Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam mam pytanie. maz wzial kredyt w trakcie malzenstwa za zgoda zony i go nie splaca.sprawa trafila do sadu o nadanie klauzuli wykonalności.dodatkowo toczy sie sprawa o wymeldowanie meza z MOJEGO domu(dostalam go w darowiznie od matki).jestesmy w trakcie rozwodu.po zlozeniu pozwu do sadu podjelam prace i zarabiam 500zl.wiem ze pewnego dnia zapuka komornik.
co w takim wypadku? czy odpowiadam za ten kredyt?
czy komornik zajmie mi wyplate?
czy moze sobie zabrac np. pralke, lodowke(maz zabral swoje rzeczy jak odszedl ale nie mamy rozdzielnosci majatkowej)

Bedek napisał:
Czy przeciwko Panu była nadana klauzula wykonalności na BTE i kiedy ?
Lub czy było orzeczenie sądowe i kiedy ?

NIE nic mi o tym nie wiadomo bank oddał sprawe do komornika i to wszystko od 2004 nic kompletnie nie otrzymałem żadnego pisma Byc może cos było wysłane od 2002-2004 przez te 2 lata jak tesciowa odbierała korespondencje jesli tak jak to sprawdzić od 2004 do dnia dzisiejszego nie widziałem zadnego dokumetu tylko wezwanie do komornika i oczywiscie zajecie pensji

Witam! Mam pytanie. Przyszło do mnie wezwanie do zapłaty. Jednak na wezwaniu przekręcono nazwisko- jest w dopełniaczu zamiast w mianowniku (dajmy na to Jan Kowalskiego zamiast Jan Kowalski). Czy w takim przypadku jeśli przyjdzie do naszego domu komornik, to będzie miał prawo wyegzekwować tę kwotę? Teoretycznie osoba o nazwisku z wezwania nie mieszka tutaj. Pozdrawiam

justa7800 napisał:
NIE nic mi o tym nie wiadomo bank oddał sprawe do komornika i to wszystko od 2004 nic kompletnie nie otrzymałem żadnego pisma Byc może cos było wysłane od 2002-2004 przez te 2 lata jak tesciowa odbierała korespondencje jesli tak jak to sprawdzić od 2004 do dnia dzisiejszego nie widziałem zadnego dokumetu tylko wezwanie do komornika i oczywiscie zajecie pensji
Przeciwko komu jest prowadzone te postępowanie egzekucyjne ?

madzixon napisał:
witam mam pytanie. maz wzial kredyt w trakcie malzenstwa za zgoda zony i go nie splaca.sprawa trafila do sadu o nadanie klauzuli wykonalności.dodatkowo toczy sie sprawa o wymeldowanie meza z MOJEGO domu(dostalam go w darowiznie od matki).jestesmy w trakcie rozwodu.po zlozeniu pozwu do sadu podjelam prace i zarabiam 500zl.wiem ze pewnego dnia zapuka komornik.
co w takim wypadku? czy odpowiadam za ten kredyt?
czy komornik zajmie mi wyplate?
czy moze sobie zabrac np. pralke, lodowke(maz zabral swoje rzeczy jak odszedl ale nie mamy rozdzielnosci majatkowej)
1. tak
2. bardzo prawdopodobne
3. zająć - może

slow17 napisał:
Witam! Mam pytanie. Przyszło do mnie wezwanie do zapłaty. Jednak na wezwaniu przekręcono nazwisko- jest w dopełniaczu zamiast w mianowniku (dajmy na to Jan Kowalskiego zamiast Jan Kowalski). Czy w takim przypadku jeśli przyjdzie do naszego domu komornik, to będzie miał prawo wyegzekwować tę kwotę? Teoretycznie osoba o nazwisku z wezwania nie mieszka tutaj. Pozdrawiam
A czy prawidłowo jest ujawnione nazwisko na orginale orzeczenia sądowego ?

dorotam81 napisał:
jest jedno światełko w tym tunelu-on się właśnie rozwodzi (o ile już się nie zakończył proces)
1.czy w takim przypadku łatwiej by było wykazać co należy do niego?
2.czy można wykorzytać akta sprawy o podział majątku do potrzeb w mojej sprawie (ujawnienia stanu jego posiadania)?
3.jeśli tak,to kto ma takie prawo?
Wątpię aby przewodniczący wydziału zgodził się na wykorzystanie akt tej sprawy.
Ale można próbować.

Witaj! jaki % zasiłku chorobowego może zająć komornik ,zaznaczam że nie jest to dług alimentacyjny.

justa7800 napisał:
No to trzeba sprawdzić - jaka była data nadania klauzuli wykonalności BTE.
Bo od tego zależy odpowiedź na pytanie - czy roszczenie jest przedawnione.

Bedek napisał:
No to trzeba sprawdzić - jaka była data nadania klauzuli wykonalności BTE.
Bo od tego zależy odpowiedź na pytanie - czy roszczenie jest przedawnione.

Bank oddał sprawe do komornika w sierpniu 2002 r

Bedek napisał:
A czy prawidłowo jest ujawnione nazwisko na orginale orzeczenia sądowego ?

Na orzeczeniu sądowym imię i nazwisko jest w dopełniaczu, co też pasuje do kontekstu zdania: sprawa Jana Kowalskiego. Na wezwaniu jest Sz. P. Jan Kowalskiego. Czy mogę jakoś wykorzystać ten błąd? Czuję się urażony taką pomyłką. Przecież nie tak trudno sprawdzić zameldowane osoby pod danym adresem. Wiem, że nie ucieknę od zapłaty, ale chciałbym to chociaż trochę odciągnąć w czasie. Pozdrawiam

Slow17: Nie, nie można wykorzystać takiego błędu i nie ma czym czuć się urażonym.

Martita81 napisał:
witam. mój expartner ma zadłużenie alimentacyjne, które ściąga komornik, ex przebywa w zakładzie karnym i chce tam pracować i tu kilka pytań:
1. ja chcę podać go o alim i czy jeśli wyślę orzeczenie do zk to będą bezpośrednio potrącać mu z wypłaty, czy muszę podać go do komornika (wolałabym tego uniknąć) aby uzyskać całość alimentów?
2. jak byliśmy razem zarabiał ok 1000 zł niecałe, komornik zabierał mu ok 680, zostawało niecałe 300 zł miał na utrzymaniu dziecko i rodzinę, czy komornik musi w takiej sytuacji zostawić jakieś wystarczające środki na życie ? bo nie oszukujmy się niecałe 300zł przy utrzymaniu rodziny...
Tak masz rację Martita81.
Już długo czekasz. Przepraszam.:roza:
Art. 1081. (...) § 3. Jeżeli dłużnik odbywa karę pozbawienia wolności, wierzyciel może złożyć tytuł wykonawczy bezpośrednio dyrektorowi zakładu karnego, który obowiązany jest wypłacać wierzycielowi należności za pracę dłużnika lub jego pieniądze znajdujące się w depozycie zakładu karnego, w granicach określonych w art. 125 Kodeksu karnego wykonawczego.
Potrącenia z wynagrodzenia za pracę dłużnika odbywającego karę pozbawienia wolności albo z jego pieniędzy znajdujących się w depozycie zakładu karnego odbywają się w granicach określonych w art. 87 § 3 pkt 1 kp w zw. z art. 25 § 1 kkw. i art. 1083 kpc.

Zobowiązany jestem jeszcze dodać, iż treść postu cglw w zakresie : "domagania się uchylenia tytułu wykonawczego wykonalności jedynie w oparciu o zasady współżycia społecznego" - była oczywiście niewadliwa.

Ostatnia edycja:
komornik sobie potrąca swoje z każdej raty alimentów,przy czym dług alimenciarza maleje tylko o kwotę,która została doręczona na dziecko-a to,co zgarnie komornik bije po kieszeni dłużnika

witam! wlasnie otrzymalem pismo z zawiadomieniem o wszczeciu egzekucji i zajeciu mojej pensji i wierzytelnosci i prawa. sa to koszta sadowe dosyc znaczne. nie place ich poniewaz nie mam srodkow na to, poza tym uwazam ze jestem niewinny i zlozylem skarge kasacyjna do sadu najwyzszego i czekam na odpowiedz. w momencie trwania sprawy pracowalem wiec sad jako kierujacy wskazal moje miejsce pracy, nie pracuje juz w tym zakladzie, jestem bezrobotny, zyje z dorywczych prac na czarno i zasilku macierzynskiego zony. poza tym uwazam ze podjecie pracy na miesiac jest pozbawione sensu poniewaz mam juz wyznaczony termin stawienia sie w zakladzie karnym. czy w tej sytuacji, kiedy nie posiadam zarobkow, nie pracuje i mam za miesaic stawic sie do odbycia kary komornik moze odstapic od sciagania zadluzenia-zaznaczam ze jestem zameldowany u matki, ale tam nie mieszkam, czy komornik zajmie sprzet tzn.meble i stary telewizor mamy? lodowke, kuchenke? i jeszzcze pytanie czy komornik moze wejsc do domu moich tesciow tam gdzie jest zameldowana zona? ona mieszka tam od urodzenia, nigdy nie mieszkala u mnie, nie mamy rozdzielnosci majatkowej ale klauzula wykonalnosci jest tylko na mnie gdyz jest to wyrok sadowy i koszta sadowe. czy komornik ma prawo zabrac rzeczy zony z jej domu rodzicow? ja tu tez nie jestem ani tymczasowo zameldowany. pomieszkuje na weekend kiedy wracam zza granicy gdzie pracuje-ale nie na umowe.

Bedek ja tam cierpliwa jestem :) to w zakładzie karnym najpierw potrącą mu moje alimenty a potem komornik weźmie swoje, czy najpierw komornik a potem ja? nie chcę podawać jego wyroku alimentacyjnego do komornika, wolę bezpośrednio do zakładu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót