Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kier_as napisał:
mam takie pytanie. Komornik ustalił w wydziale komunikacji iż mój dłużnik posiada 3 samochody. Twierdzi jednak, że nie może ich zająć gdyż nie wie gdzie się znajdują, a dłużnik nie parkuje ich na swojej posesji i nie chce powiedzieć gdzie się znajdują. Czy rzeczywiście w tej sytuacji nie ma możliwości zajęcia i zlicytowania tych pojazdów?
Bardzo proszę o odpowiedz
Tak. Wierzyciel powinien wskazać komornikowi miejsce.

doti66 napisał:
Witam,mam pytanie do Pana Aplikanta,do września br. miałam prawo do renty inwalidzkiej,niestety odebrano mi ja,pracuję w wymiarze 1/3 etetu z wynagrodzeniem 350 zl brutto,282.52 netto.Czy od tak niskiej kwoty może być potracona wierzytelnośc ?.Z gory dziękuję za odpowiedz
Rozumiem że chodzi o "potrącenie" przez komornika.
Odpowiedź brzmi : nie.

PYTANIE DO PANA APLIKANTA

Znajomy (na swoją prośbę) otrzymał zaświadczenie od komornika o dokonanych wpłatach tzn. zakład pracy na podstawie tytułu egzekucyjnego potrącał część wynagrodzenia dłużnika, po potrąceniu opłaty egzekucyjnej i wydatków pozostałą część przekazywał wierzycielowi. Dziwna jest wysokość opłat egzekucyjnych, tzn.

- np. od kwietnia 2007 do grudnia 2007 jest to 15 % od sumy kwoty wyegzekwowanej (to co przesłał komornikowi zakład pracy)

- natomiast cały rok 2005 do marca 2007 tj. np.
przychód 448,40
wierzycielowi 367,00
opłata egzekucyjna 76,9
wydatki 4,5

1 sposób egzekucji z wynagrodzenia za pracę w okresie od listopada 2004 do marca 2007 a następnie od kwietnia 2007 do marca 2008 z zasiłku dla bezrobotnych.

Nadto mam problem z ustaleniem od jakiej kwoty - wyegzekwowanej (tej, która wpłynęła na konto komornika) czy przekazanej (wierzycielowi)?

W związku z powyższym czy nie za wysoka opłatę pobrał komornik a jak już to na jakiej podstawie?

ukryte samochody cd

Bedek napisał:
Tak. Wierzyciel powinien wskazać komornikowi miejsce.
Czy to znaczy że jako wierzyciel muszę zatrudnić firmę detektywistyczną czy też są jakieś inne prawne możliwości "zmuszenia" dłużnika do wyjawienie miejsca ukrycia majątku. Pragnę dodać , że opłaciłem komornikowi coś co dumnie było nazwane "poszukiwaniem majątku przez komornika". Czy naprawdę nasze prawo wygląda tak że można wyłudzić pieniądze, a póżniej bezkarnie pomimo wyroku ich nie oddać, a aby ustrzec się przed licytacją np samochodów wystarczy zaparkować w garażu sąsiada i śmiać się wierzycielowi w nos? Czy naprawdę tak wygląda cywilizowany świat?

kier_as napisał:
Czy to znaczy że jako wierzyciel muszę zatrudnić firmę detektywistyczną czy też są jakieś inne prawne możliwości "zmuszenia" dłużnika do wyjawienie miejsca ukrycia majątku.
Np. firmę detektywistyczną.
Jak egzekucja okaże się bezskuteczna jest możliwość skorzystania z instytucji wyjawienia majątku w trybie art. 913 kpc.

Proszę o pomoc.
Otrzymaliśmy z mężem informację od komornika o zapadnięciu wyroku w spawie cywilnej i wezwaniu do spłaty kwoty 80 tys zł.(dłużnikiem jest mój mąż) W tej samej kwestii toczy się sprawa karna (od trzech lat) i nie jest jeszcze rozstrzygnięta. Czy istnieje szansa zawieszenia postępowania komorniczego z uwagi na toczącą się sprawę karną?

Jeszcze jedno pytanie dotyczące zajęcia wspólnej nieruchomości – mamy z mężem podpisaną intercyzę, natomiast mieszkanie jest naszą wspólną własnością, którą jeszcze spłacamy (czyli należy również do banku). Czy komornik może zająć nasze mieszkanie?

Witam,
mam problem z zadluzeniem na koncie w Lukas Banku. Nie zamnkęłam konta, co więcej pozostawiłam na nim niewielki debet i zupelnie zapomnialam o tym.
Po prawie 2 latach przychodzi Pan windykator, do tego do moich rodzicow (ja od roku nie mieszkam w Polsce), przekazuje im radosna \"nowine\" (zastanaiwam sie, gdzie tu obowiazujeje tajemnica bankowa), okraszajac ja przy tym szyderczymi i zastraszajacymi wstawkami.
Moje pytanie: jaki jest okres przedawnienia w takiej sytuacji?
Czy po tym okresie moge splacic tylko faktyczny dlug, ale bez odsetek?

Pozdrawiam
i dzieki za odpowiedz

Witam serdecznie,mam pytanie,odziedziczyłam z rodzenstwem dług ,zrobilismy notarialnie dział spadku,podczas pierwszej wizyty komornika przedstawiłam poswiadczajacy dokumet,mimo tego,dostałam wrza z bracmi zawiadomienie o zajeciu konta bankowego i nieruchomosci na kwote główna 160tys.Dlaczego komornik nie uwzglednił działu spadku?Prosze o odpowiedz

Opłatę egzekucyjną ustala się na podstawie art. 49.1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Stanowi ona 15 % roszczenia wyegzekwowanego przez Komornika, nie mniej niż (obecnie) 227,54 zł. Ustala się ją na 15% wpisu tj. nalezność główna + odsetki.

Ale równie dobrze Komornik może dokonać wpisu wzmianki o toczącej się egzekucji w rejestrze pojazdu:"pojazd nie może być sprzedany ani darowany bez zgody Sądu lub Komornika", wysyłając odpowiedni wniosek do Wydziału Komunikacji, wtedy dłużnik nie bedzie mógł sprzedać pojazdu a jak sprzeda nowy właściciel nie bedzie mógł go z tą notką zarejestrować.

Katarzyna_b napisał:
Proszę o pomoc.
Otrzymaliśmy z mężem informację od komornika o zapadnięciu wyroku w spawie cywilnej i wezwaniu do spłaty kwoty 80 tys zł.(dłużnikiem jest mój mąż) W tej samej kwestii toczy się sprawa karna (od trzech lat) i nie jest jeszcze rozstrzygnięta. Czy istnieje szansa zawieszenia postępowania komorniczego z uwagi na toczącą się sprawę karną?

Jeszcze jedno pytanie dotyczące zajęcia wspólnej nieruchomości – mamy z mężem podpisaną intercyzę, natomiast mieszkanie jest naszą wspólną własnością, którą jeszcze spłacamy (czyli należy również do banku). Czy komornik może zająć nasze mieszkanie?

na pewno może dokonać wpisu do Ksiąg Wieczystych. Wiadomym jest, że w momencie skierowania egzekucji do nieruchomości i odbycia licytacji pierszeństwo w zaspokojeniu potrzeby, będzie miał bank.

Katarzyna_b napisał:
Proszę o pomoc.

1. nie
  2. tak............

s28k35 napisał:
Ale równie dobrze Komornik może dokonać wpisu wzmianki o toczącej się egzekucji w rejestrze pojazdu:"pojazd nie może być sprzedany ani darowany bez zgody Sądu lub Komornika", wysyłając odpowiedni wniosek do Wydziału Komunikacji, wtedy dłużnik nie bedzie mógł sprzedać pojazdu a jak sprzeda nowy właściciel nie bedzie mógł go z tą notką zarejestrować.
A na jakiej podstawie ?

Witam ma nowy temat.
czy komornik ma prawo prowadzić egzekucję podatku VAT w czasie , gdy po wszczęciu egzekucji płatnik porzumiał się z Urzędem, dostał z Urzedu decyzję rozkładająca mu należność na raty i obecnie płaci te raty w terminie.

Witam,jestem samotną matką bez prawa do zasiłku jedynym źródłem utrzymania są alimenty które wpływają na moje konto.Mam pytanie-czy komornik może je przejąć? czy może zająć sprzęt który nie jest moją własnością (imienna umowa z bankiem raty) ale znajduje się w moim mieszkaniu w którym właściciel rtv nie jest zameldowany? Proszę o pomoc.

MORSKI napisał:
Witam ma nowy temat.
czy komornik ma prawo prowadzić egzekucję podatku VAT w czasie , gdy po wszczęciu egzekucji płatnik porzumiał się z Urzędem, dostał z Urzedu decyzję rozkładająca mu należność na raty i obecnie płaci te raty w terminie.
Jak komornik o tym nie wie - to ma prawo.

czarna8080 napisał:
Witam,jestem samotną matką bez prawa do zasiłku jedynym źródłem utrzymania są alimenty które wpływają na moje konto.Mam pytanie-czy komornik może je przejąć? czy może zająć sprzęt który nie jest moją własnością (imienna umowa z bankiem raty) ale znajduje się w moim mieszkaniu w którym właściciel rtv nie jest zameldowany? Proszę o pomoc.
Świadczenia alimentacyjne - nie podlegają egzekucji.
Ruchomości może zająć jeżeli są we władaniu dłużnika.

A moje pytanie jest takie:
Mam kredyty, ze spłatą których sobie nie radzę, czeka mnie postępowanie egzzekucyjne, a potem pewnie komornik. Sytuacja finansowa jest taka: jestem na macierzyńskim, umowa o pracę wygasła. Mąż nie dokłada się do utrzymania 3 dzieci i znęca się nad nami psychicznie (i to będzie podstawa do pozwu o separację, który złoże w ciągu kilku dni).
Zakładając, że separację uzyskam, które z moich dochodów będą podlegały egzekucji komorniczej:
1. zasiłek dla bezrobotnych
2. zasiłki z opieki społecznej
3. (jeśli znajdę pracę) pobory

i w jakim procencie?

Jak udowodnić, że wyposażenie mieszkania: meble, pralka, telewizor, kuchenka gazowa, mikrofalówka, lodówka nie są moją, tylko męża własnością.

Co robić, jeśli z majątku ruchomego posiadam tylko 2 telefony komórkowe, zmywarkę do naczyń i ubrania (co w żaden sposób nie pokrywa zobowiązań).

Czy za długi można być ukaranym karą pozbawienia wolności?

Co jeśli w trakcie trwania postępowania znajdę pracę i będę mogła, nawet częściowo, zacząć znowu spłacać moje zobowiązania?

O kurczę! dużo tego, ale chciałabym wiedzieć na czym stoję.

Witam:) Moje pytanie jest następujące. Czy komornik może przyjść do mieszkania w którym mieszka i jest zameldowany dłużnik i zajmować ruchomości ( nie będące własnością dłużnika ) bez nadesłania powiadomienia o zamiarze dokonania takiej czynności?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót