Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czapi800 napisał:
Witam !
Ja jeszcze w sprawie zajecia rzeczy bedacych we wladaniu dluznika.
Czy komornik moze zajac TV w mieszkaniu, w ktorym nie jestem zameldowany ? (przy zalozeniu,ze uda mu sie namierzyc gdzie mieszkam:))
Było na forum.
Zameldowanie nie ma nic do rzeczy - ustawa mówi o władaniu.

Bedek napisał:
Pomóc dłużniczce napisać skargę na czynności komornika

Dziękuje, proszę o info gdzie składa się taką skargę oraz gdzie mogę złożyć zapytanie czy umowa o dzieło podlega ochronie tak jak umowa o pracę, żeby mieć mocny argument z komornikiem ?

z góry dziekuję

BahaS napisał:
Dziękuje, proszę o info gdzie składa się taką skargę oraz gdzie mogę złożyć zapytanie czy umowa o dzieło podlega ochronie tak jak umowa o pracę, żeby mieć mocny argument z komornikiem ?
z góry dziekuję
Czy to zajęcie zostało dokonane na podstawie art. 881 kpc - tzn. wynagrodzenia za pracę ?

Wezwanie do stawienia się u komornika

Witam serdecznie,

Dzisiaj ze skrzynki wyjęłam wezwanie do stawienia się u komornika. Adres jest mój, ale nazwisko osoby wzywanej już do mnie nie należy. Nie znam osoby o tym nazwisku. Jest to ewidentna pomyłka. Tylko czy jeżeli pójdę do tego komornika wyjaśnić sprawę muszę mieć jakieś extra dokumenty poza dowodem osobistym? I czy nie muszę się bać, że podczas mojej nieobecności wejdzie na moje mieszkanie komornik? Chciałabym zaznaczyć, że w piśmie napisano iż w przypadku braku odpowiedzi lub nie przybycia na wezwanie komornik może zarządzić otwarcie mieszkania pod moją nieobecność, tzn pod nieobecność osoby wymienionej na tym piśmie. Oczywiste, ze ta osoba się nie stawi.

Pozdrawiam

dziobak00 napisał:
Tylko czy jeżeli pójdę do tego komornika wyjaśnić sprawę muszę mieć jakieś extra dokumenty poza dowodem osobistym? I czy nie muszę się bać, że podczas mojej nieobecności wejdzie na moje mieszkanie komornik?
Tak należy wziąść to wezwanie.
Nie - na pewno nie trzeba się bać.

Wezwanie do stawienia się u komornika

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Wezmę wezwanie i pójdę w poniedziałek z samego rana. I tak się denerwuję, bo nie wiem dlaczego takie pisemka lądują w mojej skrzynce. Jest to dość stresujące. Tym bardziej, że sumienie mam czyste.

Pozdrawiam

dziobak00 napisał:
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Wezmę wezwanie i pójdę w poniedziałek z samego rana. I tak się denerwuję, bo nie wiem dlaczego takie pisemka lądują w mojej skrzynce. Jest to dość stresujące. Tym bardziej, że sumienie mam czyste.
Pozdrawiam
Spokojnie ! Komornik nie gryzie
To może być pomyłka :)

Witam!
Mój problem polega na tym, że opiekuję się mieszkaniem osoby przebywającej za granicą. Okazałao się, że osoba ta jest zadłużona i dostałam wezwanie od komornika. Wiem jednak, że właściciel mieszkania nie stawi się i nie złoży wyjaśnień. Rzczy znajdujące się w mieszkaniu są moje, boję się, że komornik wejdzie pod moją nieobecność i zabierze moje rzeczy :((( myśląc, że należą do właściciela... CXo więcej nie mam dowodu na to, że rzeczy te należą faktycznie do mnie... mam tylko umowę, w której jest wyszczególnione co znajdowało się w mieszkaniu przed moją "przeprowadzką" do niego. Czy to wystarczy? Jestem zdruzgotana ;( Chyba nie zasnę .... Błagam o pomoc, co mam zrobić?

zorris napisał:
Witam!
Mój problem polega na tym, że opiekuję się mieszkaniem osoby przebywającej za granicą. Okazałao się, że osoba ta jest zadłużona i dostałam wezwanie od komornika. Wiem jednak, że właściciel mieszkania nie stawi się i nie złoży wyjaśnień. Rzczy znajdujące się w mieszkaniu są moje, boję się, że komornik wejdzie pod moją nieobecność i zabierze moje rzeczy :((( myśląc, że należą do właściciela... CXo więcej nie mam dowodu na to, że rzeczy te należą faktycznie do mnie... mam tylko umowę, w której jest wyszczególnione co znajdowało się w mieszkaniu przed moją "przeprowadzką" do niego. Czy to wystarczy? Jestem zdruzgotana ;( Chyba nie zasnę .... Błagam o pomoc, co mam zrobić?
Takie przypadki zdarzają się stosunkowo często - komornicy wiedzą o tym.
Należy to wyjaśnić komornikowi - ew. jeśli zażąda to wtedy pokazać tę umowę.
Nie martw się - nie powinno być problemów.

No to mnie uspokoiłeś. Dziękuję za szybką odpowiedz! Jeszcze jedno pytanie- Czy powinnam się skontaktować z komornikiem lub iść w wyznaczone miejsce w odpowiedzi na wezwanie by to wyjaśnić?

3 lata minęły odkąd jechałem bez biletów . 2005 rok. teraz komornik znalazł mnie w mieszkaniu żony, w którym nie jestem zameldowany i żąda 800 zł .
czy po 3 latach ma prawo mnie ścigać ? ustawa mówi chyba, że dopiero po 10 latach jest przedawnienie.... ale ja nigdy nie odebrałem żadnego pisma o toczącym się postępowaniu itp/

dzisiaj oficjalnie jestem bezrobotny bez prawa do zasiłku. konta mam puste. chętnie zgodzę się na płatność ratalną np. po 20 zeta miesięcznie ( bo przecież nie mam więcej jako bezrobotny ) . ale czy jest jakaś szansa umorzenia ze względu na niewypłacalność dłużnika ?

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Dublujesz tematy.
Ostrzegam.
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dopestar napisał:
3 lata minęły odkąd jechałem bez biletów . 2005 rok. teraz komornik znalazł mnie w mieszkaniu żony, w którym nie jestem zameldowany i żąda 800 zł .
czy po 3 latach ma prawo mnie ścigać ? ustawa mówi chyba, że dopiero po 10 latach jest przedawnienie.... ale ja nigdy nie odebrałem żadnego pisma o toczącym się postępowaniu itp/

dzisiaj oficjalnie jestem bezrobotny bez prawa do zasiłku. konta mam puste. chętnie zgodzę się na płatność ratalną np. po 20 zeta miesięcznie ( bo przecież nie mam więcej jako bezrobotny ) . ale czy jest jakaś szansa umorzenia ze względu na niewypłacalność dłużnika ?

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
Powielasz wątek :
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/39517-zlosliwy-arogancki-komornik.html

Bedek napisał:
Czy to zajęcie zostało dokonane na podstawie art. 881 kpc - tzn. wynagrodzenia za pracę ?[/QUO
Witam

niestety w zajęciu jest powołanie tylko na rt 896 i 909 kpc
pzdr

pytanie o zajecie konta w banku!

mam nastepujace pytanie: kilka lat temu narobiłem długów kredyty w bankach/hazard mnie wykonczył/ mam papiery u komornika,oraz kilka firm windykacji mnie sciga,chciałbym sobie założyć konto w banku,i nie wiem czy mógł bym czuc sie bezpieczny?czy komornik czy firma windykacyjna maja prawo wejsc w kazdej chwili na konto bankowe?dziekuje!

eksmisja a majątek wspólny

Witam.
Jak wygląda eksmisja jednego z małżonków , gdy majątek wspólny nie został podzielony???.
Z mojego punku widzenia. Moje rzeczy z którymi mam opuścić lokal to np: połowa, lodówki, telewizora, szafy, każdej płytki na ścianie itd.
Jaka jest w takim przypadku procedura eksmisji?

Czy stawki komornicze wynikają z jakiegoś cennika czy też są ustalane od wysokości dochodu wierzyciela/

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót