Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, mam jeszcze jedno pytanie o komornika z US.
Mam ok. 60 tys długu po mojej DG, z powodu niezapłaconych przez kontrahenta faktur. Do długu nie poczuwam się, nie zamierzam go spłacać, ani nawet nie widzę takiej możliwości - moje zarobki nie pozwalają na spłatę takich kwot w sensownym czasie (odsetki rosłyby szybciej niż tempo spłaty). Po rozmowie z prawnikiem, przyjmuję strategię na przeczekanie i nie podejmowanie jakichkolwiek kontaktów z US.

Jednak w najbliższym czasie planuję ślub. Narzeczona jest rencistką, posiada też mieszkanie własnościowe i samochód. W związku z tym planujemy spisać przed ślubem intercyzę.
Mam pytanie, jak to potem w praktyce działa. Czy ten komornik z US, otrzymawszy informację o małżeństwie, będzie mógł przyjść i pozajmować co chce i my będziemy dopiero wtedy musieli powołać się na intercyzę celem wycofania zajęcia? Narzeczona jest zameldowana gdzie indziej, a mieszkamy oboje w tym jej mieszkaniu bez meldunku. Czy US będzie miał możliwość dowiedzieć się o tym mieszkaniu?
Czy nie możemy zadziałać z wyprzedzeniem, nie wiem jak, chodzi mi o to, żeby informacja o rozdzielności majątkowej była od razu zawarta w tych dokumentach, do których ma dostęp US?

RE: Pytania do komornika-zajęcie rzeczy nie należącej do dłużnika

lukaszrooby napisał:
Uiszczenie opłaty sądowej od pozwu jest warunkiem rozpoznania sprawy przez sąd, jeśli ta opłata nie jest zapłacona to sąd zwróci pozew i nie rozpozna merytorycznie sprawy (pomijam tu przypadki zwolnienia z kosztów sądowych). W orzeczeniu kończącym postępowanie sędzia rozstrzyga o kosztach postępowania uwzględniając m.in. wynik sprawy. Faktury żadnej na to nie dostaniesz.

Pozew wysłałam listem poleconym.mam potwierdzenie.gdzie mam zrobic ta opłatę ? Muszę iść do sądu to zapłacić czy nic nie musze płacić gdyż wnioskowałam o obciążenie kosztami pozwanego a na 99% tak będzie. chociaż obawiam się teraz że sąd może wogóle nie rozpatrzyć mojego pozwu skoro nie zrobilam żadnej opłaty. co powinnam zrobić ? dziękuję

Mieszkam z mężem i jego bratem. Brat ma zasądzoną eksmisję bez prawa do lokalu socjalnego. Wiem, że powinniśmy wskazać mu lokal zastępczy ale nie stać nas na stancję dla niego a tym bardziej na mieszkanie :confused: Chcemy zamienić się z innym małżeństwem na mieszkania. Podczas przeprowadzki wskażemy pani komornik to nowe mieszkanie, ale nie chcemy jednak tak na prawdę z nim zamieszkać. Czy będziemy jednak musieli z nim zamieszkać? Czy ktoś może nas zmusić do zameldowania go i zamieszkania z nami? Walczymy z nim już kilka lat. Jest zdrowym mężczyzną, który tylko całymi dniami leży i żeruje na nas :rolleyes: Mamy go już serdecznie dość :mad:

witam

moja sytuacja :
na początku roku powstały u mnie zaległości wobec US - kwota około 66 tys zł + odsetki (14 tys Podatek dochodowy, ponad 50 tys zł to VAT)

Zaległości powstały na wskutek włamania do firmy i kradzieży dokonanej przez pracownika - łącznie straty na ponad 160 tys zł . Cały czas pisałem pisma - najpierw o umorzenie zaległości, w przypadku odmowy o rozłożenie na raty. W momencie , gdy komornik dostarczył mi tytuły egzekucyjne trwało postępowanie o rozłożenia na raty zaległości. Wydaje mi się że egzekucja w tym wypadku była bezpodstawna i nic nie wniosła do sprawy , gdyż już wcześniej i w tym czasie gdy dostarczył próbowałem zawrzeć umowę z US na własny wniosek. Aby naświetlić sprawę nieco szerzej w załączniku wniosek o umorzenie , który chcę skierować do US - tam jest szczegółowo opisana sytuacja. Proszę o wyrażenie Waszego zdania na ten temat bo sam już nie wiem co mam robić - firma ledwo zipie, zadłużenie wobec innych wierzycieli staram się spłacać jak tylko się da, a komornik jeszcze zgłosił się po ponad 3500 zł za koszty egzekucyjne. Czy ma ku temu podstawę ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Prosze o rade, czy komornik moze zajac w urzdzie skarbowym zwrot podatku? Rozumiem gdybym mial jakies zadluzenia wobec US ale tak?

mb. napisał:
W związku z tym planujemy spisać przed ślubem intercyzę.
Mam pytanie, jak to potem w praktyce działa.
Umowa intercyzy może dot. ew. zobowiązań przyszłych, nie zaś wynikłych w przeszłości.
Pana przyszła małżonka i tak nie będzie zobowiązana za należności wynikłe przed zawarciem związku małżeńskiego.
W przypadku ew. zajęcia majątku osobistego Pana żony - egzekucja z tej części majątku będzie nieskuteczna prawnie.

_erka napisał:
Proszę o wyrażenie Waszego zdania na ten temat
Po zaznajomieniu się z wnioskiem - nie widzę podstaw do umorzenia kosztów egzekucyjnych. Może - wniosek o rozłożenie na raty.
Jest to oczywiście - moje zdanie.

Aldek66 napisał:
Prosze o rade, czy komornik moze zajac w urzdzie skarbowym zwrot podatku? Rozumiem gdybym mial jakies zadluzenia wobec US ale tak?
może

Bedek napisał:
W przypadku ew. zajęcia majątku osobistego Pana żony - egzekucja z tej części majątku będzie nieskuteczna prawnie.
A co to oznacza w praktyce, np. gdyby jednak próbowali zajmować jej konto bankowe, to jak się ta "nieskuteczność prawna" przekłada na działania - czy bank takie zajęcie może (i czy powinien?) olać z automatu, czy my musimy się odwołać do US albo do sądu?

Ostatnia edycja:
mb. napisał:
A co to oznacza w praktyce, np. gdyby jednak próbowali zajmować jej konto bankowe, to jak się ta "nieskuteczność prawna" przekłada na działania - czy bank takie zajęcie może olać z automatu, czy my musimy się odwołać do US albo do sądu?
Zawsze w przypadku niezgodnego z przepisami prawa działaniem organu egzekucyjnemu - przysługuje stronie albo osobie trzeciej - odpowiednia droga zaskarżenia.

Bedek napisał:
Zawsze w przypadku niezgodnego z przepisami prawa działaniem organu egzekucyjnemu - przysługuje stronie albo osobie trzeciej - odpowiednia droga zaskarżenia.
Ok, dzięki za odpowiedź.
Jednak właśnie zamiast tej drogi zaskarżenia (gdzie trzeba poświęcić czas i pieniądze, a w dodatku można przegapić jakiś termin, jeśli się np. akurat wyjedzie na dłuższy urlop) myślałem o zadziałaniu z wyprzedzeniem. Jak rozumiem, komornik może jednak (o ile nie szkoda mu czasu) wykonać takie zajęcia, które potem będą do uwalenia jako prawnie nieskuteczne i trudno go będzie oskażyć o działanie ze złą wolą, a bank sam żadnego ruchu zrobić nie może? Czy komornik ma prawo wglądu w transakcje na koncie żony?

mb. napisał:
myślałem o zadziałaniu z wyprzedzeniem.
Nie bardzo widzę możliwości takiego skutecznego zadziałania.
mb. napisał:
Jak rozumiem, komornik może jednak (o ile nie szkoda mu czasu) wykonać takie zajęcia, które potem będą do uwalenia jako prawnie nieskuteczne i trudno go będzie oskażyć o działanie ze złą wolą, a bank sam żadnego ruchu zrobić nie może?
Bank winien działać zgodnie z przepisami prawa.
mb. napisał:
Czy komornik ma prawo wglądu w transakcje na koncie żony?
W zakresie określonym ustawą.

Bedek napisał:
W zakresie określonym ustawą.
No właśnie o ten zakres się rozchodzi.
W prawie bankowym widzę tylko taki zapis:
Art. 105. 1. Bank ma obowiązek udzielenia informacji stanowiących tajemnicę bankową wyłącznie:
[..]
2) na żądanie:
ł) komornika sądowego w związku z toczącym się postępowaniem egzekucyjnym,

Postępowanie toczy się przeciw mnie, a nie mojej (przyszłej) żonie, więc z jakiej ustawy wynikałby obowiązek udzielenia informacji przez bank temu komornikowi? Po prostu nie wiem, gdzie tego szukać.
Dla mnie logiczne byłoby, żeby to na US spoczywał obowiązek zdobycia takiego tytułu wykonawczego obejmującego moją żonę, a nie na mojej żonie udowadniania, że mamy rozdzielność majątkową a w ogóle to zobowiązanie powstało przed ślubem. Parę razy przekonałem się jednak, że w Polsce na samej logice polegać nie można :-(

mb. napisał:
z jakiej ustawy wynikałby obowiązek udzielenia informacji przez bank temu komornikowi?
właśnie ten :
mb. napisał:
Art. 105. 1. Bank ma obowiązek udzielenia informacji stanowiących tajemnicę bankową wyłącznie:
[..]
2) na żądanie:
ł) komornika sądowego w związku z toczącym się postępowaniem egzekucyjnym,

Bedek napisał:
właśnie ten :
Nie rozumiem. US ma tytuły wykonawcze na moje nazwisko. Komornik chce uzyskać informacje o koncie założonym przez moją żonę, na jej nazwisko, gdzie ja nie jestem współwłaścicielem ani nawet upoważnionym. Wysyła pismo do banku w sprawie konta żony, gdzie podaje wyliczenie tytułów wykonawczych... z moim nazwiskiem. Przecież bank powinien takie pismo od razu wywalić do kosza. Chyba, że na piśmie widnieje podstawa prawna - powołanie się na ustawę XYZ paragaf abc i załącznik do pisma - jakaś kopia aktu naszego małżeństwa. Mylę się?
Żona po ślubie zmieni nazwisko na podwójne i trzeba będzie zawiadomić o tym bank (jak o każdej zmienie w dowodzie). Ale czy to bankowi wystarczy (w sensie czy nakłada na bank obowiązek uwzględniania takich pism od komornika)? To chyba jednak powinno wynikać z jakiegoś konkretnego przepisu, jeśli na tytule wykonawczym nie jest wpisana ona, tylko ktoś inny.

Ostatnia edycja:
Bedek napisał:
Po zaznajomieniu się z wnioskiem - nie widzę podstaw do umorzenia kosztów egzekucyjnych. Może - wniosek o rozłożenie na raty.
Jest to oczywiście - moje zdanie.

Dziękuję za odpowiedź - być może nie wyraziłem się we wniosku zbyt jasno. Chodzi o to, że w momencie gdy komornik dostarczył mi tytuły egzekucyjne - trwało już od jakiegoś czasu na moją prośbę postępowanie w sprawie rozłożenia zaległości na raty - z tego co wiem na czas takiego postępowania wstrzymywana jest egzekucja - czy może się mylę ?

Bo jeśli jest wstrzymywana bezzasadnym staje się to iż komornik wykonał czynności egzekucyjne i chce za to wynagrodzenie - tak przynajmniej ja to widzę.

Dodatkowo odrzucając paragrafy wydaje mi się to mocno niesprawiedliwe , że mimo iż szukałem jakiegoś sensownego rozwiązania na wszelkie możliwe sposoby, aby spłacić tę zaległość - komornik po 10-iu minutach wizyty u mnie - życzy sobie za to 3500 zł - gdzie tu sens ? , jak ktoś tonie nie polewa się go przecież wodą prawda ? tylko podaje rękę - ale to chyba nie w tym kraju :(

mb. napisał:
Nie rozumiem. US ma tytuły wykonawcze na moje nazwisko. (...)
To chyba jednak powinno wynikać z jakiegoś konkretnego przepisu, jeśli na tytule wykonawczym nie jest wpisana ona, tylko ktoś inny.
Nie sposób cytowanego przepisu interpretować aż tak rozszerzająco.

A zatem chodzi tu wyłącznie o informacje związane z toczącym się postępowaniem egzekucyjnym przeciwko dłużnikowi.
Nie np. siostrze dłużnika albo jego żonie.
Są to osoby trzecie i ten przepis ich nie dotyczy - chyba że się staną dłużnikami egzekwowanymi.

_erka napisał:
z tego co wiem na czas takiego postępowania wstrzymywana jest egzekucja - czy może się mylę ?
Jeśli Ty _erka nie wiesz czy postępowanie egzekucyjne zostało wstrzymane - to tym bardziej ja tego też nie wiem :)
_erka napisał:
Bo jeśli jest wstrzymywana bezzasadnym staje się to iż komornik wykonał czynności egzekucyjne i chce za to wynagrodzenie - tak przynajmniej ja to widzę.
Na podstawie którego przepisu ?

RE: Pytania do komornika-zajęcie rzeczy nie należącej do dłużnika

molly79 napisał:
Pozew wysłałam listem poleconym.mam potwierdzenie.gdzie mam zrobic ta opłatę ? Muszę iść do sądu to zapłacić czy nic nie musze płacić gdyż wnioskowałam o obciążenie kosztami pozwanego a na 99% tak będzie. chociaż obawiam się teraz że sąd może wogóle nie rozpatrzyć mojego pozwu skoro nie zrobilam żadnej opłaty. co powinnam zrobić ? dziękuję

Jeśli wniosłaś pozew jako osoba cywilna to sąd Cię wezwie do uzupełnienia braków poprzez zapłatę opłaty sądowej od pozwu. Gorzej jeśli wniósł pozew za Ciebie jako pełnomocnik np. radca prawny lub adwokat - wtedy pozew nieopłacony podlega zwrotowi. Zapłaty opłaty sądowej można dokonywać na dwa sposoby: albo przelewem na konto sądowe, albo znakami opłaty sądowej na piśmie. Fakt, że wnosisz o zasądzenie kosztów postępowania od strony przeciwnej nie zwalnia Cię od obowiązku zapłaty opłaty sądowej od pozwu (chyba że masz zwolnienie od kosztów ale zakładam, że tu tak nie jest).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót