Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nauzicaa napisał:
Pani nie odpowiada za długi rodziców, więc nie ma mowy o płaceniu całe życie za alkoholików. Odpowiada pani jedynie solidarnie wraz z nimi za opłaty za mieszkanie. Jeżeli nie chce pani płacić za ich mieszkanie, to pozostaje się wyprowadzić i wymeldować.

Ja mam podobna sytuacje (odpowiadam za zadłużenie rodziców w Spółdzielni)Moje Pytanie:
Czy jak się wymelduje i wyprowadzę komornik dalej będzie mieć podstawę do zajmowania mi pensji, celem spłaty tego zadłużenia?

Zadłużenia objętego wyrokiem, w którym jest pan wymieniony tak. Wyprowadzenie i wymeldowanie się oznacza, że nie będzie pan odpowiadał za czynsz od tego dnia.

Nauzicaa napisał:
Zadłużenia objętego wyrokiem, w którym jest pan wymieniony tak. Wyprowadzenie i wymeldowanie się oznacza, że nie będzie pan odpowiadał za czynsz od tego dnia.

Dziękuje za opowiedz mam jeszcze jedno pytanie.
Długu jest 20 tyś na oświadczeniu sądowym podanych jest 5 dłużników lokatorów moich braci oraz rodzice. Czy jeśli dam komornikowi 1/5 długo 4 tyś i się wyprowadzę to dadzą mi już spokój?? Czy odpowiadam za całość 20 tyś?

Odpowiada pan za całość 20 tys, ale potem może pan ściągać 16 od pozostałych.

Witam.
Bardzo proszę kompetentną osobę o poradę w mojej sprawie.

Otóż kiedy byłam bardzo młoda i głupia (jakieś 10 lat temu:razz: ) nie zastanawiając się wzięłam kredyt w banku, ale niestety potem sprawy tak się potoczyły , że do dziś go nie spłaciłam...

Niedawno miałam przyjemność gościć w mieszkaniu komornika...który zajął mi komputer..taka fajną naklejkę na niego przylepił :razz:

Ponoć na tym zajęciu ma się nie skończyć, bo mam jeszcze parę fajnych rzeczy w domu...Komputer był prezentem od mojego taty dla syna, więc tato będzie składał wniosek o zwolnienie od egzekucji...

Pytanie moje brzmi:
Rok temu wyszłam za mąż....wszystko co jest w mieszkaniu zostało kupione już po ślubie ,albo stanowi własność kawalerską mojego męża...ja nigdy nie pracowałam , więc gdyby nie maż to nie mielibyśmy nic...

Słyszałam , że w takim wypadku mąż nie może odpowiadać za moje długi panieńskie,a co za tym idzie komornik nie może zająć nic z majątku naszego wspólnego czy osobistego męża...jak to wygląda w praktyce? Czy rzeczywiście tak jest? Nie chcę żeby mąż ani tym bardziej mój 8 - letni syn cierpieli z powodu moich błędów w młodości...:(

Chyba najuczciwiej było by wreszcie oddać te pieniądze. Właściwie jakiej ty porady oczekujesz? Jak nie oddać tego kredytu?

Dasiunia napisał:
a co za tym idzie komornik nie może zająć nic z majątku naszego wspólnego czy osobistego męża...jak to wygląda w praktyce? Czy rzeczywiście tak jest?
Jak to wygląda w praktyce ?
Już się Pani przekonała na przykładzie komputera.

Ale co do zasady - ani mąż ( w również majątkiem wspólnym ) ani dziecko nie odpowiadają za takie zobowiązanie.

Bedek napisał:
Jak to wygląda w praktyce ?
Już się Pani przekonała na przykładzie komputera.

Ale co do zasady - ani mąż ( w również majątkiem wspólnym ) ani dziecko nie odpowiadają za takie zobowiązanie.

