Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[QUOTE=Bedek

spadkowe ?

dług powstał na skutek dziedziczenia i wszedł do majatku odrebnego małzonka,który stał sie wten sposób dłuznikiem ,dziekuje za tak szybkie odpowiedzi,jestem mile zaskoczona,pozdrawiam

azzaro28 napisał:
,dziekuje za tak szybkie odpowiedzi,jestem mile zaskoczona,pozdrawiam
Ja też pozdrawiam - przypominam, iż moja odpowiedź "może" - dot. jedynie tych przypadków, które są dopuszczalne przepisami ustawy. A zatem - oczywiście nie można tego rozumieć rozszerzająco.

Bedek napisał:

Jednak wierzyciel nie chce tego zrobic, tylko odsyla do komornika.
Postepowanie komornik umorzyl i na moj gust nie ma w tej sprawie nic juz do zrobienia.

Zatem jak odzyskac pieniadze od wierzyciela?

dzieki, tr

toorawpeu napisał:
Jednak wierzyciel nie chce tego zrobic, tylko odsyla do komornika.
Postepowanie komornik umorzyl i na moj gust nie ma w tej sprawie nic juz do zrobienia.
Zatem jak odzyskac pieniadze od wierzyciela?
dzieki, tr
Wyjaśnij - jak to umorzył ? Przecież jak wyegzekwował - to postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. Nie ma żadnego umorzenia ! Jeśli nawet wierzyciel złożył taki wniosek - to po ukończeniu postępowania - taki wniosek jest już bezzasadny i powinien zostać oddalony.
Co do wierzyciela.
Jeśli wierzyciel otrzymał nienależne mu świadczenie - to nie robi żadnej łaski i powinien je zwrócić. Należy wezwać - pod rygorem skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego. Jak to nie przyniesie efektu - pozew.

Mocno nieprecyzyjnie sie wyrazilem -- komornik wyegzekwowal wszystko i zakonczyl postepowanie. Zatem tylko wezwanie do zaplaty i ewentualnie pozew. dzieki

Choc mam tez inne pytanie: na rachunku bankowym prywatnym znajdowalo sie 1000 zl. Kwota ta byla zajeta przez komornika, ale na podstawe Prawa Bankowego byla wolna od zajecia, wiec bank jej nie przelal komornikowi. Przez 10 miesiecy srednio obroty na rachunku wynosily 7 tys zl miesiecznie. Nagle po 11 miesiacach bank zrealizowal zajecie powolujac sie na obroty przekraczajace kwote wolna od zajecia.

Pytanie: czy jest realna szansa na wygranie sporu z bankiem? tzn. odzyskanie tych pieniedzy w formie zwrotu lub odszkodowania (bank, jak wiadomo stosuje unik i odsyla do komornika)

toorawpeu napisał:
Pytanie: czy jest realna szansa na wygranie sporu z bankiem? tzn. odzyskanie tych pieniedzy w formie zwrotu lub odszkodowania (bank, jak wiadomo stosuje unik i odsyla do komornika)

Doprecyzuje:
- regularnie co miesiac byly wplywy na rachunek ponad kwote wolna od zajecia
- spor ma dotyczyc oczywiscie sytuacji, czy bank mial prawo czy nie mial prawa wykonac przelewu, gdy na koncie w 11. miesiacu od zajecia bylo 1000 zl
- bank argumentuje, ze mial, bo obroty byly ponad kwote wolna
- ustawa mowi jednak, ze wolne od zajęcia są "Środki pieniężne _znajdujące się_ na rachunkach oszczędnościowych", a nie takie, które kiedyś się tam znajdowały

Zatem pytanie czy spor sadowy z bankiem moze byc wygrany.

Witam

Mam do zapłacenia 500zł za wykroczenia drogowe. Od pewnego czasu odwiedza mnie komornik skarbowy. Jestem studentem nie pracuję, nie posiadam konta bankowego oraz własności które mógł by mi zająć komornik typu samochód itp. Moje pytanie dotyczy tego czy komornik może rozpocząć egzekucje biorąc pod uwagę fakt ze nie posiadam nic co mógł by mi zająć oraz nie podpisałem żadnego wniosku egzekucyjnego?

Z góry dziękuję za odpowiedz.

P.S. Proszę nie zrozumieć mnie źle nie migam się od zapłacenia mandatu porostu teraz nie mam pieniędzy, cały swój czas poświęcam na studia a mandat chciałem odpracować w wakacje i wtedy spokojnie zapłacić, a nie chce płacić odsetek za egzekucje.

toorawpeu napisał:
Tak bank odpowiada za szkodę.
I jeżeli popełnił błąd w tym zakresie ( trzeba to dobrze sprawdzić ! ) - sprawa jest do wygrania.

Nie pisz postów jeden pod drugim - opcja edytuj.

Ostatnia edycja:
toorawpeu napisał:
Doprecyzuje:
- regularnie co miesiac byly wplywy na rachunek ponad kwote wolna od zajecia
- spor ma dotyczyc oczywiscie sytuacji, czy bank mial prawo czy nie mial prawa wykonac przelewu, gdy na koncie w 11. miesiacu od zajecia bylo 1000 zl
- bank argumentuje, ze mial, bo obroty byly ponad kwote wolna
- ustawa mowi jednak, ze wolne od zajęcia są "Środki pieniężne _znajdujące się_ na rachunkach oszczędnościowych", a nie takie, które kiedyś się tam znajdowały

Zatem pytanie czy spor sadowy z bankiem moze byc wygrany.
Znajduje to zastosowanie tylko raz w ramach konkretnego zajęcia egzekucyjnego, ma zatem charakter jednorazowy, nie zaś odnawialny.
Jeżeli zajęcie trwa, a zadysponowano kwotą wolną od egzekucji, to dokonanie następnie wpłat na ten rachunek powoduje, że cała wpłacona kwota objęta jest już skutkami zajęcia.
Jednak jeżeli w chwili zajęcia na rachunku nie było środków lub stan środków był niższy od kwoty zwolnienia, to dłużnik ma prawo do zatrzymania bądź uzupełnienia kwoty przywileju z kolejnych wpływów na rachunek.

Zwolnienie od zajęcia ma charakter „jednorazowy” w takim znaczeniu, że ) tylko raz może się na niego powoływać w ramach konkretnego postępowania egzekucyjnego. Zwolnienie ma zatem charakter „stały” w tym znaczeniu, iż rozporządzenie kwotą wolną od zajęcia, a następnie powtórne „zasilenie” rachunku powoduje objęcie jej zwolnieniem od zajęcia w granicach ustawowego limitu.

pieklo666 napisał:
Witam

Mam do zapłacenia 500zł za wykroczenia drogowe. Od pewnego czasu odwiedza mnie komornik skarbowy. Jestem studentem nie pracuję, nie posiadam konta bankowego oraz własności które mógł by mi zająć komornik typu samochód itp. Moje pytanie dotyczy tego czy komornik może rozpocząć egzekucje biorąc pod uwagę fakt ze nie posiadam nic co mógł by mi zająć oraz nie podpisałem żadnego wniosku egzekucyjnego?
Jeśli Cię odwiedza - to znaczy, że już rozpoczął ;)
Odpowiedź na pytanie brzmi : może.

Bedek napisał:
Jeśli Cię odwiedza - to znaczy, że już rozpoczął ;)

To znaczy odwiedza mnie ale nigdy mnie nie zastał a ja ani nikt z mojej rodziny nic mu nie podpisywaliśmy żeby była jasność. Tak więc chyba jeszcze nie rozpoczal... chyba ze zmieniło się prawo a ja jeszcze o tym nie wiem :rolleyes:.

Bedek napisał:
Odpowiedź na pytanie brzmi : może.

A co jeżeli mandat ulegnie przedawnieniu po 3 latach o ile dobrze pamiętam, to co wtedy egzekucja jest unieważniana?

Był bym bardzo wdzięczny, jeżeli ktos by mi wyjaśnił jaka jest moja sytuacja.

Egzekucja komornicza

Witam!
Mam pytanko odnośnie egzekucji komorniczej, a mianowicie:
Przez jakiś czas potrącano mi z wynagrodzenia na poczet zajęcia komorniczego do którego nie mam zastrzeżeń. Jednakże zakład pracy rozwiązał ze mną umowę o pracę, i z ostatnich poborów także potrącił na poczet zajęcia komorniczego, choć mój zarobek za niepełny miesiąc nie przekroczył kwoty wolnej od zajęcia , tj 1126 PLN brutto. Czy mieli prawo do zajęcia wynagrodzenia, jeżeli mój zarobek nie przekroczył tej magicznej kwoty?
Jeżeli tak to na jakiej podstawie prawnej?
Siedzę ostatnio w kodeksie postępowania cywilnego, i nie udało mi się nic na ten temat odszukać!

Bedek napisał:
Znajduje to zastosowanie tylko raz w ramach konkretnego zajęcia egzekucyjnego, ma zatem charakter jednorazowy, nie zaś odnawialny.

Co to znaczy w praktyce? W tej sytuacji na rachunku w momencie zajecia bylo powiedzmy 1200 zł. Z tego 1000 zostało zajęte, a te 200 zł z rachunku wyciagniete przez wlasciciela rachunku.

Bedek napisał:
Jeżeli zajęcie trwa, a zadysponowano kwotą wolną od egzekucji, to dokonanie następnie wpłat na ten rachunek powoduje, że cała wpłacona kwota objęta jest już skutkami zajęcia.

Co oznacza, ze "zadysponowano kwotą wolną od egzekucji"?
W tym przypadku ten 1000 zł nie byl w ogole dysponowany, tylko caly czas zablokowany.

Bedek napisał:
Jednak jeżeli w chwili zajęcia na rachunku nie było środków lub stan środków był niższy od kwoty zwolnienia, to dłużnik ma prawo do zatrzymania bądź uzupełnienia kwoty przywileju z kolejnych wpływów na rachunek.

Zwolnienie od zajęcia ma charakter „jednorazowy” w takim znaczeniu, że ) tylko raz może się na niego powoływać w ramach konkretnego postępowania egzekucyjnego. Zwolnienie ma zatem charakter „stały” w tym znaczeniu, iż rozporządzenie kwotą wolną od zajęcia, a następnie powtórne „zasilenie” rachunku powoduje objęcie jej zwolnieniem od zajęcia w granicach ustawowego limitu.

Niestety to jest niejasne dla mnie. Czy opisalem jasno ten przypadek? Jest 1200 zl na rachunku, komornik blokuje 1000 zł. Ta blokada trwa 11 miesiecy. W tym czasie na rachunek wplywaja srodki i saldo siega momentami 8000 zl. W 11. miesiacu od zajecia na rachunku jest 1300 zl (z tego 1000 zl zajete). Bank realizuje zajecie. Pytanie: czy zgodnie z prawem?

toorawpeu napisał:
Co oznacza, ze "zadysponowano kwotą wolną od egzekucji"?
W tym przypadku ten 1000 zł nie byl w ogole dysponowany, tylko caly czas zablokowany.
Zadysponowanie kwotą wolną od egzekucji - to oznacza np. : "wyciągnięcie przez właściciela rachunku 200 zł"

Ja to rozumiem w taki sposób - jeśli łączne zadysponowania kwotą wolną od zajęcia przekroczyły kwotę, o której to mowa w art. 54 - to wtedy kwota pozostała na rachunku - już nie jest chroniona przed zajęciem.

pieklo666 napisał:
To znaczy odwiedza mnie ale nigdy mnie nie zastał a ja ani nikt z mojej rodziny nic mu nie podpisywaliśmy żeby była jasność. Tak więc chyba jeszcze nie rozpoczal... chyba ze zmieniło się prawo a ja jeszcze o tym nie wiem :rolleyes:.

A co jeżeli mandat ulegnie przedawnieniu po 3 latach o ile dobrze pamiętam, to co wtedy egzekucja jest unieważniana?

Był bym bardzo wdzięczny, jeżeli ktos by mi wyjaśnił jaka jest moja sytuacja.
Powielasz wątek :
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/39282-egzekucja-za-mandaty.html

pieklo666 napisał:
Z tamtego watku odeslano mnie tutaj poprostu.
Niekoniecznie moderator musiał mieć to na myśli.
Oznaczenie "komornik" - właściwie używane jest w stosunku do komornika sądowego - ale jeśli to sprawa US -> to tam

Witam !
Ja jeszcze w sprawie zajecia rzeczy bedacych we wladaniu dluznika.
Czy komornik moze zajac TV w mieszkaniu, w ktorym nie jestem zameldowany ? (przy zalozeniu,ze uda mu sie namierzyc gdzie mieszkam:))

pieklo666 napisał:
Z tamtego watku odeslano mnie tutaj poprostu.
Nieprawda.
Napisałem jedynie (nie wiedząc jeszcze czy sprawa dotyczy komornika sądowego czy skarbowego) abyś zapoznał się z tym tematem a nie powielał posty.
I tyle.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót