Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Farbowana napisał:
Witam:) Moje pytanie jest następujące. Czy komornik może przyjść do mieszkania w którym mieszka i jest zameldowany dłużnik i zajmować ruchomości ( nie będące własnością dłużnika ) bez nadesłania powiadomienia o zamiarze dokonania takiej czynności?
tak...........

riannon napisał:
A moje pytanie jest takie:
Mam kredyty, ze spłatą których sobie nie radzę, czeka mnie postępowanie egzzekucyjne, a potem pewnie komornik. Sytuacja finansowa jest taka: jestem na macierzyńskim, umowa o pracę wygasła. Mąż nie dokłada się do utrzymania 3 dzieci i znęca się nad nami psychicznie (i to będzie podstawa do pozwu o separację, który złoże w ciągu kilku dni).
Zakładając, że separację uzyskam, które z moich dochodów będą podlegały egzekucji komorniczej:
1. zasiłek dla bezrobotnych
2. zasiłki z opieki społecznej
3. (jeśli znajdę pracę) pobory

i w jakim procencie?

Jak udowodnić, że wyposażenie mieszkania: meble, pralka, telewizor, kuchenka gazowa, mikrofalówka, lodówka nie są moją, tylko męża własnością.

Co robić, jeśli z majątku ruchomego posiadam tylko 2 telefony komórkowe, zmywarkę do naczyń i ubrania (co w żaden sposób nie pokrywa zobowiązań).

Czy za długi można być ukaranym karą pozbawienia wolności?

Co jeśli w trakcie trwania postępowania znajdę pracę i będę mogła, nawet częściowo, zacząć znowu spłacać moje zobowiązania?

O kurczę! dużo tego, ale chciałabym wiedzieć na czym stoję.
-wszystkie
-nie da się
-martwić się
-nie
- :)

Ostatnia edycja:
Mam takie pytanko. Mam zadłużenie alimentacyjne ( obowiązek ten nie istnieje od pół roku, zakończony został orzeczeniem sądowym ), jestem w związku konkubenckim. Nie posiadam dochodów ani żadnych dóbr materialnych. Czy dochody mojej konkubiny oraz jej dobra materialne, czyli nieruchomości mogą być zajęte przez komornika?

erykol napisał:
Mam takie pytanko. Mam zadłużenie alimentacyjne ( obowiązek ten nie istnieje od pół roku, zakończony został orzeczeniem sądowym ), jestem w związku konkubenckim. Nie posiadam dochodów ani żadnych dóbr materialnych. Czy dochody mojej konkubiny oraz jej dobra materialne, czyli nieruchomości mogą być zajęte przez komornika?
nie..........

riannon napisał:
które z moich dochodów będą podlegały egzekucji komorniczej:
1. zasiłek dla bezrobotnych
2. zasiłki z opieki społecznej
3. (jeśli znajdę pracę) pobory

1. Nie
2. Nie
3. Tak

riannon napisał:
Jak udowodnić, że wyposażenie mieszkania: meble, pralka, telewizor, kuchenka gazowa, mikrofalówka, lodówka nie są moją, tylko męża własnością.

Bedek napisał:

A czy nie jest tak, że jeśli mąż nie wyraził żadnej pisemnej zgody na zaciągnięcie kredytu przeż żonę, to ze wspólnego majątku nic ściągnąć nie można?
Zakładam, że takiej zgody nie wyraził, bo inaczej riannon nie zadawałaby takiego pytania.
Poza tym z tego co czytałem to przedmioty normalnego wyposażenia mieszkania nie podlegają zajęciu, a do takich kuchanka gazowa czy lodówka raczej należy.

Ostatnia edycja:
1. Zasiłek dla bezrobotnych jest w wysokości niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę - nie będzie potrąceń przy egzekucji świadczeń innych niż alimentacyjne.
2. Z podobnych względów - jednakże nie pamiętam w tej chwili podstawy 8)

Witam wszystkich. Mam takie pytanie, moj brat ma nie zaplacone mandaty na kwote 700zl i mieszka normalnie z rodzicami Czy komornik ma prawo zajac czesc majatku mojej mamy(tata niezyje),poniewaz moj brat nie ma nic swojego w domu. Czy potrzebna jest rozdzielczosc majatkowa miedzy rodzicami a dziecmi? Prosze o pomoc Marta

marteczka__s napisał:
Czy komornik ma prawo zajac czesc majatku mojej mamy(tata niezyje),poniewaz moj brat nie ma nic swojego w domu. Czy potrzebna jest rozdzielczosc majatkowa miedzy rodzicami a dziecmi? Prosze o pomoc Marta