Rozumiem. W takim razie co może zrobić mąż , aby zabezpieczyć swój i nasz wspólny majątek przed egzekucją?
Nie mamy tego dużo, ale jednak mąż cięzko musiał pracować żebyśmy mogli pozwolić sobie na np. nowe meble.
Komornik zajął komputer pomimo iż został poinformowany o tym kto jest jego właścicielem...
Czy to po prostu jest tak , że komornik najpierw zajmuje ruchomość , a dopiero potem trzeba udowadniać do kogo ona należy?
Jak to naprawdę jest?

bmiara napisał:
Chyba najuczciwiej było by wreszcie oddać te pieniądze. Właściwie jakiej ty porady oczekujesz? Jak nie oddać tego kredytu?

To , że kredyt będę musiała i tak kiedyś spłacić to ja wiem...I kiedy tylko jestem w lepszej sytuacji finansowej to wpłacam na poczet tego długu tyle ile mogę..ostatnio jednak mam gorszy okres..stąd ten komornik do mnie zawitał...

Dasiunia napisał:
Czy to po prostu jest tak , że komornik najpierw zajmuje ruchomość , a dopiero potem trzeba udowadniać do kogo ona należy?.
A jak było z komputerem ? No właśnie.

Bardzo proszę mi jeszcze doradzić jaki pozew należy złożyć w związku z zajęciem komputera stanowiącego własność mojego taty?

Pozew
o zwolnienie od egzekucji z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa?

Czy tez może zwykły

Pozew
o zwolnienie od egzekucji?

Nie mam pojęcia czym różnią się te oba pozwy , szukałam na ten temat wiadomości w internecie, ale już mam po prostu taki mętlik w głowie , że ciężko mi to ogarnąć.

Wklejam linki do obu pozwów , które znalazłam w necie.
Który będzie ten właściwy jeśli chodzi o formę? Bo dane to wiadomo , że bede musiała zmienić na pasujące do mojej sytuacji...

powodztwo przeciwe ostrzecia.pdf

zwolnienie egzekucja.pdf

Rozumiem...tylko chciałabym się jeszcze dowiedzieć, jaka różnica jest między pozwem o zwolnienie od egzekucji , a pozwem o zwolnienie od egzekucji z z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa?

Bo mam właśnie wzory tych dwóch pozwów i nie wiem który wybrać...może to głupie pytanie , ale nie znam sie na tym wcale...a poza tym blondynka jestem...:razz:

Jest to wniosek o udzielenie zabezpieczenia.

Polega to na tym, iż sąd może zawiesić postępowanie egzekucyjne w części co do tej ruchomości - do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia powództwa.

A ja mam taką wątpliwość dajmy na to mam tam jako wierzyciel 10 tys do odzyskania i mój dłużnik ma auto o wartosci prawie równiej tej kwocie to czy mogę załatwić z komornikiem tak że on wyegzekwuje to auto dla mnie a ja mu zapłace koszty egzekucji?
bo czytam o egz z ruchomości i nie moge znaleść takiego zapisu? moze to gdzies indziej jest panie komorniku?

southshetland napisał:
A ja mam taką wątpliwość dajmy na to mam tam jako wierzyciel 10 tys do odzyskania i mój dłużnik ma auto o wartosci prawie równiej tej kwocie to czy mogę załatwić z komornikiem tak że on wyegzekwuje to auto dla mnie a ja mu zapłace koszty egzekucji?
bo czytam o egz z ruchomości i nie moge znaleść takiego zapisu? moze to gdzies indziej jest panie komorniku?
Jest kilka możliwości nabycia takiego pojazdu - aczkolwiek nie tak zupełnio bezpośrednio.

1. sposób :
Art. 8641. Komornik może sprzedać z wolnej ręki ruchomości niewymienione w art. 864 § 2, jeżeli dłużnik wyraził na to zgodę i określił minimalną cenę zbycia. Sprzedaż nie może nastąpić wcześniej niż po czternastu dniach od dnia oszacowania. Sprzedaż może nastąpić tylko wtedy, gdy wierzyciele wyrazili na to zgodę.
2. sposób :
Przepis prawny:

Art. 875. § 1. Jeżeli licytacja nie doszła do skutku, wierzyciel może w ciągu dwóch tygodni od otrzymania zawiadomienia komornika żądać wyznaczenia drugiej licytacji lub przejąć na własność ruchomości wystawione na sprzedaż albo niektóre z nich w cenie nie niższej od ceny wywołania.
§ 2. Jeżeli egzekucję prowadzi kilku wierzycieli, pierwszeństwo przejęcia ruchomości na własność przysługuje temu z nich, który ofiarował najwyższą cenę, przy równej zaś cenie - temu, na którego żądanie wcześniej dokonano zajęcia.
§ 3. Oświadczenie o przejęciu będzie uwzględnione tylko wtedy, gdy wierzyciel jednocześnie z wnioskiem złoży całą cenę. Własność ruchomości przechodzi na wierzyciela z chwilą zawiadomienia go o przyznaniu mu przejętej rzeczy.
§ 4. W razie niezgłoszenia w przepisanym terminie wniosku o wyznaczenie drugiej licytacji lub oświadczenia o przejęciu ruchomości na własność, komornik umorzy postępowanie co do nie sprzedanych ruchomości. Jeżeli spomiędzy kilku wierzycieli jedni żądają licytacji, a inni przejęcia ruchomości na własność, wyznaczona będzie druga licytacja.
Art. 876. Jeżeli nabywca jest jedynym wierzycielem egzekwującym albo jeżeli cena nabycia wystarcza na zaspokojenie wszystkich wierzycieli egzekwujących i kosztów egzekucji, nabywca może zaliczyć swoją egzekwowaną wierzytelność na cenę nabycia.

3. sposób :
Art. 877. Jeżeli druga licytacja nie doszła do skutku, wierzycielowi w ciągu dwóch tygodni od otrzymania zawiadomienia komornika przysługuje prawo przejęcia ruchomości na własność za cenę nie niższą od ceny wywołania. W tym wypadku stosuje się odpowiednio przepis art. 875 § 2. Jeżeli wierzyciel nie skorzystał z prawa przejęcia ruchomości na własność, komornik umorzy postępowanie co do rzeczy nie sprzedanej lub nie przejętej na własność.

pytanie do komornika
witam serdecznie .Mam 19 lat od nie dawna zaczęłam pracowac jestem na stażu z urzedu pracy,po 6 miesiącach prawdopodobnie dostanę pracę i będę mogła przejąc salonik na własnosc,chodzi mi o to że mieszkam u chłopaka gdzie nie jestem zameldowana.Meldunek mam u rodziców ,dowiedziałam sie że od jakiegosc czasu nie płacą czynszu ani prądu są zadłużeni i to dużo.Czy mając stałą pracę komornik może wejsc mi na pensję za długi rodziców jesli tak to co mam zrobic zanim to zrobi, aha mieszkanie nie jest własnościowe należy do administracji z góry dziekuję za odpowiedź

guest410 napisał:
.Czy mając stałą pracę komornik może wejsc mi na pensję za długi rodziców
Za długi rodziców - nie.
Ale za Pani długi tak. Czy przeciwko Pani - jest jakieś orzeczenie sądowe ?

witam .Bliska mi osoba własnie otrzymała nakaz komorniczy o zajeciu czesci wynagrodzenie .

Na mocy przep. art 881 i dalszych kpc została wszczeta egzekucja z wynagrodzenia za prace.... przeciwko dłużnikowi ...
celem zaspokojenia:
1.od czerwca 2009 ( alimenty biezace 400 zł + 33 zł opłata )łacznie 433 zł do dnia 10 kazdego miesiaca
2.alimenty zaległe na rzecz wierzyciela 24 000,00
3.zaległa zaliczka alimentacyjna 2 500,00
4. zaległosc dla likwidatora funduszu alimentacyjnego 23 000,00
5.opłata egzekucyjna 4 000,00
6.wydatki gotówkowe 33,00
ITD..

Z pisma wynika ze nadal sa naliczane alimenty na corke która ma juz 22 lata , nie uczy sie od roku i nie domaga sie alimentow (czy normalne jest w takiej sytuacji ze dług alimentacyjny wciaz narasta , pomimo tego ze corka juz samodzielnie sie utrzymuje ,,,i co z tym fantem zrobic ?)

kolejne pytanie ,,, okreslenie "alimenty zaległe na rzecz wierzyciela " jak to rozumiec ,,, czy jest to dług w stosunku do samych dzieci ? i jezeli tak to czy ojciec musi spłacac ten dług jezeli dzieci zrzekaja sie tego zadłuzenia ( i jak taka sprawe załatwic )

kolejne pytanie ,,, co okresla sformulowanie " zaliczka alimentacyjna "?

kolejne pytanie,, zaległosc dla likwidatora funduszu ,,, czy to jest dług w stosunku do ZUS

Mam prosbe ,,,, maz chce to jak najszybciej uregulowac , spłacic ,,,, chciałby to zapłacic w ratach , jak do tego wszystkiego sie zabrac , jakie pisma wystosowac i do kogo ?
dziekuje i pozdrawiam.:-)

Witam
potrzebuję porady... być może ktoś spotkał się z taką sytuacją, która jest dla mnie nowa...
przez prawie 9 lat żyłąm w konkubinacie... podczas trwania "związku" mieliśmy założone konto wspólne...
po rozpadzie zwiąku były partner zabronił kozystania z konta i karty płatniczej.. miał mnie z tego konta wypisać lecz tego nie zrobił... każe spłacić mi debet jaki jest na koncie (zostawiłąm cały dorobek życia jemu i jeszcze debet mam spłacać???) po dwóch latach przepychania postanowiłam spłacić debet widząc, że niczego nie wskuram z nim a odsetki rosną... swego czasu dostałam informację z banku (infolinia), że mogę wypisać się z konta bez zgody współwłaściciela po uregulowaniu do zera należności... przygotowana na spłacenie zobowiązań udałam się do banku gdzie zostałam poinformowana o zajęciu konta przez komornika... i teraz: na spotkaniu w banku dostałam informację, że konto jest z umową w 50% udziałów i wszelkie zobowiązania są w połowie pokrywane przez współposiadaczy... a podczas rozmowy telefonicznej z infolinią dostałam informację (Pani zapoznała się z sytuacją po zalogowaniu się na koncie), że jeżeli dostanę od komornika pismo, że zajęcie dotyczy się tylko wspólnika a moja osoba nie jest zobowiązana do egzekucji należności będę mogła z konta się wypisać... udałam się do komornika, który owszem potwierdził, że egzekucja komornicza dotyczy tylko współwłasciciela... do mnie nic nie mają ale pisma mi nie napiszą bo ja nie jestem stroną w sporze... nie podpisywałam zgody na zajęcie, która to jest podobno wymagana w momencie jeśli konto jest dla osbób sobie obcych (nie byliśmy małżeństwem)...

co powinnam zrobić w takiej sytuacji???... proszę o radę lub powołanie się na jakiś paragraf, któy mógłby mi pomóc

anka

niutek76 napisał:
....jeżeli dostanę od komornika pismo, że zajęcie dotyczy się tylko wspólnika a moja osoba nie jest zobowiązana do egzekucji należności będę mogła z konta się wypisać...
Rachunek został zajęty. A zatem bank jest już w posiadaniu zawiadomienia o zajęciu, w którym to jest napisane kogo dotyczy egzekucja.
O co jeszcze chodzi ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót