Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bodgoski napisał:
Wracam do przypadku z pralką - jeśli mam na dowodzie zakupu moje imię i nazwisko - czy i wtedy komornik może zając taką rzecz? Czy nie wystarczy świadek, który potwierdzi, że to czy tamto jest moje?

Komornik w takim wypadku nie może zając tej oto pralki ponieważ posiada Pan Rachunek - z czym wiąże sie posiadanie własnosci tej pralki

peters napisał:
Komornik ma prawo zająć auto, które jest współwłasnością. Zajmuje wtedy udział w tym samochodzie czyli w praktyce 50% auta
Nieprawda.
Komornik zajmuje wtedy cały samochód:cool:

MORSKI napisał:
Radzę póść do banku i zarządać anulacji przelewu do komornika i dostępu do swoich środków.
MORSKI - jak sobie wyobrażasz anulowanie już dokonanego przelewu ?

Witam.Mam takie pytanie.Czy jeżeli już raz egzekucja została umorzona to czy może jakaś tam firma windykacyjna założyć ponownie sprawę i wystąpić o egzekucję do komornika jeżeli dotyczy to tego samego zadłużenia?Z góry dziękuję.

birdies napisał:
Witam.Mam takie pytanie.Czy jeżeli już raz egzekucja została umorzona to czy może jakaś tam firma windykacyjna założyć ponownie sprawę i wystąpić o egzekucję do komornika jeżeli dotyczy to tego samego zadłużenia?Z góry dziękuję.
Może.
A na jakiej podstawie zostało umorzone wcześniej postępowanie egzekucyjne ?

Bedek napisał:
Nieprawda.
Komornik zajmuje wtedy cały samochód:cool:

A na jakiej podstawie wg Ciebie komornik ma prawo zająć udział należący do osoby na którą nie posiada tytułu wykonawczego. Jeśli chodzi Ci o protokół zajęcia ruchomości to w protokole tym obligatoryjna jest pozycja w której dłużnik wymienia jako właściciela rzeczy wymienionych pod numerem porządkowym protokołu jako siebie oraz wymieniu tu inne zajęcia, zastawy, przewłaszczenia i wtedy musi wymienić współwłaściciela, a komornik dokonuje takiej adnotacji. Współwłaściciel może dowolnie rozporządzać swoją częścią i tak w prawo jednego współwłaściciela może wstąpić inna osoba na podstawie umowy np. kupna-sprzedaży i sprzedaż taka jest dozwolona oraz ważna i nie będzie rodziła po stronie dłużnika odpowiedzialności np. z art. 300 k.k. Jeśli chodzi Ci o czynność techniczną to jasne jest że zajęty jest samochód bo jak go podzielić na pół, ale od strony prawnej niestety nie masz racji. Radzę zapoznać się dobrze z takimi sytuacjami w praktyce zapoznaj się też z art. 846 kpc i komentarzem do tego przepisu i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Ostatnia edycja:
peters napisał:
Radzę zapoznać się dobrze z takimi sytuacjami w praktyce zapoznaj się też z art. 846 kpc i komentarzem do tego przepisu i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Właśnie :cool:
Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 15 lipca 1974 r. I CZ 97/74 LexPolonica nr 322026
Wzgląd, że pozwany jest współwłaścicielem zajętego samochodu, nie udaremniał zabezpieczenia przez zajęcie. Również bowiem przy egzekucji ułamkowej części rzeczy ruchomej dokonuje się zajęcia (całej) rzeczy a nie udziału współwłaściciela.

peters napisał:
Przeczytaj ze zrozumieniem ten komentarz
Tam pisze tak : przy egzekucji z art 846 dokonuje się zajęcia całej rzeczy.
Napisz jaśniej Peters o co Ci chodzi ? Naprawdę nie rozumiem - przecież tak tam pisze......?

witam
mam pytanie
moi rodzice maja kredyt ktorego od 2 miesiecy nie sa w stanie placic rat ze wzgledu na chorobe mojej mamy!na dodatek ojciec jest na stalej rencie i ma calkowita niezdolnosc do pracy. bank podal rodzicow (bo kredyt bral tata a mama podpisala zgode na udzielenie kredytu) do windykacji ktora straszy mojego ojca zabraniem wszystkiego mebli itp z domu .
jednak dom od momentu wykupienia go na wlasnosc jest wlasnosci mojej siostry, ktora nie mieszka z nami.
zwracam sie wiec z pytaniem czy jezeli moi rodzice tylko mieszkaja dozywotnio w tym domu i robia comiesieczne oplaty zuzycia wody pradu itp a mieszkanie jest siostry czy w takim wypadku komornik ma prawo zabrac rzeczy ktore wraz z domem naleza do siostry?
i czy ewentualny brak mozliwosci sciagniecia zadluzenia moze przejsc na nas czyli na dzieci skoro my z tym kredytem nie mamy nic wspolnego? z gory dziekuje za porade:)

czy komornik może pozostawić mnie bez środków do życia jeśli w domu są dzieci i poco są ograniczenia procentowe przy zajęciu wynogrodzenia skoro zajmie konto to ma 100% pensi

andypol - nie ma znaczenia czy egzekwowana osoba jest samotna czy ma rodzinę, dzieci
Co do równoczesnego zajęcia konta i wynagrodzenia - było na forum wiele razy.
Wiem, że łatwiej zadać pytanie niż poszukać ...

Bedek napisał:
Tam pisze tak : przy egzekucji z art 846 dokonuje się zajęcia całej rzeczy.
Napisz jaśniej Peters o co Ci chodzi ? Naprawdę nie rozumiem - przecież tak tam pisze......?

W omawianym przypadku była mowa o samochodzie.
Jest sobie dwóch współwłaścicieli.
Załóżmy, że udziały są równe (inaczej jest przy przewłaszczeniach, gdzie bank ma 51% udziałów, a druga strona 49%, wtedy bank może dochodzić na drodze sądowej zwolnienia pojazdu od egzekucji, ale to inna historia).
Udziały w samochodzie są niewydzielone, ponieważ samochodu co do zasady podzielić się nie da.
Mowa w tym komentarzu o zajęciu całej ruchomości ma za zadanie zobrazować brak możliwości wydzielenia konkretnych udziałów. Faktycznie zajęty jest cały samochód, bo nie ma fizycznej możliwości dokonania podziału i wyszczególnienia, który udział należy do którego współwłaściciela.
Ale gdyby literalnie przyjąć, że zajęty jest cały samochód i tkwić w takim uporze w stosunku do dłużnika to taki współwłaściciel musiałby wnosić powództwo ekscydencyjne zgodnie z art. 841 kpc aby chronić swoje prawa. Z uwagi, iż mamy do czynienia z niewydzielonym udziałem w ruchomości wycenie podlega cała ruchomość, ale następnie z sumy oszacowania wyciągana jest kwota, która odpowiada udziałowi i licytacji podlega taki udział. Gdyby komornik mógł zajmować taką rzecz w taki sposób, iż twierdziłby iż zajęta jest ona cała przegrałby każdą skargę, a Sąd albo by uchylał czynność albo nakazywał coś w trybie art. 759 kpc.

Kod:
Może. 
A na jakiej podstawie zostało umorzone wcześniej postępowanie egzekucyjne ?
Dlatego,że wtedy nie pracowałam.Teraz mam prace a jakaś firma windykacyjna(inna niż poprzednio)wysyła mi pisemka strasząc egzekucją komorniczą.

Peters - tutaj jest wszystko wytłumaczone:
Przepis prawny:

Art. 846. § 1. Egzekucja z ułamkowej części rzeczy ruchomej będącej wspólną własnością kilku osób odbywa się w sposób przewidziany dla egzekucji z ruchomości, z zastrzeżeniem, że sprzedaży podlega tylko udział dłużnika.
§ 2. Innym współwłaścicielom przysługuje łącznie prawo żądania, aby cała rzecz została sprzedana.

michupocichu napisał:
Peters - tutaj jest wszystko wytłumaczone:
Przepis prawny:

Art. 846. § 1. Egzekucja z ułamkowej części rzeczy ruchomej będącej wspólną własnością kilku osób odbywa się w sposób przewidziany dla egzekucji z ruchomości, z zastrzeżeniem, że sprzedaży podlega tylko udział dłużnika.
§ 2. Innym współwłaścicielom przysługuje łącznie prawo żądania, aby cała rzecz została sprzedana.

Dokładnie. I jaki z tego morał. We wczorajszych moich postach też o tym była mowa.

przy mowie o zajęciu konta wszyscy przytaczają art51 o trzech średnich krajowych wolnych od zajęcia to jeżeli mam wpływ 1400 to może mi zająć konto czy nie może jestem namolny ale gubie się w tych przepisach i czego nie może zająć komormik z majątku

co rozumieć w art 829 kpc "przedmioty urządzenia domowego"

andypol napisał:
przy mowie o zajęciu konta wszyscy przytaczają art51 o trzech średnich krajowych wolnych od zajęcia to jeżeli mam wpływ 1400 to może mi zająć konto czy nie może jestem namolny ale gubie się w tych przepisach i czego nie może zająć komormik z majątku

komornik może zająć konto, jednak jeśli umowa nie jest skonstruowana inaczej, to ani komornik, ani właściciel konta nie skorzysta ze zdeponowanych tam pieniędzy dopóki stan konta nie przekroczy kwoty o której wyżej. Wtedy nadwyżka zostanie przekazana na konto komornika.

Co do przedmiotów codziennego użytku (urządzenia domowego) chodzi o ubrania, rzeczy osobiste wyłączone spod egzekucji, pralka, kuchenka, lodówka, kuchenka mikrofalowa, etc., meble - chyba że to antyki, dokumenty, obrączka, odznaczenia, ordery, itd.
Do przedmiotów codziennego użytku nie wlicza się takich rzeczy jak telewizor, kino domowe, komputer, laptop i inne fajne wartościowe rzeczy.

peters napisał:
Ale gdyby literalnie przyjąć, że zajęty jest cały samochód i tkwić w takim uporze w stosunku do dłużnika .......
Trochę mnie przekonałeś - coś w tym na pewno jest. :)
Ale na razie pozostanę przy treści art. 846 kpc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót