze zaczne od poczatku. Moj M dostal wyrok rok do odsiadki na sankcji byl miesiąc wyszedl na pol roku i po polowie roku bez biletu ani zadnego pisma przyjechala policja do domu i zabrali go. Na poczatku na noc na dolek a na nastepny dzien juz do zakladu dodam ze zaklad miesci sie w tarnowie. Juz siedzi miesiac a razem z sankcja dwa. Stara sie o prace(nieplatna bo o platnej to moze tylko pomarzyc) ale jest dluga kolejka. w maju jest komunia jego chrześnika i myslalam ze to by byl jakis powod zeby mogl sie starac o przepustke ale z tego co on mowil to moze wyjsc ale jedynie w kajdankach i zastanawiam sie dlaczego czy nie przysluguje mu zadna przepustka (chodzi mi o to ze on sie bedzie staral o jakies nagrody ale mowi ze to nic nie da bo przepuste moze miec w kajdankach) i nie wiem co mam zrobic bo chcialabym zeby ja dostal bo pozniej lepiej by to wygladalo gdyby stanol na wokandzie a na tym tez mi zalezy bo chce zeby wyszedl jak najwczesniej. O wokande tez mam pytanie ale to juz w innym temacie :) Prosze o odpowiedz...

Ma prawo ubiegać się o tzw. "przepustkę losową" (art. 141a k.k.w.). Temat był już poruszany - zdaje się że nawet w tym wątku.

no tak ale stron jest 149 wiec czytajac je wszystkie moglam cos ominac...

to powiedz mi dlaczego nie moze dostac przepustki tak jak tu pisze ze : dostaja przepustki 30 godzinne(a nawet urlopy 10 dniowe) za dobre sprawowanie , za nagrody. czy on takiej przepustki dostac nie moze? a bedzie sie staral o nagrody prace itp. bo z tego co przeczytalam w tym artykule to wlasnie pisze ze jedynie pod nadzorem funkcjonariusza albo w przypadkach bardzo waznych.

poczytaj wnikliwie temat, a bedziesz wiedziala kiedy mozna dostac przepustke i dlaczego twoj mezczyzna jej nie dostanie

czy ktoś może potrafi odpowiedzieć mi na pytanko, które jest na stronie wcześniej?:(

elmaaa napisał:
czy ktoś może potrafi odpowiedzieć mi na pytanko, które jest na stronie wcześniej?:(

1) Jako 1 raz odbywający karę pozbawienia wolności uprawnienia do wpz nabiera po 19 miesiacach od początku odbywania kary w ZK wg wzoru:

(36 msc + 11 msc - 9 msc) / 2

podstawa: Art. 78 § 1 kk oraz Art. 79 § 1 kk.

2) prawo do przepustek nagrodowych nabiera po 9,5 miesiaca od początku odbywania kary w ZK wg wzoru:

[ (36 msc + 11 msc - 9 msc) / 2 ] / 2

podstawa: Art. 139 § 1 kkw

Ostatnia edycja:
ale , bo dalej nie rozumiem...po jakim czasie moze sie ubiegać o pierwszą przepustkę, bądź urlop? ( przy wyroku 1 rok )?

Dziękuje communication, miałam nadzieje że te wyroki nie łączą się i ze możliwość będzie taka że po 1/2 pierwszego wyroku będzie mógł pójść na wokanadę. I po jej zakończeniu czyli po drugiej połowie wyroku pierwszego pójdzie na 11 m-cy i po 6 m-cach będzie mógł się starać o kolejną wokandę... No ale niestety...:(

Lekcja 2

Temat: równania i obliczenia matematyczne oraz podstawy prawa

Zadanie:

Miauka napisał:
ale , bo dalej nie rozumiem...po jakim czasie moze sie ubiegać o pierwszą przepustkę, bądź urlop? ( przy wyroku 1 rok )?

Dane:
1 rok = 12 miesięcy

wyrok - 1 rok (12 miesiecy)

Art. 139 § 1 kkw

Przepis prawny:
Nnagrody wymienione w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego, po odbyciu przez niego co najmniej połowy tej części kary, po której mógłby być warunkowo przedterminowo zwolniony, lub połowy kary nieprzekraczającej 6 miesięcy.

Rozwiązanie:

(12 / 2) / 2 = 6 / 2 = 3

Odp. Jeśli nie ma orzeczonego art 64 kk, skazany w tym przypadku nabędzie uprawnień do przepustek wynikających z Art. 138 kkw po 3 miesiącach od rozpoczecia odbywania kary w ZK.

mam pytanie, mąż odsiaduje wyrok i ma drugie postępowanie w toku, czy istnieje mozliwośc otrzymania przepustki?? czy drugie postepowanie automatycznie likwiduje to mozliwość??dodam ze odsiedził juz 23 miesiace z 39.

Laura-a napisał:
mam pytanie, mąż odsiaduje wyrok i ma drugie postępowanie w toku, czy istnieje mozliwośc otrzymania przepustki??

Jakiej przepustki?
A częściowa odpowiedź brzmi, że jest przesłanką negatywną.

obojetne jakiej:) nie no mam na mysli 30 godzinna.
albo losówkę. ma grupe p2p. czyli to drugie postepowanie zamyka wszytkie drogi do otrzymania przepustek, wpz..ehhh

Laura-a napisał:
obojetne jakiej:) nie no mam na mysli 30 godzinna.
albo losówkę. ma grupe p2p. czyli to drugie postepowanie zamyka wszytkie drogi do otrzymania przepustek, wpz..ehhh

Jak wiadomo, o przepustkę losową można starać się w każdym czasie

Jest jeden minus - trzeba ją dobrze uargumentować i podeprzeć dowodami.

np: oświadczenie że "chcę przepustkę losową aby pobyć trochę z rodziną bo sie stęsknili" = 99,99% odmowa

wiem,wiem. byłam u dyrektora jakies 4 miesiace temu o taka przepustke zapytac. wtedy powiedział ze argumenty mam mocne, ale jak dostanie to na 2-3 godz z konwojem w kajdankach:(.bo postepowanie ma.wiec odpusciałam. choc moze teraz znow sprobuje...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót