Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Lodówka, kuchenka, meble, w ktorych trzymamy ubrania i inne rzeczy rozumiem, że do takiego wyposażenia należą? No bo jak gotować bez kuchenki i gdzie żywność trzymać bez lodówki?

zolwik napisał:
Lodówka, kuchenka, meble, w ktorych trzymamy ubrania i inne rzeczy rozumiem, że do takiego wyposażenia należą? No bo jak gotować bez kuchenki i gdzie żywność trzymać bez lodówki?
Tak właśnie tak.

:/

Czyli jednym słowem nic nie da się zrobić??? Jeśli wpłacił bym całą kwotę od razu to co musiał bym zrobić aby nie zabierano mi już pieniędzy z renty?
A co do pisma które wysłałem to opisywałem tam swoją sytuacje materialną czyli że żyję tylko z renty rodzinnej mieszkam sam i nie mogę liczyć na pomoc żadnej bliskiej mi osoby (a głównie siostry bo ją tylko mam) prosiłem o rozłożenie spłaty w ratach (pisałem to do telefonii bo tylko od nich dostawałem jakiekolwiek pisma) niestety nie opisali mi w zamian za to dostałem do wezwanie do potrąceń z renty.
Czyli jednym słowem najlepiej zostawić to tak jak jest niech zabierają sobie z renty???? A co jeśli skończy mi sie renta zanim zostaną ściągnięte wszystkie zadłużenia???

picolo napisał:
Czyli jednym słowem nic nie da się zrobić??? Jeśli wpłacił bym całą kwotę od razu to co musiał bym zrobić aby nie zabierano mi już pieniędzy z renty?
Jeśli zadłużenie zostanie spłacone komornikowi - to postępowanie egzekucyjne zostanie zakończone. Wtedy już nic nie trzeba robić.
picolo napisał:
Czyli jednym słowem najlepiej zostawić to tak jak jest niech zabierają sobie z renty???? A co jeśli skończy mi sie renta zanim zostaną ściągnięte wszystkie zadłużenia???
Cały czas narastają odsetki - jeśli się spłaci całość zadłużenia - to nie będą już narastać.
Nie rozumiem określenia "skończy mi się renta"

Przez skończy mi się renta rozumiem fakt że jestem uczniem i renta rodzinna należy mi sie tylko do 25 roku żucia a wiek ten zbliża się niestety. Jeśli do tego czasu nie ściągną wszystkich należności... to co wtedy??? Dostałem już jedną poradę aby wziąć kredyt (mniejsza większość jak bo mi by nie dali) i spłacić w całości od razu całe zadłużenie ... ale taka jest prawda z kredytu tez są odsetki i to po obliczeniu jeszcze większe.

picolo napisał:
Jeśli do tego czasu nie ściągną wszystkich należności... to co wtedy??? .
Będziesz nadal dłużnikiem. :(
Będą ściągać z pensji albo z czego innego.

Jednym słowem jakoś lepiej wyjść z tego sie nie da ... Dzięki za rady ... Niech ściągają z tej renty najwyżej jak już sie skończy to zacznę płacić sam w ratach o ile mi pozwolą :/ Dzięki jeszcze raz za pomoc

picolo napisał:
Jednym słowem jakoś lepiej wyjść z tego sie nie da ...
Można spróbować pismo do wierzyciela z prośbą o umorzenie odsetek lub części zadłużenia - ale tak jak w poprzednich postach - umorzenie zależy wyłącznie od dobrej woli wierzyciela.

Pisałem ale nic nie dało ... nawet nie raczyli odpisać. Pisałem do komornika który zajmuję sie moją sprawą ale też jakiś super rozgadany to on nie jest, napisał tylko ze wzywa do dokonywania opłat podał swoje konto,
Brak regularnych wpłat skutkować będzie podjęciem dalszych czynności egzekucyjnych. Nie wiem czy to ostatnie zdanie ma świadczyć o tym że sam mam wpłacać regularnie w ratach czyli że nie jest przesądzona egzekucja z renty . Nie rozumiem ... może mało inteligentny jestem ... :/

picolo napisał:
. Nie wiem czy to ostatnie zdanie ma świadczyć o tym że sam mam wpłacać regularnie w ratach czyli że nie jest przesądzona egzekucja z renty . Nie rozumiem ... może mało inteligentny jestem ... :/
Raty będą aktualne wtedy - jak to napisałeś : "jak się renta skończy" :(

witam,
mam zadluzenia, stracilem prace, jestem wymeldowany z domu, jednym slowem brak meldunku stalego i tymczasowego. Co moze mi zrobic w tej sytuacji komornik?

I drugie pytanie: Mam najnizsza krajową i jedno zajecie komornicze. Zostaje mi ta minimalna kwota ktora komornik musi mi zostawic, a szykuja mi sie kolejne zajecia. Co zrobi komornik? zabierze mi te minimalna kwote czy bedzie czekal az splaci sie jedno zadluzenie i dopiero zacznie potracac drugie? nie mam meldunku, i nie mam zadnego swojego majatku, mieszkalem u rodzicow.

goljat napisał:
witam,
mam zadluzenia, stracilem prace, jestem wymeldowany z domu, jednym slowem brak meldunku stalego i tymczasowego. Co moze mi zrobic w tej sytuacji komornik?

I drugie pytanie: Mam najnizsza krajową i jedno zajecie komornicze. Zostaje mi ta minimalna kwota ktora komornik musi mi zostawic, a szykuja mi sie kolejne zajecia. Co zrobi komornik? zabierze mi te minimalna kwote czy bedzie czekal az splaci sie jedno zadluzenie i dopiero zacznie potracac drugie? nie mam meldunku, i nie mam zadnego swojego majatku, mieszkalem u rodzicow.
wyegzekwowane kwoty będą dzielone pomiędzy wierzycielami stosownie do przepisów ustawy
ps. nie rozumiem tego : "Mam najnizsza krajową" wobec faktu : "stracilem prace"

Bedek napisał:
Przez „władanie” rozumieć należy faktyczną dyspozycję przedmiotem, niezależnie od stosunku prawnego władającego do tego przedmiotu.

Bedek napisał:
Tak dla ścisłości ( nie ma niżej nic o tym co może zająć komornik ) :
Powtarzam : komornik nie bada tego i może zająć ruchomość a osobie trzeciej - przysługują środki prawne na obronę przed takim zajęciem.

Witam,a jakie to środki?

szukam pomocy

czy konkubina z którą jestem zameldowany w domu jej rodziców i czasami jeżdżę samochodem jej ojca mogą oni być narażeni na utrarę tych rzeczy i zajęcie komornicze? Proszę o pomoc!

wlodek56 napisał:
czy konkubina z którą jestem zameldowany w domu jej rodziców i czasami jeżdżę samochodem jej ojca mogą oni być narażeni na utrarę tych rzeczy i zajęcie komornicze? Proszę o pomoc!
Na utratę nie , na zajęcie tak.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót