Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale to moi rodzice maja dobrze nie maja w obowiązku utrzymywać nasze dziecko

Ale utrzymują. A to dla sądu będzie miało naprawdę duże znaczenie.
Nie zostałaś sama w trudnej sytuacji.Masz wsparcie i pomoc, więc nie ma absolutnej konieczności wypuszczania osadzonego- tak rozumuje sąd.
Słyszałam o wielu przypadkach, kiedy sąd nie dawał przerwy komuś, kto absolutnie był w domu niezbędny tylko dla tego, że najbliżsi osadzonego mieli choćby symboliczną pomoc ze strony czy to rodziny, czy np. sąsiadów.
To nie jest tak, że komuś się wydaje, że spełnia przesłanki i sąd na to idzie.
Trzeba to naprawdę porządnie udokumentować, uzasadnić.
I wywiad kuratora, to dopiero cząstka rzeczy, które mogą mieć wpływ na decyzję sądu.
Sama również możesz składać wnioski do sądu i one mogą mieć także wpływ na wynik końcowy.
W ZK, w którym przebywał mój mąż ze wszystkich przystępujących do wokandy tylko on wyszedł. A wielu starało się o przerwę, czy też wpz. Ale ja do ostatniego dnia zbierałam i dostarczałam dowody uzasadniające to, że jest nam niezbędny.

A jak wygląda taki dokument od pracodawcy że go zatrudni jest jakiś wzór czy ma napisać oświadczenie.

jaimojimperatyw napisał:
A jak wygląda taki dokument od pracodawcy że go zatrudni jest jakiś wzór czy ma napisać oświadczenie.

Napisać poprostu oświadczenie...

Firmowa pieczątka na tym oświadczeniu też by się przydała ;)
Przygotuj się jednak na to, że może nie być łatwo. Ja najpierw z miesiąc szukałam kogoś, kto mógłby dać mi takie oświadczenie, a kolejne trzy tygodnie przekonywałam do tego, że to jest świetny pomysł.Niestety nie mogliśmy polegać na byłych pracodawcach męża, więc to była dodatkowa trudność. Ale jak bardzo się chce to i to się pokona :D

Ostatnia edycja:
Sama również możesz składać wnioski do sądu i one mogą mieć także wpływ na wynik końcowy.

Jakie te wnioski np??

Opisz to, co sprawia, że osadzony jest absolutnie niezbędny w domu.
Np. jego wkład w wychowywanie dziecka, pomoc w opiece nad dzieckiem, to w jaki sposób zapewnia utrzymanie rodzinie, wszystkie ważne rzeczy.Te, które możesz zawrzeć w zaświadczeniach i innych dokumentach, ale zaznaczyć, co jest w tym najważniejsze, co tak na prawdę decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu rodziny.
Napisz to, co uważasz. Ale szczerze.
I poproś, żeby załączyć twoje wnioski do akt.Żeby sędzie rozpatrujący je mógł się z nimi zapoznać. Bo nie zawsze jest tak, że sami załączają.
Ja adresowałam je do przewodniczącego wydziału penitencjarnego.
I zawsze pisz w dwóch egzemplarzach.Żebyś tak na wszelki wypadek miała swoją kopię.
Ja zawsze, zanim zawoziłam swoje pisma do sądu, na widzeniu dawałam do przeczytania mężowi. Żeby wiedział o czym piszę.Często też dawałam mu kopię, żeby w spokoju mógł przeczytać i również miał przy sobie podczas posiedzenia.

Jeśli posiedzenie w sprawie przerwy zostało odroczone to po dostarczeniu dokumentow odbedzie sie nowe posiedzenie czy już sami zadecydują czy przysługuje przerwa

jaimojimperatyw napisał:
Jeśli posiedzenie w sprawie przerwy zostało odroczone to po dostarczeniu dokumentow odbedzie sie nowe posiedzenie czy już sami zadecydują czy przysługuje przerwa

Może odbyć się posiedzenie w sądzie jak wpłyną dokumenty o które wnioskował sąd wtedy zostanie mąż powiadomiony ale nie dowieziony...

Prosze mi powiedziec po jakim czasie mozna starac sie o przerwe w odbywaniu kary.jestem tu nowa .maz dostal 11 miesiecy jest na razie w areszcie sledczym w Toruniu

Nie ma określonego terminu można pisać nawet wczoraj już że tak powiem

b-kulig napisał:
a jak ma wygladac takie pismo ?

Pewnie na początku tego tematu jest napisane ale jak wejdziesz sobie w wyszukiwarke to ci się pojawią nikt nie może ci napisać tak zwanego gotowca bo to ty wiesz czemu chcecie ubiegać się o przerwe

Witam czy mogłby ktos mi powiedziec czy jest mozliwe ze narzeczony dostanie przerwe w karze jesli ja nie pracuje mamy 15 miesiecznego synka ja nie moge podjac pracy jego rodzina ani moja nie sa w stanie nam pomuc utrzymuje sie z zasiłku rodzinnego.Gdy on był na wolnosci to on utrzymywał dom i rodzine a do tego syn nam czesto choruje i potrzebujemy na lekarstwa wieksze kwoty.siedzi juz ponad dwa miesiace lacznego wyroku a 26 miesiecy a zostal skazany za oszustwa:) aktualnie siedzi na oddziale poł otwartym prosze o pomoc?

No wiem o tym ze prubowac zawsze trzeba bo jak nie sprubuje to sie nie dowiem....A czy ja musze napisac tez jakies pismo do sadu to tej sprawy?chodzi mi o to czy jakas prosbe o pozytywne rozpatrzenie wniosku z uzasadnieniem czy cos takiego?i czy długo trzeba czekac za odpowiedzia ze sadu za wokanda?

a czy porucz tego pisma moze wiecie czy nie mozna o cos jeszcze pisac zeby wypuscili go wczesiej?

Pismo o przerwe pisze skazany i wysyła do sądu penitencjarnego pod który podlega ty za bardzo nie masz co pisać ewentualnie dostarczyćdokumenty o złej sytułacii rodziny to jak najbardziej zaświadczenia o chorobie dziecka o wydatkach itd wszystko to co zostaje napisane we wniosku o przerwe a może jeszcze pisać o wpz warunkowe przedterminowe zwolnienie ale to po odbyciu jakiejś części kary

Powrót