1. Komornik może zająć ruchomości będące we władaniu dłużnika.
  2. Nie

A co znaczy owo władanie ruchomościami? Pytanie może wyda się głupie, ale ja nie do końca to rozumiem. Oglądając telewizję na nie swoim telewizorze też jestem w jego władaniu bo codziennie nim operuję - zmieniam kanały itd., robiąc sobie herbatę na nie swojej kuchence też nią władam bo nikt mi nie zabrania używania jej do woli, ale przecież to chyba nie o to chodzi.

zolwik napisał:
A co znaczy owo władanie ruchomościami? Pytanie może wyda się głupie, ale ja nie do końca to rozumiem. Oglądając telewizję na nie swoim telewizorze też jestem w jego władaniu bo codziennie nim operuję - zmieniam kanały itd., robiąc sobie herbatę na nie swojej kuchence też nią władam bo nikt mi nie zabrania używania jej do woli, ale przecież to chyba nie o to chodzi.
Przez „władanie” rozumieć należy faktyczną dyspozycję przedmiotem, niezależnie od stosunku prawnego władającego do tego przedmiotu.

Czyli, mówiąc językiem bardziej potocznym, komornik może zająć coś co dłużnik używa, ale można udowodnić, że do dłużnika nie należy? Innymi słowy komornik może zająć pół chałupy tylko dlatego, że dłużnik używa tych przedmiotów, ale faktury za nie wystawione są na kogoś innego i w ten sposób (nazywam rzecz po imieniu) okradać Bogu ducha winną osobą z jej własności?
Rozumiem, że nie dzieje się tak w przypadku gdy komornik może zająć coś co należy wyłącznie do majątku osobistego dłuznika, np. z tego powodu, że małżonek takiej osoby nie wyraził żadnej zgody na zaciągnięcie zobowiązania?

Przepis 845 § 2 kpc - stosuje się do egzekucji z ruchomości - a chałupa to nieruchomość.
Jeśli zostaną zajęte ruchomości osoby trzeciej - przysługują tej osobie środki prawne na obronę przed takim zajęciem.
W przypadku zajęcia ruchomości komornik nie bada ani spraw związanych z majątkiem osobistym ani z tym że małżonek takiej osoby nie wyraził żadnej zgody na zaciągnięcie zobowiązania.

Ale par. 2 art. 41 Kodeksu Rodzinnego mówi, że w takiej sytuacji komornik może zająć jedynie majątek osobisty dłużnika, a konkretnie wierzyciel może żądać zadośćuczynienia jedynie z majątku osobistego dłużnika. Zatem komornik zajmując mienie będące we władaniu dłuznika, ale widząc dowody, że do dłużnika nie należy, a jedynie do współmałżonka działa niezgodnie z prawem. A nie wierzę, że komornik takich zapisów nie zna.
Edit: Doprecyzuję moje wątpliwości: zakładając, że mimo przytoczonego przeze mnie zapisu komornik zajmie daną ruchomość, to co jeśli dłużnik nie jest jedyną osobą będącą we władaniu ruchomości i oprócz niego z danej rzeczy korzystają osoby trzecie? Czy mimo wszystko komornik może tak po prostu zająć? Wynikałoby z tego, że komornik może zająć wszystkie ruchomości w mieszkaniu (oprócz normalnego wyposażenia mieszkania), a później niech właściciel o każdą rzecz bije się z wierzycielem.
Wiem, że może jestem trochę upierdliwy z tymi pytaniami, ale jeśli komuś to nie przeszkadza zbytnio to będę wdzięczny za odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
Tak dla ścisłości ( nie ma niżej nic o tym co może zająć komornik ) :
Art. 41. § 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9, a jeżeli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa, także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład przedsiębiorstwa.
Powtarzam : komornik nie bada tego i może zająć ruchomość a osobie trzeciej - przysługują środki prawne na obronę przed takim zajęciem.

Ok, rozumiem. Czyli wszystko zależy od komornika, który pójdzie po rozum do głowy i uzna, że skoro mienie do dłużnika nie należy to szkoda go zajmować bo i tak os. trzecia-właściciel odwoła się od tego i będzie miał rację, albo będzie zajmował wszystko jak leci?

nabyłam samochód z licytacji od komornika bez dowodu rejestracyjnego,który wcześniej zaginął.mam protokół zakupu lecz w Wydziale Komunikacji nie chcą mi zarejestrować samochodu ponieważ nie mam pisma potwierdzonego notarialnie od poprzedniego właściciela o zaginięciu dowodu.z przyczyn oczywistych poprzedni właściciel nie jest skłonny do wydania mi takiego zaświadczenia .w dniu licytacji komornik oświadczył mi iż brak dowodu nie będzie problemem w zarejestrowaniu samochodu.proszę o poradę , co mam dalej zrobić?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót