Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam

Czy jeżeli 30 lat temu na gospodarkę zostało założone zajęcie komornicze z tytułu nie płacenia alimentów, to w sytuacji gdy nie została założona sprawa odnośnie odwołania alimentów, to osoba na którą powyższe przysługują, może się jeszcze upomnieć o zaległe płatności?? Czy sprawa taka ulega przedawnieniu i po jakim czasie??
Jak można odzyskać ewentualnie papiery dotyczące takiego postępowania alimentacyjnego o ile jest to możliwe.

Pozdrawiam Marcin

Trike3 napisał:
Witam

Czy jeżeli 30 lat temu na gospodarkę zostało założone zajęcie komornicze z tytułu nie płacenia alimentów, to w sytuacji gdy nie została założona sprawa odnośnie odwołania alimentów, to osoba na którą powyższe przysługują, może się jeszcze upomnieć o zaległe płatności?? Czy sprawa taka ulega przedawnieniu i po jakim czasie??
Jak można odzyskać ewentualnie papiery dotyczące takiego postępowania alimentacyjnego o ile jest to możliwe.

Pozdrawiam Marcin
30 lat ?
Art. 137. Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech.

Czyli nie można mieć żadnych roszczeń po takim czasie . Czy istnieją jakieś odstępstwa od art.137, czy są sytuacje wyjątkowe w których można ubiegać się o odzyskanie nie płaconych alimentów? czy sprawa jest zamknięta ??

Pozdrawiam Marcin

Trike3 napisał:
Czyli nie można mieć żadnych roszczeń po takim czasie . Czy istnieją jakieś odstępstwa od art.137, czy są sytuacje wyjątkowe w których można ubiegać się o odzyskanie nie płaconych alimentów? czy sprawa jest zamknięta ??
Pozdrawiam Marcin
Do biegu terminu przedawnienia stosuje się przepisy art. 117 i nast. Kodeksu cywilnego.
A zatem teoretycznie jest możliwa taka sytuacja, iż roszczenia te nie uległy przedawnieniu.
Np. w takiej sytuacji gdyby postępowanie egzekucyjne toczyło się nadal. Podkreślam teoretycznie.

formy windykacji

chciałbym zapytać jakimi sposobami windykator może sciągać zakupione odkszkodowanie (zasądzone na sprawie cywilnej a następnie sprzedane ) ?
Oczywiście mam na myśli sposoby przewidziane prawem

bob55 napisał:
chciałbym zapytać jakimi sposobami windykator może sciągać zakupione odkszkodowanie (zasądzone na sprawie cywilnej a następnie sprzedane ) ?
Oczywiście mam na myśli sposoby przewidziane prawem
Nie ma takich sposobów.

bob55 napisał:
móglbyś to odrobine szerzej wyjaśnić bo chyba nie do końca rozumiem?
Ja to rozumiem tak, iż windykator nie może wykonywać tych czynności, które są zastrzeżone dla sądu lub komornika.

Bedek napisał:
Ja to rozumiem tak, iż windykator nie może wykonywać tych czynności, które są zastrzeżone dla sądu lub komornika.
a czy moze oddać do komornika kupiony dług/odszkodowanie i czy w takim przypadku komornik może je ściągać ?

Jak wygląda odpowiedzialność ustanowionego do postępowania egzekucyjnego kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu dłużnika?

Mam na myśli, czy dłużnik - gdyby za jakiś czas się "znalazł" - może mnie pozwać w sytuacji, gdy dojdzie do licytacji (w tym konkretnym wypadku - z nieruchomości)?

Bardzo proszę o pomoc, konkretną podstawę prawną na odpowiedź. Założyłem już konkretny temat na tym forum - piszę jednak tutaj, ponieważ ten wątek wydaje się bardziej uczęszczany, i chyba łatwiej będzie tutaj o odpowiedź.

witam ja teżmam pytanie

czy komornik może zająć sprzęt rtv i agd jeśli znajduje się on w mieszkaniu dłużnika ale nie jest jego własnością tzn. jest własnością osoby trzeciej która ze spisaniem umowy użyczenia przechowuje sprzęt u dłużnika ma faktury potwierdzające zakup.dziękuję za odpowiedz

Do znudzenia jeszcze raz powtarzam :
komornik może zająć ruchomości będące we władaniu dłużnika.
W przypadku okazania takich faktur i umowy - może odstąpić od zajęcia. Ale nie musi !

a jak wygląda kwestia egzekucji komorniczej w przypadku jeżeli jeden ze współwłaścicieli jest dłużnikiem???zajęcie jak najbardziej i co dalej?

krzysiekjx1 napisał:
a jak wygląda kwestia egzekucji komorniczej w przypadku jeżeli jeden ze współwłaścicieli jest dłużnikiem???zajęcie jak najbardziej i co dalej?
Współwłaścicielem czego : ruchomości, nieruchomości.....czy czego ?

krzysiekjx1 napisał:
Reguluje to :
Art. 846.
§ 1. Egzekucja z ułamkowej części rzeczy ruchomej będącej wspólną własnością kilku osób odbywa się w sposób przewidziany dla egzekucji z ruchomości, z zastrzeżeniem, że sprzedaży podlega tylko udział dłużnika.
§ 2. Innym współwłaścicielom przysługuje łącznie prawo żądania, aby cała rzecz została sprzedana

a co następuje w sytuacji jeżeli ja jako współwłaściciel nie bedący dłużnikiem nie wyrażam zgody na sprzedaż mojego udziału w ruchomości ani nie jestem zainteresowany odkupieniem części która podlega zajęciu??? mówimy tu o ruchomości o wartości do tysiąca złotych-czyli znikomej-czy konczy sie to w praktyce na samym zajęciu???

Może. Ale może też ktoś kupić udział dłużnika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót