Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kret01 napisał:
wniosek zawsze kiedy będę miał podejrzenie że komornik ma podstawy prawne do wyegzekwowania długu, i wycofać go gdy wniosek zostanie odrzucony?
Składający wniosek - przeważnie ma prawo go cofnąć.

Umorzenie postępowania egzekucyjnego - nie pozbawia wierzyciela prawa do ponownego wszczęcia egzekucji.

kret - nic nie kumam - "odmówiono wyegzekwowania długu" - tzn nie przyjęto wniosku ?

właściwie to tak, na początku nie wiedziałem na czym to polega, ale doszedłem do wniosku że komornik nie zawsze robi wszystko co może. Po prostu powiedział że sam mam sprawdzać czy dłużnik pracuje i czy ma możliwość zapłacenia. 1 raz korzystałem z usług komornika i nie sądziłem że tylko 1/3 przypadki są rozstrzygane na korzyść wierzyciela. Chyba nie opłacało mi się to jeżdżenie po sądach i komendach, bo wychodzi na to komornik nic nie może zrobić, a tym bardziej ja, bo nawet nie mam możliwości sprawdzenia czy dłużnik pracuje.

Ostatnia edycja:
Kret01 napisał:
powiedział że sam mam sprawdzać czy dłużnik pracuje i czy ma możliwość zapłacenia.
Wcale nie musisz !
A spróbowałeś skorzystać z dobrodziejstwa jakie daje wierzycielowi treść art. 7971 kpc ?

Atenaa76 napisał:
Funia, dziękuje za szybką odp ale hmm co miesiąc mam tą sama kwote pobieraną bez znaczenia czy w danym miesiacu wezme 1000 czy 1400 zł,najbardziej mnie martwi blokada rachunku bo nie wiem czy moge coś z niego wypłacić czy nie a co do ksiegowej to szkoda z nia rozmawiac.
Rozumiem że próbowałaś wypłacać pieniądzei nie mogłaś ... a czy masz debet na rachunku rozliczeniowo- oszczednosciowym ? bo jesli tak to bank potraktował to co wpłynęło jako pieniądze na wyrównanie debetu. Jeśli nie masz debetu to nie powinnaś mieć problemu z wypłaceniem pieniędzy ponieważ istnieje kwota wolna od zajęcia i to jest trzykrotność średniego wynagrodzenia (art 54 prawa bankowego). Moja sytuacja jest bardzo podobna tylko że ja mam debet i niestety nie mogę ruszyć pieniędzy chyba ze komornik cofnie zajęcie a to może nastapić tylko wtedy gdy wierzyciel się na to zgodzi. Drugi tydzień "walczę " o prawo do przeżycia.
Aha i nie wypłacisz pieniędzy w bankomacie...
Powodzenia..

w 2005 roku komornik na podstawie wyroku alimentacyjnego wszczął postepowanie egzekucyjne ale przez 3 lat szukał adresu dłużnika czy mozna uznać że w tym okresie doszło do przedawnienia czy dopiero moglo by dojsc jezeli komornik by umorzyl i okres przedawnienia biegł by na nowo od czasu umorzenia

janek83 napisał:
w 2005 roku komornik na podstawie wyroku alimentacyjnego wszczął postepowanie egzekucyjne ale przez 3 lat szukał adresu dłużnika czy mozna uznać że w tym okresie doszło do przedawnienia czy dopiero moglo by dojsc jezeli komornik by umorzyl i okres przedawnienia biegł by na nowo od czasu umorzenia
to drugie

Procedura komornicza

Pytanie jakim kluczem i które przepisy to precyzują, komornik wybiera sposób egzekucji. Na chwilę obecną znam conajmniej kilka dróg. Zajęcie mienia, zajęcie zwrotu podatku, zajęcie kwoty z rachunku bankowego, zajęcie zarobków. No jeszcze mógłby wysłać do mnie pismo, że toczy się jakaś sprawa w stosunku co do mnie i prosi o zapłacenie danej kwoty. Ja trafiłem na jakiegoś lenia bo bez żadnych informacji od nikogo nagle dowiaduję sie od pracodwcy, że komornik zajmuje mi 525 zl. Pytanie jak to możliwe, że mając wielokrotność kwoty egzekowanej komornik nie zajmuje mi tej kwoty z konta tylko od razu wchodzi na zarobki?? Dla każdego logicznie myślącego obywatela zajęcie zarobków powinno nastąpić dopiero jak dłużnik odmówi dobrowolnie zapłaty albo nie ma kwoty na koncie albo zwrotu podatku. Także jeszcze raz pytanie jakie przepisy precyzują procedurę komorniczą. Pozdrawiam

W zdecydowanej mierze :
Kodeks postępowania cywilnego CZĘŚĆ TRZECIA POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE

Stosownie do art 797 - sposób egzekucji wskazuje wierzyciel.

Sugerując się ta odpowiedzią:

[cytat:w7msubu3]Dłużnik z żoną są współwłaścicielami samochodu. Co komornik może zająć samochód?[/cytat:w7msubu3]
Nie może, samochód wchodzi w skład majątku wspólnego małżonków, potrzebna więc będzie klauzula wykonalności przeciwko obojgu małżonkom.

mam pytanie, czy muszę pisać darowiznę na żonę samochodu żeby komornik nie zajął pojazdu ?
oraz do jakiej kwoty jest poważne ściganie ? bo słyszałem że od 500 złoty, niżej nie ma sensu.

glad napisał:
mam pytanie, czy muszę pisać darowiznę na żonę samochodu żeby komornik nie zajął pojazdu ?

jeżeli jest już prowadzone postępowanie egzekucyjne to pisanie darowizny nie ma żadnego sensu
komornik nie zajmie samochodu w sensie fizycznym-wiec po co kombinować?jeżeli jest współwłaściciel

Witam.
Mam pewien problem. Mianowicie zostałem ukarany zaocznie kwotą 300 złotych, choć na policji powiedziano mi że ma odbyć się normalna rozprawa w sądzie i z tego powodu nie złożyłem wyjaśnień które chciałem złożyć w sądzie. Zapomniałem napisać odwołanie w ciągu 7 dni. Mam takie pytanie, czy jeżeli sprawa trafi do komornika mogę ubiegać się w jakiś sposób o cofnięcie egzekucji i ponowne rozpatrzenie sprawy przez sąd ?
Mam 18 lat i dostaję rentę po ojcu, czy w tym wypadku komornik może z mojej renty pobrać pieniądze jeżeli w domu nie ma nic na mnie ?
Przepraszam jeżeli zadałem pytanie w złym miejscu ale nie bardzo wiem gdzie szukać odpowiedzi. Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość.

gyro100 napisał:
1) czy jeżeli sprawa trafi do komornika mogę ubiegać się w jakiś sposób o cofnięcie egzekucji i ponowne rozpatrzenie sprawy przez sąd ?
2)Mam 18 lat i dostaję rentę po ojcu, czy w tym wypadku komornik może z mojej renty pobrać pieniądze jeżeli w domu nie ma nic na mnie ?
1)nie
2)tak

Bedek dzięki za szybką odpowiedź. Ale okazaju się zę komornik skarbowy działa w/g zupełnie innych przepisów. Wierzyciel nie ma prawa wskazywać mu środka egzekucyjnego, zaś komornik ma wybrać w/g niego najskuteczniejszy środek egzekucji i w tym przypadku bez sprawdzanai rachunku bankowego ani bez informowania kogo kolwiek zajmuje wynagrodzenie ze prace zgodnie z przepisami. Moim zdaniem to prawo jest idiotyczne, dlaczego komornik sądowy ma wybierać najmniej uciążliwy w/g art 799 kpc a skarbowy najskuteczniejszy. Pozdrawiam

glad napisał:
Dłużnik z żoną są współwłaścicielami samochodu. Co komornik może zająć samochód?
Nie może, samochód mwchodzi w skład majątku wspólnego małżonków,
Nieprawda ! Może - o ile spełnione są przesłanki z art. 845 § 2.

mryfkojat napisał:
. Ale okazaju się zę komornik skarbowy działa w/g zupełnie innych przepisów.
Z treści postu nie wynikało, iż chodzi o komornika skarbowego !

;/ dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy mogę prosić sąd o rozłożenie tej kary na raty jeśli termin już jest bliski końca?

mam jeszcze jedno pytanie. Dostałem około 22 grudnia powiadomienie że został mi miesiąc na zapłacenie tej kwoty, czy do tego czasu mam jakiekolwiek szanse na uniknięcie zapłacenia tej kary ?

komornik a niepełnosprawni

Witam, jestem osobą niepełnosprawną i grozi mi egzekucja komornicza. Pracuję w zakładzie pracy chronionej a z uwagi na to że jestem chory na stwardnienie rozsiane moje poruszanie się o własnych nogach jest ograniczone do minimum i do pracy poruszam się samochodem o wartości ok 4500 zł ( 12 letni Ford ) Niestety tak jak wcześniej wspomniałem egzekucja jest przesądzona ( problemy ze spłatą kredytów ) Mam pytanie związane z tym tematem : Czy zgodnie z powyższym komornik może zabrać mi samochód? Proszę o pomoc. Jacek

Bedek napisał:
Nieprawda ! Może - o ile spełnione są przesłanki z art. 845 § 2.

to znaczy ? ewentualnie gdzie mogę sprawdzić te paragrafy w necie ?
oraz ostatnia sprawa, powiedzmy ze wartość długu to 390 złoty, ( Przysłane dopiero po 5 latach ! )wiec bez sensu jest zajęcie samochodu wartego 5 tysięcy na dodatek w innej sprawie, o bilety parkingowe ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót