Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M
ąż jest mi teraz bardzo potrzebny gdyż nie zawsze jestem w stanie zawieźć młodego do szkoły a nie chcę aby miał zaległości w szkole czy mąż może się starać o zawieszenie kary czy dozór elektroniczny?
Tak, starać się oczywiście można o różne rzeczy... Nie ma możliwości zawieszenia kary zastępczej. Może starać się o dozór. Ale to jest temat o przerwie w odbywaniu kary.

No tak mnow8 ma racje. Przeczytałam nie dokładnie. Ale ze wzgledu na twoja sytuacje to tak jak pisałam wyzej. Sprobujcie pisac wniosek o przerwe w karze.

Dzięki, wniosek o dozór juz poszedł do sądu i czekamy teraz na pomiary zasięgu itd, ale trwa to strasznie długo. Do wniosku napisałam jeszcze podanie w którym wyjaśniłam całą nasza sytuację i dołączyłam ksera wszystkich dokumentów (skierowanie do szpitala, itd.) Pani w sekretariacie, która przyjmowała podanie powiedziała, że o przerwę w karze starać się nie może gdyż nie było go na sprawach. Nie dało nic tłumaczenie, że nie dostaliśmy ani jednego wezwania na sprawę. Mąż wstawiał się na każde wezwanie, nawet zeznawał jako świadek na ostatniej rozprawie i również się wstawił. Trzymajcie kciuki!!!!

Mam pytanie, jak długo może potrwać wykonanie postanowienia odnośnie przerwy (tj, zwolnienia skazanego)? Dodam, że postanowienie zapadło w SA, czyli jest prawomocne, czas do zwolnienia to zapewne czas, w którym informacja z sądu dotrze do ZK, ale w praktyce- jak długo może to potrwać i jak liczy się wtedy przerwa- od momentu wydania postanowienia, czy od momentu zwolnienia?

Witam ponownie, więc wykonanie postanowienia trwało 4 dni i teraz w związku z tym mam kolejne pytanie, mianowicie-w postanowieniu z 28.11.2013 koniec 6-cio miesięcznej przerwy ustalono na 28 maja 2014, a skazany opuścił zakład karny dopiero 2 grudnia, co z tymi czterema dniami? wiem, że to może mało, ale czy w razie sytuacji, gdy sąd udzieli kolejnej przerwy na 6 m-cy i skazany wystąpi o wpz, czy nie pojawi się wtedy problem, bo okaże się, że do wymaganej przerwy zabraknie właśnie tych 4 dni. Może ktoś doradzi, co w takiej sytuacji zrobić, czy wystąpić do sądu o sprostowanie tej sytuacji, czy może jest jakaś inna droga, bądź nie ma problemu w ogóle. Jeżeli komukolwiek chciałoby się rozjaśnić moje wątpliwości, będę wdzięczna.

Witam,mam pytanie...mój mąż dostał przerwe w karze na 6 miesiecy a pózniej mu przedłużyli o kolejne 6 miesięcy,odsiedział przed przerwą juz 13 miesięcy z wyroku 2 lata i 6 miesięcy i tu moje pytane...czy może starac się o wpz? Czy znacie kogoś komu udzielili po rocznej przerwie? Troszke znam sie na prawie i pani kurator twierdzi że nie może sie starac o wpz jedynie o sde...

Ja też znam.
pani kurator twierdzi że nie może sie starac o wpz jedynie o sde...
Ta panie myli się podwójnie, tzn. mąż nie ma szans, by otrzymać sde, natomiast na pewno może starać się o wpz.

Czemu nie moze starac sie o sde? Mówiła coś o tym że po nowym roku nowe przepisy wchodzą tzn o sde może starac sie osoba która ma wyrok poniżej 3 lat...tak mówiła a na moje pytanie czy to sa tylko plotki odpowiedziała że nie

alex87 napisał:
tak mówiła a na moje pytanie czy to sa tylko plotki odpowiedziała że nie

Bo to nie są nawet plotki. Na tak zwany dzień dzisiejszy przestępcy, ich rodziny oraz niektórzy z tych, którzy mogą to zmienić plotkują o wyrokach do dwóch lat. Nie trzech. Ale nic po Nowym Roku - czyli za kilka tygodni raczej w życie nie wejdzie.

Chciałam zapytać jeśli mój chłopak dostał jeden wyrok na 1rok i 8miesięcy i drugi na 1rok i pisaliśmy o zawieszenie ale nie przeszło o odroczenie nie pisaliśmy właśnie ale jest już za późno bo dostał na obydwa wyroki bilet i była po niego policja dzisiaj ale nie było go to pewnie jutro znowu będą.Po jakim czasie jak będzie odbywał już te kary może się starać o przerwę w karze lub o coś innego może ??Jeśli tak to o co? Pisaliśmy na tych wnioskach o zawieszenie że mamy 2dzieci że jedna córka często choruję i leży w szpitalu nie jest to nic groźnego ale jednak koszty są... i niedawno podjął pracę...że jest jedynym żywicielem rodziny ale nie przeszło niestety :((((((

Mam jeszcze jedno pytanie...otóż mąż może sie starac o wpz po rocznej przerwie ale musi miec odsiedzane 6 mies, ma odsiedzane 13 miesięcy ale 11 miesięcy w śledztwie 4 lata temu i 2 miesiące własnie teraz, czy to że ma odsiedzane w śledztwie te 11 mies sie liczy?

Witam,

Osoba wyjechala z zk 22 listopada 2013 karetka pogotowia z rozpoznaniem zapalenia opon mozgowo-rdzeniowych. Zostala zastosowana "przerwa" w odbywaniu kary. 23 stycznia 2014 osoba ta zmarla w szpitalu. Dnia 20 stycznia 2014 zostal wyslany list z sadu w miescie A (gdzie byl osadzony) do sadu miasta B do kuratora (skad pochodzi osadzony). Kurator w miescie B przyszedl do rodziny na wywiad srodowiskowy "czy skazany odpowiednio korzysta z zalecen leczenia...) dnia 5 luty 2014 nie wiedzac nic o smierci skazanego.
Czy mozliwa jest inna przyczyna niz przyslowiowy balagan? Jesli tak, to co mogloby byc przyczyna? (ogolnie z mojego punktu widzenia sprawa zapewnienia odpowiedniego kontaktu lekarskiego skazanemu - byla niedostateczna).

Problem tutaj leży nie w "przysłowiowym" bałaganie, lecz w przesyle informacji. Wszelkie informację między różnymi instytucjami odbywają się drogą listowną, więc zapewne osoba, która miała przeprowadzić wywiad nie dostała jeszcze przesyłki o zgonie skazanego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jakie trzeba spełniać warunki aby móc się starać o przerwe w odbywaniu kary ??

mafkaxdd napisał:
jakie trzeba spełniać warunki aby móc się starać o przerwe w odbywaniu kary ??

Określone w kodeksie karnym wykonawczym. Były już tu wielokrotnie omawiane.

tylko, że temat zawiera 50 stron, z czego dużo postów jest z 2 lata temu i też mógł kodeks się zmienić.

Powrót