Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czyli koniec złudzeń :(
Zasegurowałem się tym że pismo przesłane do mnie i do US brzmiało :

"Do powyższych roszczeń zajmuje wierzytelności dłużnika należne od Naczelnika Pierwszego Urzędu Łódż-Górna""
.
czyli wymysliłem że jak przeprowadze się do rodziców i u nich się zamelduje wtedy moim rejonem będzie urząd Skarbowy Łódż-Widzew czyli urząd do którego pismo nie zostało wysłane :D a nie US Łódż-Górna a w piśmie nic na temat nip-u nie było:)

Dzięki za odpowiedż gdyż uniknąłem zbędnych przeprowadzek

Witam,

odbyła się sprawa w sądzie, do zapłaty dłuznikowi /po wniesieniu sprzeciwu do nakazu/ pozostało 200 zł / z 600 /.
Z powodu choroby suma ta nie została wpłacona po uprawomocnieniu się wyroku, ale żadnego pisma do tej pory od komornika dłuznik nie otrzymał.
Moje pytanie - czy jeśli kwota zostanie wpłacona, a po 2-ch dniach /może/ nadejdzie pismo od komornika - co wtedy ?

Czy komornik ma prawo domagać się swoich kosztów, jesli dłużnik zapłacił przed odebraniem pisma poleconego ?

Drugie pytanie - czy zajęty przez komornika udział na nieruchomości może być zlicytowany przez komornika, jesli trwa w sądzie rejonowym dział spadku dla tej nieruchomości?
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
meg-ann napisał:
Witam,

odbyła się sprawa w sądzie, do zapłaty dłuznikowi /po wniesieniu sprzeciwu do nakazu/ pozostało 200 zł / z 600 /.
Z powodu choroby suma ta nie została wpłacona po uprawomocnieniu się wyroku, ale żadnego pisma do tej pory od komornika dłuznik nie otrzymał.
Moje pytanie - czy jeśli kwota zostanie wpłacona, a po 2-ch dniach /może/ nadejdzie pismo od komornika - co wtedy ?

Czy komornik ma prawo domagać się swoich kosztów, jesli dłużnik zapłacił przed odebraniem pisma poleconego ?

Drugie pytanie - czy zajęty przez komornika udział na nieruchomości może być zlicytowany przez komornika, jesli trwa w sądzie rejonowym dział spadku dla tej nieruchomości?
pozdrawiam

1. to rolą dłużnika jest zainteresowanie się gdzie i jak wpłacić;
2. lepiej spłać i nie kombinuj; minimalna opłata, to chyba 273 złote...

Witam,

nic nie kombinuję - pytam po prostu, skoro nie wiem :)
To jak to byłoby w realu ?

Jak rozumiem: jakiś wierzyciel pozwał Cię do sądu o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym. Sąd nakazał Ci zapłacić na rzecz wierzyciela kwotę 200,00 zł. Nakaz jest prawomocny.
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to: jeśli wpłacisz bezpośrednio wierzycielowi kwotę wynikającą z nakazu zapłaty plus zasądzone na jego rzecz koszty postępowania sądowego, to nie będzie miał on podstaw do wszczynania egzekucji. Sprawa w ogóle nie trafi do komornika.

Drugie pytanie - nie.

03-08-2000Sąd rejonowy wystawił nakaz zapłaty za jazdę bez biletu z rok 1998.Informacji ze ma być sprawa w sadzie nie otrzymałem .Nie było informacji z sądu ze został ustanowiony nakaz zapłaty wiec nie mogłem się odwołać ze sprawa była przedawniona.Były jakieś listy z mzk ze odbyła się się sprawa w sądzie ale to był list do skrzynki bez potwierdzenia odbioru wiec nie brałem tego poważnie.W piątek dostałem pismo od komornika ze mam zapłacic za wszystkie koszty.Moje pytanie jest takie: Czy jak nie było zadnych pism z sądu ze ustanowiono nakaz zapłaty to czy mogę odwołac sie od tego nakazu ze był po terminie a ja nie moglem sie odwołac z powodu braku informacji?.Pomimo ze mineło prawie 10 lat
Pisze jeszcze tu oprocz glownego bo jutro konczy sie termin odpowiedzi do komornika

03-08-2000Sąd rejonowy wystawił nakaz zapłaty za jazdę bez biletu z rok 1998.Informacji ze ma być sprawa w sadzie nie otrzymałem .Nie było informacji z sądu ze został ustanowiony nakaz zapłaty wiec nie mogłem się odwołać ze sprawa była przedawniona.Były jakieś listy z mzk ze odbyła się się sprawa w sądzie ale to był list do skrzynki bez potwierdzenia odbioru wiec nie brałem tego poważnie.W piątek dostałem pismo od komornika ze mam zapłacic za wszystkie koszty.Moje pytanie jest takie: Czy jak nie było zadnych pism z sądu ze ustanowiono nakaz zapłaty to czy mogę odwołac sie od tego nakazu ze był po terminie a ja nie moglem sie odwołac z powodu braku informacji?.Pomimo ze mineło prawie 10 lat
Pisze jeszcze tu oprocz glownego bo jutro konczy sie termin odpowiedzi do komornika

RE: Pytania do komornika

Jak rozumiem: jakiś wierzyciel pozwał Cię do sądu o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym. Sąd nakazał Ci zapłacić na rzecz wierzyciela kwotę 200,00 zł. Nakaz jest prawomocny.
.........................................................................................
Witam,
tego nie wiem - termin upłynał, ale wierzyciel miał możliwość odwołania się od wyroku /wygrałam sprawę / z "radcą prawnym" wierzyciela o bezpodstawne naliczenie karnej opłaty/
................................................................................................
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to: jeśli wpłacisz bezpośrednio wierzycielowi kwotę wynikającą z nakazu zapłaty plus zasądzone na jego rzecz koszty postępowania sądowego, to nie będzie miał on podstaw do wszczynania egzekucji. Sprawa w ogóle nie trafi do komornika.
...............................................................................................
A co będzie, jesli wierzyciel się odwołał do sądu wyższej instancji ?
Powinno być zawiadomienie dłuznika w takim przypadku ?
..................................................................................................
Drugie pytanie - nie.

Rozumiem, że do czasu wydania decyzji przez sąd - nikt tego udziału "ruszyć nie może" ?

pozdr

Witam:)Mam pytanie odnośnie zajęcia bierzących alimentów.
Od 2 lat płace alimety na bierząco dla ex partnerki a komornik dokonuje zajęcia bierzących alietów,z matka mojego dziecka nie mam kontaktu ,listownie przesłałem komornikowi kwitki z dokonanych wpłat i od 2 miesiecy nie dostaje odpowiedzi a zajęcia bierzących alimetów są dokonywane.Co moge zrobic w takiej sytłacji??
Prosze o info

Ostatnia edycja:
Witam , mam takie pytanie, uzyskałem dzis informacje ze pomimo iz dluznik nie posiada kwitow na zaplate naleznosci , a informuje komornika o tym iz wierzyciel skladal oswiadczenia ustne na podtawie ktorych byly wydawane decyzje MOPS o wyskokosci przyznawanej pomocy, a w decyzji tej sa ujete wpaly dluznika to komornik ma obowiazek to sprawdzic poniewaz jest to wiarygodny dowod zaplaty naleznosci. Prosze o odpowiedz.

witam mam pytanie zwiazane z alimentami ,, zatem jest taki problem mój mąż nie płaci mi całości alimentów na 3 dzieci wiem że mogę mu założyć sprawę u komornika tylko czy muszę mieć wszystkie kwity odbioru pieniędzy z poczty :sad: niestety byłam tyle lekko myślna ze wyrzucałam je i nie mam ich ale mąż ma wszystkie czy może mi to w przeszkodzić w odzyskaniu zaleglych pieniędzy dla dzieci tym bardziej że jest to suma 7000 zł ,,,, dziękuję za odpowiedz ;)

Witam,

mam pytanie - jak należy zachować się podczas wizyty komornika, jeśli jestem na wynajętym mieszkaniu a sprzęt wewnątrz typu lodówka czy pralka nie są moją własnością ? Rozumiem, że sprzęt, który nie jest mój nie może zostać zabrany ? Pozdrawiam

Witam:

Komornik za długi nakleił mi już naklejke w samochodzie,że jest przejęte,ale jest w moich rękach....
Wziąłem auto na kredyt i bank jest wspolwłasicielem, auto mam spłacac jeszcze 3 lata....czy to ma jakis wpływ? Czy moze w kazdej chwili mi zabrac auto?

A ja mam pytanie ,mam komornika za mpk i kredyty, pracuje na cały etat, od paru miesięcy dostaje pomniejszoną wypłatę czyli minimalne ustawowe (ok. 1000 złotych).
Wypłata jest przelewana na konto, na koncie jeśli znajdują się środki to tylko i wyłącznie wypłata czyli max. 1000 złotych po potrąceniu.
Czy będzie zgodne z prawem jeśli pewnego dnia zaloguje się na konto i zobaczę tam że komornik zablokował mi to konto ???? I będę w tedy pozbawiony środków do życia ?

kiedy komornik wysyłał wierzycielowi pieniądze a nie regulował funduszu na bierząco to jakie dłużnik może wszcząć kroki? sąd, dogadanie się?
czy istnieje możliwosć aby z tego co wpłaci dłużnik na poczet zaległosci zostało odjete to co nie dopilnował komornik, zaznaczam ,ze wpłaty były większeniż bieżaće tj. 1100 zł dłużnik alimenty bierzące 500 zł wypłacane przez fundusz, a komornik przekazywał po 150 złresztęwypłacał wierzycielowi, moze to skomplikowane ale co można z tym zrobić proszęo radę

Witam serdecznie

Znajomy poinformował mnie o możliwości kupienia auta od komornika za około 8 tys (auto jest z 2006r - warte około 24 tys).
Tylko że ja będę właścicielem w 51 % , a w 49% bank.

Proszę o pomoc.Jak to dokładnie wygląda?

-czy płacę podatek od wzbogacenia
-czy przerejestruje auto
-Tylko ja płacę OC i AC, czy razem z bankiem (ja 51%/49% bank)
-czy wymagane AC (z tego co wiem to poprzedni właściciel oddał tylko 1 komplet kluczyków, a do AC wymagane są 2)
-co w wypadku kradzieży
-co z tymi 49% banku, kiedy to muszę spłacić
-czy będzie uwzględniony spadek wartości auta za kilka lat przy ewentualnym wykupie 49%
-czy można wykupić auto od razu?Jeśli tak to za ile?
-czy przy ewentualnym późniejszym wykupie 49% auta można odliczyć wymiany zużywanych części itp.

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

witam proszę o poradę jestem obciążona kosztami sądowymi które trafiły do komornika składałam w sądzie wniosek o umorzenie kosztów ale mi odmówiono więc złożyłam wniosek o rozłożenie na raty na co sąd wyraził zgodę ale niestety dostałam od komornika pismo o zajęciu wynagrodzenia pomimo że sąd przesłał komornikowi pismo o rozłożeniu długu na raty teraz nie wiem co z tym zrobić czy płacić raty czy czekać aż komornik ściągnie z pensji proszę o pomoc

bocheno napisał:
Witam:

Komornik za długi nakleił mi już naklejke w samochodzie,że jest przejęte,ale jest w moich rękach....
Wziąłem auto na kredyt i bank jest wspolwłasicielem, auto mam spłacac jeszcze 3 lata....czy to ma jakis wpływ? Czy moze w kazdej chwili mi zabrac auto?
Powinieneś skontaktować się z Bankiem. Oni z kolei powinni wystąpić do wierzyciela egzekwującego z wnioskiem o zwolnienie samochodu spod egzekucji. Może dojść do sprzedaży Twojego udziału w samochodzie. Patrz post poniżej o czym pisze Krzysiek. Prawdopodobnie komornik chce mu sprzedać czyjś udział w aucie.

Witam wszystkich forumowiczów. Prosiłabym bardzo o odpowiedź na 2 jak na te chwilę najważniejsze dla mnie pytania:

1. Czy komornik może zająć konto oszczędnościowe, na które nigdy nie wpływało żadne wynagrodzenie, a aktualnie wpłacane na nie pieniądze w większości nie należą do mnie?

2. Skąd komornik bierze informacje o numerze rachunku bankowego, na które wpływa wynagrodzenie i czy można jakoś uniknąć zajęcia, czy też zablokowania tego konta? (Wynagrodzenie jest równe najniższej krajowej)

Dodam jeszcze, że komornik jest za długi rodziców, tzn. nie płacenie czynszu, a ze względu, że jeszcze z nimi mieszkam to również i ja dostałam pismo z sądu:(
Jeżeli podałam zbyt mało informacji, lub coś jest niejasne proszę o pytania.
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

dodiz napisał:
Dodam jeszcze, że komornik jest za długi rodziców, tzn. nie płacenie czynszu, a ze względu, że jeszcze z nimi mieszkam to również i ja dostałam pismo z sądu:(

Jeżeli podałam zbyt mało informacji, lub coś jest niejasne proszę o pytania.
.
Jakie jest mieszkanie ( spółdzielcze czy.. ) ?
Czy zadłużenie jest naliczane od 18 roku życia ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót