Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam takie pytanko: czy komornik może zająć konto osoby prowadzącej działalność gospodarczą aby wyegzekwować spłatę długu współmałżonka tej osoby, jeżeli dług powstał przed ślubem? I gdzie można znaleźć listę sprzętów (przedmiotów urządzenia domowego)które komornik może lub nie może zająć? A czy komornik może zabrać obrączki?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

mirrella napisał:
Mam takie pytanko: czy komornik może zająć konto osoby prowadzącej działalność gospodarczą aby wyegzekwować spłatę długu współmałżonka tej osoby, jeżeli dług powstał przed ślubem?
A czy komornik może zabrać obrączki?
1. Nie.
2. Teoretycznie może zająć, ale praktycznie raczej do tego nie dojdzie.

Bedek dzięki za pomoc :D a może wiesz coś o tych przedmiotach urządzenia domowego wolnych od egzekucji?

mirrella napisał:
Bedek dzięki za pomoc :D a może wiesz coś o tych przedmiotach urządzenia domowego wolnych od egzekucji?
Nie wiesz co to jest ?
Meble pokojowe, kuchenne i inne przedmioty potrzebne do urządzenia mieszkania.

tak ogólnie to też jestem taka mądra, ale na przykład pralka i lodówka to są przedmioty urządzenia domowego, czyli nietykalne, czy luksus bez którego da się żyć? zdaniem komornika oczywiście, bo ja nie wyobrażam sobie życia bez pralki i lodówki;-)

mirrella napisał:
bo ja nie wyobrażam sobie życia bez pralki i lodówki;-)
Dawniej nie było pralek - ludzie prali ręcznie albo na tzw. "tarłach".
A co lodówki - jest zimno. Wyłożysz sobie produkty na parapet za oknem ;)

ale wiosna idzie:D za oknem długo nie poleżą:mad: pralek może i nie było, ale komorników też nie:lol:

Krzysiek..... tyle to nawet dziecko trzy letnie wie, jednak wiem też ze można sie dopominać o odstąpienie od zzajęcia cześci zwrotu podatku , które należy sie dziecku ( tj. 1112,40 zł) chodzi mi o to ... jak i do kogo sie zwrucić o to odstąpienie !!

a ja mam pytanie z innej beczki-na jakich zasadach odbywa sie proces sądowego nakazu ujawnienia majątku i czy doty i wyłącznie przedmiotów i funduszy udokumentowanych jako wlasnosc dłużnika?Chodzi mi o to,ze mój ex od 10lat skutecznie sie ukrywa z pracą i nie płaci alimentów-a w miedzyczasie założył nową rodzinę i jakoś ją utrzymuje.Czy posiadany np. samochód-a zarejestrowany na żonę,która nie ma prawka też podlega ujawnieniu?

monikaVDH napisał:
Krzysiek..... tyle to nawet dziecko trzy letnie wie, jednak wiem też ze można sie dopominać o odstąpienie od zzajęcia cześci zwrotu podatku , które należy sie dziecku ( tj. 1112,40 zł) chodzi mi o to ... jak i do kogo sie zwrucić o to odstąpienie !!

zwrot podatku nie należy sie dziecku tylko jest ulgą od dochodu z tytułu wychowywania dziecka=twoim dochodem a wiec podlega egzekucji i wg mojej wiedzy nie masz możliwości ażeby odstąpiono od zajęcia gdy jest prowadzona egzekucja

dorotam81 napisał:
a ja mam pytanie z innej beczki-na jakich zasadach odbywa sie proces sądowego nakazu ujawnienia majątku i czy doty i wyłącznie przedmiotów i funduszy udokumentowanych jako wlasnosc dłużnika?Chodzi mi o to,ze mój ex od 10lat skutecznie sie ukrywa z pracą i nie płaci alimentów-a w miedzyczasie założył nową rodzinę i jakoś ją utrzymuje.Czy posiadany np. samochód-a zarejestrowany na żonę,która nie ma prawka też podlega ujawnieniu?

Dłużnik wyjawia tylko swój majątek, więc tego samochodu raczej wymieniać nie musi.

Ale... art. 845§ 2a kpc. "W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych komornik może zająć także ruchomości będące we władaniu osoby zamieszkującej wspólnie z dłużnikiem bez zgody tej osoby, chyba że przedstawi ona dowód, że ruchomości są jej własnością."

Czyli komornik może spróbować zająć ten samochód. Inna kwestia, czy zajęcie się utrzyma, ale o to niech się ex martwi;)

dziękuję za odpowiedź,ale tu pojawia się kolejny problem-zabezpieczył się i na ten sposób-nie ma zameldowania u małżonki tylko u mamy.Gdy komornik odwiedził go pod adresem faktycznego zamieszkania,żona (to nie przenośnia) pogoniła go z wałkiem do ciasta:confused:Czy jest jakakolwiek możliwość ujawnienia faktycznego stanu posiadania dłużnika?

Witam mam pytanie w 1999 roku wziołem kredyt <dla tesciowej> żona moja żyrowała okazało sie ze tesciowa nie splacila i w 2002 roku sprawa trafila do komornika od 2002 roku do dnia 18,03,2009 nie mieliśmy pojęcia ze jest jaka kolwiek sprawa tesciowa ukrywała przed nami i odbierala listy od komornika w 2004 roku tesciowa zmarła i od tego tez czasu nic zadne pismo nie przychodziło od komornika ani nawet sam komornik przez te wszystkie lata pracowałem odbierałem zasiłek rozliczałem sie w urzedzie skarbowym i była cisza nic i nikt mnie nie znalazł a odsetki rosły osobiscie nie odbierałem zadnego pisma czy jest mozliwosc ze ta sprawa juz moze byc przedawniona prosze o pomoc

Kolor napisał:
Dłużnik wyjawia tylko swój majątek, więc tego samochodu raczej wymieniać nie musi.
Pozwolę sobie być innego zdania.;)
dorotam81 napisał:
Czy posiadany np. samochód-a zarejestrowany na żonę,która nie ma prawka też podlega ujawnieniu?
Posiadanie można zaliczyć do majątku, mimo że nie jest prawem podmiotowym a stanem faktycznym.
Tak samo jeśli pojazd został zakupiony na żonę i zarejestrowany - jedynie dla pozorów - a tak naprawdę jego właścicielem jest dłużnik, który sfinansował ten zakup.
W w/wym przypadkach dłużnik - jest zobowiązany ujawnić w postępowaniu - ten pojazd - jako swój majątek.

Druga strona medalu - to jak udowodnić dłużnikowi że jest inaczej - o ile tego nie przyzna:o

justa7800 napisał:
Witam mam pytanie w 1999 roku wziołem kredyt <dla tesciowej> żona moja żyrowała okazało sie ze tesciowa nie splacila i w 2002 roku sprawa trafila do komornika od 2002 roku do dnia 18,03,2009 nie mieliśmy pojęcia ze jest jaka kolwiek sprawa tesciowa ukrywała przed nami i odbierala listy od komornika w 2004 roku tesciowa zmarła i od tego tez czasu nic zadne pismo nie przychodziło od komornika ani nawet sam komornik przez te wszystkie lata pracowałem odbierałem zasiłek rozliczałem sie w urzedzie skarbowym i była cisza nic i nikt mnie nie znalazł a odsetki rosły osobiscie nie odbierałem zadnego pisma czy jest mozliwosc ze ta sprawa juz moze byc przedawniona prosze o pomoc
Czy przeciwko Panu była nadana klauzula wykonalności na BTE i kiedy ?
Lub czy było orzeczenie sądowe i kiedy ?

w takim razie 1.kto jest upoważniony do nakazania mu ujawnienia tego majątku? 2.kto wniosek o taki nakaz może złożyć? 3.czy zostanie poinformowany o koniecznosci ujawnienia stanu posiadania m.in. samochodu? (dodam,ze nic co posiadają nie jest odnotowane jako jego własność)

dorotam81 napisał:
w takim razie 1.kto jest upoważniony do nakazania mu ujawnienia tego majątku? 2.kto wniosek o taki nakaz może złożyć? 3.czy zostanie poinformowany o koniecznosci ujawnienia stanu posiadania m.in. samochodu? (dodam,ze nic co posiadają nie jest odnotowane jako jego własność)
Komornik z mocy przepisu ustawy - jest zobowiązany do złożenia do sądu wniosku o nakazanie dłużnikowi wyjawienia majątku. Jednak pod tym warunkiem, iż w wyniku dochodzenia, które również komornik przeprowadza z urzędu - nie zostaną ustalone dochody dłużnika ani jego majątek.
Oczywiście taki wniosek może zgłosić wierzyciel.
W trakcie postępowania - wierzycielowi przysługuje zadanie pytań dłużnikowi - celem ujawnienia ew. ukrywanego majątku przez dłużnika.

Bedek napisał:
Pozwolę sobie być innego zdania.;)

Posiadanie można zaliczyć do majątku, mimo że nie jest prawem podmiotowym a stanem faktycznym.
Tak samo jeśli pojazd został zakupiony na żonę i zarejestrowany - jedynie dla pozorów - a tak naprawdę jego właścicielem jest dłużnik, który sfinansował ten zakup.
W w/wym przypadkach dłużnik - jest zobowiązany ujawnić w postępowaniu - ten pojazd - jako swój majątek.

Druga strona medalu - to jak udowodnić dłużnikowi że jest inaczej - o ile tego nie przyzna:o

Pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu;) posiadanie jest właśnie tylko stanem faktycznym i trudno, żeby dłużnik mówił, że ma w majątku coś, co nie jest jego. Ponadto wyjawienie majątku ma wykazać, co nadaje się do egzekucji - posiadanie zasadniczo się nie nadaje, bo właściciel może rzecz zwolnić.
Co najwyżej możnaby rozważyć, czy dłużnik nie powinien wyjawić swoich ewentualnych praw majątkowych do pojazdu, którego właścicielem jest osoba trzecia, ale to już co innego...

Zresztą i tak wiadomo, że mimo intencji ustawodawcy w trakcie wyjawiania majątku na dłużnika nie spływa jednak tajemnicza moc czynienia dobra, prawdomówności, uczciwości i "sypania się" ze swojego majątku:)

jest jedno światełko w tym tunelu-on się właśnie rozwodzi (o ile już się nie zakończył proces)
1.czy w takim przypadku łatwiej by było wykazać co należy do niego?
2.czy można wykorzytać akta sprawy o podział majątku do potrzeb w mojej sprawie (ujawnienia stanu jego posiadania)?
3.jeśli tak,to kto ma takie prawo?

witam mam pytanie. maz wzial kredyt w trakcie malzenstwa za zgoda zony i go nie splaca.sprawa trafila do sadu o nadanie klauzuli wykonalności.dodatkowo toczy sie sprawa o wymeldowanie meza z MOJEGO domu(dostalam go w darowiznie od matki).jestesmy w trakcie rozwodu.po zlozeniu pozwu do sadu podjelam prace i zarabiam 500zl.wiem ze pewnego dnia zapuka komornik.
co w takim wypadku? czy odpowiadam za ten kredyt?
czy komornik zajmie mi wyplate?
czy moze sobie zabrac np. pralke, lodowke(maz zabral swoje rzeczy jak odszedl ale nie mamy rozdzielnosci majatkowej)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót