Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

guest_user napisał:
Pisząc o pewnej grupie osadzonych, miałem na myśli osoby pałające nienawiścią do administracji oraz osoby, które są niezaradne życiowo, to po pierwsze.
No i? Bo cóż to zmienia? Bo np. cóż z tego, że powodem braku dostępu do obowiązujących aktów prawnych jest np. ta niezaradność życiowa, gdy skutek jest taki sam?
guest_user napisał:
Po drugie - Jedna osoba na forum, kimkolwiek by była, nie jest w stanie stwierdzić, że w zakładach karnych na terenie Polski na pewno żadna administracja nie udostępnia przepisów skazanym. Ja wiem, że są jednostki gdzie udostępnia je bez problemu, za darmo, i mam prawo sądzić, że takich przypadków jest dużo więcej. Zatem nie jest to żaden problem ogólny tylko jednostkowy. :)
A któż na forum podał tak jednoznaczne stwierdzenie?
Drogi Gueście, wszystko co piszesz to Twoje jednoznaczne domniemania, a nie stwierdzenia, ja tylko poruszyłam tu pewien problem, nie pisałam nic o tym, że "żadna" itd.:ok: I to poruszyłam problem, o którym Ty sam następnie napisałeś, pisząc o RPO.
W ogóle taka moja prywatna rada, zanim podejmiesz kolejną dyskusję, radzę nie tylko czytać uważnie czyjeś posty, ale i swoje:)

Akte napisał:
A któż na forum podał tak jednoznaczne stwierdzenie?
Drogi Gueście, wszystko co piszesz to Twoje jednoznaczne domniemania, a nie stwierdzenia, ja tylko poruszyłam tu pewien problem, nie pisałam nic o tym, że "żadna" itd.:ok: I to poruszyłam problem, o którym Ty sam następnie napisałeś, pisząc o RPO. W ogóle taka moja prywatna rada, zanim podejmiesz kolejną dyskusję, radzę nie tylko czytać uważnie czyjeś posty, ale i swoje:)

Możesz napisać, co to ma wspólnego z przerwą w karze pozbawienia wolności?

Mogę, ale pod warunkiem, że Ty pierwszy napiszesz co niby Twoje posty tu wniosły haha. Nie no jak zwykle, gdy kończą się argumenty schodzisz na rozmowę o niczym, serio, Ty to się chyba nigdy nie zmienisz Guest comm.

mam pytanie, do kogo nalezy keriowac wniosek/ prosbe o przerwe w odbywaniu kary??

Art. 153 kodeksu karnego wykonawczego.

Do sądu penitencjarnego, którym jest sąd okręgowy wg właściwości miejscowej czyli SO, pod który podlega ZK.

Ostatnia edycja:

mam pytanie-mąż napisał wniosek(?) o przerwę w karze, a czy ja mogę coś od siebie również do sądu penitencjarnego napisać?

możesz tzw pismo popierające jego wniosek :)

więc w tytule pisma ma być napisane"prośba o UDZIELENIE PRZERWY"?
A DALEJ:PROSZĘ O UDZIELENIE MOJEMU MĘŻOWI K...B... SYNOWI K...PRZERWY W OBYWANIU KARY POZBAWIENIA WOLNOŚCI......?

a ty może najpierw może przeczytaj dokładnie co napisałam!

Przeczytałem bardzo dokładnie. Na co powinienem zwrócić uwagę?

forg napisał:
?? A jakim prawem Ty chcesz występować o przerwę dla męża? A może on nie chce tego??

forg napisał:
Przeczytałem bardzo dokładnie. Na co powinienem zwrócić uwagę?

Chociażby na to

beatucha napisał:
mam pytanie-mąż napisał wniosek(?) o przerwę w karze, a czy ja mogę coś od siebie również do sądu penitencjarnego napisać?
;)

O, adwokat forumowy się pojawił? Zatem może rozwiniesz te cytaty? Bo dalej nie rozumiem?

beatucha napisał:

Jesli skazany stara się o przerwę ze względów rodzinnych a Ty jesteś częścią tej rodziny, to możesz ewentualnie dołączyć do akt sprawy pismo z opisem tej cieżkiej sytuacji z twojego punktu widzenia- nikt Ci tego nie zabroni a Sąd może (ale nie musi) zaliczyć to na poczet dowodowy przy rozpoznawaniu wniosku. Nie staraj się prosić o przerwę tylko opisać, jak Wasza cieżka sytuacja wygląda, Twoim zdaniem, w chwili obecnej.

Pisanie pisma w ten, opisany przez Ciebie sposób:

beatucha napisał:
więc w tytule pisma ma być napisane"prośba o UDZIELENIE PRZERWY"?
A DALEJ:PROSZĘ O UDZIELENIE MOJEMU MĘŻOWI K...B... SYNOWI K...PRZERWY W OBYWANIU KARY POZBAWIENIA WOLNOŚCI......?

...nie jest dobrym pomysłem, gdyż taki wstep może być odebrany przez Sąd jako chęć złożenia wniosku o przerwę przez osobę do tego nieuprawnioną. :ok:

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
gdyż taki wstep może być odebrany przez Sąd jako chęć złożenia wniosku o przerwę przez osobę do tego nieuprawnioną. :ok:

No i ja chciałem do takiego wnioskowania doprowadzić osobę zainteresowaną :-)

żeby doprowadzić kogokolwiek do wnioskowania,należałoby dokladniej czytać posty,ale to tak apropos
to ja jeszcze poproszę o wskazówkę jak zatytuować moje argumenty?
z góry dziękuję

beatucha ja nie tytuowałam jako prośba,wniosek,pisałam do Przewodniczącego Wydziału,więc "Szanowna/y Pani/e"

ale może eksperci podpowiedzą jeszcze :)

Ostatnia edycja:

Jak to jest z tym opuszczeniem zk po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku o przerwę???
Mamy posiedzenie w środę, choć i tak nie robię sobie wielkich nadziei...ale jeśli by się udało to mam rozumieć, że puszczą go w czwartek, tak?
A nie wiecie w jakich godzinach?
Jeśli prokurator złoży sprzeciw, a nie złoży zażalenia to po 7 dniach, jeśli złoży to dłużej?
A czy jeśli zadzwonię do sądu w środę koło południa to udzielą mi informacji o decyzji sądu?Dodam, że sprawa jest w zk...
A czy zażalenie na negatywną decyzję sądu wstrzymuję transport do innego zk?

mama.stasia napisał:
Mamy posiedzenie w środę, choć i tak nie robię sobie wielkich nadziei...ale jeśli by się udało to mam rozumieć, że puszczą go w czwartek, tak?

Puszczą Go wtedy, kiedy z Sądu przyjdzie nakaz zwolnienia do przerwy i odpis postanowienia w w/w sprawie.

mama.stasia napisał:
A nie wiecie w jakich godzinach?

W czasie niezwłocznym, czyt. niezbędnym dla Zakładu Karnego na przygotowanie skazanego do zwolnienia z jednostki

mama.stasia napisał:
Jeśli prokurator złoży sprzeciw, a nie złoży zażalenia to po 7 dniach, jeśli złoży to dłużej?

Złożenie sprzeciwu prokuratora lub innej strony postępowania wstrzymuje wykonanie orzeczenia. Strona (w tym prokurator) ma 7 dni na złożenie ewentualnego zażalenia na to postanowienie. Jeśli złoży zażalenie, to sprawa przekazywana jest do rozpoznania przez Sąd II instancji. Jeśli tego nie zrobi, po terminie 7 dni postanowienie staje się prawomocne i ulega wykonaniu w trybie niezwłocznym.

mama.stasia napisał:
czy jeśli zadzwonię do sądu w środę koło południa to udzielą mi informacji o decyzji sądu?Dodam, że sprawa jest w zk...

Nie udzielą a jeśli to zrobią, naruszą przepisy.

mama.stasia napisał:
A czy zażalenie na negatywną decyzję sądu wstrzymuję transport do innego zk?

Nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót