Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.
Mam szczera nadzieje, że bedziecie w stanie mi pomoc, bo cos czuje, że zwariuję za moment. Mam problem, i to nie typowy- z komornikiem- a z wierzycielem.....
Sytuacja siega korzeniami 2000 r. i kwoty pozyczki w wysokości 400 zł, zaciagnietej od podmiotu gospodarczego. Na rok 2002 z tej kwoty zrobiło się 4.000 zł i do akcji wszedl komornik. I od tamtej pory do dnia dzisiejszego komornik pobierał nalezną sobie i wierzycielowi część mojej pensji. W sumie to juz prawie 10.000 zł (a pozyczone było 400(!) ). Komornik sam zwrocil moją uwagę, że w tej sytuacji jest to historia nie do splacenia, bo dlug wciaz wynosi ponad 5.000 i codziennie rosnie (umowa z podmiotem gospodarczym mówila o 1% za kazdy dzien pożyczki). Komornik doradzil rozmowe z wierzycielem, aby ten umorzyl juz dług, bo chyba 10.000 to juz wystarczajaco. Zadzwinilam do wierzyciela, ale ten nawet myslec o tym nie chce, dla niego jestem kurą znoszaca złote jaja; kilka stówek miesiecznie za nic. W tym momencie jestem bez pracy, w zwiazku z chorobą; oczekuje na decyzje ZUS w sprawie renty. Ale nie w tym rzecz....chodzi mi o to, czy jest moze cos cos moge w takiej sytuacji zrobic......może ktoś z was ma jakis pomysl.
Pozdrawiam

Witam chciałbym się spytać czy mogę pozwać komornika i sąd za to że zmienili parę razy moje imię na żeńskie tłumacząc się tym że to zwykła pisarska pomyłka lecz nie mam zamiaru puścić im tego płazem pomyłki się zdarzają ale nie tyle razy do dziś nie otrzymałem żadnych przeprosin a ni od komornika ani od sadu i potem jak dojdzie to tej sprawy czy woglę mam szanse na wygranie jej pozdrawiam

Witam. Bardzo proszę o informację czy komornik może zająć środki, które z tytułu prowadzonej działalności przez konto osobiste przekazuję do ZUS-u i Urzędu Skarbowego? Konto zostało zablokowane z powodu zaległości alimentacyjnych. Jeśli nie może tego zrobić to bardzo proszę o podanie podstawy prawnej.

tedi1 ja nie mogę się doczekać odp na swoje pytanie a co dopiero ty na swoje a tych odp nie woglę nie rozumie każdy mówi co innego

Witam! I proszę o klarowną odpowiedź

Kilka lat temu zaciągnęłam kredyt w banku X = niestety kredyt nie został i nie jest spłacany.

Mój narzeczony w tym samym banku
# rok temu#
wziął kredyt hipoteczny na nasze mieszkanie

Narzeczony chce teraz uczynić mnie współwłaścicielką tego mieszkania
# przy podpisaniu aktu notarialnego#
Po podpisaniu aktu notarialnego musimy go złożyć w banku X

Jakie następstwa niesie niespłacenie mojego kredytu i uczynienie mnie współwłaścicielką mieszkania.?

Witam,
ja mam pytanie troche innej natury. Jakis czas temu zostało wydane postanowienie w Sądzie o zwrot pewnej osobie kosztów adwokackich w kwocie 120 zł. NIe było wskazanego terminu do kiedy to ma nastąpić, nikt mnie nie wzywał do zapłaty... osoba której miałem zappłacic nic nie przysyłała, jak sie okazuje w dniu dzisiejszym dostałem postanowienie od komornika sądowego że ściąg mi z wypłaty te 120 zł plus jego koszty...
Czy to normalne działanie ?
Czy nie powininem dostać najpierw wezwania do zapłaty ? w końcu nie byl tam wskazaneo terminu do jekiego mam to zapłacić. Moge coś jeszcze z tym zrobic czy już kaplica ?

qwertpol1234567890 - otrzymałeś już odpowiedź w innym wątku

Marcvanlinden - jakie pytanie taki ... brak odpowiedzi

oni1 - wierzyciel może skierować egzekucję do Twojego udziału w nieruchomości

Re:

[cytat="red23":1crf9ixx]Witam.
Mam szczera nadzieje, że bedziecie w stanie mi pomoc, bo cos czuje, że zwariuję za moment. Mam problem, i to nie typowy- z komornikiem- a z wierzycielem.....
Sytuacja siega korzeniami 2000 r. i kwoty pozyczki w wysokości 400 zł, zaciagnietej od podmiotu gospodarczego. Na rok 2002 z tej kwoty zrobiło się 4.000 zł i do akcji wszedl komornik. I od tamtej pory do dnia dzisiejszego komornik pobierał nalezną sobie i wierzycielowi część mojej pensji. W sumie to juz prawie 10.000 zł (a pozyczone było 400(!) ). Komornik sam zwrocil moją uwagę, że w tej sytuacji jest to historia nie do splacenia, bo dlug wciaz wynosi ponad 5.000 i codziennie rosnie (umowa z podmiotem gospodarczym mówila o 1% za kazdy dzien pożyczki). Komornik doradzil rozmowe z wierzycielem, aby ten umorzyl juz dług, bo chyba 10.000 to juz wystarczajaco. Zadzwinilam do wierzyciela, ale ten nawet myslec o tym nie chce, dla niego jestem kurą znoszaca złote jaja; kilka stówek miesiecznie za nic. W tym momencie jestem bez pracy, w zwiazku z chorobą; oczekuje na decyzje ZUS w sprawie renty. Ale nie w tym rzecz....chodzi mi o to, czy jest moze cos cos moge w takiej sytuacji zrobic......może ktoś z was ma jakis pomysl.
Pozdrawiam[/cytat:1crf9ixx]

Ponawiam pytanie.Sprawa jest dla mnie bardzo pilna. Dziekuję!

[cytat:3w7s8rap]umowa z podmiotem gospodarczym mówila o 1% za kazdy dzien pożyczki[/cytat:3w7s8rap]

:wow: to 365 % rocznie :!:

Niestety przepisy o maksymalnej wysokości odsetek stosuje się do zobowiązań wcześniejszych (takich jak Pani) dopiero w przypadku ich zmiany.

[lex:3w7s8rap]Art. 359. § 2 (z indeksem 1) k.c.
Maksymalna wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej nie może w stosunku rocznym przekraczać czterokrotności wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego (odsetki maksymalne).[/lex:3w7s8rap]

chce aby komornik nie licytowal i nie sprzedawal nieruchomosci, ale zrobil tylko wpis "ze dluznik nie moze sprzedac nieruchomosci bez zgody sadu lub komornika"
uwazam, ze moj dlug nie jest duzy na tyle aby kogos pozbawiac ziemi

taki wpis dluznik ma juz w dowodzie rejestracyjnym
czy jest to mozliwe w przypadku nieruchomosci?
czy moge poprosic komornika aby ustalil nieruchomosci dluznika i wlasnie takiego wpisu dokonal
wiem gdzie mniej wiecej moga sie znajdowac, ale nie znam numeru ksiaz wieczystych itd

mieszkanie mojej mamy w ktorym jestem zameldowana jest zadluzone, komornik zajal mi wynagrodzenie, mama wplacila pieniadze do spoldzielni, komornik nie chce mi zejsc z wynagrodzenia,komornik z spoldzielnia wpadl na pomysl zeby ta wpłate zaliczyc nie na ta sprawe(ktora widnieje przy zajeciu wynagrodzenia) ale na poczet zadluzenia ktore jest jeszcze w spoldzielni na ktore nie ma jeszcze sprawy sadowej, mieli do tego prawo?

..

oki juz wiem. proszę skasować post:)

[cytat="sisisi":23d7jysb]chce aby komornik nie licytowal i nie sprzedawal nieruchomosci, ale zrobil tylko wpis "ze dluznik nie moze sprzedac nieruchomosci bez zgody sadu lub komornika"
[/cytat:23d7jysb]
Nie widzę takiej możliwości. Złóż wniosek o zajęcie nieruchomości - do licytacji jeszcze długa droga ...
[cytat:23d7jysb]taki wpis dluznik ma juz w dowodzie rejestracyjnym [/cytat:23d7jysb]Ciekawe na jakiej podstawie. Moim zdaniem nie ma takiej możliwości.
[cytat:23d7jysb]czy moge poprosic komornika aby ustalil nieruchomosci dluznika [/cytat:23d7jysb]Tak.

[cytat="michupocichu":2aaei4kc][cytat="sisisi":2aaei4kc]chce aby komornik nie licytowal i nie sprzedawal nieruchomosci, ale zrobil tylko wpis "ze dluznik nie moze sprzedac nieruchomosci bez zgody sadu lub komornika"
[/cytat:2aaei4kc]
Nie widzę takiej możliwości. Złóż wniosek o zajęcie nieruchomości - do licytacji jeszcze długa droga ...
[cytat:2aaei4kc]taki wpis dluznik ma juz w dowodzie rejestracyjnym [/cytat:2aaei4kc]Ciekawe na jakiej podstawie. Moim zdaniem nie ma takiej możliwości.
[cytat:2aaei4kc]czy moge poprosic komornika aby ustalil nieruchomosci dluznika [/cytat:2aaei4kc]Tak.[/cytat:2aaei4kc]

w dowodzie rejestracyjnym ma z tego powodu, ze zlozylam wniosek o egzekucje z ruchomosci m.in. samochodu i komornik dokonal wpisu, ale jeszcze go nie zajął.
komornik wyslal wniosek do referatu ewidencji pojazdow wydzialu komunikacji z proba o dokonanie takiego wpisu w dowodzie

Tylko,że według mojej wiedzy nie ma to żadnych podstaw prawnych.
Podaję link do strony MSWia - polecam lekturz pkt 3. 8)

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/77/30 ... owych.html

[cytat="sisisi":c6r43zzi]
w dowodzie rejestracyjnym ma z tego powodu, ze zlozylam wniosek o egzekucje z ruchomosci m.in. samochodu i komornik dokonal wpisu, ale jeszcze go nie zajął.
[/cytat:c6r43zzi]A to to już radosna twórczość komornika.

[cytat="michupocichu":tlmgl6ku]Tylko,że według mojej wiedzy nie ma to żadnych podstaw prawnych.
Podaję link do strony MSWia - polecam lekturz pkt 3. 8)

[url="http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/77/3083/Informacja_dla_komornikow_sadowych.html"]http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/77/30 ... owych.html[/url]

[cytat="sisisi":tlmgl6ku]
[/cytat:tlmgl6ku]A to to już radosna twórczość komornika.[/cytat:tlmgl6ku]

Pewnie twórczość komornika bo na tym wniosku nie podal podstawy prawnej, a na innych wysylanych np. do banku lub urzedu skarbowego zawsze podawal.

Witam
Potrzebna konsultacja -pomoc .
Post zamieszczony w dziale Prawo Cywilne( Dlugi czynszowe-komornik-licytacja mieszkania)
Osoby zainteresowane checia pomocy w tej sprawie prosze o zapoznanie sie z trescia oraz komentarz w tej sprawie.

WItam. Jakie konekwencje może wyciągnąć sąd ew. prokurator gdy komornik wszczyna postępowanie egzekucyjne na kwote np 5000zł gdy w klauzuli wykonalności uwzględnione było, że spadek zostal przyjety z dobrodziejstwem inwentarza w którym była kwota 400zł która nie wymaga czynności komorniczych?

klauzula wykonalności jedynie stwierdza że roszczenie powoda - pozwanego jest prawomocne, klauzula ma to do siebie że z tym prawomocnym tyt. wykonawczym mozna sie zwrócic do komornika aby ten wszczął post. egzekucyjne, a jeśli jak pisales z kwoty początkowej 400.00 zł zrobiło się 5.000.00 zł to tylko zasługa w tym dłuznika że tak pozwolił aby ona sie rozwineła.
W sklad tej kwoty może wejść koszty procesu, koszty zastępstwa adwokackiego, czynności jakie podjął wierzyciel w celu wyegzekwowania wierzytelności, oraz o czym nie należy zapominać, wynagrodzenie komornika, plus koszty przeslania środków pienięznych wyegzekwowanych a przeslanych do wiwerzyciela.

Jak długo komornik może, zajmować część wynagrodzenia na poczet długu spowodowanego przez działanie firmy ,która została zamknięta i wyrejestrowana w 2001 roku?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót