A
artur34
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
przepraszam wierzycielem jest spółdzielnia mieszkaniowa
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A zatem - w opisanej sytuacji - wierzyciel nie może dochodzić zaspokojenia z Pana majątku. W tym również i z posiadanej przez Pana wierzytelności w US.artur34 napisał:przepraszam wierzycielem jest spółdzielnia mieszkaniowa
1. proszę sprecyzować termin : "wypisac sie z hipoteki" ( wyjaśnić dokładniej o co chodzi ).azzaro28 napisał:Witam drogich prawników,mam pytanie,komornik umorzył egz.z nieruchomosci/brak klauzuli na współmałzonka/ czy wówczas wierzyciel moze wypisac sie z hipoteki?
I jeszcze zapytam,czy w razie smierci zony,która odziedziczyła spadek z długami,jej mąż odziedziczy jej dług?Generalnie byłby to dług niezyjacej tesciowej.Dzieci napewno beda dziedziczyc,ale czy małzonek?pozdrawiam
Dangalanga napisał:Witam. Mam problem z pewnym komornikiem, mieszkam w domu z mamą, dom jest przepisany tylko na mnie. Mama jest po rozwodzie z ojcem ale ojciec jest zameldowany w tym domu i parę lat temu narobił długów. Komornik był u mnie w domu wraz z wierzycielami którzy podali do sądu mojego ojca i spisał sobie parę rzeczy bo nie miałem żadnych faktur które by wskazały że dane rzeczy są moją własnością. Po tygodniu załatwiłem sobie większość faktur imiennych na te rzeczy gdyż kupowałem je niedawno i firmy te zgodziły się na wystawienie tych faktur. Napisałem do sądu wniosek o odstąpienie od egzekucji ale to trochę potrwa,a wczoraj dzwonił do mnie komornik ze za tydzień przyjeżdża zabrać te rzeczy. I teraz pytanie, czy komornik ma prawo zabrać te rzeczy skoro ja teraz mam dowód na to że one były kupione przeze mnie??
Bedek napisał:1. proszę sprecyzować termin : "wypisac sie z hipoteki" ( wyjaśnić dokładniej o co chodzi ).
2. nie
Teraz jasne.azzaro28 napisał:,prowadzac postepowanie egz.z nieruchomosci,komornik dokonał wpisu wierzyciela na hipoteke,takze na naszej hipotece widnieje wierzyciel.Postepowanie to jednak umorzono,z braku nadania klauzuli na współmałzonka dłuznika.Czy wierzyciel moze "opuscic" naszą hipoteke,gdy postepowanie egz.z nieruchomosci zostało umorzone ,jesli tak to moze na wniosek dłuznika?Czy jak to wyglada,?Dziekuje /którys raz z kolei / za okazanie zainteresowania moim problemem,pozdrawiam.
Miejmy nadzieję, iż komornik uwierzy na słowo.s.pawell napisał:Dzień dobry, bardzo proszę o poradę.
Mieszkam w odziedziczonym niedawno po dziadku mieszkaniu. Poza rzeczami, które pozostały po zmarłym, jest tu sporo moich rzeczy (mieszkaliśmy razem ok. 2 lat). Niedługo ma przyjść komornik zrobić spis inwentarza (przyjąłem mieszkanie na podst. testamentu z dobrodziejstwem inwentarza) - ale co wtedy z moimi rzeczami? (książki, sprzęt muz. i komputer, naczynia, pościel, ubrania, itd.). Czy muszę na każdą rzecz mieć fakturę? Jak udowodnię komornikowi, że coś jest moje, a nie dziadka (np. słowniki czy komputer)? Uwierzy mi na słowo, czy lepiej po prostu wynieść swoje rzeczy z domu na czas spisu? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Tak.danilko napisał:Mam pytanie o współwłasność nieruchomości:
mój kolega kupił mieszkanie razem ze swoim przyjacielem na kredyt, w hipotece są współwłaścicielami oraz współkredytobiorcami. Jednak jego przyjaciel ostatnio ma jakieś problemy z komornikiem czy urzędem skarbowym, okazało się, że ma jakieś niespłacone zobowiązanie. Moje pytanie brzmi czy w przypadku gdy dojdzie do egzekucji administracyjnej czy komorniczej może zostać zajęte mieszkanie w którym mój kolega zamieszkuje, jest zameldowany, oraz jest współwłaścicielem tego mieszkania, a co gorsza mieszkanie jest jeszcze spłacane.
Nie jesteśmy jasnowidzamiwysokazary napisał:Jakie bedzie dalsze posunięcie komornika? dodam jeszcze że nie mam żadnych dóbr materialnych które mógł by zająć komornik.