Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anthony, bardzo mocno Ci dziękuję! (dziękuję również frogowi i anthony'emu za odpowiedzi na moje pytania)

Przyłączam się do pytania koleżanki o nicku wieczny smutek.

wieczny_smutek napisał:
No to grubo, nie sądziłam że oświadczenie musi mieć taką treść.
A tak z czystej ciekawości co w przypadku gdy któryś z warunkó nie zostanie spełniony?Jakie konsekwencje poniesie skazany i osoba podana w oświadczeniu?

jesli skazany niemialby gdzie mieszkac i niemialby co jesc na przepustce to przepustki nie otrzyma, osoba ktora jest zobowiazana do zapewnienia skazanemu tego wszystkiego odbiera go z zk, jesli skazany na przepustce popelni przestepstwo badz nie wroci dobrowolnie do zk poniesie tego konsekwencje a o przepustce w przyszlosci moze zapomniec

Jeśli się okaże, że spędzał w tym miejscu czas w nieodpowiedni sposób, albo, że mówiono co innego, a działo się co innego - w sensie - powiedziano, że osadzony otrzyma tam wyżywienie, a okazało się, że go tam głodzono to może dostanie kolejny raz przepustkę, ale już nie w to miejsce:)

Jak wygladaja prrzepustki w Olsztynie ktos wie?? Ile trzeba odsiedziec by ja dostac?

W Olsztynie tyle samo trzeba odsiedzieć co w innych jednostkach penitencjarnych!!

moj chlopak chce sie starac o przepustke,czy ja pisze jakas prosbe do dyrektora.to jest pierwszy raz i kompletnie sie na tym nie znam

Jaką przepustkę? Należy przeczytać temat i opisać bliżej sytuację: jaką ma grupę, ile wyroku, ile już wyroku "odsiedział" :ok:

Witam.Wszystkie prożby do dyrektora pisze osadzony.W Uhercach przepustki przysługuja po 1\3 odsiedzianego wyroku , a w innych to nie wiem.

grupa to p2 dostal 7 lat a dwa ma juz za soba,pracuje i zachowanie ma dobre

Hmm moj np. po 10 latach na P1 dostal dopiero P2. Wiec troszke musial poczekac...Po odsiedzeniu pol roku na P2 otrzymal pierwsza przepustke...

iza2931 napisał:
O ile nie został skazany z art 258 kk to może już się starać o przepustki, ale przepustki z reguły sa formą nagrody, wiec o nic nie musi pisać, a zasłużyć na nią

aha bardzo dziekuje za odpowiedz teraz mielismy widzenie bezdozorowe wiec juz chyba niedaleka droga do przepustki

Iza raczej tak, bo u nas już od 2 miesięcy są bezdozorowe widzenia i już niedługo przepustka będzie.

no to bardzo sie ciesze to juz nie moge sie doczekac a czy przy pierwszej przepustce kurator czy ktos inny kontaktuje sie z rodzina osadzonego?

Wydaje mi się że tak, ale pewna nie jestem. Muszę zajrzeć do kodeksów. A mam wszystkie odkąd Łobuza jest po drugiej stronie muru. Ja też już nie mogę się doczekać do przepustki. Mam nadzieję, że dadzą mu na 4 dni.

Jak bylam na rozmowie z dyrektorem, to powiedzial ze P. moze starac sie od 14stego kwietnia o przeputke.. ciekawi mnie w jakim czasie moze dostac taka przepustke..bo powiedzial mi ze z 2 msc minie jak mu to rozpatrza :(

To z deka dziwne Maalami, bo mój M. składał na początku kwietnia i 29 kwietnia będzie komisja. Miało być wcześniej, ale ja źle oświadczenie napisałam i zanim sprostowałam i napisałam drugie to zeszło się.

iza2931 napisał:
Tak jak pisze Barbie - już może się starać, ale:
Barbie napisał:
przepustki z reguły sa formą nagrody, wiec o nic nie musi pisać, a zasłużyć na nią
Na P-2 mówimy raczej o przepustkach wynikających z podgrupy, a nie z katalogu nagród:) No ale tak czy inaczej trzeba sobie na nie zasłużyć i to tak, żeby udzielający przepustki byli pewni, że osadzony podczas trwania przepustki nie popełni przestępstwa i że wróci z niej do ZK!!!:)
ann0112 napisał:
Hmm moj np. po 10 latach na P1 dostal dopiero P2.
Ann!!! Po 10 miesiącach chyba co;) Hehe

W każdym razie zasada jest taka, że przepustki czy to nagrodowe czy wynikające z podgrupy mogą zostać udzielone po połowie tego okresu, po którym osadzony nabywa praw do starania się o wpz. (W najprostszej wersji, bo nie mówię tu o długowyrokowcach jak np. 25 lat czy dożywocie i innych przypadkach)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót