Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeszcze jedno pytanie skąd mogę się dowiedzieć kiedy jest wyznaczony termin wokandy??

Od Osadzonego.
Ewentualnie możesz próbować dowiadywać się w penitencjarnym. Ale nie masz gwarancji, że udzielą ci takiej informacji.

Moj osadzony też nie wie nie wie jego wychowawca ostatnio jak miał wokande to sie dowiedzial w ten sam dzien.

Do mojego męża wcześniej przyszło pismo z powiadomieniem.

Mój mąż stara sie o przerwe w karze i przyszło do niego "dziwne" pismo o odroczeniu kary:o Wychowawca stwierdził że niechce wybiegac w przyszłośc ale może chodzi o zwolnienie:o Nie wiecie może jak długo czeka sie na posiedzenie o przerwe w karze?

To zależy tylko i wyłącznie od tego ile sąd ma roboty.Jak mniej- to krócej, jak więcej- to dłużej. My czekaliśmy 3 miesiące.

Jeżeli są wszystkie dokumenty które potrzebuje sąd to termin posiedzenia jest ustalany nabliższy tam gdzie są miejsca, co do tego przyspieszonego terminu to są tak zwane posiedzenia nie jawne ale to posiedzenia które odbywają się w sądzie i zazwyczaj na takich posiedzeniach rozpatruje się przypadki pilne ale to naprawde pilne takie jak choroba osadzonego raczej się nie spotkałam żeby na posiedzeniu takim rozpatrywal sąd ciężką sytułacje rodzinna kurde ale może to chodzi o to ale co do odroczenia to jeżeli osadzony przed zatrzymaniem był na odroczeniu wykonania kary to niestety to odroczenie staje się nie aktualne jak jest się w Zk.
Co do terminu to my czekaliśmy od lipca do listopdada bo zawsze coś jak nie lekarz to inny lekarz itd...

nie specjalnie dla niego tylko kuratorka zalatwila tak zeby mial szyciej rozpatrzony wniosek i zeby mial szyciej komisje.....jak nie wiesz co to znacz to musisz sobie poczytac o tym. No wlasnie kurator od spraw wieziennictwa jego opinia sie liczy bo jezeli on nie przychyli sie do wniosku to sedzia tez sie nie przychyli i nie ma mowy o przerwie w karze .No niestety masz racje ze to nie gwarantuje wyjscia ale jezli nie sprubuje sie to sie nie dowie czy cos z tego wyszlo .

Mychna napisał:
nie specjalnie dla niego tylko kuratorka zalatwila tak zeby mial szyciej rozpatrzony wniosek i zeby mial szyciej komisje.....jak nie wiesz co to znacz to musisz sobie poczytac o tym. No wlasnie kurator od spraw wieziennictwa jego opinia sie liczy bo jezeli on nie przychyli sie do wniosku to sedzia tez sie nie przychyli i nie ma mowy o przerwie w karze .No niestety masz racje ze to nie gwarantuje wyjscia ale jezli nie sprubuje sie to sie nie dowie czy cos z tego wyszlo .

Bardzo Cię przepraszam ale to może ty sobie poczytaj bo piszesz bzdury "kurator od spraw więziennictwa" kpina nie ma takiego mój mąż jest na przerwie a wywiad kuratora to poprostu wywiad co innego jest jesli kurator wystapił by o przerwe to wtedy sąd patrzy inaczej a sąd obliguje kuratora do przeprowadzenia wywiadu bo składał twój mąż wniosek o przerwe kurator nie ma mocy przyspieszenia terminu wokandy jest on zobligowany przez sąd do przeprowadzenia wywiadu w okreslonym terminie i to tyle .... może ty doczytaj bo piszesz farmazony

Martetta wiem co pisze bo bardzo duzo czytalam i wiem tez co mowila kuratorka i nie pisze bzdur

Mychna napisał:
Martetta wiem co pisze bo bardzo duzo czytalam
Mychna napisał:
nie pisze bzdur
Ależ piszesz bzdury :D
Po pierwsze wyjaśnij mi co to jest za zjawisko
Mychna napisał:
kurator od spraw wieziennictwa
.
Bo dotąd nie spotkałam się z czymś takim.Jest kurator od spraw karnych, nieletnich itp.Od więziennictwa...Jakiś nowy wynalazek...
Kurator, który przeprowadza na wniosek sądu wywiad zajmuje się również dorosłymi, którzy np. opuścili ZK, mają innego typu problemy z prawem, ale jeszcze nie przebywali za kratkami, pomocą postpenitencjarną i dla rodzin osadzonych...Bzdury piszesz kobieto i nie umiesz się do tego przyznać.
A jeśli tyle na ten temat czytałaś i takie rzeczy wypisujesz- to tylko znaczy, że masz kolosalne problemy z czytaniem ze zrozumieniem tekstu.
Reszty nie skomentuję, bo martetta już to za mnie zrobiła.

Mój mąż miał wystawiana opinie kuratora kiedy starał się o odroczenie. Ale i tak tydzień pózniej go zatrzymali:( więc ta sama opinia będzie sie liczyła do przerwy w karze? Dobrze myśle? A może lepiej zadzwonic do tego kuratora i po prostu spytac:?:Bo myśle że jeśli będą zlecac nową opinie to może wszystko potrwac dłużej:(

barbara87 napisał:
Mój mąż miał wystawiana opinie kuratora kiedy starał się o odroczenie. Ale i tak tydzień pózniej go zatrzymali:( więc ta sama opinia będzie sie liczyła do przerwy w karze? Dobrze myśle? A może lepiej zadzwonic do tego kuratora i po prostu spytac:?:Bo myśle że jeśli będą zlecac nową opinie to może wszystko potrwac dłużej:(

Mogą i raczej zlecą bo to jest inna sprawa że tak powiem ....

Wszystko zależy od sądu.Może zadowolić się tamtą opinią, a może zlecić zrobienie nowego wywiadu.

No tak jest to inna sprawa ale kurator robił u nas wywiad 28 grudnia gdyż na 8 stycznia miało byc posiedzenie w sprawie odroczenia tylko że 3 stycznia męża zatrzymała policja:( i podobno na tym posiedzeniu zostało to zamienione na przerwe w karze i teraz czekam bo juz się pogubiłam:(

To teraz czekaj cierpliwie na posiedzenie o przerwe....

Owieczka311 ta kuratorka tak mi sie przectawila wiec tak pisze. A potrafie czytac ze zrozumieniem i wiem bardzo dobrze co pisze i co czytam. Zrozum ze ta kuratorka ktura przyszla do mnie to przectawila sie jako kuratorka od spraw wieziennictwa moze i masz racje ze nie ma takiej, ale tak napisalam, poniewarz tak sie przectawila

Mychna napisał:
Owieczka311 ta kuratorka tak mi sie przectawila wiec tak pisze. A potrafie czytac ze zrozumieniem i wiem bardzo dobrze co pisze i co czytam. Zrozum ze ta kuratorka ktura przyszla do mnie to przectawila sie jako kuratorka od spraw wieziennictwa moze i masz racje ze nie ma takiej, ale tak napisalam, poniewarz tak sie przectawila

Litości pisz poprawnie bo się doczytać nie da!!!!!
Może zle zrozumiałaś panią kurator bo wątpliwe jest żeby nadała sobie tytuł taki bo takiego tytułu nie ma poprostu....A gdzie czytałaś o tej przerwie że masz takie mylne informacje? Bo w tym temacie pisze dość dosadnie i wylewnie ....

Mychna-poczytaj proszę cały obszerny temat dotyczący przerwy w odbywaniu kary. Zawiera on całą masę przydatnych informacji.
I pisz czytelniej i zgodnie z zasadami języka polskiego. Szybkie pisanie nie zwalnia od staranności i przestrzegania zasad ortografii i interpunkcji o gramatyce nie wspominając...
Nawet przeglądarka podkreśla błędy.Trzeba tylko zerknąć i poprawić...

Powrót