Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Aś służewiec

guest_user napisał:
Nie można, gdyż art 139 § 6 kkw mówi zezwoleniu na opuszczenie ZK bez dozoru przez osoby skazane na karę 25 lat lub dożywocie, a nie o przepustce nagrodowej, która jest całkiem innym rodzajem nagrody

No to ja poproszę o uświadomienie mnie, co to jest przepustka nagrodowa. Według Ciebie.

RE: Aś służewiec

forg napisał:
No to ja poproszę o uświadomienie mnie, co to jest przepustka nagrodowa. Według Ciebie.

Podstawową różnicę masz napisaną chociażby w Art. 140 § 1 i 2 kkw.

Puk, puk ... poproszę o przeczytanie mojej prośby. Ja nie pytam o różnice - bo nawet nie wiem, między czym te różnice chcesz mi pokazać.

Jedno jest pewne:w zk typu zamkniętego nie można udzielić przepustki, można udzielić na przykład zezwolenia wynikającego z art. 138.

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Ja nie pytam o różnice - bo nawet nie wiem, między czym te różnice chcesz mi pokazać.

Między kodeksowym znaczeniem przepustki a zezwoleniem na opuszczenie zakładu karnego. Wskazanie różnic da Ci definicję jednego i drugiego.

forg napisał:
Jedno jest pewne:w zk typu zamkniętego nie można udzielić przepustki, można udzielić na przykład zezwolenia wynikającego z art. 138.

I o to własnie mi chodzi :ok:

A ja prosiłem Ci o definicję "przepustki nagrodowej"!! Nie przepustki. Bo pojawiło się takie określenie, które nie występuje w przepisach.
No ale nomenklatura związana z wychodzeniem skazanych poza mury zawsze rodziła problemy. Bo przecież można też mieć "widzenie" poza murami :-)

quest user nagrody dotyczą wszystkich skazanych jednakowo i nie ma nigdzie zapisu w kkw, że nie można udzielić skazanemu z grupą P1 nagrody z art 138 § 1 pkt 7 i 8. Czyli skoro nie ma zaznaczonego, że nie można, to znaczy że skazany na zamku też może dostać "przepustkę nagrodową".

Barbie napisał:
Czyli skoro nie ma zaznaczonego, że nie można, to znaczy że skazany na zamku też może dostać "przepustkę nagrodową".

Skazany na "zamku" nie może dostać przepustki.

guest_user napisał:
Skazany na "zamku" nie może dostać przepustki.
Oczywiście przepustki nie może dostać :ok:

Ale może dostać zezwolenie na widzenie bez dozoru, poza obrębem zakładu karnego, z osobą najbliższą lub osobą godną zaufania, na okres nie przekraczający jednorazowo 30 godzin i zezwolenie na opuszczenie zakładu karnego bez dozoru, na okres nie przekraczający jednorazowo 14 dni :cool:

Barbie napisał:

Ale może dostać zezwolenie na widzenie bez dozoru, poza obrębem zakładu karnego, z osobą najbliższą lub osobą godną zaufania, na okres nie przekraczający jednorazowo 30 godzin i zezwolenie na opuszczenie zakładu karnego bez dozoru, na okres nie przekraczający jednorazowo 14 dni :cool:

No i, co w związku z powyższym? :)

Barbie napisał:

Wybacz, ale powielasz dokładnie to samo co ja pisałem :-)

Do tego nie ma czegoś takiego jak "przepustka nagrodowa".

Oj Forg ;) Quest user twierdził że nie można dać nagrodówki :cool:
A jak wiadomo potocznie wszyscy mówią że to "przepustka nagrodowa" nikt się nie bawi w wypowiadanie całej nazwy, że to zezwolenie na... itd

Barbie napisał:
A jak wiadomo potocznie wszyscy mówią że to "przepustka nagrodowa" nikt się nie bawi w wypowiadanie całej nazwy, że to zezwolenie na... itd

Zapewne tak jest. Dodatkowo w przypływie tej potoczności większość też zapomina, ze zezwolenie to nie przepustka i również "nie bawią się" w wypełnianie warunków udzielenia takiego zezwolenia określonych w Art. 140 § 1 i 2 kkw :ok:

Ja mam problem, tak :) bo mówiąc przepustka mam na myśli to, że wychodze z więzienia na pare dni i nigdzie nie musze się meldować, natomiast w przypadku zezwolenia, jestem pod stałym nadzorem i muszę meldować każdy swój ruch zwiazany z przemieszczaniem się w jakiekolwiek inne miejsce.

Podejżewam, że większość osób podobnie do tego, co piszesz, tego problemu nie ma, stąd też zezwolenie traktują jako przepustkę, co jest pierwszym ogniwem ku popełnieniu przekroczenia dyscyplinarnego - co najmniej :)

Ostatnia edycja:
forg czy skazany podczas przepustki, może otrzymać telefon z zk, że ma natychmiast wracać do jednostki? co to może oznaczać?

Ja za chwilę zadzwonię do Ciebie i powiem, że dzwonię z komisariatu Policji i masz tam natychmiast biec. Pobiegniesz?
Co mu jeszcze powiedziano?

Pewnie jakby mi się policjant przedstawił to bym poleciała.
Jak zapytał o co chodzi, to powiedziano, że wszystkiego dowie się na miejscu. To było kilka godzin przed końcem przepustki.

I co, wrócił?
Wiedział z kim rozmawia? Bo jak wiedział, to powinien grzecznie się rozłączyć, odnaleźć numer do jednostki, zadzwonić i zweryfikować informację.

Podobnie powinnaś zrobić w przypadku rzekomego telefonu od policjanta.

Ostatnia edycja:
Oj nie ma co się śmiać, martwimy się:( wrócił do jednostki.
Możesz podać powody takiego "ściągnięcia" z przepustki?

Ostatnia edycja:
W ten sposób nie ma żadnych powodów do ściągnięcia z przepustki. Przez telefon to można odwołać zamówienie w pizzerii a nie zezwolenie wydane przez dyrektora.
Przepustkę lub też zezwolenie można odwołać przez jej rozpoczęciem, gdy pojawią się okoliczności świadczące o tym, że może zostać wykorzystana niezgodnie z prawem lub w trakcie, jeśli naruszono porządek prawny.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót